דיאטה

    קימצ'י! לבריאות: כך תכינו חמוצים קוריאניים שיגרמו לכם לבכות

    קצת חריף עוד לא הרג אף אחד, במיוחד כשיש לזה פוטנציאל התמכרות גבוה. ענבר חוברה מסבירה איך מכינים קימצ'י בבית ולמה כדאי לכם לעשות זאת

    ענבר חוברה

    |

    23.07.17 | 07:27

    נראה כמו סלט רגיל? תסתכלו שוב (צילום: עודד חוברה)
    נראה כמו סלט רגיל? תסתכלו שוב (צילום: עודד חוברה)

    הקימצ'י הוא מנה קוריאנית מסורתית המורכבת מירקות מותססים וביניהם כרוב סיני וצנון, המתובלים בצ'ילי, בצל ירוק, שום, ג'ינג'ר ותבלינים אחרים. בדומה לפסטה האיטלקית, קיימים מאות סוגים של המנה, המשתנים בהתאם לאזור ולעונה. משמעות השם היא שיבוש ההגייה של 'ירקות ממולחים' וכך הוא גם הוכן במקור. לאחר הפריסה והתיבול הירקות נשמרו בכדי חימר שהוטמנו באדמה, כדי לשמור על התנאים האופטימאליים.

     

     הקימצ'י מורכב ברובו מירקות, ולכן עשיר בסיבים תזונתיים ודל בסוכר ובשומן. כמו כן, יש בו כמות יפה של ויטמינים (A, B1, B2 ו-C), מינרלים (ברזל, סידן וסלניום), חומצות אמינו וחומרים נוגדי חמצון. והבונוס? מעצם היותו מותסס יש בו פרוביוטיקה שמועילה לנו מאוד. למרות הטעם הנרכש, לא כדאי להתעלם מההשפעה החיובית שלו על מערכות שונות בגוף שלנו: 

    • מערכת עיכול - החיידקים הפרוביוטיים המצויים בקימצ'י, הם דרך נהדרת לחזק ולשמור על חיידקי המעיים שלנו. אם המנה מכילה כרוב, הרווחתם נקודה נוספת שכן הוא עוזר למערכת העיכול להיפטר מהחומרים המזיקים, מנקה את המעיים ותורם לספיגת החומרים המזינים.

     

    החומרים הדרושים לקימצ'י בייתי (צילום: עודד חוברה)
      החומרים הדרושים לקימצ'י בייתי(צילום: עודד חוברה)

       

      • לב וכלי דם - הקימצ'י נמצא כמסייע בהורדת הכולסטרול והסיכון ללקות בהתקף לב, שבץ ועוד.
      •  עור - הקימצ'י עשוי לשפר את מצבן של מחלות עור שונות, למשל דרמטיטיס.

      הוא אף נמצא כמסייע במצבים של סוכרת וכיבים, מקטין את הסיכון לסוגי סרטן ומחזק את מערכת החיסון.

      עם כל זאת יש להוסיף אזהרה: בכלל כמות המלח הגבוהה שבו, הקימצ'י אינו מומלץ לסובלים מלחץ דם גבוה. כמו כן, יש לצרוך אותו בכמות מתונה.

       

      אוצר בריאות בייתי (צילום: עודד חוברה)
        אוצר בריאות בייתי(צילום: עודד חוברה)

         

        קימצ'י בייתי

        לפני הכול, חשוב לעקר את הצנצנת ואת המכסה. אם הצנצנת לא נקייה מספיק, המנה שלכם עלולה להעלות עובש. הריח של המנה הוא חריף, בשל תהליכי התסיסה, אך חשוב לזכור שזה בסדר. אם אתם מרגישים ריח עבש, היפטרו מהקימצ'י.

         

        מרכיבים

        לצנצנת של ליטר

         

        • 2 ראשי כרוב סיני גדולים, שטופים היטב
        • 1 כוס (240 מ"ל) מים
        • 2/3 כוס מלח ים (חשוב להשתמש במלח שמכיל יוד ונטול חומר מונע התגיישות)

         

        לרוטב הקימצ׳י

        • 5-1 כפות אבקת פלפל קוריאני חריף (gochugaru -להשיג בחניות למוצרים מהמזרח הרחוק) או אבקת צ'ילי טחון
        • 1 כף שום כתוש
        • 1 כפית ג׳ינג׳ר מגורר
        • 1/2 כף רוטב סויה
        • 3-2 כפות רוטב דגים, עדיף קוריאני (להשיג בחניות למוצרים מהמזרח הרחוק) או 1 כפית אבקת אצות ים קלפ מעורבבת עם 3 כפות מים (לגרסה הצמחונית)
        • 1 כפית סוכר חום
        • 1 כפית שומשום שחור, קלוי

         

        • 1 דייקון גדול או גזר לבן או צנון, קלוף, שטוף ופרוס לעיגולים
        • 4 בצלים ירוקים גדולים, שטופים היטב ופרוסים לחתיכות גדולות 

         

         

        אופן הכנה

        1. מוציאים את הליבה של הכרוב וקורעים את העלים
        2. יוצקים את המים לקערה, מוסיפים את המלח ומערבבים היטב. מוסיפים את הכרוב, מערבבים ומוודאים שהכרוב מכוסה בתערובת. מניחים צלחת עם משקולת מעל הכרוב. משאירים לעמוד שעה, במהלכה מערבבים את הכרוב 3 פעמים.
        3. הרוטב: מערבבים את כל המרכיבים בקערה.
        4. מוסיפים את הדייקון ואת הבצל לקערה עם הרוטב ומערבבים אותם עם הידיים עד שהם מצופים. חשוב להשתמש בכפפות כדי להגן על עור הידיים.
        5. מסננים ושוטפים את עלי הכרוב במים כמה פעמים. מסירים את המלח שנשאר וסוחטים אותו מהנוזלים. מוסיפים את הכרוב לקערה עם הרוטב ומערבבים עד לציפוי העליו.
        6. מכניסים את הכול לצנצנת מעוקרת ודוחסים היטב. הירקות צריכים להיות מכוסים לגמרי בנוזל (אם חסר נוזל, מוסיפים מים).
        7. אוטמים את הצנצנת ומניחים אותה בפינה מוצלת במטבח למשל 5-2 ימים. מידי פעם בודקים שכל הירקות נמצאים בתוך הנוזל, במידה וחלק עלו בגלל בועות אוויר, דחפו אותם חזרה עם כף נקייה. אפשר לטעום ולבדוק אם הקימצ'י הגיע לטעם הרצוי, במידה וכן, הכניסו את הצנצנת למקרר. מומלץ להחזיק את הקימצ'י עוד יום-יומיים במקרר, לפני האכילה.

        שומרים 5-3 חודשים במקרר.

         

        ענבר חוברה היא בעלת הבלוג Endless Trip העוסק בטיולים, לייף סטייל, אוכל ובריאות

        ______________________________________________________

         

        הדלקנו אתכם על מזונות תוססים? נסו יוגורט קפיר

         

         

         לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
        לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

         

         

         
        הצג:
        כל התגובות לכתבה "קימצ'י! לבריאות: כך תכינו חמוצים קוריאניים שיגרמו לכם לבכות "
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        כשר פרווה
        ללא גלוטן
        דרגת קושי בינונית
        דירוג הגולשים (1 מדרגים)
        לחצו על הלבבות כדי לדרג