צילום: שי יחזקאל

זיכרון גורלי: האם צפייה ב"משחקי הכס" פוגעת לכם בתפקודי המוח?

מרגישים שהזיכרון מתחיל לחמוק מכם? עשרה צעדים מפתיעים שיעזרו לכם לא לשכוח אותו - מצחצוח השיניים והקלדה עם היד השנייה ועד לכיבוי מסך הטלוויזיה

מתוחים או מדוכאים מכדי לזכור? זה לא מפתיע. מחקרים רבים קושרים דיכאון וסטרס לפגיעה בזיכרון ולמחלות ניווניות של המוח (צילום: Shutterstock)
מתוחים או מדוכאים מכדי לזכור? זה לא מפתיע. מחקרים רבים קושרים דיכאון וסטרס לפגיעה בזיכרון ולמחלות ניווניות של המוח (צילום: Shutterstock)

1. אל תפסיקו ללמוד

המוח אמנם אינו שריר אבל המשפט הידוע Use it or Lose it תופס גם בקשר אליו. ככל שתאמנו ותתרגלו אותו יותר, כך הזיכרון שלכם ישתפר בלי שום קשר לגילכם. עם זאת, בדיוק כמו השרירים, אם לא תאמנו אותו, הוא יתנוון. איך בדיוק מאמנים את המוח? כמעט כל לימוד חדש יכול לעשות את הטריק, ובתנאי שהוא מאתגר. אתם יכולים למשל ללמוד שפה חדשה, ללמוד לנגן על כלי נגינה כלשהו או לקרוא ספרים ולרכוש בהם מידע חדש.

 

2. בצעו התעמלות אירובית למוח

חוקרים לנוירוביולוגיה מאוניברסיטת דיוק המציאו את המושג "ניאורוביקס" (ובתרגום חופשי: פעילות אירובית לתאי העצב). מדובר בשיטה ייחודית של תרגול המוח תוך שימוש בטכניקות פשוטות ויומיומיות. למשל, נסו לנהוג לעבודה במסלול חדש, התלבשו בעיניים עצומות, צחצחו שיניים או חייגו בטלפון ביד הנגדית לזו שאתם רגילים.

 

ככל שתאמנו ותתרגלו אותו יותר, כך הזיכרון שלכם ישתפר בלי שום קשר לגילכם (צילום: Shutterstock)
    ככל שתאמנו ותתרגלו אותו יותר, כך הזיכרון שלכם ישתפר בלי שום קשר לגילכם(צילום: Shutterstock)

     

    3. כבו את הטלוויזיה

    לא יכולים בלי "משחקי הכס" או תוכניות ריאליטי? התחביב הזה עלול לפגוע לכם בזיכרון. הצפייה בטלוויזיה היא פעילות פסיבית שמעלה את פעילות גלי האלפא במוח. בילוי זמן רב מדי במצב של גלי אלפא עלול לגרום לחוסר יכולת להתרכז ולפגוע בפעילות המוחית ובזיכרון.

     

    4. פתחו תחביב חדש

    במקום לרבוץ מול הטלוויזיה נצלו את הזמן כדי לפתח תחביב או תחום התעניינות חדש - רקמה, שירה במקהלה, איסוף מטבעות או משחקי מחשבה כמו שח, שש־בש או בינגו. במחקרים נמצא שתחביבים כמו משחק בינגו מספקים למוח גירויים קוגניטיביים המאפשרים למנוע הידרדרות של הזיכרון אפילו בקרב חולי אלצהיימר.

     

    5. תתחילו לחלום

    מחקרים רבים הראו ששינה בריאה מעניקה לנו זיכרון ויכולת למידה טובים יותר. אך מתברר שסתם לישון זה לא מספיק - כדי לעזור לגיבוש הזיכרון צריך לחלום. בעוד שמנוחה או שינה ללא חלימה אינן עוזרות לשיפור התוצאות של מבחני זיכרון, הרי שינה הכוללת חלימה לאחר לימוד משימה המצריכה זיכרון מביאה לשיפור של 40% בתוצאות.

     

    במחקר שנערך על בני 50 ומעלה נמצא ש־20 דקות יומיות של פעילות גופנית שיפרו כעבור שישה חודשים את ביצועי הזיכרון שלהם באופן ניכר (צילום: Shutterstock)
      במחקר שנערך על בני 50 ומעלה נמצא ש־20 דקות יומיות של פעילות גופנית שיפרו כעבור שישה חודשים את ביצועי הזיכרון שלהם באופן ניכר(צילום: Shutterstock)

       

      6. תתחילו לזוז

      מחקרים מוכיחים גם שככל שזזים יותר, כך גם תפקוד המוח והזיכרון משתפר. לדוגמה, במחקר שנערך על בני 50 ומעלה נמצא ש־20 דקות יומיות של פעילות גופנית שיפרו כעבור שישה חודשים את ביצועי הזיכרון שלהם באופן ניכר. מחקרים נוספים שנערכו בקרב תלמידי תיכון וסטודנטים, מצאו אף הם שפעילות גופנית משפרת את הזיכרון ואת הביצועים האקדמיים.

       

      7. תלמדו לעצור

      מתוחים או מדוכאים מכדי לזכור? זה לא מפתיע. מחקרים רבים קושרים דיכאון וסטרס לפגיעה בזיכרון ולמחלות ניווניות של המוח. במצבים אלה מיוצרות בגופנו רמות מוגברות של הורמון הסטרס קורטיזול, שרמה מוגברת שלו לאורך זמן עלולה לגרום לפגיעה בזיכרון. נסו להפחית מתחים באמצעות טכניקות התרגעות, כמו יוגה, מדיטציה ופעילות גופנית.

       

      8. תצחקו

      הומור מגרה את החלקים במוח שלנו שמייצרים את המוליך העצבי דופמין, המשרה תחושת רוגע. אבל חוקרים מצאו שההומור גם משפר את הזיכרון. על פי מחקר שנערך במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת טנסי, קל יותר לזכור דמויות מצוירות מצחיקות מאשר את התיאור המילולי שלהן או דמויות מצוירות לא מצחיקות.

       

       במחקרים נמצא שתחביבים כמו משחק בינגו מספקים למוח גירויים קוגניטיביים המאפשרים למנוע הידרדרות של הזיכרון אפילו בקרב חולי אלצהיימר (צילום: Shutterstock)
        במחקרים נמצא שתחביבים כמו משחק בינגו מספקים למוח גירויים קוגניטיביים המאפשרים למנוע הידרדרות של הזיכרון אפילו בקרב חולי אלצהיימר(צילום: Shutterstock)

         

        9. בצעו בדיקות תקופתיות

        בעיות בריאות רבות, בייחוד אלה המזוהות כגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, מהוות גם גורם סיכון לפגיעה בזיכרון ולדמנציה. המרכזיות הן יתר לחץ דם, סוכרת ועודף כולסטרול. במילים פשוטות, הנה עוד סיבה נוספת לביצוע בדיקות תקופתיות ומעקב אחר מצב הבריאות שלכם.

         

        10. האכילו את המוח

        מחקרים רבים מצאו גם קשר ישיר בין תזונה בריאה לשמירה על תפקודי המוח והזיכרון. לכמה מזונות יש יכולת מיוחדת לעשות את זה: דגי ים - הם מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 החיוניות למוח; פירות יער - צריכה קבועה שלהן יכולה אפילו לעזור להתגבר על נטייה גנטית לאלצהיימר; ירקות עליים - צריכה קבועה שלהם עוזרת להאט פגיעה בתהליכי חשיבה וזיכרון הקשורים להזדקנות. הירקות היעילים ביותר למטרה זו הם תרד, ברוקולי וכרוב.

        _____________________________________________________

         

        5 המזונות הטובים ביותר לחידוש תאי המוח, הקליקו על התמונה:

         

        מזונות מסוימים מכילים תרכובות שיכולות להאיץ את תהליך התיקון וההתחדשות של תאי העצב במוח (צילום: Shutterstock)
        מזונות מסוימים מכילים תרכובות שיכולות להאיץ את תהליך התיקון וההתחדשות של תאי העצב במוח (צילום: Shutterstock)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד