אדריכלות
ערוצים

מסיבות על הגג ומיני סלון בחדר המדרגות: דירה בשוק היווני ביפו

3 בשיפוץ אחד: בני זוג ''מייקרים'' חברו למעצב פנים יפואי כדי לשפץ את דירתם והגג שמעליה, כולל כמה החלטות לא שגרתיות. כך משתנות השכונות הוותיקות בצפון יפו

מימין: חדר המדרגות בקומה העליונה, שבה 2 דירות. בני הזוג אמה ועופר שחר (סטודיו craft&bloom) ''משכו'' את הפרקט החוצה מהדירה, יצרו פינה ביתית ועולים לגג דרך חדר המדרגות המשותף. משמאל: פתח בתקרת הסלון, שבו תוכננו במקור מדרגות פרטיות, נסגר לטובת חלון ששופך פנימה אור (צילום: Suzie Cohen Levinson)
מימין: חדר המדרגות בקומה העליונה, שבה 2 דירות. בני הזוג אמה ועופר שחר (סטודיו craft&bloom) ''משכו'' את הפרקט החוצה מהדירה, יצרו פינה ביתית ועולים לגג דרך חדר המדרגות המשותף. משמאל: פתח בתקרת הסלון, שבו תוכננו במקור מדרגות פרטיות, נסגר לטובת חלון ששופך פנימה אור (צילום: Suzie Cohen Levinson)
מעל הדירה גג בשטח של 100 מ''ר. מעצב הפנים היפואי סמי שלום כנפו הגביה את מפלס הגג כך שאפשר יהיה לשתול צמחייה במישור הרצפה, כמו בגינה. בני הזוג שותלים, מבלים ומארחים כאן מסיבות וארוחות ערב, כחלק מהקהילה שמתפתחת בשכונות הצפוניות של יפו - השוק היווני ושכונת נגה (צילום: Suzie Cohen Levinson)
המטבח ופינת האוכל. פרקט כהה, קורות חשופות ומסגרות שחורות לחלונות נותנים אווירה תעשייתית חמה, בסגנון לופטים ניו יורקיים (משם הגיעה אמה שחר). חלק מהרהיטים בנו בעצמם - כמו שולחן האוכל, שמורכב ממשטח קוריאן על רגלי עץ (צילום: Suzie Cohen Levinson)
כשהגיעה לישראל הביאה אתה שחר מכולה של רהיטי וינטג' שאספה במשך השנים. בסלון, למשל, עומד צמד כסאות מחובר עם מגש, שעיצבו ריי וצ'ארלס אימס לשדות תעופה, ושאותו מצאה ברחוב ניו יורקי באמצע הלילה. הוא רופד מחדש בצבע כאמל (צילום: Suzie Cohen Levinson)
כדי לשמור על פתיחות ואור מרביים תיכנן כנפו מסדרון שחלק ניכר מקירותיו עשויים זכוכית. כשההורים רוצים פרטיות הם מסיטים את הווילונות. מעל המיטה תלויה שמיכת אירוסין מרוקאית, ששחר קיבלה מאמה (צילום: Suzie Cohen Levinson)
מכיוון שחזיתות הבניין אינן מקבילות, הדירה מתכנסת לזווית צרה, מה שבולט במיוחד בחדרו של הבן הפעוט (צילום: Suzie Cohen Levinson)

מעצב הפנים סמי שלום כנפו הגיע ליפו לפני כ-15 שנה, חלק מגל של תושבים חדשים, צעירים ויצירתיים, ומאז הוא צופה בה משתנה. החיבור בינו לבין אמה ועופר שחר, בני זוג "מייקרים" ובעלי סטודיו CRAFT&BLOOM, היה טבעי. גם הם פועלים, יוצרים וגרים ביפו, וכשחיפשו מישהו שיעבוד איתם על תכנון ועיצוב דירתם, 100 מטרים רבועים ברחוב בן-זומא שבשוק היווני העתיק ביפו, הגיעו לכנפו. "אחת הסיבות שבחרנו בסמי הייתה החיבור שלו למקום. רצינו מישהו שיבין את הסביבה והבניין", מסבירה אמה, "לא מישהו שנתלוש אותו מהמציאות שלו לתוך הסיפור של יפו".

 

סמי הופקד על התכנון והשיפוץ, אמה ועופר עסקו בעיצוב ובבניית הרהיטים, ושיתוף הפעולה ביניהם הוא סיפור על שינוי עירוני וחברתי שלא קשור ליזמים, כסף גדול או ממשל, אלא מתרחש מלמטה, דרך התושבים.

 

"היינו שותפים פעילים לשינוי בשכונת נגה (השכונה הצפונית של יפו)", אומר עופר. "אמרנו לחברים שיבואו כי קורה משהו מדהים, והיום יש לנו חיי קהילה נהדרים. כל סביבת החיים שלנו פה, המשפחה, החברים, הבית והסטודיו. אנחנו לא מזיזים את האוטו, לעמוד בפקקים זה לא בשבילנו, הכל במרחק הליכה".

 

יש להם עמוד אינסטגרם, שבו הם מתעדים את פעילותם. למשל, מפגש בסטודיו שלהם:

 

A post shared by Dar Rotem (@darotem) on

 

בני הזוג מארגנים מסיבות שכונתיות, ערבי ג'אם בסטודיו וארוחות גדולות. אחותו של עופר היא הבעלים של אחד מבתי הקפה הפופולריים בשכונה, אחיו גלעד שותף ומעצב בסטודיו שנמצא כמה דקות הליכה מהם. הדירה נרכשה בעזרתה של נעמה כנפו, אשתו של סמי, שעובדת כסוכנת נדל"ן, ושתי הנשים גם נעזרו באותה דולה שכונתית כשילדו את ילדיהן.

 

חזית הבניין, ששופץ בשנות ה-80 (צילום: סטודיו קראפט אנד בלום)
    חזית הבניין, ששופץ בשנות ה-80(צילום: סטודיו קראפט אנד בלום)

     

    הדירה נמצאת בקומה העליונה של בניין שנבנה באמצע המאה שעברה, ושופץ בשנות ה-80. עם הזמן פלשו אליה נרקומנים, מצבה הידרדר וכאשר קנו אותה בני הזוג שחר היא הייתה "חירבה", כדבריהם, כמעט ללא מרצפות. כנפו הכיר את הבניין – על יתרונותיו העיצוביים וחסרונותיו הקונסטרוקטיביים – מפרויקטים קודמים שלו.

     

    לפני השיפוץ (צילום: סטודיו קראפט אנד בלום)
      לפני השיפוץ(צילום: סטודיו קראפט אנד בלום)

       

      יתרון בולט אחד הוא חדר המדרגות הנדיב. שני הוא שטחים ציבוריים משותפים לדיירים, כמו מרפסות ואזורי ישיבה, מעין סלונים קטנים. בהתאם לכך ולרוח השכנות הידידותית בין דיירי הבניין, החליטו למשוך את הפרקט מהדירה החוצה, אל ישורת המדרגות של הקומה כולה.

       

      לבחירה הזו יש סיבה טובה: אמה ועופר שחר קנו את הדירה עם גג גדול, זהה לה בשטחו. אך מכיוון שהתקרה בדירה גבוהה יותר מהסטנדרטי, גרם המדרגות שהיה צריך לבנות כדי להוביל מתוך הדירה ישירות אל הגג היה – לפי התקנים והתקנות – ארוך מאוד (מקצה המטבח ועד קצה הסלון), נוגס בחלק ניכר מהמרחב. לכן החליטו לעלות לגג דרך חדר המדרגות הכללי של הבניין. "ויתרנו על מדרגות פרטיות, אבל הרווחנו את המקום שהן היו תופסות", מסביר כנפו, ואמה מוסיפה: "אנחנו אוהבים לארח וזה יצר לנו הפרדה בין האירוח לדירה הפרטית". למעשה, מי שפוקד את אחת ממסיבות הגג, או מגיע לברביקיו משפחתי, כלל לא עובר בדירה.

       

      הפתח בתקרה, שדרכו עברו פעם המדרגות, נאטם בזכוכית, והיום הוא חלון סקיי-לייט ששופך אור לתוך הסלון. סביבו אפשר להבחין בקורות הברזל שנוספו כדי לתמוך בתקרה: "אמרנו למהנדס שהגג צריך להחזיק עד 70 אנשים קופצים במסיבה מבלי לקרוס", אומר עופר.

       

      חלון סקיי-לייט במקום גרם מדרגות (צילום: Suzie Cohen Levinson)
        חלון סקיי-לייט במקום גרם מדרגות(צילום: Suzie Cohen Levinson)

         

        חלק מהמנורות נקנו בשווקי פשפשים, אחרות עיצב אסף וינברום (צילום: Suzie Cohen Levinson)
          חלק מהמנורות נקנו בשווקי פשפשים, אחרות עיצב אסף וינברום(צילום: Suzie Cohen Levinson)

           

          התקרות הגבוהות, הקורות החשופות, מערכת מיזוג האוויר יחד עם רצפת העץ, המטבח הכהה והאלומיניום השחור של החלונות משווים לדירה מראה של לופט עירוני, מעט תעשייתי, ובכל זאת חם ומשפחתי. "לפני שהיכרנו שנינו גרנו בלופטים", מספרת אמה, שגדלה בטורונטו וחיה תקופה בניו יורק. "ממש רציתי את רצפת העץ הכהה, כדי להרגיש קצת כאילו חזרתי הביתה. המסקנה שלנו מהמגורים בלופטים הייתה שהכל צריך להיות פתוח, חלל אחד גדול ומלא אור".

           

          מסדרון שקוף מחבר בין החללים (צילום: Suzie Cohen Levinson)
            מסדרון שקוף מחבר בין החללים(צילום: Suzie Cohen Levinson)

             

            לכן תיכנן כנפו מסדרון שקוף שמוביל מהחללים הציבוריים. אין קיר בנוי שמפריד בינו לבין החדרים, אלא קיר של חלונות בלגיים מחולקים. כך גם בחדר השינה של בני הזוג. ומה עם פרטיות ההורים, כשהילד יגדל? "יש וילון", משיבה אמה, "היה יותר חשוב לנו לבטל את המסדרון הקונבנציונלי".

             

            מכיוון שחזיתות הבניין אינן מקבילות זו לזו, הדירה מתכנסת לזווית די צרה. ניתן להבחין בכך בחדר הילדים שבקצה הדירה ובחדר הרחצה – שניהם מסתיימים בפינה חדה. מעז יצא מתוק: כנפו תכנן בחדר הרחצה אמבטיה ללא "אדנית" (כיוון שזו לא מתאימה לחדר מורכב שכזה), ובמקומה נוצקה אמבטיה עמוקה, גדולה ומפנקת, שמתאימה במיוחד למידותיו של החדר. החומר המיוחד ממנו היא עשויה מוסיף למראה הרגוע. עופר עבד בעבר בסטודיו של טיח טדלקט (טיח ששומר על בידוד ומגן מרטיבות, כתחליף לאריחים). החומר נמצא מתאים במיוחד לשימוש בדירה, כיוון שהוא מיושם במריחה, ולא מגביל את צורת המשטח כמו אריחים מוכנים מראש, שקשה להתאימם לעיקולים או זוויות מיוחדות.

             

            חדר הרחצה הזוויתי, עם אמבטיה ביציקה מיוחדת (צילום: Suzie Cohen Levinson)
              חדר הרחצה הזוויתי, עם אמבטיה ביציקה מיוחדת(צילום: Suzie Cohen Levinson)

               

              על חפצי הבית – רהיטים ומנורות – אחראים בעיקר זוג המעצבים, כשהבסיס הם רהיטי וינטג' מיוחדים שאמה אספה במשך שנים אל הלופט שלה בניו יורק, והביאה אתה לארץ במכולה.

               

              במרכז הסלון נמצא זוג כסאות מחוברים עם מגש, בעיצובם של ריי וצ'ארלס איימס. העיצוב המקורי נועד לאזורי המתנה בשדות תעופה ויוצר מפיברגלס. הפריט הנדיר הגיע לידיה במקרה: "מצאתי אותו זרוק ברחובות ניו יורק בשתיים לפנות בוקר", היא מספרת. "אז ביקשתי ממישהו זר לעזור לי לקחת את זה הביתה, והוא הסכים". היא חידשה את הריפוד בצבע קאמל, כדי להתאימו לפלטת הצבעים של הדירה.

               

              המציאות והרכישות של אמה בשווקי פשפשים נמשכו מכאן בשלט רחוק: "שלחתי את אמא שלי לחנות וינטג׳ שאני אוהבת, ועשינו 'סקייפ-שופ' – היא הייתה מסתובבת בחנות ומראה לי מה שיש בה". אמה מצביעה על מנורה שנרכשה כך (רוב גופי התאורה בבית הם מהסטודיו של אסף וינברום).

               

              האם אחראית על פריט מרגש נוסף בדירה. מעל המיטה הזוגית תלויה על הקיר שמיכה ארוגה יפיפייה. "זו שמיכת אירוסין מרוקאית שקיבלנו לכבוד החתונה", מספר עופר. "נהוג שאם הכלה נותנת לבתה את השמיכה כנדוניה, כשהיא עוזבת את הבית. כל נשות המשפחה היו אורגות את השמיכה, שלנו כמובן קנויה".

               

              התקרות חוזקו בכל הבית (צילום: Suzie Cohen Levinson)
                התקרות חוזקו בכל הבית(צילום: Suzie Cohen Levinson)

                 

                רהיטים אחרים הם מעשה ידיהם של בני הזוג והאח גלעד, ונמכרים גם בסטודיו שלהם לעיצוב, שמתמחה בעיקר בעבודה עם עץ ומתכות. כך לדוגמה, שולחן האוכל הגדול, משטח קוריאן על רגלי עץ, שגלעד עיצב ובנה, או המראה בחדר הרחצה, שמחביאה מאחוריה מדפים נשלפים, פטנט ששומר על חדר האמבטיה במראה נקי. הסטודיו מתמחה גם בקירות ירוקים שהם מתכננים ושותלים בדירות, גינות, מלונות בוטיק ועוד.

                 

                אמה ועופר שחר על גג דירה ברחוב גרוזנברג, מול קיר ירוק שתכננו ובנו (צילום: נירית גור קרבי)
                  אמה ועופר שחר על גג דירה ברחוב גרוזנברג, מול קיר ירוק שתכננו ובנו(צילום: נירית גור קרבי)

                   

                  הגנן לא הולך יחף במקרה הזה. הגג שמעל דירתם בבן זומא רחב ידיים, רך וירוק, שונה מסביבתו. "שנינו רוצים לגור בצפון הארץ, אבל קשה לנו לעזוב את העיר", מודה עופר. "אז יצרנו מרחב חוץ ומקום שאפשר לשחק בו עם האדמה, לשתול". כדי להשיג את האפקט הזה החליט כנפו להגביה את מפלס הגג כולו בכ-70 סנטימטרים, ולאפשר עומק אדמה מספיק לשתילת צמחייה בגובה המדרך, כמו בגינה. המעקה הוגבה בהתאמה, מטעמי בטיחות ופרטיות.

                   

                  אחת הפינות בגג (צילום: Suzie Cohen Levinson)
                    אחת הפינות בגג(צילום: Suzie Cohen Levinson)

                     

                    הגג לפני השיפוץ (צילום: סטודיו קראפט אנד בלום)
                      הגג לפני השיפוץ(צילום: סטודיו קראפט אנד בלום)

                       

                      על הגג יש גם מקלחת חוץ, מטבח נוח עם מנגל, פינת ישיבה, שולחן אוכל גדול וערסל. גם כאן אפשר להבחין בגישה הלא שגרתית של בני הזוג לתכנון ולתפיסת המגורים: לבניין יש עוד זכויות בנייה, והדיירים יכלו להסב את הגג לקומה סגורה שתהיה חלק מהבית, וכך להרוויח שטח יקר-ערך. אך המשפחה הקטנה העדיפה ליצור מקום מפגש לחברים ולמשפחה, שערכו גבוה בהרבה עבורם.

                       

                      תוכנית הדירה לפני השיפוץ (תוכנית: סמי שלום כנפו)
                        תוכנית הדירה לפני השיפוץ(תוכנית: סמי שלום כנפו)

                         

                        ולאחריו. קירות הוסרו, וגם המדרגות הפנימיות (תוכנית: סמי שלום כנפו)
                          ולאחריו. קירות הוסרו, וגם המדרגות הפנימיות(תוכנית: סמי שלום כנפו)

                           

                           

                          תוכנית הגג (תוכנית: סמי שלום כנפו)
                            תוכנית הגג(תוכנית: סמי שלום כנפו)

                             

                            • צוות סטודיו סמי שלום כנפו: אבי כהן
                            • קבלן: צביקה וולפר
                            • מסגר: מסגריית ג׳ורג באהו
                            • נגרות תריסים ודלתות: דוד, נגריית האחים אלעזר
                            • מטבח: סמל
                            • דלת כניסה: ג׳ומעה
                            • פרקט: ולאדי
                            • תכנון פסי צבירה מפליז: סמי שלום כנפו; ביצוע: שוקי שוק הפשפשים
                            • זכוכיות: יעקב נ.גולדמן
                            • טדלקט: גיא ראובני
                            • כלים סניטריים: חזי בנק

                             

                            -----------------------------------------------------------------------------------

                            איך נראית דירת השיכון ששדרג סמי כנפו למשפחתו בשכונת צהלון ביפו? לחצו על התמונה לכתבה המלאה:

                             

                            איך משדרגים דירת שיכון בשכונת צהלון ביפו? לחצו לכתבה (צילום: נעמה כנפו)

                             

                             
                            הצג:
                            כל התגובות לכתבה "מסיבות על הגג ומיני סלון בחדר המדרגות: דירה בשוק היווני ביפו"
                            אזהרה:
                            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
                            RUNY