חלומות נדל"ן והחיים עצמם: מצעד הקלישאות של פרויקטי הבנייה

גם לכם הבטיחו להתרגש מאהבה חדשה בבניין בוטיק אינטימי, טובל בפסטורליה, סמוך לפקק כביש 6 ורק עשרים דקות מהמרכז של עיר אחרת? חלומות, סיוטים - העיקר למכור

ציפה קמפינסקי

|

21.11.17 | 09:09

חלום ישראלי בחריש. "התאמה מקסימלית והרמוניה מושלמת בין פרויקט מגורים מודרני-עכשווי לבין סביבה פסטורלית-ציורית"   (צילום: עמרי טלמור)
חלום ישראלי בחריש. "התאמה מקסימלית והרמוניה מושלמת בין פרויקט מגורים מודרני-עכשווי לבין סביבה פסטורלית-ציורית" (צילום: עמרי טלמור)
"חלום של מקום", צור יצחק. "הזדמנות יוצאת מן הכלל ליהנות ממגורים ביישוב פסטורלי"   (צילום: אביעד בר נס)
"חלום של מקום", צור יצחק. "הזדמנות יוצאת מן הכלל ליהנות ממגורים ביישוב פסטורלי" (צילום: אביעד בר נס)

זה לא סקופ, אבל אולי עוד לא כולם שמעו ש"עיר חדשה נולדה". קוראים לה "נצבא סיטי". אמנם אלה רק 19 בניינים (כ-1,300 יחידות דיור) שמקיפים פארק "עצום ומרהיב", ובכל זאת עיר, לדברי מייסדיה. ואיפה קמה נצבא סיטי? "בצפון ראש העין החדשה".

 

סרטון התדמית של העיר נצבא נפתח עם דימוי של בתים ועצים ירוקים מוקפים במעין כוונת, צלב ירי. המייסדים ניסו כנראה לרמוז שהעיר על הכוונת. יש לקוות שלא התכוונו למקרה של התקפת טילים. צפו:

 

 

סרטון התדמית השיווקי הזה הוא תרמיל מלא בקלישאות, שכמותן נושאים על גבם רבים מיזמי הנדל"ן הנגרפים בפסיכוזת הבנייה ברחבי הארץ. כשלכל יזם יש לא רק אתר בנייה, אלא גם אתר אינטרנט, אפשר לצאת למסע בלי לקום מהכיסא; להנות מנופים מילוליים עשירים, מאוטוסטרדות של הבטחות שמי יודע אם ומתי יקוימו, מנחלים של סיסמאות סרק ומכמה סיפורי סבתא.

 

המסע ארוך. לחובבי אמל"ק אסכם את החוויה בשמונה מלים: חלום, פסטורליה, בוטיק, פרסטיז', כביש 6, משפחה, פרטיות, אושר.

ועכשיו תרמיל, ויאללה לגליל.

 

חלום

"בונים לך" (בית שאן)

 

שכונת יובלים בקריית שמונה היא לא רק "הזדמנות של פעם בגליל", היא "כל מה שרצית: מרחב-כפרי עירוני שמגדיר מחדש מהי איכות חיים בגליל... היא הרבה מעבר לשכונה, היא תפיסת חיים". רק שהיא עדיין לא קיימת. (על פי דף הפייסבוק של השכונה, ב-5 בנובמבר "נמסרו 22 המגרשים הראשונים לחלק מזוכי המנה הראשונה בבנה ביתך").

 

באתר האינטרנט של השכונה מוצג מגוון של סוגי המגורים המתוכננים בה, והם נקראים: "יובלים classic להפוך את החלום למציאות" (בנייה עצמית של בית חלומותיך בשיטת בנה ביתך); "יובלים urban חלום בהישג יד" (דירות גן ופנטהאוז חדשניות בשיטת מחיר למשתכן); ו"יובלים group להגשים חלום ביחד" (קוטג'ים יוקרתיים בקבוצת רכישה. אידיאלי לקבוצות חברים).

 

בסרטון סאטירי שהעלו שני חבר'ה ליוטיוב, ב-2014, יובלים היא אכן חלום. צפו:

 

 

אבל לא רק בקריית שמונה "הופכים חלום למציאות". בבית שאן "בונים לך חלום", בפרדסיה "אתם מוזמנים לגלות חלום של סביבת מגורים", ובאשקלון "מזמינים אתכם להציץ לחלום המגורים של כולנו". היינו כחולמים.

 

"מתי בפעם האחרונה הגשמתם חלום ישן שלכם?", שואלים יזמי פרויקט בחדרה. "אנחנו מאמינים שחלומות הם הדבר הכי חשוב שיש לנו, ואסור לנו לוותר עליהם. הפרויקט מגשים חלומות... מאפשר לנו לגור בלב שכונה ירוקה במרכז הארץ, מבלי להתפשר על כל מה שחלמנו עליו, כשחלמנו לראשונה על בית משלנו".

 

לא רק חלומות, גם סביונים. "בית החלומות שלכם"  (צילום: מתוך shbn.co.il)
    לא רק חלומות, גם סביונים. "בית החלומות שלכם" (צילום: מתוך shbn.co.il)
      

     

    בחריש מעודדים רוכשים פוטנציאלים "להתחיל לחיות את החלום", ו"חלומות חריש הוא פרויקט המצטיין באיכות חיים חלומית"; אולי משום שהוא אחת מ"השכונות החלומיות" של חברת שיכון ובינוי (אח לחלומות צור הדסה, חלומות פארק חדרה, חלומות ראש העין, חלומות כפר יונה החדשה, וכך הלאה). רק במקום אחד, אגב, בונה החברה לא סתם חלומות, אלא "חלומות & סביונים".

     

    לסביונים אחראי שיתוף הפעולה עם חברת אפריקה ישראל מגורים, שכל שכונותיה נקראות, כידוע, סביוני: סביוני השרון כפר יונה ("למשפחות שאוהבות מרחבים"), סביוני גבעת שמואל ("השכונה המושלמת למשפחות"), סביוני גני תקווה ("כל דירה מיני פנטהאוז, מקסימום נוף", ועוד). כך או כך, גם "בבניינים החדשים בפרויקט חלומות & סביונים, תוכלו למצוא את בית החלומות שלכם" (קריית ביאליק).

     

    פנטזיה

    "יש לכם חלום והנה הוא מתגשם" (קרית מלאכי)

     

    יזמים אחדים לא מסתפקים בחלום. הם מזמינים "להגשים את חלום המגורים באזור צעיר" (עפולה), ו"קוראים לכם להתעורר, החלום שלכם עומד להתגשם" (חדרה). הם מפתים עם "בואו להגשים חלום!" (רחובות); ומגלים ש"אלפי הזוגות הצעירים שכבר רכשו את דירת החלומות שלהם בעיר, נהנים לחזות בחלום שמתגשם!" (חריש); ולא סתם חלום. "כך נראה חלום משפחתי" (חריש), "חלום ירוק" (מגדל העמק), "חלום של מקום" (צור יצחק). בקיצור: "תתחילו לחלום" (טירת הכרמל).

     

    בית הוא חלום. ציור קיר בתל אביב  (צילום: ציפה קמפינסקי)
      בית הוא חלום. ציור קיר בתל אביב (צילום: ציפה קמפינסקי)

       

      אם הנתון הסטטיסטי מדויק, ובישראל 2017 נדרשים לקניית דירה 153 חודשי משכורת (כ-13 שנות עבודה, שכל שכרה הולך למשכנתא), די ברור שעבור מרבית המתפרנסים בארץ בעלות על דירה היא אכן חלום. המסגור התרבותי של רכישת דירה כהגשמת חלום מאדיר את הבעלות עליה; מטשטש את העובדה שרכישת דירה היא עסקה כלכלית; מצדיק, פסיכולוגית, את הנשיאה בעול הכרוך ברכישת דירה, ואת זמן ההמתנה הממושך הצפוי עד לכניסה לדירה שבנייתה בקושי החלה. הגשמה, אגב, היא ערך מערכי הציונות.

       

      כשמתעסקים בחלומות, ולא במשכנתאות, נסחפים באופן טבעי גם לפנטזיות: "החלום שכל אחד מעוניין להגשים מחכה לכם עכשיו בגבעת האהבה, בואו לגלות את האהבה החדשה שלכם" (רחובות).

       

      נעמי שמר שרה על זה. צפו:

       

       

       

      נוסטלגיה

      "לבקש כוס סוכר בשביל העוגה של אמא" (כפר יונה)

       

      באתרי מכירת הדירות, החלום משרטט את העתיד הפנטסטי; ואילו בן זוגו, החזון, משתכשך בנוסטלגיה. "פעם, כשהיינו ילדים", מתיילד אחד מהיזמים, "נפגשנו עם חברים בכל יום אחרי הצהריים... פעם הרגשנו חופשיים ללכת לבד לבית הספר, לחוגים, לחברים, ובשבילנו היה הכי טבעי בעולם לדפוק בדלת של השכנה ולבקש כוס סוכר בשביל העוגה של אמא". ועכשיו?

       

      "בחזוננו אנחנו רואים את הילדים שלכם משחקים בחוץ, משתוללים ורצים חופשי. אנחנו רואים אותם צוחקים ונהנים מחופש אמיתי ומרגישים את תחושת הביטחון של פעם... ככה זה כשגרים בצמרות השרון UP, הצפון החדש של כפר יונה".

       

      ביטחון של פעם עם סירים על האש: "תמיד חלמתם על בית מרווח ונעים, מרפסת גדולה שאפשר לארח בה את המשפחה ומטבח בו תכינו מטעמים?" שואלים יזמי פרויקט בקריית ביאליק, ויזם, הבונה בחדרה, מציע: "בואו לגור בשכונה בה אתם מכירים את השכנים. הילדים משחקים בחוץ רק עד שאתם קוראים להם לשוב מהחלון. לגור בשכונה בה אתם מבשלים קצת יותר לארוחת הערב, כי אולי הילדים יזמינו חברים". יזם רביעי מסתפק ב: "בואו לגדל את הילדים שלכם כמו פעם!" (מונוסון-יהוד).

       

      אהוד מנור כתב על זה. צפו:

       

       

       

      לא לרווקים

      "תכנון חכם המעודד את המפגש המשפחתי" (מגדל העמק)

       

      פעם בנו בישראל שיכונים לזוגות צעירים. אבל המלה שיכון נעלמה מהלקסיקון, כי היום בונים "סביבת מגורים קסומה וחממה מושלמת לגידול ילדיכם" (קדימה צורן) ו"חווית מגורים מושלמת למשפחה" (בית שאן). חברה הבונה במגדל העמק מתגאה ב"מוניטין הרב שלה ביצירת סביבת מגורים למשפחות בריאות ומאושרות", לא פחות. וחברה הבונה בקריית מלאכי מתארת את מרכולתה כ"הזדמנות שלכם לתת את הטוב ביותר למשפחה שלכם".

       

      הפריפריה היא לא מקום לרווקים. בחריש נבנה חריש פמילי, "מתחם מגורים שנולד בשביל המשפחה!"; ושכונת שער הגיא ביקנעם "הינה שכונה צעירה, ההולכת ונבנית על פי תכנון המותאם לסגנון החיים של משפחות".

       

      דירות 3, 4, 5 חדרים (צילום: מתוך arazimltd.com)
        דירות 3, 4, 5 חדרים(צילום: מתוך arazimltd.com)

         

        בניגוד לתל אביב שבה נבנות כיום אלפי דירות קטנות יחסית, ברחבי הארץ מוצעות בעיקר דירות משפחתיות של 3, 4, 5 ו-6 חדרים; ולא סתם דירות, אלא "דירות פרימיום" (מוצא עלית), ו"פנטהאוזים מרהיבים שפשוט ירגשו אתכם ויגרמו לכם לרצות לחזור הביתה" (מודיעין). כצפוי, כמעט כולם מוכרים "פרויקט ייחודי" או "חסר תקדים", אך התמהיל המוצע די אחיד: דירות, פנהאוזים, מיני פנטהאוזים, דופלקסים ודירות גן. רק בשדרות הסביונים ("הלב הפועם של מודיעין") מצאתי דירותGAN & BASEMENT (גרדן & מרתף).

         

         

        בעידן הלפנק, לפנק לפנק, ברור שהיזמים מבטיחים את "כל השירותים שהמשפחה צריכה במרחק נגיעה" (טירת הכרמל), ו"כל מה שהמשפחה שלך צריכה במרחק הליכה" (נס ציונה). רשימות הצרכים המשפחתיים סטנדרטיות, וכוללות בדרך כלל מוסדות חינוך, קניונים, פארקים, מגרשי ספורט ומרכזי בילוי ופנאי. רק יזם הבונה בדימונה מפתיע וכולל ברשימת הקל"ב גם בנקים, דואר ומשטרה. מי לא רוצה לגור ליד משטרה?

         

        למוסדות החינוך יש משקל נכבד בתיאורי השכונות החדשות. כולם מצוינים כמובן. אך רק בני מזל יכולים להבטיח ש"הכל בקרבת הטכניון" (נשר), או ש"השכונה החדשה ממוקמת בסמוך למוסדות חינוך ידועים ברחובות, ביניהם מכון ויצמן למדע ומרכז האקדמי פרס, המושכים אליהם מבקרים רבים" (איזה מין יתרון זה סמיכות לאתר תיירות? עדיף היה לפנטז, ולהבטיח שילדי המשפחה אולי ילמדו יום אחד במוסדות האקדמיים היוקרתיים. העיקר שלשכונה קוראים רחובות elite). 

         

        אתם בעצם במרכז

        "יש לכם מרכז חדש להתחיל בו חיים חדשים" (נהריה)

         

        "דמיינו לעצמכם", מציע אחד מהיזמים, "מגורים הנמצאים במרחק הליכה לכל מקום, לשוק, לים, בתי קפה שכונתיים, שכונה שאפשר לקרוא לה בית". מה דמיינתם? ליזם יש תשובה: "מרכז העיר נתניה הוא המקום שאתם מדמיינים" (לראש שלי הוא לא הצליח להיכנס).

         

        מרכז היא מלת-מפתח. אם יודע צדיק נפש בהמתו, כמו שנאמר, המרכז הוא מחוז חפץ, ובכמה מובנים. יזם אחד מכריז כי "מגדלי היוקרה של המרכז מגיעים לדימונה"; שני מביא לקריית גת "את תרבות המגורים של הערים הגדולות"; ושלישי, הבונה בנהריה, מכריז: "יש לכם ההזדמנות לחיות במרכז!" ורק אז מפרט לאיזה מרכז הכוונה: "צמוד למרכזי הבילוי והמסחר החדשים, ליד תחנת הרכבת...".

         

        בחריש מבטיחים ש"ישנה תוכנית של רכבת למרכז הארץ"  (צילום: מתוך reisdor.co.il)
          בחריש מבטיחים ש"ישנה תוכנית של רכבת למרכז הארץ" (צילום: מתוך reisdor.co.il)

           

          כשהעיניים נשואות למרכז, הדרך אליו הופכת לאחד מיתרונותיו של ישוב פריפריאלי: "קל להגיע למרכז הארץ, לחדרה, לעפולה, לחיפה ולנתניה" (חריש); "גישה נוחה לכבישים הבין-עירוניים" (דימונה); "פחות מ-40 דקות מירושלים, תל אביב, פתח תקוה וגבעת שמואל" (קריית מלאכי); ו"המתחם נהנה גם מנגישות נוחה ומהירה לערים הגדולות" (מודיעין); או כמו שמנסח זאת יזם בנתיבות: "להגיע רחוק, להישאר קרוב".

           

          בזכות רכבת ישראל, סיסמת העבר "חמש דקות מכפר סבא" הוחלפה ב: "5 דקות למתחם עזריאלי-ראשונים החדש ו-4 דקות נסיעה בלבד למרכז" (נס ציונה); "5 דקות הליכה מתחנת הרכבת,7 דקות מקניון עזריאלי" (מודיעין עלית).

           

          בפרויקט חדש בעכו "תחנת הרכבת הנמצאת במרחק הליכה", ובפרויקט בקריית ביאליק "תיהנו מתחנת רכבת שתיקח אתכם בנוחות ובזריזות למרכז הארץ". במקומות אחרים מבטיחים: "קירבה לתחנת הרכבת שבתכנון" (רחובות); "תחנת הרכבת החדשה (עתידית) של קריית מוצקין"; ו"בנוסף, ישנה תוכנית של רכבת מחריש למרכז הארץ". אז ישנה תוכנית.

           

           

          יזמי הנדל"ן, מתברר, הם סוג של ווייז: "השכונה נהנית מכניסה מהירה ישירות מכביש 431 כך שאין צורך לעבור דרך מרכז העיר בדרך הביתה" (נס ציונה).

           

          הם יודעים מה כואב, ותיאור מיקומן של שכונות מגורים חדשות נשמע כמו מבזק תנועה בגלגלצ: "בסמוך לכביש 1, כביש 6, כביש 444, כביש 471" (שוהם); "כ-5 דקות בלבד מהקצה הצפוני של כביש 6" (יוקנעם); "רק 2 דקות נסיעה לכביש 431" (נס ציונה); "קרבה לכבישים 443 ו-431" (מודיעין עלית); "חיבור מהיר לכביש עוקף קריות 22 וכביש 4... גישה מהירה למטרופולין חיפה" (קריית ביאליק); "חיבור מהיר לכביש 411, לכביש 42 וחיבור עתידי לכביש 431, נגישות מירבית למרכז הארץ לכיוון ראשל"צ ות"א" (רחובות); "נגישות מושלמת למנהרות הכרמל" (נשר); "במרחק קצר ממרכזי הערים, סמוך לכביש 6" (קריית מלאכי).

           

          העיסוק המפורט בנגישות מעלה את החשש שעורקי התנועה והכבישים הראשיים של ישראל הם לא דרכי גישה נוחות אל הפריפריה, אלא דווקא דרכי מילוט ממנה. "הפרויקט ממוקם בסמיכות לשדרות יצחק רבין... ליציאה הצפונית המחברת בקלות לרכבת ולכביש 4, ובעתיד הקרוב למחלף הצפוני החדש, אשר עתיד לקצר את המרחק למרכז לכ-30 דק׳ בלבד" (אשקלון).

           

          שקט

          "איכות חיים אידאלית באווירה פסטורלית" (נס ציונה)

           

          על המרחק ממרכז הארץ, או ממקום העבודה, וחוסר הנוחות הכרוך בעמידה אין סופית בפקקים, מפצים היזמים בהבטחה לשקט: "יש לכם חלום", קובע אחד מהם. "לצאת לעבודה, להרגיש את קצב החיים, ובתום היום הרוגש לחזור הביתה אל השקט והרוגע" (קריית מלאכי); "כשתגיעו הביתה, תיהנו מסביבה שקטה, ירוקה ושלווה" (דימונה).  

           

           

          ולא סתם סביבה שקטה ושלווה. הבניינים החדשים "טובלים בפארק הפסטורלי של השכונה" (כרמיאל); "פארק פסטורלי מדהים" (רחובות); "ארבעה בניינים... צופים לנוף פסטורלי, של יער, עמק והרים" (מגדל העמק). הם נבנים "בלב שכונה כפרית ופסטורלית" (כפר יונה); "על חלקה פסטורלית בחלקה הצפוני של העיר" (גדרה); "במקום שקט ופסטורלי" (בית שאן); "צפונית לגבעת הרקפות ובצמוד לשמורת הטבע הפסטורלית" (קריית ביאליק); ויעניקו "תחושה פסטורלית וקרובה לטבע" (יוקנעם); "סביבה פסטורלית, צעירה ומשפחתית" (אופקים); "הזדמנות יוצאת מן הכלל ליהנות ממגורים ביישוב פסטורלי" (צור יצחק). אפילו "הצמחיה מגוונת ופסטורלית" (אשקלון).

           

          בקיצור, "תתכוננו להתעורר לבוקר פסטורלי מתמיד... על פארק רחב ידיים, עם נוף המשקיף לנחל פסטורלי" (יבנה). ואם הסביבה לא ממש פסטורלית כמובטח, אפשר להתנחם בכך ששכונת המגף בחריש "נבנית באווירה פסטורלית".

           

          גיאוגרפיה

          "המרכז החדש של הצפון" (קריית אתא)

           

          "רבים שואפים לגור בחיק חברים", קובע יזם הבונה בקריית אתא, "בקהילה איכותית, בשכונה מטופחת, וגם, במידת האפשר, ליהנות מיתרונות של העיר הגדולה במושגים ישראליים: להרגיש במרכז - בלי להתפשר על יתרונות הצפון". צודק. גם מי שחולם לטבול בפסטורליה לא רוצה לחיות במקום נידח. לכן נהריה הופכת "לבירה של הצפון... ממנה יוצאת רכבת ישראל לכלל חלקי ישראל"; "העתיד של נשר, מתחיל בעמק הכרמל" (נשר); ו"ברנע, השכונה הצפונית ביותר באשקלון, היא כוכבת אמיתית".

           

          היזמים מוכרים "הזדמנות נדירה ליהנות מדירה במחיר משתלם ועדיין להיות במרכז העניינים" (חריש). הם מאדירים את השכונות והיישובים שבהם הם בונים עם ססמאות כמו: "כרמי הנדיב - לגור בלב החדש של ישראל" (קריית מלאכי); "היישוב הינו אחד היישובים המובילים והיוקרתיים בישראל" (שוהם); "לגור בשכונת המחר... ולהיות חלק מהעתיד הירוק של העיר המבוקשת בישראל" (רעננה).

           

          כדי לשדר יוקרה, שכונות המחר והפרויקטים זוכים בשמות לועזיים, כמו NOHA (שפירושו: North of Hadera); או כמו: PRESTIGE VILLAGE (כפר יוקרה, מודיעין); או: VIEW & MORE (נוף & עוד, יוקנעם), או: HI NESS VILLAGE (כפר ששמו חסר פשר, אך הוא "הצפון החדש של נס ציונה").

           

          מי לא חולם לגור בפרויקט שפיר סימפוני בשכונת נווה זמר?

           

           

          היזמים משווקים "רף חדש לסגנון חיים" (שוהם) ו"גבהים חדשים של איכות חיים" (עכו); ולא בונים סתם בנייני מגורים, אלא את "ספינת הדגל של העיר" (דימונה), "האייקון הבא של (נהריה), "אייקון המגורים החדש של העמק" (עפולה); ו"גולת הכותרת של רובע הפרחים" (קריית גת).

           

          יש ראוותניים שמתארים "פרויקט שאפתני בסדר גודל חסר תקדים המסמן מפנה והתפתחות בשילוב תרבות המגורים, המסחר והעסקים בישראל" (ראש העין); ויש צנועים שמסתפקים "בשינוי תפישתי ומהפך של ממש בהשקעה בתשתיות, בחינוך ובכלכלת האיזור" (נהריה). כן, יש כאלה שמודים במגבלות. הם אמנם מגדירים "שיא חדש של תכנון ובניה יוקרתית וירוקה", אבל רק "בסטנדרטים שטרם נראו באזור" (מגדל העמק); "בסטייל שטרם נראה באזור" (נס ציונה), "רף שטרם נראה כמותו בעיר החדשה" (חריש); ו"בהיקף בנייה שטרם נראה בסביבה" (עכו). אפילו פרויקט המלך בטבריה "תוכנן על ידי יאיר הרמן, שכידוע נחשב לאחד האדריכלים המובילים בצפון".

           

          מיקום

          "אסטרטגי במיוחד" (אשקלון)

           

          את המיקום הגאוגרפי, שנתפש כנראה כחיסרון, עוקפים בהאדרת המיקום הפיזי של הפרויקט. "כל מי שבקיא מעט בנדל"ן יודע שאיכותו נמדדת בעיקר במיקומו", קובע יזם של פרויקט מגדלים (Towers) בדימונה. קביעה נחרצת - שאפשר להתווכח איתה. כי את איכות הנדל"ן עדיף למדוד בעיקר בשאלה אם המרפסת תיפול לפני שנכנסת לגור בדירה, או רק אחרי. אבל בזה מוכרי הדירות לא עוסקים. הם מתרכזים בשבחי המיקום.

           

          מרגש (צילום: מתוך unik-s.co.il)
            מרגש(צילום: מתוך unik-s.co.il)

             

            בין "מיקום אידיאלי לחיי משפחה מאושרים" (נצרת) ל"מיקום מצוין לגדל בו את ילדכם" (רחובות), הפרויקטים החדשים ממוקמים "במיקום מנצח במרכז העיר" (מודיעין עלית), "במיקום הטוב ביותר בעיר" (נהריה), "במיקום הטוב ביותר בשכונה" (יבנה הירוקה), "בנקודה היפה ביותר בשכונה" (עפולה), "במיקום מרכזי הגובל בפארק הגדול" (כרמיאל), "במרכזו של המיקום ההיסטורי... במיקום אטרקטיבי בכניסה לירושלים" (מוצא עלית), "במיקום טופוגרפי גבוה במיוחד עם תצפית מדהימה אל העיר" (נס ציונה), "במיקום המרכזי והגבוה ביותר בעיר" (קריית גת), "במיקום הטוב ביותר" (קדימה צורן), "במיקום הטוב ביותר והנחשב" (מודיעין), "במיקום מושלם" (רמת בית שמש א'), "באזור צעיר ובמיקום מושלם" (עפולה), "במיקום מושלם מול הכנרת" (טבריה), "בלב אזור השרון האטרקטיבי" (פרדסיה), "במיקום המושלם של השרון" (צור יצחק).

             

            נוף

            "המרחב הפתוח, האופק והים" (טבריה)

             

            גם אם מיקומם של הפרויקטים החדשים "מושלם" כמתואר, השכונות החדשות בישראל נבנות, כידוע, בצפיפות רבה. אבל אל דאגה, איש לא יראה מהחלון שכן פושט גופייה. כיוון ש"לכל מקום שרק תפנו, תראו גוונים של ירוק טבעי ועמוק" (מגדל העמק); ו"החלומות מתגשמים על גבעה רמה המשקיפה לים" (קריית אתא).

             

             

            בתי המגורים החדשים נבנים "עם נוף לים כבר מהקומה הראשונה" (טירת הכרמל); "נוף פתוח ומדהים וכן כיווני אוויר מעולים" (כרמיאל); "אל מול נופים עוצרי נשימה של זריחה מדברית" (דימונה); "הבניינים נפתחים כמניפה אל הנוף שבחזית בשני כיוונים" (מגדל העמק); "הדירות עם נוף פתוח ועוצר נשימה לים, להרי הגליל ולמרחבים הירוקים שסביב (עכו). בקיצור, "נוף מרהיב מכל כיוון" (קדימה צורן); "עם שמש שנפרדת מכם בכל ערב באותו המקום: מול הבית" (אכזיב). אז אתם מוזמנים "להתמזג עם הנוף הציורי, מרחב הפתוח, האופק והים" (טבריה).

             

            פסטורליה ונוף הן הבטחות שמריחות מאווירה כפרית, בשעה ש"רבים חולמים על חיים בסביבה כפרית עם איכויות עירוניות" (קריית אתא). לכן היזמים מתפתלים בניסוחים כמו: "התאמה מקסימלית והרמוניה מושלמת בין פרויקט מגורים מודרני-עכשווי לבין סביבה פסטורלית-ציורית" (חריש); "השכונה נהנית מצביון כפרי וסביבה פסטוראלית יחד עם בנייה נמוכה בסגנון מודרני ומתקדם" (עפולה).

             

            הם מציעים "לגלות את חוויית השכונה החדשה, המשלבת תום ונוסטלגיה עם קידמה ואורבניות" (חדרה), או להפך: "מתחם המגורים החדש מציע לצד איכות חיים ברמה גבוהה ביותר, שלל יתרונות של ישוב איכותי וכפרי" (פרדסיה); ומוכרים את "השילוב המושלם בין פארק ירוק לפארק תעשייה עתירת ידע" (מגדל העמק), "חוויה אורבאנית ואווירה כפרית הפרוסים על פני שישה בנייני בוטיק" (רעננה).

             

            פרטיות

            "מרחבים גדולים ופרטיות מושלמת" (רעננה)

             

            בלשן אולי יחקור ויסביר יום אחד איך המילה בוטיק נדדה מאזורי ההלבשה ללקסיקון הבנייה הישראלי, אבל לא צריך להיות בלשן כדי להבחין שככל שיותר בוטיקים ברחובות הערים ניגפים מפני הקניונים וחנויות הרשת, כך פורחים "שני בנייני בוטיק הנבנים בסטנדרטים הגבוהים ביותר" (עפולה); "בנייני בוטיק המשלבים איכות חיים עם עיצוב פנים מרשים" (מודיעין); "מגורי בוטיק מול הכנרת" (טבריה); "6 בנייני בוטיק" (קריית ביאליק); "9 מבני בוטיק בני 5 ו-6 קומות" (מעלות); "13 בנייני בוטיק מעוצבים" (מודיעין עלית); ואפילו "מגורי בוטיק בגובה הטבע" (יוקנעם). אלוהים יודע מה זה אומר. ואם לא בונים בוטיק, בונים "צמד בניינים אינטימיים" (כרמיאל).

             

            דודו טסה מספר מה קורה בבניינים אינטימיים. צפו:

             

             

            את הצפיפות הגדולה בשכונות המגורים הענקיות מערפלים עם: "דירות גדולות המאפשרות פרטיות" (מגדל העמק); ו"בכל קומה יש רק 2 דירות עם מחסן פרטי, כך שתוכלו לחיות בפרטיות מלאה" (מודיעין).

             

            הפרטיות לא נעצרת בגבולות הדירה. פרויקט נצרת Gold מציע "שלושה מתחמי מגורים פרטיים וסגורים המאפשרים פרטיות וביטחון מרבי"; פרויקט מגדלי אפגד בעכו "נבנה כמתחם פרטי"; בשכונת וילה איטלקית בכרמיאל "הקוטג'ים והווילות נבנו עם כביש פנימי המוליך אליהם והשכונה נבנתה כשכונה סגורה"; מגדלי סמדר בקריית גת עתידים להפוך "לקריה בתוך קריה - אי של פרטיות ויוקרה"; ו"מתחם היוקרה HI NESS VILLAGE הינו מתחם פרטי ועצמאי" (נס ציונה).

             

            ביאנלה ושער בסגנון הרוקוקו (צילום: מתוך europa2017.co.il)
              ביאנלה ושער בסגנון הרוקוקו(צילום: מתוך europa2017.co.il)

               

              גם לפרויקט אירופה 2017 בטבריה יש שער. אבל הוא "שער כניסה מהודר בסגנון הרוקוקו". לפרויקט יש קונספט - "הביאנלה של הבית", ולדברי היזם "סביבת הפרויקט והנוף הקסום אל מול הים, היוו את ההשראה לסגנון האדריכלי המושפע מזרם הרנסנס והרוקוקו, בדומה לסגנון הבנייה המאפיין את ערי החוף הצרפתיות קאן וניס". מלבד שער מהודר, באירופה 2017 יש גם "שעון נוסח ביג בן בראש הבניין".

               

              שירה

              "אחד המפתחות לאושר הוא זה שפותח את הבית שלך" (טבריה)

               

              פייטני הנדל"ן מוכרים חלומות ועפים כל הדרך אל האושר. "דמיינו את המקום הכי יפה שאתם יכולים", מציע יזם באכזיב, "מקום בו החיים שלכם הם בדיוק כפי שהם צריכים להיות"; "אתם מוזמנים לצבוע את החיים בצבעי הטבע" (פרדסיה); "להתרגש כל יום מחוויית מגורים צעירה ואיכותית" (כרמיאל). זה נעשה דביק. "הלב נפתח מחדש בשדרות הסביונים" (מודיעין עלית); אז "בואו להתאהב כבר מהצעד הראשון" (אשקלון).

               

              והנה מגיע השיא: "אנשים בכל העולם", משורר קבלן בשוהם, "תרים ומחפשים אחר האושר, תוהים היכן הוא נמצא, כיצד נבנה ואיך שומרים עליו. הציפור הכחולה מסמלת את התשובה לכך. כמו הציפור, גם האדם הנמצא בנדידה אחר האושר, תר ממקום למקום, ממרחק או מגובה, ממבט על או במסע פנימי עמוק, ימצא תמיד כי במשפחה, בהבנה, בחברות ובאמון הבונים אושר, יש רק בית אחד... ורק בבית הוא נמצא!... ואם גם אתם תחפשו אותו לרגע, הרימו ראש, חייכו וזכרו תמיד כי האושר נמצא בבית!!!".

               

              רק בדרום תל אביב:

               

              "בסך הכל קופסה שגרים בה". גרפיטי בתל אביב  (צילום: ציפה קמפינסקי)
                "בסך הכל קופסה שגרים בה". גרפיטי בתל אביב (צילום: ציפה קמפינסקי)

                 

                 

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד