רוטב הפלאים שהולך עם הכל: מעוף עד דגים, מפסטה עד תפוחי אדמה

אסנת לסטר מגישה רוטב עגבניות מיובשות וזיתים שיציל אתכם בכל פעם שתרצו לתקתק ארוחה: מכינים כמות, מקפיאים - וכשצריך מפשירים ומשדכים למה שרוצים

אסנת לסטרפורסם: 09.11.17 10:37
פתרון מושלם לממהרים. תפוחי אדמה ברוטב עגבניות מיובשות וזיתים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
פתרון מושלם לממהרים. תפוחי אדמה ברוטב עגבניות מיובשות וזיתים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

זה היה בכיתה ג' או ד'. בניין בית הספר שלנו כלל רק שתי כיתות ושירותים. בכל בוקר ראינו את המורה מתקרבת לשביל המוביל לבית הספר וכבר מרחוק יכולנו להבחין שהיא אוחזת בגלילי בריסטול – פלקטים שהייתה מכינה כדי לעזור לנו להבין את הנושאים הנלמדים.

 

באותו בוקר הביאה המורה פלקט מחולק לפסים בצבעים שונים, שלכל אחד מהם הסבר. בשיעור מולדת התחלנו לומדים על צבעי המפה. לצד הפלקט תלתה המורה מפה ענקית ויחד תירגלנו את משמעות צבעיה. כשיעורי בית היינו צריכים להעתיק מהאטלס את מפת ארץ ישראל ולצבוע אתה בדיוק כמו שלמדנו: השפלה בירוק, ההרים בחום והים בכחול. המשימה הייתה קלה ואפילו כיפית. לצבוע כולנו אהבנו.

 

למחרת נקראנו אחד אחד אל שולחן המורה, מגישים את המחברת הפתוחה לביקורתה. הכיתה היתה שקטה יחסית עד לרגע שבו המורה בדקה את מחברתו של שמעון ושאלה: "אתה לא רואה שאלה לא הצבעים הנכונים?" שמעון נראה נבוך ולא ענה. המורה קרעה את הדף מיתוך המחברת, קימטה אותו, זרקה לסל הניירות ואמרה בקול תקיף: "תכין מפה חדשה למחר!"

 

למחרת שוב ניגש שמעון אל שולחן המורה, מגיש לה את המחברת עם ציור המפה לבדיקה. המורה זעמה, והפעם כולנו נחרדנו וקפאנו בכסאות: "אלה צבעים לא נכונים! בפירוש הסברתי שאת השפלה מציינים בירוק, אז למה צבעת בוורוד?" היא צעקה והשליכה את המפה החוצה דרך החלון. "תכין למחר מפה חדשה עם צבעים נכונים!"

 

שמעון עצר את בכיו ולא ענה.

 

למחרת עצרנו את נשימתנו כששמעון ניגש עם המחברת אל שולחן המורה. היא הסתכלה על המחברת ארוכות ושתקה. לבסוף פתחה את מגירת השולחן שלה, הוציאה חבילה חדשה של עפרונות ציור, הניחה אותה על השולחן והחלה מצביעה על כל עיפרון ושואלת את שמעון לצבעו. "תגיד לאימא", אמרה פתאום בספק כעס ספק חיוך, "שאתה עיוור צבעים". שמעון וגם כולנו לא הבנו מה זה עיוור צבעים, אבל גם לא שאלנו...

 

הרבה שנים עברו כשבני לי ניגש אלי במטבח עם מחברת פתוחה והראה לי את המפה שצייר וצבע כשיעורי בית. מיד כשראיתי את הגוון הוורוד שבו צבע את השפלה נזכרתי בשמעון משיעור המולדת וחייכתי. זה היה היום שבו הבנתי כי גם הבן החכם והאהוב שלי עיוור צבעים.

 

מפת ישראל בוורוד. לי לסטר (צילום: אסנת לסטר)
    מפת ישראל בוורוד. לי לסטר(צילום: אסנת לסטר)

     

    רוטב עגבניות מיובשות וזיתים שמתאים לכל דבר

     

    לפעמים כשאין לי חשק לחשוב מה לבשל ולהתחיל לחפש מתכון אני אומרת לעצמי: הלוואי שהיה איזה רוטב שמתאים להכל. עד שלא מזמן גיליתי את הרוטב הזה תוך בישול מאולתר. התחלתי עם עגבניות מיובשות וזיתים ואז טעמתי, שיניתי, בישלתי עוד קצת - ובסוף טעמתי שוב. אהבתי את התוצאה והכנתי גם לפעמים הבאות.

     

    זהו רוטב שמתאים לבישול ולאפייה של כמעט כל תבשיל: עם עוף, בשר, בקר, דגים וירקות שונים. והוא הולך מצוין גם עם אורז או פסטה. כדאי להכין ממנו כמות גדולה פי 3 או 4, להקפיא במנות – ובעת הצורך פשוט להפשיר ולשדך למה שרוצים.

     

    הכמויות ניתנות לשינוי לפי העדפה אישית: הרגישו חופשיים להוסיף או לגרוע מהמצרכים לפי טעמכם.

     

    מרכיבים

    לתיבול 5-4 מנות גדולות (כ-1 ק"ג בשר או פחממה מבושלת)

     

    • 100 גרם (כ-2/3 כוס) עגבניות מיובשות
    • 100 גרם (כ-2/3 כוס) זיתים ירוקים מגולענים (שלמים או פרוסים)
    • 1 כוס פטרוזיליה קצוצה
    • 1 כפית רוטב פלפלים חריפים
    • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
    • 1/2 כוס (100 גרם) שמן זית (אפשר להשתמש גם בשמן מצנצנת העגבניות המיובשות)
    • 2 בצלים גדולים, קצוצים
    • 100 גרם (1 קופסה קטנה) רסק עגבניות

     

    אופן ההכנה
    1. שמים את העגבניות המיובשות במעבד מזון וטוחנים קצרות, רק עד שהן מעט קצוצות (אם התערובת יבשה מדי והעיבוד קשה אפשר להוסיף עוד קצת שמן זית).
    2. מוסיפים את הזיתים ומעבדים עד שגם הם קצוצים.
    3. מוסיפים את הפטרוזיליה ומעבדים עד לקבלת תערובת טחונה גס.
    4. מוסיפים את רוטב הפלפלים החריפים ואת התבלינים ומעבדים עוד שנייה.
    5. מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא מזהיב מעט.
    6. מוסיפים למחבת את תכולת מעבד המזון, ומבשלים 2 דקות על אש נמוכה, תוך ערבוב.
    7. מוסיפים את רסק העגבניות ומבשלים 3 דקות נוספות, תוך ערבוב (אם הרוטב סמיך מדי, אפשר להוסיף לו עגבניות מרוסקות ולבשל עוד 3-2 דקות).
    8. משתמשים ברוטב מיד. לחלופין, מקררים אותו ומקפיאים במנות אישיות בשקיות או מכלים אטומים.

     

    בישול קצר יספיק. קציצות ברוטב עגבניות מיובשות וזיתים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      בישול קצר יספיק. קציצות ברוטב עגבניות מיובשות וזיתים(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      הרוטב מוכן! אז מה עושים איתו עכשיו?

       

      בשר טחון
      1. מטגנים 1 ק"ג בשר טחון בשמן עד שהוא מוכן.
      2. מוסיפים את הרוטב ומבשלים תוך ערבוב עוד כמה דקות

       

      עוף
      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
      2. שמים בתבנית 5 כרעיים ויוצקים עליהן את הרוטב.
      3. אופים כשעה.

       

      קציצות
      1. מכינים קציצות מ-1 ק"ג בשר או עוף, ומטגנים אותן משני הצדדים עד להשחמה.
      2. שמים את הקציצות בסיר ומוסיפים את הרוטב עד כיסוי (אם אין מספיק רוטב, מדללים אותו בעגבניות מרוסקות, טריות או מקופסה). מביאים לרתיחה ומבשלים כ-10 דקות על אש קטנה.
      3. מגישים עם לחם לניגוב הרוטב.

       

      תפוחי אדמה
      1. קולפים 1 ק"ג תפוחי האדמה ופורסים אותם (אם הם קטנים אין צורך לקלף).
      2. מבשלים את תפוחי האדמה במים רותחים (או במיקרוגל) רק עד שהם כמעט רכים לגמרי.
      3. שמים את תפוחי האדמה בסיר ומוסיפים את הרוטב עד כיסוי (אם אין מספיק רוטב, מדללים אותו בעגבניות מרוסקות, טריות או מקופסה). מביאים לרתיחה ומבשלים כ-20 דקות על אש קטנה.
      4. מגישים עם הרוטב.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)