הכינו את גופכם לשובע:
תשעה טיפים לצום קל יותר

מה תעדיפו: תענית שבמהלכה כל מחשבותיכם חגות סביב מזון ושתייה והעינוי הפיזי שבהימנעות מהם או צום שמאפשר התעלות רוחנית ותשובה?

ברוריה טל

|

26.09.17 | 07:24

כשהצום קל יש מקום להתעלות רוחנית (צילום: Shutterstock)
כשהצום קל יש מקום להתעלות רוחנית (צילום: Shutterstock)

בהלכה מצוין שהסעודה המפסקת היא הארוחה שאוכלים לפני תחילת צום יום כיפור, והיא נקראת כך בגלל שהיא מפסיקה את האכילה. על פי חז"ל יום הכיפורים הוא יום טוב, והתענית שבו איננה תענית של אבל ועצב אלא תענית שמטרתה תשובה. בגלל היותו יום טוב, חז"ל הדריכו להתכונן אל הצום הזה בצורה חיובית ושמחה, בין היתר על ידי אכילת ארוחה נכונה בערב הצום, כתחליף להימנעות מאכילה ביום כיפור עצמו.

 

המסורת יצרה מנהגים בקרב עדות שונות שנועדו להתמודד עם מורכבות הארוחה האחרונה לפני הצום, שהרי מצד אחד מדובר על צורך פיזי במזון בעוד שמצד שני יש את המרכיב הרוחני והסמלי. בוויקיפדיה מסופר כי בקרב יוצאי תוניס יש מנהג לאכול ריבת חבושים. הריבה מסמלת את המתקת הדין, והחבוש – את כל החבושים (אסירים בלשון חז"ל).

 

האשכנזים נוהגים לאכול קרפלך, כיסוני בצק ממולאים בבשר. הבשר מסמל את עולם החומר שאחראי לחטאים או את הדין, והבצק העוטף אותו את התקווה ל"כיסוי" החטאים ברחמי שמים. היו שנהגו להכין בערב החג, חלות עגולות בדמות עופות עם כנפיים, משום שלפי המסורת, ביום כיפור דומים ישראל למלאכים. עם זאת, לצד המנהגים השונים כדאי לאמץ כמה המלצות מיוחדות לתזונה לפני הצום וזאת כדי שהוא יהיה תענית שמאפשרת תשובה ולא צום מענה.

 

מתכון מפתיע להגברת תחושת השובע (צילום: Shutterstock)
    מתכון מפתיע להגברת תחושת השובע(צילום: Shutterstock)

     

    להלן הטיפים לצום נינוח שיאפשר לנפש לעסוק בעניינים רוחניים:

     

    • שלבו מזונות חלבוניים בארוחה המפסקת בכל מנה שבתפריט. לדוגמה: דג מסורתי למנה ראשונה, מרק ירקות עם כדורי בשר או עוף למנה שניה, דג או מנה בשרית אפויים או מבושלים עם ירקות למנה עיקרית.

     

    • אכלו את המזונות העמילניים אחרי המנה החלבונית. הסוכרים שבהם ייספגו לאט יותר במערכת העיכול, וישרו תחושת שובע למשך זמן רב יותר. אם העמילנים בארוחה הם תפו"א העדיפו לאכול אותם בקליפתם כי הקליפה תורמת אף היא להאטת הספיגה של הסוכרים. אם בחרתם בעמילנים מסוג דגנים, העדיפו אותם בצורתם המלאה, לדוגמה: אורז מלא, קוסקוס מלא, פסטה מלאה, כוסמת, קינואה ותירס. הסיבים שבדגנים המלאים יאריכו גם הם את תחושת השובע.

     

    • התכוננו לצום מבעוד מועד. התחילו כמה ימים לפני הצום והכינו את הגוף לתחושת שובע מתמשכת בכך שתשלבו מזונות חלבוניים בכל הארוחות העיקריות במהלך הימים שלפני. הכניסו לתפריט שלכם ביצים, גבינות, טופו, דגים, בשרים (בעיקר עופות), הודו.

     

     

    רעבים? כנראה כל מה שתחשבו עליו יהיה אוכל (צילום: Shutterstock)
      רעבים? כנראה כל מה שתחשבו עליו יהיה אוכל(צילום: Shutterstock)

       

      • מתנו את הורמוני הרעב בימים שלפני הצום באמצעות שילוב ירקות מגוונים לפחות בשתי ארוחות עיקריות ביום. את הירקות יש לאכול בתחילת הארוחה, לפני המנה החלבונית. הסיבים שבהם מאטים את ספיגת המזון ומאפשרים לגוף להעלות את הורמוני השובע.

       

      • שלבו מאכלים עם פטריות, תרד, ופלפל אדום חריף (אם אתם מסוגלים לאכול אותו) בתפריט בימים שלפני הצום. ירקות אלו מכילים רכיבי מזון פעילים שנמצאו כמדכאים את הרעב. למשל, אכלו חביתה עם חופן עלי ביבי תרד, בתוספת חופן פטריות טריות וקצוצות מדי יום בשבוע לפני הצום ובבוקר של ערב יום כיפור. הכינו תבשיל תרד ומנה של פטריות אפויות לארוחה המפסקת ואכלו כארבע כפות מהתבשיל וכמה פטריות במהלכה. כמו כן, שלבו פלפל אדום חריף במנות, כמובן במידת החריפות שאתם יכולים לשאת. המזונות הללו יעודדו את הורמוני השובע בארוחה המפסקת וישפרו לכם את ההרגשה במהלך הצום. בירקות ירוקים, ובעיקר בתרד יש חומר המגביר שובע טבעי בשם "תיאלאקואיד". הפטריות המכילות "מיקופרוטאין", גם הוא מגביר שובע וכך גם ה"קפסאיצין" שנמצא בפלפל אדום חריף.

       

      • הגדילו את כמות השתייה שלכם (בעדיפות למים או לסודה) לפני הארוחות בימים לפני הארוחה המפסקת, כך שצבע השתן יהיה צלול. שתיית מים מרובה במקביל לצמצום אכילת מזונות בדרגת מליחות גבוהה וצריכת ירקות (לפחות שישה ליום), תעלה את מידת הרוויה של הגוף בנוזלים ותתרום לתחושת הרוויה במהלך הצום. הירקות הם מקור לאספקת אשלגן שאחראי לנוזלי הגוף שבתוך התאים.

       

       

      לפני הכול: שתו מים. המלצה נכונה תמיד (צילום: Shutterstock)
        לפני הכול: שתו מים. המלצה נכונה תמיד(צילום: Shutterstock)

         

        • עם זאת, הימנעו משתייה מוגברת אחרי ארוחות ערב בכלל והארוחה המפסקת בפרט, כדי שהשינה שלכם תהייה רציפה ולא תצטרכו לקום בלילה. גוף עייף משדר איתותי רעב שיקשו עליכם לצום.

         

        • מבין כל אבות המזון, החלבונים תורמים הכי הרבה לתחושת שובע לאורך זמן. אחריהם בהפרש גדול הן הפחמימות ולבסוף השומנים– זאת על פי סקירה מקיפה שנעשתה באוניברסיטת פרדו, באינדיאנה, ארה"ב. לפיכך תנו עדיפות בצלחת שלכם למזונות שישאירו אתכם שבעים לאורך זמן וצמצמו באכילת מזונות שומניים שיתירו אתכם רעבים יותר.

         

        • המזונות הנכונים לארוחה מפסקת, הם אלו שמקלים על ההתעלות הרוחנית ביום הצום ואלו שגם תורמים לנינוחות מערכת העיכול. מומלץ להימנע מירקות ממשפחת המצליבים ביניהם כרוב, כרובית, צנון, צנונית, ברוקולי, קולרבי ולפת. כמו כן, מומלץ להימנע מקטניות כמו עדשים, חומוס, פול, שעועית וכו' אלא אם אתם רגילים לאכול אותם ואינכם סובלים מתופעות לוואי לאחר אכילתם.

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד