אוכל

    כתום זה השנה החדשה:
    שלושה מתכוני דלעת לחג

    אסנת לסטר הופכת את מנהג אכילת הדלעת בראש השנה לטעים במיוחד עם מנות בדוקות – בתנור, עם בשר ואפילו בריבה

    אסנת לסטרפורסם: 07.09.17 18:21
    דלעת בתנור עם בצל מטוגן (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
    דלעת בתנור עם בצל מטוגן (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

    דלעת בתנור עם בצל מטוגן

    מתכון של שוש עתר מנצרת עילית.

     

    מרכיבים

    כ-8 מנות

     

    • 1 ק"ג דלעת קלופה, חתוכה לקוביות
    • שמן זית לטיגון הבצל + 1/3 כוס נוספת לתיבול
    • 2 בצלים, קצוצים
    • 1 כפית פפריקה
    • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
    • 1/3 כפית קינמון
    • 1/2 כפית מלח או אבקת מרק עוף
    • 1/2 כפית דבש או סוכר

     

    אופן ההכנה

    1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
    2. מחממים במחבת שמן זית ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב. מעבירים לקערה גדולה.
    3. מוסיפים לקערה את קוביות הדלעת, שמן הזית, התבלינים והדבש ומערבבים היטב, כדי שהשמן והתבלינים יצפו את הדלעת. מעבירים לתבנית.
    4. אופים ללא כיסוי 15-10 דקות, עד שהדלעת רכה.

     

     

    ריבת דלעת

    מתכון של אסנת לסטר

     

    ריבת דלעת (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      ריבת דלעת(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
       

      מרכיבים

      • 500 גרם דלעת קלופה
      • 1/2 2 כוסות (500 גרם) סוכר
      • 2/3 כוס (100 גרם) צימוקים בהירים
      • 1 כוס (100 גרם) אגוזי מלך, חצויים
      • 1 כף מיץ לימון
      • 1/2 כפית קינמון

       

      אופן ההכנה

      • מרסקים גס את הדלעת במעבד מזון או בפומפייה. מעבירים לסיר.
      • מוסיפים לסיר את הסוכר, מערבבים ומשהים כ-5 שעות, עד שהסוכר סופג את הנוזלים (אם רוצים להתחיל בהכנת הריבה מיד מוסיפים לסיר 1/4 כוס מים ומערבבים).
      • מחממים על להבה בינונית, תוך ערבוב, עד שהסוכר נמס.
      • מוסיפים את הצימוקים והאגוזים, וממשיכים ומבשלים על אש בינונית-נמוכה 45 דקות, עד שהנוזלים מצטמצמים ונוצרת ריבה. מדי פעם בוחשים.
      • מוסיפים את מיץ הלימון והקינמון, מערבבים ומבשלים דקה נוספת.
      • מורידים מהכיריים, וכשהריבה עדיין חמה מעבירים אותה לצנצנות מעוקרות (ראו הסבר בהמשך) וסוגרים במכסה. בזמן המילוי חשוב להעמיד את הצנצנות על מגבת יבשה או ערימה של עיתונים, למניעת פיצוץ הזכוכית.

       

      איך מעקרים צנצנות?

      שוטפים את הצנצנות היטב ומניחים בסיר. מוסיפים את המכסים ומי ברז עד כיסוי, מביאים לרתיחה ומכבים את האש. לאחר שהמים התקררו מעט מכניסים את הצנצנות ל-20 דקות לתנור שחומם ל-100 מעלות, כדי שיתייבשו היטב. את המכסים מייבשים על מגבת נקייה (חשוב שיהיו יבשים לגמרי לפני שמשתמשים בהם).

       

      מיד לאחר שממלאים את הצנצנות וסוגרים את המכסה כדאי להפוך את הריבה עד שהיא מתקררת – גם פעולה זו תתרום לאיטום של הצנצנת.

       

       

      תבשיל בשר עם דלעת וגרגירי חומוס

      מתכון של לאה כינורי מנצרת עילית. 

       

      תבשיל בשר עם דלעת וגרגירי חומוס (צילום: ד''ר צביקה לסטר)
        תבשיל בשר עם דלעת וגרגירי חומוס(צילום: ד''ר צביקה לסטר)
         

        מרכיבים

        4 מנות

         

        • 1 כוס גדושה של גרגירי חומוס יבשים
        • 1/2 כוס שמן
        • 2 בצלים גדולים, קצוצים גס
        • 400 גרם דלעת (או דלורית), חתוכה לקוביות בינוניות
        • 1/2 ק"ג בשר בקר, פרוס
        • 3 כפות גדושות רסק עגבניות
        • 1 כפית קינמון
        • 1 כפית פלפל שחור טחון
        • 1 כפית מלח
        • כ-2 כוסות מים

         

        אופן ההכנה

        1. משרים את גרגירי החומוס במים ל-8 שעות לפחות. מסננים.
        2. פורשים על משטח העבודה מגבת, מפזרים עליה את גרגירי החומוס ועוברים עליהם במערוך כדי להפריד מהם את הקליפות. מקלפים ומשליכים את הקליפות (חשוב להסיר את הקליפות כי בגללן גורם החומוס לגזים).
        3. מחממים בסיר את השמן ומטגנים את הבצל כמה דקות, רק עד שהוא הופך לשקוף.
        4. מוסיפים לסיר את קוביות הדלעת וממשיכים לטגן, תוך ערבוב, עוד כמה דקות.
        5. מוסיפים לסיר את פרוסות הבשר וממשיכים לטגן עוד כמה דקות. בזמן הטיגון הופכים מדי פעם את הבשר, עד שהוא משנה את צבעו מכל הצדדים.
        6. מוסיפים לסיר את רסק העגבניות ואת גרגירי החומוס הקלופים ומערבבים.
        7. מוסיפים את התבלינים, למעט המלח. מוסיפים גם מים עד כיסוי המצרכים שבסיר.
        8. מביאים את הנוזלים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה מאוד עד שהחומוס והבשר רכים.
        9. לקראת סוף הבישול ממליחים ומערבבים.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

        _________________________________________________________________________

         

        ויש גם תוספת מעולה של אורז אדום עם דלעת. לחצו על התמונה

         

          (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. אנחנו גרים בנתניה, בבית המשקיף על הים. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: שרון בנטוב)