על ראש הגבעה עומדת בריכה, ועכשיו היא מרכז Art קיימא

בריכת המים ההיסטורית של כפר סבא הפכה למרכז לאמנות, מדע וקיימות לילדים. זהו גם בית להנצחת הוריו של האדריכל יגאל שרייבמן, שתכנן את חידוש המתחם

אביטל ברוידא

|

03.11.17 | 08:45

בית תהילה ואריה שרייבמן (''ארט קיימא'') במבט על. במרכז: הבריכה הוותיקה וקיר הבטון המעוגל שנוסף לה; מימינה האגף החדש, שנחפר ברובו מתחת לאדמה; מאחוריה החצר המוצלת המיועדת לפעילות חוץ; ומלפנים - הרמפה הארוכה והמפותלת המובילה אל הכניסות למרכז החדש   (צילום: אמיר זלצר)
בית תהילה ואריה שרייבמן (''ארט קיימא'') במבט על. במרכז: הבריכה הוותיקה וקיר הבטון המעוגל שנוסף לה; מימינה האגף החדש, שנחפר ברובו מתחת לאדמה; מאחוריה החצר המוצלת המיועדת לפעילות חוץ; ומלפנים - הרמפה הארוכה והמפותלת המובילה אל הכניסות למרכז החדש (צילום: אמיר זלצר)
הבריכה נבנתה ב-1931 כדי לספק מי השקייה לפרדסי הסביבה, ואחרי שסיימה את תפקידה ההיסטורי עמדה ריקה ומוזנחת במשך עשרות שנים. "המטרה של הפרויקט", מסביר האדריכל יגאל שרייבמן, "היתה לשמר את הבריכה בהדרה ובכבודה המלא, ועם זאת להפעיל אותה באמצעות שימושים חדשים"   (צילום: דוברות עיריית כפר סבא)
הבריכה נבנתה ב-1931 כדי לספק מי השקייה לפרדסי הסביבה, ואחרי שסיימה את תפקידה ההיסטורי עמדה ריקה ומוזנחת במשך עשרות שנים. "המטרה של הפרויקט", מסביר האדריכל יגאל שרייבמן, "היתה לשמר את הבריכה בהדרה ובכבודה המלא, ועם זאת להפעיל אותה באמצעות שימושים חדשים" (צילום: דוברות עיריית כפר סבא)
מבט אל המרכז החדש מצד הגבעה שנשתמרה. מצדה המערבי, נחצבה הגבעה לטובת קריית חינוך    (צילום: ליאור גרונדמן)
מבט אל המרכז החדש מצד הגבעה שנשתמרה. מצדה המערבי, נחצבה הגבעה לטובת קריית חינוך (צילום: ליאור גרונדמן)
הכניסה אל האגף החדש הצמוד אל הבריכה המחודשת. סבו של שרייבמן היה ממייסדי מפעל המים, והוריו הכירו אחד את השנייה כשעבדו כחלוצים צעירים בפרדסי המושבה. המרכז הוקם להנצחתם ונקרא על שמם   (צילום: ליאור גרונדמן)
הכניסה אל האגף החדש הצמוד אל הבריכה המחודשת. סבו של שרייבמן היה ממייסדי מפעל המים, והוריו הכירו אחד את השנייה כשעבדו כחלוצים צעירים בפרדסי המושבה. המרכז הוקם להנצחתם ונקרא על שמם (צילום: ליאור גרונדמן)
הבריכה והאגף החדש משמשים כמרכז לאמנות, מדע וקיימות. תוכניות הפעילות החינוכיות נבנו במשותף עם המדרשה לאמנות בבית ברל   (צילום: ליאור גרונדמן)
הבריכה והאגף החדש משמשים כמרכז לאמנות, מדע וקיימות. תוכניות הפעילות החינוכיות נבנו במשותף עם המדרשה לאמנות בבית ברל (צילום: ליאור גרונדמן)
"אמנות היתה חלק בלתי נפרד מהחיים בבית ההורים", מספר שרייבמן, "והחיבור הזה בין המבנה ההיסטורי עם ההקשר המשפחתי והתוכן האמנותי הוא ביטוי הולם לפועלם"  (צילום: ליאור גרונדמן)
"אמנות היתה חלק בלתי נפרד מהחיים בבית ההורים", מספר שרייבמן, "והחיבור הזה בין המבנה ההיסטורי עם ההקשר המשפחתי והתוכן האמנותי הוא ביטוי הולם לפועלם" (צילום: ליאור גרונדמן)
החצר נועדה לפעילות חוץ עם הילדים. עצי ההדר שנשתלו בה מזכירים את עברה של העיר  (צילום: ליאור גרונדמן)
החצר נועדה לפעילות חוץ עם הילדים. עצי ההדר שנשתלו בה מזכירים את עברה של העיר (צילום: ליאור גרונדמן)

"אני זוכר איך כילד למדתי לשחות בבריכת המים הזו, וכל הגבעה מסביב הייתה מכוסה פרדסים", מספר האדריכל יגאל שרייבמן (81), כשאנו עומדים מול הבית על שם תהילה ואריה שרייבמן, הוריו של יגאל, שנחנך השבוע במבנה בריכת המים ההיסטורית בכפר סבא. המבנה מארח בתוכו בין היתר את מרכז "Art קיימא" לאמנות, מדע וקיימות, שהוקם בשיתוף עיריית כפר סבא, מפעל המים העירוני והמשפחה.

 

תהילה ואריה שרייבמן בפרדס שבו עבדו והכירו  (צילום: אלבום פרטי)
    תהילה ואריה שרייבמן בפרדס שבו עבדו והכירו (צילום: אלבום פרטי)

     

    את בריכת המים הקים ב-1931 מפעל המים של כפר סבא, שהיתה אז מושבה עם פרדסים שהיו מקור הפרנסה העיקרי של חלוציה. סבו של שרייבמן היה ממייסדי מפעל המים, והוריו הכירו אחד את השנייה כשעבדו כחלוצים צעירים בפרדסים. הם נישאו, הקימו בית במושבה, והיו מהחקלאים הבולטים של כפר סבא.

     

    הקמת בריכת המים לפני 86 שנים. בימים ההם פרדסים היו מקור הפרנסה העיקרי של החלוצים  (צילום: ארכיון עיריית כפר סבא - מוזיאון כפר סבא)
      הקמת בריכת המים לפני 86 שנים. בימים ההם פרדסים היו מקור הפרנסה העיקרי של החלוצים (צילום: ארכיון עיריית כפר סבא - מוזיאון כפר סבא)

       

      המשפחה חיפשה דרך להנציח את זכר ההורים בדרך הקשורה לתקופתם ולפועלם, ויוזמתם השתלבה בחזון של מפעל המים לשמר ולשפץ את הבריכה ההיסטורית, שעמדה ריקה ומוזנחת במשך עשרות שנים. הרצון המשותף התאים לאינטרס של העירייה, שחיפשה בית חדש למרכז העירוני לאמנות וקיימות, ששכן במשך כ-20 שנה בבית ספר נטוש.

       

      להוסיף לבריכה אך לא להאפיל עליה

       

      התוכנית למרכז החדש - שמציע פעילות חינוכית המשלבת בין אמנות לערכי קיימות - נבנתה עם העירייה ומנהלת המרכז, נילי דרורי, ובהכוונה פדגוגית של המדרשה לאמנות בבית ברל. על השימור והתכנון ניצח האדריכל שרייבמן בעצמו. "המטרה של הפרויקט", הוא מספר, "הייתה לשמר את הבריכה בהדרה ובכבודה המלא, ועם זאת להפעיל אותה באמצעות שימושים חדשים. רצינו לשמור על המראה שלה ולא לעטוף אותה במבנה חדש שיאפיל עליה, אבל היה ברור שהבריכה עצמה לא תספיק, ושיהיה צריך להרחיב את המבנה כדי להכיל את כל הפונקציות הנדרשות. האתגר היה לשלב את הבריכה במבנה החדש, ועדיין לתת לה את המקום המרכזי".

       

      הרמפה שמובילה אל הכניסות למרכז החדש (צילום: ליאור גרונדמן)
        הרמפה שמובילה אל הכניסות למרכז החדש(צילום: ליאור גרונדמן)

         

        בנוי על גבעה, שמצדה האחד כבר נחצבה (צילום: דוברות עיריית כפר סבא)
          בנוי על גבעה, שמצדה האחד כבר נחצבה(צילום: דוברות עיריית כפר סבא)

           

          הבריכה בנויה על גבעה, שצדה המזרחי עדיין מתנאה בעצי פיקוס המצלים על כר דשא. בצד המערבי המצב היה פחות טוב, משום שהגבעה נחצבה לטובת קריית חינוך. האדריכל החליט לנצל את הסיטואציה: לשמר את מראה החזית המקורית בצד המזרחי של הגבעה, ואת התוספת לחפור מתחת לבריכה, בצדה המערבי והנמוך יותר. בחזית הזו, שפונה לקריית החינוך, מיקמו את אזור התנועה המקשר בין הבריכה לאגף החדש, שהוא מבנה מלבני פשוט ומנותק מהמבנה העגול, אך נקשר אליו באמצעות קיר של חלונות זכוכית. רמפת בטון ארוכה ומפותלת מטפסת מהחניון, במעלה הגבעה, אל כניסה נוספת שמובילה ישירות אל קומת הבריכה המקורית. כך נוצר קשר בין הבריכה לבין מגדל המים הסמוך אליה.

           

          כיתת צילום דיגיטלי וסדנת אמנות

           

          תוך כדי שימור, נוקו קירות הבטון של הבריכה מציורי גרפיטי ונותרו חשופים. מעליהם נוסף קירוי קל בקונסטרוקציית פלדה, מה שמאפשר חדירת אור טבעי אל האולם הראשי. כאן מוצגים מיצבים אינטראקטיביים, שהילדים משתתפים בהפעלתם.

           

          קיר הבטון הטבעתי משמש לתצוגת עבודות  (צילום: ליאור גרונדמן)
            קיר הבטון הטבעתי משמש לתצוגת עבודות (צילום: ליאור גרונדמן)

             

            נילי דרורי, מנהלת המרכז (צילום: ליאור גרונדמן)
              נילי דרורי, מנהלת המרכז(צילום: ליאור גרונדמן)

               

              טבעת הבטון, שממשיכה כלפי מטה בקירות חדשים באותו גימור, מוקפת מסדרון שמתעקל סביבה ומחבר בינה לבין חדרי לימוד ומינהלה שחפורים באתר. קיר הבטון הטבעתי משמש לתצוגה ולפעילויות אמנות. נתק היקפי בתקרה מכניס אור יום אל המסדרון הרחב, ומאפשר לחוות את כל גובהו של קיר הבטון החשוף, החדש, בקומה החפורה, שמתחבר עם הישן בקומת הקרקע.

               

              חדר מחשבים באגף החדש. התלמידים משתתפים בפעילות מדעית ואינטראקטיבית  (צילום: ליאור גרונדמן)
                חדר מחשבים באגף החדש. התלמידים משתתפים בפעילות מדעית ואינטראקטיבית (צילום: ליאור גרונדמן)

                 

                מעבדת הצילום (צילום: ליאור גרונדמן)
                  מעבדת הצילום(צילום: ליאור גרונדמן)

                   

                  משחקי פרספקטיבה ותעתועי ראייה (צילום: ליאור גרונדמן)
                    משחקי פרספקטיבה ותעתועי ראייה(צילום: ליאור גרונדמן)
                     

                     

                    החלל החפור מתחלק בין כיתת צילום דיגיטלי, מעבדת צילום אנלוגי, חדר הקרנה וסדנה גדולה לאמנות פלסטית. במרכז יתקיימו חוגים ופעילויות לילדים בשעות אחר הצהריים, ופעילויות מאורגנות לכל המשפחה בחופשות ובחגים. 

                     

                    בצד הצפוני של המתחם נחפרה חצר שקועה רחבת ידיים, שבה נשתלו עצי הדר והותקנו ספסלי עץ. החצר מקיפה את חציו הצפוני של המבנה העגול, מחדירה אור למבנה המרכזי ולחדרים שבעומק האדמה ומשמשת כאזור לפעילויות חוץ. "אמנות היתה חלק בלתי נפרד מהחיים בבית ההורים", מסכם שרייבמן, "והחיבור הזה בין המבנה ההיסטורי עם ההקשר המשפחתי והתוכן האמנותי הוא ביטוי הולם לפועלם".

                     

                     (תוכנית: שרייבמן אדריכלים)
                      (תוכנית: שרייבמן אדריכלים)

                       

                       (תוכנית: שרייבמן אדריכלים)
                        (תוכנית: שרייבמן אדריכלים)

                         

                         

                         

                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד