אדריכלות

    מבחוץ תיבה, מבפנים חגיגה:
    בית שעיצובו החל בבחירת שטיח

    מעטפת חיצונית מלבנית ולבנה לא מסגירה את עיצוב הפנים האקלקטי של בית משפחתי בן 200 מ''ר בסלעית. "זו מסגרת שבעדה רואים את הפנים"

    שרון היבש

    |

    30.08.17 | 07:10

    מבט מהרחוב, בשעת ערב. "רציתי בית מלבני", מספרת בעלת הבית שרון הורוביץ-חורש, "שחזיתו אטומה וגבו שקוף"  (צילום: יוגב עמרני)
    מבט מהרחוב, בשעת ערב. "רציתי בית מלבני", מספרת בעלת הבית שרון הורוביץ-חורש, "שחזיתו אטומה וגבו שקוף" (צילום: יוגב עמרני)
    מבט מהגינה האחורית אל החדרים שנפתחים אליה, כמו מסגרות של תמונות. מימין: חדרי הבנות, משמאל: הסלון (צילום: יוגב עמרני)
    דלת הכניסה רחבה במיוחד ומחופה בצמנט בגימור חלודה. "שרון היא אישה צבעונית ואקלקטית", אומר האדריכל דוד קוהן על בעלת הבית. ''ידעתי שהאדריכלות של ביתה צריכה להיות שקטה ולתת במה לתוכן שלה - מסגרת שבעדה רואים את הפנים" (צילום: יוגב עמרני)
    דלת הכניסה נפתחת אל מבואה עם קיר בטון חשוף, שעליו תלתה הורוביץ-חורש אוסף תמונות גובלן עם מסגרות מקוריות, שהובאו מבית סבתה (צילום: יוגב עמרני)
    קיר הבטון מפריד בין הכניסה לסלון. רוב רובם של פריטי הבית הובאו מגלריית העיצוב שפתחה אם המשפחה ביישוב (צילום: יוגב עמרני)
    עיצוב הסלון החל בבחירת השטיח. הריהוט הותאם אליו, ולא להיפך, כמקובל. על הקירות ציור של ליה נברו, וטורסו שפיסל אולג קולקין (צילום: יוגב עמרני)
    במרכז המטבח העכשווי פינת אוכל עם שולחן וכסאות עתיקים שרופדו ונצבעו מחדש. את הנברשת העתיקה קיבלה בעלת הבית במתנה מלקוח (צילום: יוגב עמרני)
    חדר ההורים פונה אל הגינה האחורית. המיטה צמודה לקיר ההדף של הממ"ד, המשמש כחדר ארונות (צילום: יוגב עמרני)
    לראש המיטה נבחר בד עשיר. את השבלונה שמסרה לרפד ציירה הורוביץ-חורש קודם על הקיר, בעיפרון (צילום: יוגב עמרני)
    חדרי הבנות חולקים קיר משותף, ובשניהם שולבו פריטים דקורטיביים ושטיחים סלוניים (צילום: יוגב עמרני)
    חדר הרחצה של ההורים כוסה בשיש. במקלחון ויטרינת זכוכית שנפתחת אל החצר (צילום: יוגב עמרני)

    משפחת הורוביץ-חורש, על שלושת ילדיה, עברה מרחובות לסלעית כבר לפני שלוש שנים. על תכנון ביתה החדש שם הופקד אדריכל דוד קוהן, שלמד אדריכלות בארגנטינה ותיכנן בתים רבים ביישוב שנמצא על גבול הקו הירוק. אם המשפחה, שרון הורביץ-חורש, היא מהנדסת בניין בהשכלתה, וניסיונה רב השנים כמפקחת בנייה הפך אותה ללקוחה מדויקת והחלטית. "תוך עשרה ימים הגשנו תוכניות לאישור", היא משחזרת. "רציתי בית מלבני, שהחזית האחורית שלו שקופה, והקדמית, שפונה לרחוב, אטומה. הדבר השני שביקשתי היה שמנורה תלויה עתיקה, שקיבלתי במתנה מלקוח, תיתלה מעל שולחן האוכל במטבח".

     

    עם המעבר לסלעית עזבה הורוביץ-חורש את מסלול עבודתה, ופתחה ביישוב חנות שמתמחה בטקסטיל לעיצוב הבית. "שרון היא אישה צבעונית ואקלקטית", אומר קוהן. ''ידעתי שהאדריכלות של ביתה צריכה להיות שקטה ולתת במה לתוכן שלה - מסגרת שבעדה רואים את הפנים".

     

    שרון הורוביץ-חורש. למרות שהיא מתמחה בהום סטיילינג, בעיצוב ביתה שלה ביקשה את עזרתה של חברה (צילום: יוגב עמרני)
      שרון הורוביץ-חורש. למרות שהיא מתמחה בהום סטיילינג, בעיצוב ביתה שלה ביקשה את עזרתה של חברה(צילום: יוגב עמרני)

       

      הבית, ששטחו 200 מטרים רבועים, מתפרש על פני קומה אחת, במגרש ששטחו 750 מטרים רבועים. מהרחוב נראית החזית כמלבן לבן, אבל הקווים הנקיים והעכשוויים לא מעידים על עיצוב הפנים שלו.

       

      בניגוד לקלות שבה תוכנן הבית, תהליך הלבשתו היה ארוך יחסית. "למרות שבזה אני מתעסקת", מודה שרון-הורוביץ, "לא ידעתי איך אני רוצה שהבית יולבש. בסוף, חברה שהיא מעצבת פנים, גלית ארבל כהן, עזרה לי". רוב הפריטים שנבחרו נלקחו מהגלריה הפרטית, ששמה ''מיקלולה'' - ערבוב שמותיהן של שתי הבנות, מיקה ואלה.

       

      מדרגות בטון תלויות מובילות אל דלת הכניסה הרחבה (צילום: יוגב עמרני)
        מדרגות בטון תלויות מובילות אל דלת הכניסה הרחבה(צילום: יוגב עמרני)

         

        "זה הטעם שלי", אומרת הורוביץ-חורש. "גלית עזרה לי לשלב בין כולם. הלבשת בית", היא מוסיפה, "צריכה להתחיל בבחירת פריטים שאנשים אוהבים, כאלה שישארו אהובים גם אחרי שהטרנד חולף". 

         

        מבט מהגינה האחורית אל הסלון (צילום: יוגב עמרני)
          מבט מהגינה האחורית אל הסלון(צילום: יוגב עמרני)

           

          בסלון: קודם כל נבחר השטיח

           

          ארבע מדרגות בטון כמו-מרחפות ומפרידות בין מפלס הרחוב לדלת כניסה שרוחבה ארבעה מטרים. הדלת חופתה ביריעות צמנט בגימור חלודה, ונפתחת למבואה שמפרידה בין שני חלקי הבית. מימין - פינת משפחה, מטבח וסלון; ומשמאל - חדרי השינה. הדלת נפתחת אל קיר בטון חשוף, שעליו תלוי אוסף תמונות גובלן עם מסגרות מקוריות, שהובאו מבית סבתה של הורוביץ-חורש. תחתיהן עומדים שתי עבודות ברזל - צלליות שחורות של כיסאות רבועים.

           

          עיצוב הבית החל בבחירת השטיח הסלוני, הארוג ממשי (צילום: יוגב עמרני)
            עיצוב הבית החל בבחירת השטיח הסלוני, הארוג ממשי(צילום: יוגב עמרני)

             

            את הלבשת הבית החלה הורוביץ-חורש עם שטיח. הנוהג שלפיו בוחרים שטיח אחרי שכל הריהוט כבר עומד, תמוה בעיניה. "אנשים בוחרים ספה, כורסאות וכריות", היא אומרת, "ואז מנסים להתאים לכל הקומבינציה שטיח. זו משימה לא פשוטה, ולכן כמעט תמיד מתפשרים בסוף. כשמתחילים בסדר הנכון, ומוצאים שטיח שמתחברים אליו כי הוא דומיננטי, רכישת הרהיטים המתאימים לו  קלה יותר".

             

            את השטיח שלה, הארוג ממשי, היא מצאה בתערוכה בגרמניה, וכשנחת בארץ היא פרשה אותו בסלון והחלה בהלבשה. לספה וכורסה באפור בהיר הותאמו שז-לונג עם כרית שתפרה בעלת הבית מבד צבעוני; כורסה מרופדת ששופצה על ידי בני הזוג בדירתם המשותפת הראשונה, ורופדה מחדש בבד של "מיסוני"; ארבעה שרפרפים מפוסלים מברזל וצבועים בכתום, זהב ושחור, משמשים כמקומות ישיבה נוספים או כשולחנות צד, על פי הצורך; ומנורה עומדת עם אהיל מבד צבעוני.

             

            על הקיר הפנימי נשען ארון עתיק עם חלון זכוכית, שבו הונחו כלי פלסטיק צבעוניים. "זה חלק מהתפישה האסתטית שלי", אומרת שרון-הורוביץ. "לשלב סגנונות בשיטת הפוך על הפוך, כמו פריטי פלסטיק בשידה עתיקה".

             

            המטבח ופינת האוכל. שילוב של חדש וישן (צילום: יוגב עמרני)
              המטבח ופינת האוכל. שילוב של חדש וישן(צילום: יוגב עמרני)

               

              המטבח תוכנן סביב שולחן עץ עתיק שניתן להגדלה. כיסאות האוכל רופדו בצבעים שונים, וממעל מאירה נברשת תלויה, גם היא עתיקה.

               

              עמוד מחופה שיש מסתיר בשירותי האורחים את האסלה (צילום: יוגב עמרני)
                עמוד מחופה שיש מסתיר בשירותי האורחים את האסלה(צילום: יוגב עמרני)

                 

                שירותי האורחים רחבי ידיים. בין הכיור לאסלה מפריד עמוד תומך שצופה בשיש, שלתוכו הוכנסו המערכות הנדרשות. "אני אוהבת מקלחות ושירותים עם קריצה", אומרת הורוביץ-חורש, "שם השיגעון לא מול העיניים, ואם הוא מפריע או נמאס, אפשר לסגור את הדלת".

                 

                בחדרי הילדים: שטיחים סלוניים

                 

                חדר המשפחה תוכנן לשימושם של הילדים, ותאי הכוורת ששרטטה הורביץ-חורש מותאמים למידות משחקיהם, כולל מיטת בובה ועגלת קוביות, שבעבורם תוכננו מחיצות גדולות יותר. 

                 

                חדרי הבנות חולקים קיר משותף, שבו נישה לשולחנות כתיבה. כך מתיישר השולחן עם קו הקיר, ואינו גוזל מעומקו של החדר. מסך הטלוויזיה תלוי על הקיר שמול המיטה, והספרייה ניצבת מאחורי הדלת. בכל חדר נצבע קיר אחד בצבע שאינו לבן, ובשניהם שולבו כריות ושטיחים מהגלריה המשפחתית.

                 

                חדרה של אחת הבנות. צילום האשה במסדרון הוא של מושון חורש  (צילום: יוגב עמרני)
                  חדרה של אחת הבנות. צילום האשה במסדרון הוא של מושון חורש (צילום: יוגב עמרני)

                   

                  חדרו של הבן. מיטת המעבר נרכשה באיקאה. הארון (מימין) הוא רהיט ישן שנצבע מחדש  (צילום: יוגב עמרני)
                    חדרו של הבן. מיטת המעבר נרכשה באיקאה. הארון (מימין) הוא רהיט ישן שנצבע מחדש (צילום: יוגב עמרני)

                     

                    שילוב של ישן וחדש בחדר הבן (צילום: יוגב עמרני)
                      שילוב של ישן וחדש בחדר הבן(צילום: יוגב עמרני)

                       

                      בחדרו של הבן, הפונה לקדמת הבית, יש מיטת מעבר של "איקאה" שנצבעה בירוק, וארון ישן של ההורים שנצבע מחדש לרגל המעבר. המדפים ושולחן הכתיבה הם פריטי וינטג'.

                       

                      חדר הרחצה של הילדים צמוד לחדרו של הבן. על הקירות והרצפה אריחי פסיפס בצבע טורקיז. על מסגרת המראה שמעל הכיור מודבקות בובות, ואם רוצים לשבת, יש כיסא צהוב שקוף. מהמקלחת יש יציאה למרפסת כביסה פתוחה לשמיים, שבה כיור וחבלי תלייה. בדרך זו הושלמה הצורה המלבנית המלאה של הבית (ראו תוכנית בסוף הכתבה).

                       

                      במסדרון של חדרי השינה חלון סקיי-לייט ושטיח (צילום: יוגב עמרני)
                        במסדרון של חדרי השינה חלון סקיי-לייט ושטיח(צילום: יוגב עמרני)
                         

                         

                        בחדר השינה: לוכד חלומות ומעגלי נוצות

                         

                        בחדר השינה של ההורים קיר זכוכית הפונה אל הגינה האחורית. המיטה עומדת בניצב לקיר ההדף של הממ"ד, שמשמש כחדר ארונות. את ראש המיטה ציירה הורוביץ-חורש בעפרון על הקיר, ולפי הציור יצרה בעבור הרפד שבלונה מנייר. לראש המיטה נבחר בד בדוגמה עשירה.

                         

                        המנורות בחדר תלויות מהתקרה. בצד שלה - גוף תאורה מצדפים; ובשלו - מנורה שחורה, מינימליסטית, שעיצב אינגו מאורר. את המראה משלימים שידה עתיקה בסגול חציל, לוכד חלומות גדול ושלושה מעגלי נוצות שממסגרים מראות.

                         

                        חדר הרחצה של ההורים. מי המקלחת מתנקזים במסילה מיוחדת החוצה (צילום: יוגב עמרני)
                          חדר הרחצה של ההורים. מי המקלחת מתנקזים במסילה מיוחדת החוצה(צילום: יוגב עמרני)

                           

                          חדר הרחצה של ההורים כוסה בפלטות שיש שנחתכו בעבודת אומן. אחד מקירות המקלחון הוא ויטרינה רחבה שמשקיפה אל החצר. מי המקלחת מתנקזים במסילה מיוחדת אל תעלת נירוסטה נסתרת, וממנה לצנרת הניקוז החיצונית. כשיוצאים מהמקלחת עומדים על שטיח קשמירי ישן.

                           

                          מבט מהגינה אל חדר ההורים וחדר הרחצה שלהם (צילום: יוגב עמרני)
                            מבט מהגינה אל חדר ההורים וחדר הרחצה שלהם(צילום: יוגב עמרני)

                             

                            חדרי השינה שפונים לגינה האחורית נהנים מיציאה אליה. פינת החוץ של ההורים מוגדרת באמצעות משטח דק, עץ צעיר וקיר מפריד וצר. בחצר האחורית, שתוכננה בהתחשב בהבדלי המפלסים בין החצר לבית, מטבח חוץ מקורה ומאובזר ופינת אוכל עם שולחן גדול.

                             

                            פינות שונות בחוץ (צילום: יוגב עמרני)
                              פינות שונות בחוץ(צילום: יוגב עמרני)

                               

                              תוכנית הבית (תוכנית: אדריכל דוד קוהן - דוד קוהן אדריכלים)
                                תוכנית הבית(תוכנית: אדריכל דוד קוהן - דוד קוהן אדריכלים)

                                  

                                • הלבשת בית: גלית ארבל-כהן, סטודיו G.ARCO
                                • חיפוי דלת כניסה: מיקי קוכמייסטר
                                • תכנון וביצוע גינה: רמי קדם - קדם תכנון נוף
                                • ציור ציפור כחולה: נולי עומר
                                • ציור זאבה: ליה נברו
                                • פסל גוף תלוי על קיר בטון: אולג קוקלין
                                • צילומים (אשה במסדרון ונעליים אדומות בחדר שינה): מושון חורש
                                • ציור בחדר משפחה: לילי פייס, LOVE

                                 

                                ----------------------------------------------

                                וכשאין גינה? לחצו על התמונה לכתבה על דירה עם 4 מרפסות וקירות ירוקים:

                                 

                                קיר ירוק לים. לחצו לכתבה המלאה (צילום: עמית גרון)

                                 

                                 
                                הצג:
                                כל התגובות לכתבה "מבחוץ תיבה, מבפנים חגיגה: בית שעיצובו החל בבחירת שטיח"
                                אזהרה:
                                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד