עיצוב

    מהו הטיפוס שלכם? כל מה שצריך לדעת כשמתכננים מטבח חדש

    בצורת L או בקווים מקבילים? מהם היתרונות, איפה החסרונות ולמה כדאי לשים לב? מדריך והשראות מתוך ''מטבח ישראלי'', ספרה החדש של כתבת Xnet שרון היבש

    שרון היבש

    |

    22.09.17 | 08:28

    מטבח של 12 מ''ר בדירת 120 מ''ר, בעיצוב סטודיו פרי. קשה למצוא את המבנה שיאפשר מטבח בצורת G, המזכירה מטבחים של פעם, שתוכננו כחדרים נפרדים. כאן הוא עדכני יותר, פתוח לסלון, ויחד עם זאת – שומר על גבולות ברורים. כדי לשמור על קלילות נצבעו הארונות בשני גוונים של אפור, והידיות בוורוד (צילום: גדעון לוין)
    מטבח של 12 מ''ר בדירת 120 מ''ר, בעיצוב סטודיו פרי. קשה למצוא את המבנה שיאפשר מטבח בצורת G, המזכירה מטבחים של פעם, שתוכננו כחדרים נפרדים. כאן הוא עדכני יותר, פתוח לסלון, ויחד עם זאת – שומר על גבולות ברורים. כדי לשמור על קלילות נצבעו הארונות בשני גוונים של אפור, והידיות בוורוד (צילום: גדעון לוין)
    מטבח של 16.5 מ''ר בדירת 110 מ''ר, בעיצוב אבישג גורדין ואורלי פלדמן. ארונות כהים וגבוהים הוטמעו בקיר והמקביל הארוך יותר הוא דווקא האי, שפורץ מגבולות המטבח לכיוון החלל הציבורי. בשל שטחו המצומצם המטבח תוכנן בקפידה כדי לאפשר עבודה נוחה, אזור ישיבה מרווח ומעבר מכל הצדדים (צילום: שי אפשטיין)
    מטבח של 18 מ''ר בבית בן 320 מ''ר, בעיצוב הדס פרידלר. מטבח בקווים מקבילים הוא הבחירה המועדפת על אדריכלים ומעצבי פנים - צלע של ארונות גבוהים על הקיר ואי מלפנים - אך היא דורשת מרחב לארונות עמוקים ואי גדול. כאן הותקנו הארונות מתחת לגרם המדרגות, כדי לנצל את השטח לאחסון אופטימלי (צילום: עידו אדן)
    מטבח של 20 מ''ר בבית בן 450 מ''ר, בתכנון רוני אלרואי. צורת L פופולריות בדירות, כי היא קומפקטית - אך כאן אין בעיה של מרחב: המטבח מוקם בחלל פתוח מול הסלון, וכולל צלע של ארונות גבוהים, צלע של ארונות נמוכים מתחת לחלון, ושני קווים מקבילים של אי ושולחן אוכל (צילום: עמית גרון)
    מטבח של 20 מ''ר בדירת 150 מ''ר, בעיצובה של מיכל האן, שמתחה את הארונות הגבוהים לכיוון פינת האוכל, כך שהם הפכו לרהיט משמעותי (צילום: עמית גושר)
    מטבח של 20 מ''ר בבית בן 230 מ''ר, בעיצוב אלה מורגן. הארונות תוכננו לפי חלונותיו של הבית ישן, ובשיפוץ נהרס קיר שהפריד בין המטבח לכניסה, ובמקומו נבנה אי גדול לאחסון. זהו יתרונו הגדול של מטבח בצורת U - הוא פתוח וידידותי, ומאפשר הרבה שטחי אחסון (צילום: שירן כרמל)
    מטבח באורך 4.6 מטרים, בתכנון נורית לשם. מטבחים שהם פס אחד אינם נוחים, ומתאימים כפתרון לדירות קטנות. כאן מדובר במטבח חוץ לאירוח, שבמרכזו ברביקיו וקולט אדים, ודלתותיו עשויות אלומיניום (צילום: עידו אדן)

    בדרך לתכנונו של מטבח חדש אנחנו מתמודדים עם מיני אילוצים: תקציב, מטראז' מוגדר מראש, והמגבלה הנוקשה מכולן – המבנה. לא משנה אם קונים דירה שתכנונה הוכתב מראש, או אם בונים בית פרטי – מבנה המטבח הוא נתון שקשה לשנות.

     

    יש לו השלכות על כמות מקומות האחסון, על משטח העבודה שיעמוד לרשותנו, על מידת הפתיחות של המטבח לסלון, על התנועה וההתנהלות סביבו ועוד. כל אלה משפיעים על עבודת הבישול היומיומית וכדאי לדעת אותם מראש, כבר בזמן התכנון, כדי לעצב את המטבח הנוח והיפה ביותר שאפשר.

     

    אז מה עדיף, מטבח בצורת L או בשני קווים מקבילים? הנה חמשת מבני המטבחים הבסיסיים והנפוצים ביותר, על יתרונותיהם וחסרונותיהם, מתוך ''מטבח ישראלי'', ספרה החדש של כתבת Xnet, שרון היבש:

     

     

    קשה למצוא את המבנה שיאפשר תכנון מטבח בצורת G, שמרפררת למטבחים של פעם, שתוכננו כחדרים סגורים ונפרדים משאר חדרי הבית. G הוא עדכני יותר, פתוח לחלל הציבורי, ויחד עם זאת – שומר על גבולות ברורים. בדקו שנשאר לכם משטח עבודה בגודל מספק, שהרי צלע אחת מוקדשת לארונות גבוהים, בשנייה ממוקמים כיור וכיריים ובשלישית יש בדרך כלל חלון.

     

     

    מטבח של 12 מ''ר בבית בן 160 מ''ר, בעיצוב עדי עמית-פריימן. הצ'ופצ'יק של ה-G הוא אי לישיבה, שמעוגן לעמוד (צילום: דדי אליאס)
      מטבח של 12 מ''ר בבית בן 160 מ''ר, בעיצוב עדי עמית-פריימן. הצ'ופצ'יק של ה-G הוא אי לישיבה, שמעוגן לעמוד(צילום: דדי אליאס)

       

      • יתרון: שלוש צלעות וחצי מאפשרות הרבה ארונות אחסון.
      • חסרון: הן גם מייצרות הרבה פינות, שהן החולייה החלשה בארונות מטבח ולרוב לא מנוצלות כמו שצריך.
      • למה כדאי לשים לב: לפינות, ולנסות למצוא להן פתרונות שימושיים.

       

       

      מטבח בקווים מקבילים היא הבחירה המועדפת על אדריכלים ומעצבי פנים – צלע של ארונות גבוהים על הקיר, ואי מלפנים. המראה שנוצר הוא נקי ומאוורר, והסגנון עדכני וטרנדי.

       

      מטבח ארוך של 27 מ''ר בבית בן 270 מ''ר, בעיצוב לילך מורבר (צילום: עמית גרון)
        מטבח ארוך של 27 מ''ר בבית בן 270 מ''ר, בעיצוב לילך מורבר(צילום: עמית גרון)

         

        יתרון: העבודה על האי נעשית עם הפנים לכיוון החדר.

        חסרון: זהו מטבח חשוף. כל מה שנעשה בו נראה לעיני השוהים בסלון ולכן הוא מתאים לאנשים מסודרים או שלווים.

        למה כדאי לשים לב: המבנה המקביל אינו מתאים לדירות קטנות. הוא מחייב הרכבה של ארונות עמוקים, אי גדול, ומרחב נוח לתנועה ועבודה ביניהם.

         

        מטבח של 24 מ''ר בבית בן 240 מ''ר, בתכנון לוי-חמיצר. המקבילים הם שני איים מעץ עם משטחי עבודה שחורים (צילום: עמית גרון)
          מטבח של 24 מ''ר בבית בן 240 מ''ר, בתכנון לוי-חמיצר. המקבילים הם שני איים מעץ עם משטחי עבודה שחורים(צילום: עמית גרון)

           

          בתמונה למעלה וריאציה על מבנה המקבילים: כנגד הקיר נבנו ארונות גבוהים, וניצבים להם שני איים ארוכים ומקבילים. גם מבנה כזה דורש מרחב.

           

           

          זוהי צורת המטבח הנפוצה בדירות ישראליות, כנראה משום שהיא קומפקטית ולא דורשת מרחב רב. המטבח מורכב על שני קירות - יתרון גדול כשמנסים לתכנן דירה פונקציונלית במרחב מצומצם. אם יש לכם מספיק מקום, מומלץ לשלב אי שיספק עוד מקומות אחסון ומשטח לעבודה. אפשר להצמידו לאחת הצלעות, או למקם אותו באופן עצמאי. רוב המשפחות בוחרות להצמיד את הכיריים ואת הכיור לקיר, ולהקדיש את האי לישיבה ולאחסון.

           

          מטבח של 13 מ''ר בדירת 90 מ''ר, בעיצוב דורי רדליך. מעל הארונות הנמוכים ארון קלפה לבן ומדף פתוח מברזל דקיק (צילום: עדי כהן צדק)
            מטבח של 13 מ''ר בדירת 90 מ''ר, בעיצוב דורי רדליך. מעל הארונות הנמוכים ארון קלפה לבן ומדף פתוח מברזל דקיק(צילום: עדי כהן צדק)

             

            • יתרון: לא צריך מקום רב, נוח יחסית לעבודה.
            • חסרון: המבשלים עובדים עם הפנים לקיר.
            • למה כדאי לשים לב: הדרך הפופולרית היום לתכנון מטבח מטיפוס L היא למקם ארונות גבוהים על צלע אחת וארונות נמוכים על הצלע שיש בה חלון.

             

              

            מבנה מטבח גדול ומרווח, שאין לנו ספק שהיה מיושם אצל כל מי שבחרו בצורת L, לו רק היה להם מספיק מקום.

             

            מטבח של 18 מ''ר בעיצוב ליאת פוסט. כאן ה-U מקיף אי (צילום: טל ניסים)
              מטבח של 18 מ''ר בעיצוב ליאת פוסט. כאן ה-U מקיף אי(צילום: טל ניסים)

               

              • יתרון: זהו מבנה ידידותי ופתוח (יחסית לטיפוס G), ויש בו מקום רב לאחסון.
              • חסרון: כדי להימנע ממראה צפוף ומסיבי כדאי ליישם את טיפוס U במרחב גדול מספיק.
              • למה כדאי לשים לב: המבנה שלו מאפשר לחלק את הפונקציות העיקריות במטבח בין שלושת הצירים העיקריים – מקרר בצלע אחת, כיור בצלע השנייה ותנור בצלע השלישית. 

               

              מטבח עם פס ארונות אחד, שהעבודה בו מחייבת לצעוד הלוך וחזור בין המכשירים השונים. לרוב הבחירה הזו היא תוצאה של אילוץ או חוסר מקום, ובהתאם – אין הרבה ארונות אחסון וגם לא משטח עבודה נוח.

               

              מטבח באורך 6 מטרים, בעיצוב רוני קרן. אורך הסלון 6 מטרים בלבד, ולכן תוכנן מטבח כפס אחד, מקצה לקצה (צילום: יואב גורין)
                מטבח באורך 6 מטרים, בעיצוב רוני קרן. אורך הסלון 6 מטרים בלבד, ולכן תוכנן מטבח כפס אחד, מקצה לקצה(צילום: יואב גורין)

                 

                • יתרון: המבנה מתאים לדירות קטנטנות.
                • חסרון: הוא לא מותיר ברירה, אלא לעבוד מול הקיר.
                • למה כדאי לשים לב: לדרך שילובן של כל הפונקציות הרצויות בפס אחד, תוך שמירה על מרחקים מתאימים בין הכיור לכיריים ולתנור.

                 

                ----------------------------------------------------

                מעוד הרבה מטבחים יפים תוכלו להתרשם אם תקליקו על התמונה:

                 

                לחצו על התמונה לעוד בתים יפים ודירות עם פתרונות מעניינים (צילום: עמית גרון)

                 

                 
                הצג:
                כל התגובות לכתבה "מהו הטיפוס שלכם? כל מה שצריך לדעת כשמתכננים מטבח חדש"
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד