הפֵּאָנִית החילונית של בני ברק: "אני יכולה ללמד רבנים על סוגי שיער"

יחד עם בתה ובעלה מגדלת ציפי בנאי את סלון הפאות כילד חמישי במשפחה, המשרת קהל מגוון במגזר החרדי ומחוצה לו תחת המוטו "אישה יכולה להיות גם צנועה וגם יפה"

הילה יחימוביץ'

|

22.10.17 | 09:43

ציפי בנאי ובתה סהר שטרית. "אני אוזן קשבת לכל הסיפורים. הן מגיעות אליי בתחילה ליצירת הפאה, ואחר כך חוזרות מדי תקופה לתחזוקה" (צילום: אלבום פרטי)
ציפי בנאי ובתה סהר שטרית. "אני אוזן קשבת לכל הסיפורים. הן מגיעות אליי בתחילה ליצירת הפאה, ואחר כך חוזרות מדי תקופה לתחזוקה" (צילום: אלבום פרטי)
"גם אם השיער של הפאה יפה יותר מהשיער הרגיל של האישה, זה עדיין לא אומר שהיא לא צנועה, כי עדיין יש כאן אמירה שהאישה מדגישה כלפי חוץ: אני נאה אבל אני לא זמינה, אני נשואה". בתיה שיף בפאות של ציפי בנאי (צילום: פאות ציפי בנאי)
"גם אם השיער של הפאה יפה יותר מהשיער הרגיל של האישה, זה עדיין לא אומר שהיא לא צנועה, כי עדיין יש כאן אמירה שהאישה מדגישה כלפי חוץ: אני נאה אבל אני לא זמינה, אני נשואה". בתיה שיף בפאות של ציפי בנאי (צילום: פאות ציפי בנאי)
"התחרות אצל הכלות מאוד חזקה. ההורים לוקחים הלוואות כדי להעניק לילדה את הפאה הכי טובה. זו יכולה להיות הפאה הכי מלאה ועשירה, שנראית מדהים, אבל הרבה פעמים אין להם בכלל את הכסף עבורה" (צילום: אלי יחזקאל סימפל מדיה)
"התחרות אצל הכלות מאוד חזקה. ההורים לוקחים הלוואות כדי להעניק לילדה את הפאה הכי טובה. זו יכולה להיות הפאה הכי מלאה ועשירה, שנראית מדהים, אבל הרבה פעמים אין להם בכלל את הכסף עבורה" (צילום: אלי יחזקאל סימפל מדיה)
"טווח המחירים מתחיל ב-4,000 שקל ועד 12,000-13,000 שקל. המחיר נקבע בהתאם לאורכו ולטיבו של השיער. שיער בלונדיני או ג'ינג'י לא צבוע, למשל, יכולים להעלות את המחיר" (צילום: עינבר שחק)
"טווח המחירים מתחיל ב-4,000 שקל ועד 12,000-13,000 שקל. המחיר נקבע בהתאם לאורכו ולטיבו של השיער. שיער בלונדיני או ג'ינג'י לא צבוע, למשל, יכולים להעלות את המחיר" (צילום: עינבר שחק)

הסלון של ציפי בנאי בבני ברק הוא אחד ממוסדות העלייה לרגל המוכרים ביותר במגזר החרדי, למרות שבעלת המקום היא בכלל חילונית. בנאי היא בין הפאניות היחידות שממשיכות לייצר חלק מהפאות שלה בארץ, בסלון שלה, ומהבודדות בעלות תעודת לימודי פאנות. "לפני 47 שנה, כשהתחלתי את העסק", היא מספרת, "היו פה שלושה עסקי פאות במקסימום. היום יש קרוב ל-600 עסקים בתחום. זה הפך לשוק מטורף".

 

מה ההבדל בין ענף הפאות הישראלי אז והיום?

"הפאות שמיוצרות היום פחות כבדות. זה לא סתם אסופת שערות, אלא ממש חיקוי מדויק של שיער טבעי. כשהפאה מוצלחת באמת, כמעט ואי אפשר לזהות שזה לא השיער הטבעי של הבחורה. בעבר גם הכינו את כל הפאות בעבודת יד והיום הכול זה מכונות, וכל הפאות מיוצרות בסין. היום גם לא מלמדים לבצע את העבודה מהתחלה ועד הסוף. גם אני, שמעבירה קורס בתחום, מלמדת רק קטע מסוים מתוך הלימודים, את הקשירה של השיער, אבל לא את כל תהליך ייצור הפאה".

 

אותה גברת בשינוי אדרת: "הלקוחה השמרנית תעדיף תמיד פאה קצרה, סולידית ולא יקרה מדי; הלקוחה הממוצעת החרדית אוהבת פאה מדורגת, שתעניק לה מראה יוקרתי קלאסי; והלקוחות הצעירות הן בדרך כלל אמיצות יותר, ומבקשות להתאים את הפאה שהן רוכשות לאופנה האחרונה" (צילום: פאות ציפי בנאי)
    אותה גברת בשינוי אדרת: "הלקוחה השמרנית תעדיף תמיד פאה קצרה, סולידית ולא יקרה מדי; הלקוחה הממוצעת החרדית אוהבת פאה מדורגת, שתעניק לה מראה יוקרתי קלאסי; והלקוחות הצעירות הן בדרך כלל אמיצות יותר, ומבקשות להתאים את הפאה שהן רוכשות לאופנה האחרונה"(צילום: פאות ציפי בנאי)

     

    בנאי, בשנות ה-60 לחייה, מגיעה מבית דתי, גדלה בכפר חב"ד וסיימה את לימודי הפאנות ביישוב בשנת 1970. באותה שנה פתחה את העסק והחלה לקבל לקוחות באופן פרטי בביתה, לאחר מכן עבדה בסלון בכפר סבא, ואת הסלון בבני ברק פתחה לפני 13 שנה. "קשה לי להגדיר את התהליך שעברתי כחזרה בשאלה, וזה גם לא שהפכתי לחילונית לגמרי, זה לא שחור ולבן", היא מסבירה. "התחלתי להתרחק מהדת בתקופה שהייתי בפנימיה בכפר חב"ד, בתיכון. כשפגשתי את בעלי כבר לא הייתי דתייה והוא היה חילוני. אבל זה לא שאנחנו חיים אורח חיים חילוני לגמרי - אנחנו בכל זאת עושים קידוש, שומרים מצוות והחברות שלי דתיות. גם המקצוע שלי מן הסתם סובב סביב זה, זה העולם שאני מכירה הכי טוב כל החיים".

     

    אז דווקא בתיכון המקצועי שבו למדת פאנות התחלת להתרחק מהדת?

    "כן, כי מבחינתי לא היה קשר בין פאנות לדת - התחברתי לזה בלי קשר לדת. אגב, אין אחת שלמדה איתי באותה תקופה שנשארה במקצוע הזה". 

     

    השינוי הגדול בתחום הפאות בישראל הגיע, לדברי בנאי, בעקבות הסערה סביב השיער ההודי. "בשנת 2004 רבנים הפיצו בציבור החרדי ששיער הפאות הנוכריות מגיע מהודו, ושהוא חלק מפולחן עבודה זרה", היא אומרת. "שרפו פאות באמצע בני ברק, היה בלאגן שלם. אני בכל מקרה אף פעם לא השתמשתי בשיער הודי, אבל אחר כך שלחתי את הבן שלי להודו לראות מאיפה באמת מגיע השיער, וזה סתם, אין קשר לעבודה זרה. מאז הסערה קיים פיקוח על שיווק פאות, ומדי חודש צריך לשלם על 'הכשר'. אני הפסקתי לשלם על ההכשר כבר כמה חודשים, והכול בסדר. אני יכולה ללמד את כל הרבנים על סוגי שיער, והם באמת באים אליי להתייעץ בענייני פאות".

    "בשנת 2004 רבנים הפיצו בציבור החרדי ששיער הפאות הנוכריות מגיע מהודו, ושהוא חלק מפולחן עבודה זרה. שרפו פאות באמצע בני ברק, היה בלאגן שלם. אני בכל מקרה אף פעם לא השתמשתי בשיער הודי, אבל אחר כך שלחתי את הבן שלי להודו לראות מאיפה באמת מגיע השיער, וזה סתם, אין קשר לעבודה זרה"

     

    את הגזרות והמידות של הפאות מייצרת בנאי בארץ, וגם חלק מהפאות עצמן. לדבריה, לקוחות רבות נזקקות לפאה בהתאמה אישית למידות ראש קטנות ולא סטנדרטיות, שאותן היא צריכה לעצב בעצמה. כך גם לגבי קהל הלקוחות הנוסף שלה, שנזקק למידות קטנות – ילדים חולי סרטן, גזזת ואלופציה. "מאז שבעלי חלה בסרטן לפני עשרים שנה, והבריא", היא מספרת, "הבטחתי לעצמי שילדים קטנים וחולים לא יצטרכו לשלם על הפאות שלהם".

     

    אומרים שבין אישה והספר שלה יש מערכת יחסים כמו עם פסיכולוג או חברה טובה, ובנאי מגלה שהדבר נכון גם בקשר בין לקוחה לפאנית שלה. "אני אוזן קשבת לכל הסיפורים. הן מגיעות אליי בתחילה ליצירת הפאה, ואחר כך חוזרות מדי תקופה לתחזוקה. כשהן מגיעות להתאמה הראשונית, אני צריכה להבין מה הסיפור של הלקוחה – מה הסגנון שלה, להתאים את הפאה לתווי הפנים, לצבע וגם לשיער הטבעי של הלקוחה, כי כדאי לשמור על האותנטיות".

     

    השיער מאירופה, הפאה מסין

    לדברי בנאי, הכנת פאה קוסטום מייד משיער טבעי יכולה להימשך כחודש. "אנחנו מודדים לאישה את הראש עם רשת שמכסה את השיער, בוחרים את השיער ומעבדים אותו לקראת עיצוב הפאה. אחר כך תופרים את השיער באמצעות מכונה, ואז מרכיבים את הסקין, החלק העליון של הפאה שיושב כמעין כיפה. "בעבר היינו עושים את הכול בארץ, מא' ועד ת', אבל עם הביקוש התחלנו להעביר חלק מהעבודה גם לסין. השיער נקנה באירופה ומסודר בארץ, והבנייה הסופית של הפאה היא בסין".

     

    מה טווח המחירים של הפאות בסלון?

    "מתחיל ב-4,000 שקל ועד 13,000-12,000 שקל. המחיר נקבע בהתאם לאורכו ולטיבו של השיער. שיער בלונדיני או ג'ינג'י לא צבוע, למשל, יכולים להעלות את המחיר. שיער ג'ינג'י אמיתי נדיר למצוא, לכן בדרך כלל הוא יהיה צבוע, ואם הוא לא צבוע אז זה יהיה שיער ממש עבה".

     

    מה אורך החיים של פאה?

    "בין חמש לשבע שנים. יש פאות ממש איכותיות, שנשמרות אפילו 13 שנה. חשוב לשמור על הפאה ולתחזק אותה. צריך להניח אותה על סטנד בלילה, ההמלצה היא לא לישון איתה, וצריך לחפוף אותה פעם בחודש".

     

    "היתה לקוחה שביקשה פאה נטו עבור בעלה. היה לה חשוב להיראות טוב לידו. יש גם כאלו שישנות עם הפאה, כי הן רוצות שהגבר יראה אותן הכי יפות שאפשר" (צילום: אלי יחזקאל סימפל מדיה)
      "היתה לקוחה שביקשה פאה נטו עבור בעלה. היה לה חשוב להיראות טוב לידו. יש גם כאלו שישנות עם הפאה, כי הן רוצות שהגבר יראה אותן הכי יפות שאפשר"(צילום: אלי יחזקאל סימפל מדיה)

       

      מאז ומעולם עורר נושא הפאות מחלוקות הלכתיות. יש רבנים הטוענים כי על הפאה לכסות את כל שיער הראש, אחרים אוסרים על פאה כזו בטענה שהיא דומה מדי לשיער טבעי, ולכן עלולה למשוך תשומת לב. "לפי היהדות אישה צריכה להיות צנועה, אבל צנוע לא אומר מכוער – להפך, אישה יכולה להיות גם צנועה וגם יפה", אומרת בנאי. "לכן, גם אם השיער של הפאה יפה יותר מהשיער הרגיל של האישה, זה עדיין לא אומר שהיא לא צנועה, כי עדיין יש כאן אמירה שהאישה מדגישה כלפי חוץ: אני נאה אבל אני לא זמינה, אני נשואה".

       

      עובדת בסלון של בנאי מספרת שלפעמים נשים רוכשות את הפאה עבור עצמן ולפעמים עבור בעלן. "היתה לקוחה שביקשה פאה נטו עבור בעלה. היה לה חשוב להיראות טוב לידו. יש גם כאלו שישנות עם הפאה, כי הן רוצות שהגבר יראה אותן הכי יפות שאפשר". חשיבות המראה מגיעה לשיאה ביום החתונה, ונשים רבות באות ממש יום אחרי האירוסין לחפש פאה. "לפני שמלת הכלה, לפני הכול, חשוב להן למצוא פאה יפה, שתהיה גם דומה לשיער", מספרת אותה עובדת. "זה חלק מהנדוניה. בעבר רוב הנשים היו רוכשות שתי פאות, אבל כיום איכות הפאות עלתה והמחירים בהתאם, אז הן מעדיפות להשקיע בפאה אחת טובה ולתחזק אותה".

       

      אבל אם חשבנו שנדע עד כמה עשירה הכלה, או מאיזה מעמד חברתי היא, על פי אסופת השיער שעל ראשה, בנאי מסבירה שלא כך צריך להתייחס לדברים. "התחרות אצל הכלות מאוד חזקה. ההורים לוקחים הלוואות כדי להעניק לילדה את הפאה הכי טובה. זו יכולה להיות הפאה הכי מלאה ועשירה, שנראית מדהים, אבל הרבה פעמים אין להם בכלל את הכסף עבורה".

       

      מקום של כבוד לתלתלים ולטרנדים באופנה

      מדי יום מגיעות לסלון של בנאי 8-10 לקוחות, ממגוון מגזרים בציבור החרדי, אבל לא רק ממנו. לצד הדתיות, מגלה הפאנית כי יש לה קהל רחב של נשים חילוניות שמחפשות תוספות או פאות כי הן סובלות משיער דליל. "יש גם כאלו שמגיעות בנסיבות רפואיות, חולות סרטן, גזזת, אלופציה, או כאלה שעברו טראומה ונשר להן כל השיער. לעומתן, יש גם נשים חילוניות שמחפשות מראה אלגנטי לערב, של תסרוקת מסודרת, או נשים שקונות כמה פאות ונהנות להיות יום אחד בלונדיניות, יום אחר ג'ינג'יות - זה לאו דווקא דתיות. אלו נשים חילוניות, בסביבות גיל 60".

       

      מהם הטרנדים הבולטים כיום בעולם הפאות?

      "בשנה האחרונה בלטו תספורת קארה גלי ותסרוקת הקוקו הנמוך. אחרי שנים ארוכות שב אלינו מראה השיער הנפוח, ואפילו התלתלים חזרו לקבל מקום של כבוד. בפאות ארוכות ניתן לעצב תסרוקות של צמות עם נפח, שמככבות בשנתיים האחרונות, ובכלל, להעניק לפאה תסרוקת במראה יוקרתי יותר".

       

      בנאי מחלקת את לקוחותיה על פי סגנונות: "הלקוחה השמרנית תעדיף תמיד פאה קצרה, סולידית ולא יקרה מדי; הלקוחה הממוצעת החרדית אוהבת פאה מדורגת, שתעניק לה מראה יוקרתי קלאסי; והלקוחות הצעירות הן בדרך כלל אמיצות יותר, ומבקשות להתאים את הפאה שהן רוכשות לאופנה האחרונה. הרבה נשים חוזרות אלינו כל עונה לשיפוץ פאה. אפשר לשנות את הצבע, את אורך השיער, ואת התסרוקת של הפאה, במקום לקנות בכל עונה פאה חדשה, וכך להישאר מעודכנות ומגוונות".

       

      "לפני שמלת הכלה, לפני הכול, חשוב להן למצוא פאה יפה, שתהיה גם דומה לשיער" (צילום: נמרוד כהן)
        "לפני שמלת הכלה, לפני הכול, חשוב להן למצוא פאה יפה, שתהיה גם דומה לשיער"(צילום: נמרוד כהן)

         

        סהר שטרית, 32, בתה של בנאי העובדת איתה בסלון הפאות, מגלה כי כאשר הן טסות למחסני שיער באירופה, מתייחסים לבנאי כמו למלכה. "היא אולי לא שמה לב, אבל כל מי שמסביבה – ספקי שיער או לקוחות, רואים בה ממש אוטוריטה - גורו לענייני פאות. היא יכולה לחשב כמה צעדים קדימה, לראות איך אותו שיער ייראה על מישהי בשלב הסופי. היא גם יכולה לראות מישהי עוברת ברחוב ממרחקים ולהגיד האם זו פאה או לא, איזה סוג שיער ומאיפה הוא", מספרת שיטרית, האחראית על אחורי הקלעים של הסלון, כמנהלת אדמיניסטרטיבית, לוגיסטית ושיווקית, בעלת עסק משלה לכיסויי ראש ומטפחות, שיושב גם הוא בסלון הפאות של אמה. "יש לה כישרון, ידע ונסיון שלא ראיתי אצל אף אחת. מגיעה לקוחה וגם אם היא תמדוד 20 פאות, בסוף היא תחזור לפאה הראשונה שאמא הציעה לה".

         

        שטרית, שמתגוררת עם בעלה ושלושת ילדיהם בכפר סבא, בסמוך לבית הוריה, מספרת שהסלון הוא ילד נוסף בבית המשפחה, בנוסף לארבעת ילדיה של בנאי, וכי היא ואביה עובדים עם אמה באופן קבוע בסלון. "גם בעלי מדי פעם עוזר במה שהוא יכול, כולנו בעסקי השערות. אצלי זה התחיל מהיום שנולדתי. גדלתי עם העסק שהתחיל מהבית, וכשהיא פתחה סלון בכפר סבא כל הזמן שרצתי שם. כשהסלון בבני ברק נפתח התחלתי לעבוד בו, ולאט לאט נכנסתי לעולם של כיסויי הראש. בעיניי זה לא רק קטע דתי, זה אקססורי מגניב".

         

        "בעיניי זה לא רק קטע דתי, זה אקססורי מגניב". כיסויי הראש של סהר שטרית (צילום: שחף מרגלית)
          "בעיניי זה לא רק קטע דתי, זה אקססורי מגניב". כיסויי הראש של סהר שטרית(צילום: שחף מרגלית)

            

          שטרית מקיימת אורח חיים חילוני, היא למדה בבית ספר חילוני, שירתה בצבא וגרה עם בן הזוג שלוש שנים לפני שהתחתנו, אבל מצהירה כי היא אדם מאמין. "יש בי ערכים דתיים מהבית, אני פשוט מיישמת אותם אחרת".

           

          את צריכה להתלבש לעבודה באופן צנוע מהרגיל?

          "אני לא אוהבת להתלבש חשוף, אבל אני כן מגיעה לסלון עם ג'ינסים ומכנסיים ארוכים. אני חושבת שמקבלים אותי כמו שאני. אני מכירה היטב את העולם הדתי, אני חייבת להכיר אותו כי אני עובדת בפנים. יש לאמא המון לקוחות דתיות שהן חברות שלה, כאלו שבאות אלינו הביתה. דווקא בגלל המפגש היומיומי שלי עם הדתיות והחרדיות, אני לא מרגישה הבדל כל כך גדול וקיצוני. גם לקוחות שלי טיילו בהודו, גם להן יש ילדים... אני מוצאת שההבדלים לא כאלה קריטיים".

           

          פאות וכיסויי ראש הם לא עסקים מתחרים?

          "אני ואמא לעולם לא נהיה בתחרות, זו אומנם אותה נישה, אבל פאה זה עולם אחר - כיסוי ראש אפשר לקנות בקטנה, מדי פעם, ואילו פאה זו רכישה מאסיבית. יש גם לקוחות שרוצות להיות בבית עם כיסוי ראש ולא עם פאה, ככה שהן יוצאות מהסלון קומפלט, עם רכישה לכל שעות היום. יש גם חסידיות שמניחות קשתות וכובעים מעל הפאה. וחוץ מזה, אני הרבה פעמים עובדת עם קהל שלא מחפש פאות: הן מגיעות לסלון בבני ברק ומחפשות מטפחת שתתאים להן לבגד. כשאני משתתפת בירידי אופנה זה קהל אחר, דתיות לאומיות, בדרך כלל אמידות שלובשות בגדי מעצבים, וגם דתיות מהתנחלויות. כל אלו בדרך כלל לא חובשות פאות".

           

          ______________________________________________________

           

          ואיך מתלבשות מובילות האופנה של המגזר הדתי באינסטגרם?

          הפאשניסטות הדתיות שכבשו את האינסטגרם. לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: מתוך האינסטגרם של shirelavrahami@)
          הפאשניסטות הדתיות שכבשו את האינסטגרם. לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: מתוך האינסטגרם של shirelavrahami@)

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד