לשנה בריאה: 70 עצות תזונה מעולות שכל אחד יכול לאמץ בקלות

השנה החדשה היא הזדמנות נהדרת לא רק להחליט, אלא באמת לשנות את הרגלי התזונה שלכם ושל משפחתכם. וזכרו - כל שינוי גדול מתחיל בצעד אחד קטנטן

את הקלוריות מומלץ לאכול ולא לשתות. כשמפספסים את חוויית הלעיסה, בסופו של דבר אוכלים יותר (צילום: Shutterstock)
את הקלוריות מומלץ לאכול ולא לשתות. כשמפספסים את חוויית הלעיסה, בסופו של דבר אוכלים יותר (צילום: Shutterstock)

1. דלגו על טרנד השייקים. את הקלוריות מומלץ לאכול ולא לשתות. כשמפספסים את חוויית הלעיסה, בסופו של דבר אוכלים יותר.

 

2. תה משלשל זה פייק. הוא אמנם גורם לאובדן נוזלים מהגוף, אך לא לירידה באחוזי השומן.

 

3. מבטיחים לכם דיאטה מהירה? תברחו. אין קיצורי דרך. שינוי הרגלים ושינוי במשקל לוקחים זמן, כי הם צריכים להתבצע בצורה מתונה.

 

4. קנו בכל פעם שאתם נכנסים לסופר ירק או פרי שאינכם נוהגים לקנות בדרך כלל. אין תחליף לתזונה מגוונת.

 

5. כדי לשרוף מנת ג'חנון תצטרכו לשחק 45 דקות כדורסל או לרוץ 60 דקות בקצב של שמונה קמ"ש.

 

6. ב־200 קלוריות תוכלו לאכול 120 גרם חזה עוף או 200 גרם גבינה 5% או שתי כוסות של סלט פירות. מה תבחרו?

 

7. זכרו, מוצר שמכיל "רכיבים טבעיים בלבד" הוא לא בהכרח בריא. גם סוכר, מלח ושומן הם רכיבים טבעיים.

 

8. נוטלים תרופות (סטטינים) להורדת כולסטרול? אל תאכלו אשכוליות וגם אל תשתו אותן.

 

9. לסוכר יש יותר מ־50 שמות. אם לא מופיעה ברשימת הרכיבים של המוצר המילה "סוכר", אבל מופיעות המילים דקסטרוז, מלטודקסטרין או מילים שמתחילות ב"סירופ", "רכז" ועוד – סימן שיש במוצר יותר מדי סוכר. 

 

10. מי ששותה בקבוק של ליטר וחצי משקה ממותק ביום, מכניס לגופו קילו סוכר בשבוע!

 

קנו בכל פעם שאתם נכנסים לסופר ירק או פרי שאינכם נוהגים לקנות בדרך כלל (צילום: Shutterstock)
    קנו בכל פעם שאתם נכנסים לסופר ירק או פרי שאינכם נוהגים לקנות בדרך כלל(צילום: Shutterstock)

     

    11. בפלפל אדום יש יותר ויטמין C מאשר בתפוז!

     

    12. רחוק מהעין רחוק מהפה: כששומרים עוגיות וממתקים בכלים אטומים במדפים עליונים – אוכלים מהם פחות

     

    13. האסטרטגיה הנכונה לאירוע עם בופה עשיר: עושים סיבוב ראשון על יבש ובודקים מה יש. בסיבוב השני בוחרים את האוכל ומתיישבים עם הגב למזנון.

     

    14. בזמן הארוחה אוכלים. לא מסמסים, לא צופים בטלוויזיה ולא קוראים עיתון. כשמתרכזים בצלחת – אוכלים פחות.

     

    15. לבישול משתמשים במים קרים מהברז ולא במים חמים מהדוד: במים החמים מתמוססים חומרים מהצנרת, כמו מתכות כבדות או פתאלטים, שאתם ממש לא רוצים בצלחת שלכם.

     

    16. חשוב לדעת: רוב אוכלוסיית ישראל סובלת ממחסור ביוד. כדאי לעבור לבישול ביתי עם מלח מועשר ביוד.

     

    17. אם מדף התבלינים שלכם לא כולל כורכום, שום, קינמון, ג'ינג'ר וציפורן – רעננו אותו לאלתר. מדובר בתבלינים בריאים במיוחד

     

    18. מתכננת להרות? חשוב ליטול תוסף חומצה פולית לפחות שלושה חודשים לפני הכניסה להיריון כדי למנוע מומים במערכת העצבים של העובר.

     

    19. שמן הוא ספק הקלוריות העיקרי בבישול, לכן לא שופכים ישירות מהבקבוק, אלא משתמשים בכף או בספריי.

     

    20. חוזרים הביתה וישר נכנסים למטבח (גם כשאתם לא רעבים)? כדאי שתחשבו מסלול מחדש.

      

     

    לבישול משתמשים במים קרים מהברז ולא במים חמים מהדוד: במים החמים מתמוססים חומרים מהצנרת (צילום: Shutterstock)
      לבישול משתמשים במים קרים מהברז ולא במים חמים מהדוד: במים החמים מתמוססים חומרים מהצנרת(צילום: Shutterstock)

       

      21. אכלתם משהו חריף אש? מים לא יכבו את השריפה. חלב או יוגורט, לעומת זאת, מכילים חלבון שמסלק מקולטני הטעם בלשון את תחושת החריפות.

       

      22. ארבעה נשנושים בריאים ב־100 קלוריות: 2 כפות חמוציות ו-5 שקדים; כוס בייגלה מקמח מלא; 3/4 כוס דגני בוקר מלאים ללא סוכר; פריכית מרוחה בטחינה משומשום מלא וסילאן.

       

      23. סובלים מהתכווצויות שרירים פתאומיות ברגליים? ייתכן שחסר לכם מגנזיום. רופא או דיאטנית יוכלו להמליץ על נטילת תוסף.

       

      24. כדי להוריד את רמות הכולסטרול בדם כדאי לשלב לפחות אחת לשבוע כוס קטניות (חומוס, עדשים, אפונה, שעועית יבשה) בתפריט.

       

      25. רוצים לרדת קילו בחודש? הפחיתו 270 קלוריות מהמכסה היומית.

       

      26. במקום בורקס גדול אחד אפשר לאכול ארוחה שלמה, שכוללת טוסט משתי פרוסות לחם מלא, 150 גרם גבינה צפתית 5% שומן, סלט ירקות עם כף שמן זית ואפילו כוס מיץ תפוזים. 

       

      27. מזון חם מאחסנים בכלי זכוכית או נירוסטה ולא בכלי פלסטיק. הטמפרטורה הגבוהה של המזון גורמת לזליגת חומרים לא רצויים מהפלסטיק.

       

      28. שלבו באופן קבוע ירקות מצליבים בתפריט השבועי: כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, צנונית, לפת, עלי חרדל, עלי רוקט וקולרבי. הם עשירים בסידן זמין ובתרכובות ייחודיות שקשורות בהפחתת סיכון לחלות בסרטן.

       

      29. מתעצלים לחתוך ירקות בעבודה? קחו איתכם עגבניות שרי ומלפפוני בייבי.

       

      30. אכילה היא חגיגה של חמשת החושים: אנחנו רואים את האוכל, מריחים אותו, טועמים, חשים את המרקם בפה ומקשיבים לצליל הלעיסה. תיהנו ממנה.

       

       

      אכלתם משהו חריף אש? חלב או יוגורט יעזרו לכבות את הבערה (צילום: Shutterstock)
        אכלתם משהו חריף אש? חלב או יוגורט יעזרו לכבות את הבערה(צילום: Shutterstock)

         

         

        31. במקום בקבוקי מים קטנים חד־פעמיים מפלסטיק, קונים בקבוקי שתייה רב־פעמיים מנירוסטה. יותר בריא ויותר ידידותי לסביבה. 

         

        32. לא חייבים לאכול דגנים וקטניות באותה ארוחה כדי לקבל חלבון מלא. הגוף יודע לנצל את מה שהוא זקוק לו. 

         

        33. סובלים מגזים? ייתכן שהסיבה לכך היא מסטיקים וסוכריות ללא סוכר, שמכילים סוכרים אלכוהוליים. אלה מתפרקים על ידי חיידקי המעיים וגורמים לנפיחוּת. 

         

        34. שקדים ואגוזים אוכלים בצורתם הטבעית ללא קלייה. החימום פוגע בשומן הטוב שבהם

         

        35. אחד מכל שישה מקרי מוות הנובעים מהשמנה היו יכולים להימנע על ידי ירידה במשקל.

         

        36. חשבתם שאפשר לאזן ארוחת ג'אנק על ידי נטילת ויטמינים ומינרלים? תחשבו שוב

         

        37. תפוח אדום לא מכיל יותר סוכר מתפוח ירוק. מידת המתיקות של הפרי לא מעידה על תכולת הסוכר שבו, כיוון שהיא תלויה גם בכמות החומצה שהוא מכיל.

         

        38. מחקרים קובעים: ארוחות משפחתיות מפחיתות אצל הילדים סיכון להפרעות אכילה, להשמנה, לבעיות בלימודים ולהתמכרויות. שבו לארוחה משפחתית לפחות שלוש פעמים בשבוע.

         

        39. הייתה לך סוכרת היריון? את בסיכון גבוה פי שבעה לפתח סוכרת סוג 2 בעתיד. אמצי תפריט מתאים.

         

        40. עגבנייה אוכלים עם שמן זית כדי לשפר את ספיגת הליקופן בגוף.

         

        סובלים מגזים? ייתכן שהסיבה לכך היא מסטיקים וסוכריות ללא סוכר, (צילום: Shutterstock)
          סובלים מגזים? ייתכן שהסיבה לכך היא מסטיקים וסוכריות ללא סוכר,(צילום: Shutterstock)
           

           

          41. אין דבר כזה "סופר פודס". את רכיבי התזונה החשובים ונוגדי החמצון אפשר להשיג על ידי צריכת תזונה עשירה בפירות וירקות רגילים לגמרי.

           

          42. לא אוכלים תפוח אדמה שיש בו כתמים ירוקים. הצבע הירוק מעיד על נוכחות סולנין, חומר רעיל ומסרטן שנמצא בתפוח האדמה כולו, ולא ניתן להסיר אותו רק על ידי חיתוך החלק הירוק. 

           

          43. חלב דל לקטוז לא מכיל פחות סוכר מחלב רגיל.

           

          44. אל תגדילו "בשקל תשעים". מנה קטנה יכולה להכיל לפחות שליש פחות מהקלוריות וגם היא תשביע אתכם.

           

          45. כדי למנוע דלקות בגוף מומלץ לאכול בצל, שום, ירקות כתומים ודגים.

           

          46. שעה לפני שיוצאים לספורט כדאי לאכול 2 תמרים או בננה או חטיף אנרגיה שמבוסס על פירות ואגוזים.

           

          47. שדרגו את המוזלי שלכם: הוסיפו לו זרעי פשתן, נבט חיטה, פירות יער ואבקת קקאו אמיתי ותקבלו מנת בריאות.

           

          48. אם תכינו רוטב לפסטה על בסיס עגבניות ועשבי תיבול, במקום על בסיס רוטב שמנת, תחסכו 500 קלוריות למנה.

           

          49. 979 קלוריות! זה מה שמכיל גביע פופקורן גדול בקולנוע.  

           

          50. הממתקים הכי מזיקים: סוכריות טופי ודברי מתיקה צבעוניים.

           

           

          979 קלוריות! זה מה שמכיל גביע פופקורן גדול בקולנוע (צילום: Shutterstock)
            979 קלוריות! זה מה שמכיל גביע פופקורן גדול בקולנוע(צילום: Shutterstock)

              

            51. מזון עם עובש זורקים לפח. ולא, אי־אפשר להסתפק בהסרת החלק הנגוע, כיוון שפטריית העובש כבר התפשטה ועלולה להפריש רעלים או חומרים מסרטנים

             

            52. מה כדאי לאכול לפני השינה: פרוסת לחם מלא, בננה או ברוקולי. ומה כדאי לשתות? חליטת מליסה או כוס חלב.

             

            53. לצד נתח עסיסי של סטייק הגישו סלט ירוק. כשהבשר בא במגע עם החומצה בקיבה נוצרים חומרים מזיקים, שנוגדי החמצון מהירקות העליים מנטרלים כמעט לחלוטין.

             

            54. רוצים ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים של השום? אל תבלעו את השן בשלמותה. אלצין, החומר הפעיל, משתחרר כשקוצצים את שן השום או לועסים אותה היטב.

             

            55. אחרי 20 דקות של אימון ספורט הגוף מנצל יותר שומנים.

             

            56. החטיפים הכי מזיקים: חטיפי צ'יפס מתובלים וחריפים.

             

            57. מתכון לארוחת "על האש" בריאה: בוחרים בשר דל שומן שמושרה יום קודם במרינדה, מכינים שיפודי ירקות כתוספת ומשתמשים במנגל גז או חשמל.

             

            58. כדי למנוע עצירות, שלבו בתפריט היומי סיבים תזונתיים, שזיפים מיובשים וזרעי פשתן. הימנעו מאורז לבן, בננה ואפרסמון.

             

            59. זה הזמן לאכול פירות קיץ בריאים בעלי ערך גליקמי נמוך (שמעלים את רמת הסוכר בדם באטיות): דובדבנים, שזיפים, אפרסק, משמש ומנגו.

             

            60. איך מקבלים סידן בלי לצרוך מוצרי חלב? אוכלים סרדינים עם עצמות, פולי סויה מבושלים, שקדים, טחינה גולמית משומשום מלא, ברוקולי ותאנים מיובשות.

             

             

            מזון עם עובש זורקים לפח. ולא, אי־אפשר להסתפק בהסרת החלק הנגוע (צילום: Shutterstock)
              מזון עם עובש זורקים לפח. ולא, אי־אפשר להסתפק בהסרת החלק הנגוע(צילום: Shutterstock)

               

              61. המעיים זקוקים לחיידקים ידידותיים. תנו להם יוגורט, לחם מחמצת ומלפפונים או כרוב כבושים במלח.

               

              62. שוקולד מריר עם 70 אחוז מוצקי קקאו הוא הממתק האולטימטיבי. צריכה מומלצת: 20 גרם ביום (שתיים עד ארבע קוביות) שמכילים 100 קלוריות.

               

              63. סובלים ממיגרנות? כדאי שתימנעו מאכילת שוקולד, בננות, אלכוהול, גבינות צהובות ובשלות, צבעי מאכל וחומרים משמרים.

               

              64. הפרדוקס הישראלי: ארצנו משופעת בשמש, אבל רוב האוכלוסייה סובלת ממחסור בוויטמין D. כדאי לבדוק ולשקול נטילת תוסף.

               

              65. הצעת הגשה למשקאות קיץ בריאים, מרעננים ודיאטטיים:

              * מים עם לימון וסטיביה

              * סודה עם נענע ולואיזה

               

              66. אם אתם שותים משקאות מוגזים בעזרת קש, אל תתפלאו שיש לכם נפיחות במערכת העיכול.

               

              67. במערכת העיכול יש הרבה מאוד תאי עצב ולכן היא מכונה "המוח השני". נסו לצמצם ככל שניתן את גורמי הסטרס בחייכם, שמשפיעים עליה.

               

              68. נטילת מולטי־ויטמין בהיריון מפחיתה את הסיכון להפלות ומשפרת את היכולת הקוגניטיבית של העובר.

               

              69. הניחו את הפירות והירקות במדף הכי נגיש במקרר – כך גובר הסיכוי שהם יקרצו לכם.

               

              70. בשלו יותר בבית ואכלו פחות בחוץ. כך תוכלו לשלוט בכמויות הסוכר, המלח והשומן שאתם צורכים.

               

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד