כשהמשקל לא זז: ארבע סיבות לכך שאינכם מצליחים להוריד את המחוג

לפעמים הדברים הם באמת לא באשמתכם: הדיאטנית עינת מזור-בקר עם הסברים לקילוגרמים העודפים ולא פחות חשוב, כמה עצות שיעזרו לכם לנצח אותם

עינת מזור-בקר

|

18.11.17 | 21:52

לא נגעת בסוכר לבן כבר חודשיים והמשקל עדיין לא זז?  (צילום: Shutterstock)
לא נגעת בסוכר לבן כבר חודשיים והמשקל עדיין לא זז? (צילום: Shutterstock)

לא משנה מה הסיבה בגללה אתם רוצים לרדת במשקל. בין אם זאת חתונה שמתקרבת, הכמיהה ללבוש שמלה אהובה או הרצון לשפר את איכות החיים שלכם אין דבר מתסכל יותר מקילוגרמים שמסרבים לעזוב. לעיתים גם הקפדה נוקשה על הדיאטה ואף משטר אימונים קשוח אינם מביאים לתוצאה הרצויה - המשקל נותר קבוע בעמדתו. זה יכול לקרות כבר בהתחלה, כאשר רק אימצתם את התהליך בכל לבכם אך קצב הירידה רחוק מלתחזק את המוטיבציה שלכם או בתקופה אחרי ירידה 'יפה' במשקל כאשר אתם דבקים בדרך שהביאה אתכם לשם. מצב זה עלול לגרום לתסכול, לייאוש מן התהליך ולדיכאון שעלולים לגרום לעלייה חוזרת במשקל.

 

לא מעט אנשים רוצים מאוד לרדת במשקל ולרוב הם מוכנים להתחייב למאמץ ניכר ולהשקיע סכומי כסף משמעותיים כדי לרזות. הדרך לשם יכולה לעבור בין תכניות ההרזיה השונות או קניית מוצרים ותכשירים מיוחדים שלצידם הבטחה, לרוב ללא כיסוי. ובכל זאת המחקרים מוכיחים כי יותר מ-80% מהאנשים שעשו דיאטה, חוזרים למשקלם המקורי לפניה ואף מגדילים אותו. הסיבה לכך היא פיזיולוגית: הגוף שלנו בנוי כך שמנגנוניו השונים שואפים תמיד להחזיר את המצב לנקודת ההתחלה. נדמה שהתהליך כולו נדון לכישלון עוד מלפני שהתחלנו. כך למשל, אנשים בדיאטה חשים רעבים יותר כיוון שיש להם, בין היתר, ירידה בהורמוני השובע ועלייה בהורמוני הרעב.

 

כיום, מוכרים מעל ל-50 גורמים להשמנה. להלן 4 גורמים מוכרים שיש להתייחס אליהם אם אתם מתמודדים עם מחוג תקוע: 

 

1. מצבים רפואיים - קיימות מספר מחלות או מצבים רפואיים שיכולים להפוך את הירידה במשקל לקשה במיוחד. להלן שתי דוגמאות לכך:

 

Hypothyroidism – תת פעילות של בלוטת התריס שגורמת להאטה של חילוף החומרים ופוגמת ביכולת להפחית משקל. מצב זה ניתן לאבחון באמצעות בדיקות דם. במידה והרופא אכן מאבחן תת פעילות, הוא ימליץ על טיפול תרופתי. הטיפול בהחלט מסייע ברוב המקרים לאיזון תפקוד הבלוטה ועל ידי כך המשקל יורד בחלק מן המקרים.

 

Polycystic ovary syndrome) PCOS) או תסמונת השחלה הפוליציסטית - מצב זה מאופיין בהתנגדות לאינסולין והצטברות שומן בעיקר בבטן, עקב פעילות הורמונלית. תסמונת זו פוגעת בכ-21% מהנשים בגיל הפוריות. בחלק מן המקרים הרופאים ימליצו על טיפול תרופתי מסוים אשר מקובל גם כקו טיפול ראשון בסוכרת. בנוסף, מומלץ גם שינוי תזונתי המתייחס בעיקר לסוגי הפחמימות בתפריט. שילוב הטיפול התרופתי והשינוי התזונתי, ברוב המקרים יפחיתו מהתנגודת לאינסולין ויאפשרו ירידה מסוימת במשקל.

 

2. היסטוריה של דיאטות להפחתת משקל - לאנשים עם היסטוריה ארוכה של דיאטות יו-יו בדרך כלל קשה יותר להוריד במשקל בהשוואה לאלו שמשקל הגוף שלהן נשאר יציב יחסית. דיאטות יו-יו בטווח הארוך עלולות לגרום לירידה בקצב חילוף החומרים בגוף, הפרעות אכילה והערכה עצמית נמוכה. בנוסף, חל שינוי גם בהרכב הגוף כך שגם אחוז השומן לאחר דיאטות כאלה עולה בהשוואה לנשים במשקל דומה אבל יציב.

 

כשמגיע אלי מטופל שחווה מספר רב של ירידות ועליות במשקלו, אני מסבירה לו מה עבר מבחינה פיזיולוגית על גופו וממליצה לו בניסיון הנוכחי לא להפחית משמעותית מצריכת הקלוריות שלו, מכיוון שהפחתה קלורית גוררת ירידה נוספת בקצב חילוף החומרים. במקביל אני ממליצה להגביר מאוד את ההוצאה האנרגטית, באמצעות תוספת משמעותית של פעילות גופנית אירובית ואנאירובית, לצורך בניית מסת שריר שהיא הרקמה המשמעותית מבחינת שריפת הקלוריות שלנו, גם במנוחה.

 

3. גיל- תהליך ההזדקנות מציב בפני אנשים אתגרים רבים, כולל ירידה ביכולת להפחית במשקל. יתרה מכך, אנשים שאף פעם לא היו שמנים עלולים להיתקל בקשיים בשמירה על המשקל הקודם על אף שהם מקפידים על תזונה בריאה. באופן כללי, עלייה של כמה קילוגרמים במהלך העשורים המתקדמים, נגרמת בגלל ירידה במסת השרירים, הפחתה בכמות הפעילות הגופנית שעושים ועלייה במסת השומן. במקביל יש האטה של חילוף החומרים. לכן מומלץ למצוא פעילות גופנית שמתאימה לכם באופן אישי ושאתם נהנים ממנה. הדגש הוא על חיזוק ובניית מסת השריר, לצד פעילות אירובית הנעשית לפי היכולת האישית.

 

פעילות גופנית היא לרוב התשובה הבטוחה (צילום: Shutterstock)
    פעילות גופנית היא לרוב התשובה הבטוחה(צילום: Shutterstock)

     

    4. גנטיקה - למרות שהרגלי הדיאטה והפעילות הגופנית משחקים תפקיד בקביעת המשקל, הצורה הבסיסית של הגוף והמסה שלו נקבעות במידה רבה על ידי הגנטיקה. מחקרים קובעים כי משקל הגוף והאזורים בהם ייאגר שומן מושפעים על ידי תבנית גנטית ייחודית לכל אחד מאתנו.

     

    השפעה תוך רחמית היא אחת הסיבות הפחות ידועות להשמנה והיא קשורה לתנאים אליהם נחשף העובר ברחם. התנאים כוללים את תזונת האם ואת סך העלייה במשקלה במהלך ההיריון. מחקרים הוכיחו כי נשים שעלו במשקל יותר מהנורמה במהלך ההיריון, יולדות בדרך כלל תינוקות גדולים יותר, שהופכים להיות בעלי עודף משקל בילדות או בבגרות. כמו כן, תזונת האישה ההרה עשויה להשפיע על השאלה האם הילוד יפתח בעיות משקל בעתיד. מחקר חדש שבוצע על בעלי חיים מצא כי צאצאי חולדות, שאכלו תזונה מערבית במהלך ההיריון שלהן, היו בעלי חילוף חומרים איטי יותר והם הפכו שמנים בהמשך החיים. כשהסיבה להשמנה היא מולדת או גנטית, על אחת כמה וכמה חשוב לשים דגש על אורח חיים בריא הכולל הרגלי אכילה טובים לצד פעילות גופנית קבועה ובכך למעשה 'להילחם' בגנטיקה. זה אפשרי, במידה רבה.

     

    הניסיון הנצבר עד כה מראה שעל מנת להצליח בטיפול לירידה במשקל וגם לשמור עליו, דרושה עבודת צוות אמיתית וגישה מולטידיסציפלינארית. כלומר דרוש צוות רב מקצועי הכולל רופא, דיאטנית, פסיכולוג/קואצ'ר, מדריך כושר ומקצוענים נוספים בתחומי הרפואה ההוליסטית ועוד. בנוסף, בישראל אושרו עד כה ארבע תרופות שהוכחו כיעילות לטיפול בהשמנת יתר. עם זאת, חשוב מאוד להדגיש שהתרופות יכולות לשמש כקביים - כלי עזר לטיפול בהשמנה. הן אינן לא גלולות קסם ולכן אדם שיסמוך רק על הטיפול התרופתי ללא שינוי אמיתי צפוי לכישלון.

     

    בנושא הירידה במשקל אין פתרונות מהירים. חייבים לעשות עבודת עומק עצמית על מנת להבין את שלל הגורמים הגופניים והסביבתיים המפריעים לירידה במשקל. לעיתים ניתן להיעזר בקביים בדמות אחת התרופות לירידה במשקל, אך גם אז, ללא הבנה וניתוח של הרגלי האכילה שלי  (מתי אני אוכל? מה אני אוכל? מאילו סיבות אני אוכל?) הירידה במשקל לא תשמר לאורך זמן.

     

    בשונה מן העבר, כיום ידוע כי לכל אחד מתאימים דפוסי אכילה שונים: אם מבחינת מספר הארוחות ביום ואם מבחינת הרכבן. הירידה במשקל ושמירה עליו לאחר מכן הם חלק מבריאותכם הכללית. ממש כפי שאתם דואגים לאזן את לחץ הדם שלכם או את רמות הסוכר כדאי שתנו את דעתכם לעניין המשקל שלכם. החליטו שהשנה אתם פותחים דף חדש ביחסים עם האוכל. לא עוד דיאטות קיצון, אלא הקשבה לגוף, התאמה אישית של התזונה אליכם והתנעת תהליך עקבי ומקיף עם מטפלים שיכולים באמת לסייע לכם בכל הרבדים הקשורים למשקל.

     

     

    עינת מזור-בקר, דיאטנית קלינית במרפאה לטיפול בהשמנה במרכז DMC

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד