הקייטנה של סבא וסבתא: איך לשמור על הנכדים ולהצליח ליהנות?

לשמור על הגבולות, לתאם ציפיות עם ההורים ולא לפשוט את הרגל: ד"ר מנאר סלאמה מספקת 9 עצות שיעזרו לכם לצלוח בשלום את החופש הגדול עם הנכדים

ד"ר מנאר סלאמה

|

19.07.17 | 07:56

בנושאים בעייתיים כמו צפייה במסכים ואכילת ממתקים - סכמו מראש עם ההורים על כמות מוסכמת (צילום: Shutterstock)
בנושאים בעייתיים כמו צפייה במסכים ואכילת ממתקים - סכמו מראש עם ההורים על כמות מוסכמת (צילום: Shutterstock)

אוטוטו מסתיים בית הספר של החופש הגדול, ובבתים רבים סבא וסבתא יתחילו לעבוד במשרה מלאה בהשגחה וטיפול בנכדים. אז איך עושים את זה נכון? איך מבלים במקום להתעסק במשמעת, ונהנים במקום לספור את השעות עד שההורים יגיעו? הנה כמה הצעות שכדאי ליישם לפני, במהלך ואחרי האירוח, כדי שהיחסים עם הנכדים דווקא יתחזקו:

 

1. תיאום ציפיות מראש

החופש הגדול נמשך תקופה ממושכת מאוד. כדי שתוכלו לעמוד בשמירה על הקטנים לאורך זמן, בלי להיות מותשים ומתוסכלים, מומלץ להקדים לקייטנה תהליך קצר של תיאום ציפיות מול ילדיכם. שבו עם הורי הנכדים והסבירו להם איך בדיוק תוכלו לסייע, על מנת שלא יהיו אי הבנות שיובילו לתסכול של אחד מהצדדים בהמשך. אל תתביישו לתחום את העזרה בגבולות המתאימים לכם. הסבירו להם בדיוק מתי וכמה תוכלו לעזור ועם כמה נכדים בבת אחת. רק שילוב מוצלח בין רצון הסבים וכוונותיהם הטובות לבין רצון הילדים והנכדים ייצור חוויה חיובית לכל הצדדים. ויתור גורף של אחד הצדדים מעיק ועלול לגרום למתח.

 

2. ערכי חינוך מתואמים

על מנת למנוע בלבול אצל הילדים, חשוב מאוד שהם ידעו שאותם ערכי חינוך בסיסיים קיימים אצל ההורים ואצל הסבים. בהיעדר חזית משותפת בין ההורים והסבים, הילדים ילכו למי שמקל יותר (למשל, מי שמתיר להם יותר ממתקים או יותר פינוקים), גם אם טובתם האישית דורשת יד נוקשה יותר. כדאי לבצע פגישות משותפות של שלושת הדורות - סבים, הורים וילדים - ולדבר על מקרים ביום יום ודרכי פתרונם. עם זאת, כדאי לשמור על גמישות. כך למשל, אם הילד נהג לאכול ארוחת צהריים וללכת לישון, אבל ביום מסוים זה לא מסתדר עם הלו"ז של הסבים, אפשר לשנות את הרוטינה היומיומית.

 

3. שמירה על גבולות

גם אם אצל סבתא וסבא הגבולות יותר רופפים, הם עדיין קיימים. לעומת זאת, חוקים שסבא וסבתא מקפידים עליהם, ההורים אולי יקלו ולהיפך. חשוב להגדיר לנכדים כללי מותר ואסור כשיש להקפיד בעיקר על מה שעלול לסכן אותם, איסור פגיעה פיזית או מילולית באחרים, חוצפה ופריקת עול.

 

תכננו עם הילדים פעילויות בהתאם לגילם - ולגילכם  (צילום: Shutterstock)
    תכננו עם הילדים פעילויות בהתאם לגילם - ולגילכם (צילום: Shutterstock)

     

    4. בלי סודות

    אל תקשרו ברית עם הנכדים נגד ההורים ואל תבקשו מהם להסתיר את מה שאתם מרשים. ברית כזו היא הרסנית. גם כאן הכל צריך להיות מתואם בין ההורים והסבים מול הנכדים. שבו עם ההורים לשיחה משותפת והגיעו להסכמים שעל שני הצדדים לכבד. אל תסיתו את הנכדים נגד דרך ההתנהלות או החינוך בבית הוריהם. כך למשל, אם ההורים לא מתירים צפייה בטלוויזיה יותר משעה ביום, לא להגיד לנכדים: "אל תספרו לאבא שנתתי לכם עוד זמן. אצל סבתא מותר". אלא יש לסכם עם ההורים והנכדים יחד כמות (למשל של צפייה במסכים או אכילת ממתקים) שמוסכמת על כולם - כיוון שאיסור מוחלט רק הופך את האסור לנחשק יותר.

     

    5. הכן ביתך לקייטנה

    ילדים משועממים הם ילדים שמתחילים להפריע ולהציק זה לזה. הדרך למנוע או לצמצם זאת, היא על ידי תכנון מקדים. עשו לעצמכם לו"ז פעילויות עם הנכדים בהתאם לגילם - ולגילכם. בדרך כלל מי שמגיע לקייטנת סבא-סבתא הם ילדי הגן והיסודי. תלמידי החטיבה והתיכון כבר נשארים בבית ומבלים עם חברים.

     

    בגילאי הגן הילדים זקוקים לזמן משחק רב, לבד או מחוץ לבית. יש לארגן לילד סביבה עשירה במשחקים שהוא בוחר. כדאי לתכנן בכל יום פעילות אחרת, כמו בישול עם סבתא, טיול בטבע עם סבא, קריאת סיפורים ועוד. אפשר לשלב את הילד בפעילויות היומיומיות שהסבא והסבתא עושים, כמו למשל ללכת איתנו לסופרמרקט ולבנק. בבית - אפשר לקנות חוברות וחומרי יצירה לפעילות אישית של הילד.

     

    בגילאי יסודי אפשר לשלב את זמן סבא וסבתא עם זמן חברים, במידת האפשר. ניתן גם להוסיף גם שעות לימוד קצרות, ושעות מחשב, בה אפילו הילד יכול ללמד את הסבא והסבתא את הטכנולוגיות שהוא חשוף אליהן ולהציג להם קצת את עולמו.

    בני דודים או שכנים בגילאים קרובים יכולים להיות תוספת נעימה. נסו לתאם מפגשים ביניהם. וזיכרו: ילדים יכולים ליהנות גם אם אין שפע של אטרקציות. עצם השינוי של מקום ואווירה הוא מעניין.

     

    6. לא הכל חייב להיות יקר

    רבות מן האטרקציות בקיץ כרוכות בתשלום ניכר, אולם אפשר למצוא חלופות חינמיות. אפשר בהחלט לצאת לטיול רגלי לפארק הקרוב, לעשות פעילויות בתוך הבית ועוד. אבל גם אם החלטתם לצאת לפעילות הכרוכה בתשלום, אין זה אומר שהבילוי צריך לעלות לכם כפול כי הנכדים מבקשים גם גלידה וגם מקדונלדס וגם פינוקים קטנים. קייטנת סבא וסבתא לא צריכה להיות מעבר ליכולתכם הפיזית הנפשית והכלכלית. האחריות הכלכלית על בילוי עם הנכדים היא על ההורים. אתם נותנים את זמנכם ומרצכם. אתם יכולים כמובן לתרום, אך הכל כאמור בהתאם ליכולתכם הכלכלית. יש גם להקפיד ולחנך את הילדים לגבולות של כסף. לפני שיוצאים לכל פעילות או טיול הגדירו מראש מה הפעילויות או מה תקציב הבזבוזים.

     

    7. ילדים, די לריב!

    עובדה לא נעימה היא שילדים רבים כיוון שזהו שלב טבעי בהתפתחותם. בסיטואציות כאלה יש להושיב את הילדים ולדבר על מה שקרה. כדאי להעביר את השיחה לדיבור אשר יעורר אמפטיה ויגרום לילד להבין מה גרם לצד השני - כדאי לשאול האם הצד הראשון ידע מה עשה לצד השני והאם הרגיש איך גרם לשני להרגיש. כשהשיח יוצר אמפטיה, הריב דועך. חשוב להקפיד שהריב לא יגיע לרמה הפיזית.

     

    8. הכנה מראש

    חשוב לבקש מההורים שילדים יגיעו לסבא וסבתא מתוך הסכמה ורצון. אם הילדים מגלים חוסר רצון להגיע לסבים, ההורים צריכים להבהיר להם כי ההחלטה לא בידם. עם זאת, כדאי לשאול אותם למה אינם מעוניינים להגיע. אם פותחים את הדברים ונוצר שיח, הדברים ניתנים לפתרון.

     

    9. זכרו ליהנות

    כבר סיימתם לחנך, ועול אחריות הגידול והטיפוח עבר מכם. נצלו את השהות המשותפת כדי לחזור לילדות שלכם ותנו לנכדים ללמד אתכם על הילדות שלהם. ובעיקר, תיהנו.

     

    עוד לחופש הגדול:

     

    • ד"ר מנאר סלאמה היא ראש תחום גיל הרך במכללת סכנין להוראה

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד