אדריכלות

כל בית צריך מרפסת? לא אחת, ארבע. ועוד עם נוף פתוח לים

ארבע מרפסות גדולות עם קירות צומחים, סבכות מעוצבות, פינות בישול והסבה ונוף נפלא, נתנו לדירת פנטהאוז בשכונת אזורי חן בתל אביב תחושה של וילה תלויה

שרון היבש

|

13.07.17 | 08:54

מרפסת הסלון. שטחה של הדירה 150 מטרים רבועים, בתוספת של 100 מטרים רבועים של מרפסות (צילום: עמית גרון)
מרפסת הסלון. שטחה של הדירה 150 מטרים רבועים, בתוספת של 100 מטרים רבועים של מרפסות (צילום: עמית גרון)
פינת האוכל בין שתי מרפסות. מימין: יציאה למרפסת הסלון הפונה אל הים, משמאל: יציאה למרפסת המטבח, שמתפקדת כאזור בישול נוסף (צילום: עמית גרון)
המטבח בנוי כשני פסים מקבילים של ארונות כחולים. בארונות הגבוהים (מימין) מקרר אינטגרלי ומשטח נסתר למכשירי חשמל קטנים. משמאל: פס של ארונות נמוכים ותלויים. בעלי הבית ביקשו מטבח שלא יהיה פתוח לגמרי למרחב הציבורי. לפני השיפוץ היה כאן קיר הטלוויזיה של הסלון (צילום: עמית גרון)
מבט מהכיוון השני. בקצה קיר הארונות הגבוהים יש פינת אוכל קטנה, זוגית, לארוחות יומיומיות (צילום: עמית גרון)
מרפסת המטבח. סבכת העץ, שתתכסה עם הזמן בצמחייה, מסתירה את הבניינים הסמוכים. יש בה גם גריל ומעשנת (תמונה בהמשך), ספסלים שבהם שולבו אדניות, והעיצוב נותן לה מראה שמזכיר חצר מזרח תיכונית (צילום: עמית גרון)
בסלון שילוב של ספה וכורסאות עור אפורות, וספה מרופדת בבד קטיפה בצבע יין. התקרה נמוכה במיוחד, אך לדברי המעצבת פנינית שרת-אזולאי, ''תחושת גובה בחלל אינה נגזרת ממספר הסנטימטרים בין הרצפה לתקרה, אלא ממה שקורה במרחב - אם הוא עמוס או לא'' (צילום: עמית גרון)
מבט ממרפסת הסלון פנימה. על הרצפה אריחים מצוירים ודק. קירות הצמחייה, שתוכננו עם מעצב הנוף שי דוד, מעניקים תחושה של חצר של וילה (צילום: עמית גרון)
מבט מפינת האוכל לעומק הדירה. המסדרון מוביל אל החלקים הפרטיים, שבהם חדר שינה, חדר עבודה, חדר טלוויזיה וממ"ד המשמש לאירוח הנכדים (צילום: עמית גרון)
מבט מהמסדרון, שלאורכו ארון גדול וספרייה. ספרייה כחולה מגדירה את פינת האוכל, ומצדה השני המטבח (צילום: עמית גרון)
בחדרי הרחצה רצפה וקירות שיש, ארונות כיור בסגנון קלאסי ואבזור שחור (צילום: עמית גרון)
חדר השינה של בני הזוג, שממנו יציאה למרפסת שלישית, מול הים (צילום: עמית גרון)
במרפסת חדר השינה יש פינת התבודדות, המאפשרת צפייה שקטה בנוף (צילום: עמית גרון)

בני זוג בני 60 פלוס החליטו לעבור מרחובות לתל אביב בעקבות הילדים והנכדים. הם רכשו דירת פנטהאוז בבניין בן 12 קומות, בשכונת אזורי חן בתל אביב. שטחה של הדירה 150 מטרים רבועים ועוד 100 מטרים רבועים של מרפסות. יתרונות הדירה היו ברורים מלכתחילה: מיקום מצוין, ארבעה כיווני אוויר ונוף פתוח אל הים; אך גם חסרונותיה היו ברורים: הבניין נבנה בראשית שנות האלפיים, והדירה תוכננה במקור עם תקרה נמוכה, 260 סנטימטרים בלבד, ולא עברה כל שיפוץ במשך השנים.

 

במבואה קונסולה מוזהבת, ובקיר הסמוך נישה מוארת לחפצי חן (צילום: עמית גרון)
    במבואה קונסולה מוזהבת, ובקיר הסמוך נישה מוארת לחפצי חן(צילום: עמית גרון)

     

    פנייתם של בני הזוג למעצבת פנינית שרת-אזולאי התבססה על היכרות מוקדמת. שרת-אזולאי עיצבה את דירת בתם שנתיים קודם לכן, ולדבריה, ההיכרות הובילה תהליך פורה וזורם. בני הזוג היו חיוביים, היא מספרת, רצונותיהם וצורכיהם היו ברורים להם והם נתנו בה אמון. כיוון שהם מרבים לבשל ולארח הם ביקשו פינת אוכל גדולה שתתאים לארוחות שישי משפחתיות, מטבח סגור בחלקו, חדר טלוויזיה נפרד ונוח וחדר עבודה.

     

    גובה התקרה היה לאחת ההחלטות הראשוניות והמהותיות של המעצבת. "למרות שמלכתחילה החלל לא היה גבוה", מספרת שרת-אזולאי, "הנמכתי אותו ב-7 סנטימטרים כדי ליישר את התקרה ולהשקיע בתוכה תאורה ורמקולים. לתפיסתי, תחושת גובה בחלל אינה נגזרת של מספר הסנטימטרים בין הרצפה לתקרה אלא ממה שקורה בו - אם הוא עמוס או לא. במקרה הזה התקרה נקייה, הכל סמוי, ולכן יש תחושה של מרחב".

     

    המטבח והסלון החליפו מקום

     

    חלוקת הפנים של הדירה נהרסה ותוכננה מחדש. החלק הציבורי גדל הודות לביטול שירותי האורחים שהיו צמודים לדלת הכניסה. המטבח והסלון החליפו מקום, וכעת נפתחת דלת הדירה למרחב פתוח, מחופה בפרקט בדוגמת אדרת דג, ופלטת צבעים שמשתלבת עם גוון האלומיניום המקורי של חלונות הבניין. הסלון נמצא מול הדלת, לצידו פינת האוכל, והמטבח מוסתר מאחוריה, בעומק הדירה. לחצו על התמונה כדי לראות את ה"אחרי": 

    בסלון - ספה ושתי כורסאות עור אפורות, ספה זוגית מרופדת בבד קטיפה בצבע יין ושולחן עם רגלי עץ ופלטת שיש. לרוחב הקיר נישה צרה, מחופה בפורניר, שבה משולב גוף תאורה נסתר שמאיר חפצי נוי. על הקירות עבודות של אמנים ישראלים, ובהם לאה ניקל, רפי לביא, יאיר גרבוז וערן שקין.

     

    מרפסת הסלון עם קיר צמחייה, מפל מים ופינת אוכל חיצונית (צילום: עמית גרון)
      מרפסת הסלון עם קיר צמחייה, מפל מים ופינת אוכל חיצונית(צילום: עמית גרון)

       

      מהסלון יש יציאה למרפסת הראשית, שבה ביקשו שרת-אזולאי ומעצב הנוף שי דוד ליצור תחושה של וילה מרחפת. רצפת המרפסת כוסתה באריחים מצוירים ובדק עץ מוגבה, ויש בה שימושים שונים – להסבה ואכילה. קיר הבניין, שתוחם את המרפסת מימין, הפך לקיר צומח וירוק, שבו שולב מפל מים.

       

      כך נראתה המרפסת לפני השיפוץ:  

        

      המטבח מורכב משני פסי ארונות מקבילים, שנצבעו בכחול. בעלת הבית התפעלה מהגוון הזה באולם תצוגה של אריחי בטון, וביקשה לשלבו בדירה. יחידת הארונות הגבוהים כוללת מזווה ומקרר אינטגרלי. שתי דלתות מסתירות בתוכה גם משטח נמוך, שעליו ניצבים מכשירי חשמל קטנים. בקצה קיר הארונות הגבוהים שולחן קטן, שמתאים לארוחות יומיומיות בשניים. בגבה - לצד פינת האוכל – משמשת היחידה הזו כספריית מדפים פתוחה, שבתחתיתה מגירות.

       

      מבט אל קצה המטבח. ביחידת הארונות העליונה, מעל התנור הגדול, משולב קולט אדים (צילום: עמית גרון)
        מבט אל קצה המטבח. ביחידת הארונות העליונה, מעל התנור הגדול, משולב קולט אדים(צילום: עמית גרון)

         

        שולחן אוכל קטן בין המטבח למרפסת (צילום: עמית גרון)
          שולחן אוכל קטן בין המטבח למרפסת(צילום: עמית גרון)

           

          פס הארונות השני, פס של ארונות נמוכים ותלויים, כולל תנור גדול ומעליו יחידה שבה משולב קולט אדים. מעל הארונות משטח עבודה משיש. ידיות הארונות עשויות פליז, ושני גופי תאורה מוזהבים, שנעשו בהזמנה מיוחדת, נתלו האחד מימין לכיור והשני מעל שולחן האוכל.

           

          מעברו השני של קיר הארונות ספרייה שמגדירה ומלווה את פינת האוכל  (צילום: עמית גרון)
            מעברו השני של קיר הארונות ספרייה שמגדירה ומלווה את פינת האוכל (צילום: עמית גרון)
             

             

            פינת האוכל, המוגדרת באמצעות הספרייה הכחולה, כוללת שולחן אוכל גדול עם פלטה דקיקה של עץ אלון וכסאות שחורים, והיא מוארת במנורה מוזהבת ארוכה, שהותאמה לה.

             

            במרפסת הצמודה למטבח יש גריל ומעשנת (צילום: עמית גרון)
              במרפסת הצמודה למטבח יש גריל ומעשנת(צילום: עמית גרון)
               

                

              במרפסת הצמודה למטבח, ומתפקדת כשלוחה שלו, הותקן מטבח חיצוני הכולל גריל ומעשנת. אדניות עם צמחי תבלין ועצי פרי מתחברות לספסלים ויוצרות בה פינת ישיבה נוספת. המרפסת הוקפה בסבכת עץ שעליה תטפס עם הזמן צמחייה, במטרה להסתיר את הבניינים השכנים, ליצור תחושה אינטימית ואשליה של חצר יפואית עם רצפה מצוירת.

               

              כך היא נראתה לפני השיפוץ (לחצו וראו כיצד הסבכה מסווה את הבניינים הסמוכים): 

               

              אל האזור הפרטי בדירה מוביל מסדרון רחב, הכולל לאורכו ספרייה וארון סגור באורך שבעה מטרים ובעומק 70 סנטימטרים, המשמש לאחסון ולהסתרת מערכת האודיו הביתית ורשתות התקשורת והחשמל. בחלק הפרטי של הדירה – חדר השינה של בני הזוג, חדר טלוויזיה, חדר עבודה וממ"ד המשמש כחדר שינה לנכדים.

               

              מימין: הכניסה לחדר העבודה. משמאל: מבט מתוכו אל המסדרון, שבו שולבו ספרייה וארון גדול (צילום: עמית גרון)
                מימין: הכניסה לחדר העבודה. משמאל: מבט מתוכו אל המסדרון, שבו שולבו ספרייה וארון גדול(צילום: עמית גרון)

                 

                חדר הטלוויזיה הנפרד והנוח (צילום: עמית גרון)
                  חדר הטלוויזיה הנפרד והנוח(צילום: עמית גרון)

                   

                  חדר השינה הראשי נמצא בקצה המסדרון, והוא כולל חדר רחצה וחדר ארונות, המופרדים מאזור השינה בדלתות הזזה. לצד המיטה שידות לילה שתיכננה המעצבת. בחזיתות שלהן רשתות מברזל, ומעליהן גופי תאורה מתכווננים. בחדר תלויות עבודות של מישה רפופורט ומול המיטה ניצבת שידת מגירות תואמת.

                   

                  חדר השינה וחדר הרחצה הצמוד אליו. מהחלון נשקף הים (צילום: עמית גרון)
                    חדר השינה וחדר הרחצה הצמוד אליו. מהחלון נשקף הים(צילום: עמית גרון)
                     

                     

                    חדרי הרחצה בדירה רוצפו באריחים של 3 מטרים על מטר וחצי. לארונות הכיורים מראה קלאסי, הידיות והברזים שחורים. במקלחונים הוקנו ספסלים מרחפים. מחדר הרחצה של בני הזוג ניתן לראות את הים, והחלון עשוי זכוכית שקופה. בחדר הרחצה הכללי סוגרות דלתות עץ שחורות על מכונות כביסה וייבוש, שמעליהן משטח קיפול ומוט לתליית בגדים המיועדים לגיהוץ.

                     

                    חדר הרחצה חופה באריחים עצומים. הברזים שחורים (צילום: עמית גרון)
                      חדר הרחצה חופה באריחים עצומים. הברזים שחורים(צילום: עמית גרון)
                       

                       

                      במרפסת הצמודה לחדר השינה יש פינת התבודדות מוגבהת, מוקפת צמחייה, שממנה ניתן לצפות בשלווה בנוף.  

                       

                      לגור בקומה ה-12 ולהרגיש בווילה (צילום: עמית גרון)
                        לגור בקומה ה-12 ולהרגיש בווילה(צילום: עמית גרון)

                         

                        תוכנית הדירה המקורית (תוכנית: פנינית שרת אזולאי)
                          תוכנית הדירה המקורית(תוכנית: פנינית שרת אזולאי)

                           

                           

                          תוכנית הדירה לאחר השיפוץ (תוכנית: פנינית שרת אזולאי)
                            תוכנית הדירה לאחר השיפוץ(תוכנית: פנינית שרת אזולאי)
                             

                             

                            • עיצוב נוף: שי דוד כרכום
                            • קבלן: שמעון טובול
                            • נגרות: אלון גרבר
                            • רהיטים ושטיחים: טולמנ'ס, הביטאט
                            • כלים סניטיריים, אריחים ופרקט: חזי בנק
                            • אריחים מצוירים: רוחמה שרון
                            • אלומיניום: כוכב
                            • תאורה: לוצ'ה
                            • וילונות: אדית בן ארי
                            • גופי תאורה בהזמנה אישית: אסף וינברום
                            • קונסולה בכניסה: קוק סטודיו
                            • ידיות: ארטיג'אני
                            • מצעים וחפצי נוי: Edition
                            • אמנות: בידרמן private art collcetion 

                             

                            ---------------------------------

                            גג אחר, הפעם בנחלת יצחק. לחצו על התמונה לכתבה המלאה:

                             

                            למעלה יש סלון נוסף. לחצו לכתבה המלאה (צילום: גדעון לוין)

                             

                             

                             
                            הצג:
                            כל התגובות לכתבה "כל בית צריך מרפסת? לא אחת, ארבע. ועוד עם נוף פתוח לים"
                            אזהרה:
                            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד