מתכננת ניתוח פלסטי? הסעיפים שאת חייבת לבדוק בטופס ההסכמה

לפני שאת קובעת תור כדאי שתדעי איך נראה טופס הסכמה לניתוח, על אילו סעיפים יש להקפיד במיוחד ולמה חשוב שהרופא יעלה על הכתב כל מה שסוכם בעל פה

לא כל הרופאים מקפידים לערוך הסכם כתוב עם המטופל. יש להתעקש על קבלת הסכם כזה ולקרוא אותו בנחת בבית (צילום: Shutterstock)
לא כל הרופאים מקפידים לערוך הסכם כתוב עם המטופל. יש להתעקש על קבלת הסכם כזה ולקרוא אותו בנחת בבית (צילום: Shutterstock)
טפס הסכמה לדוגמה
טפס הסכמה לדוגמה

אישה כבת 40 שהגיעה למשרדנו לאחר שהחלימה מטיפול פילינג כימי, ביקשה לתבוע את הרופא שביצע את הטיפול, כיוון שבעיניה, עור הפנים שלה לא עבר את השינוי המצופה. הסברנו לה שגם אם התוצאה אינה תואמת את ציפיותיה, לא מדובר בהכרח ברשלנות רפואית. פעמים רבות הביצוע סביר ותואם את מה שהוסבר מראש, גם כאשר התוצאה אינה זו שייחל לה המטופל.

 

רק כאשר הפרוצדורה הרפואית בוצעה בחריגה מן הנורמות הרפואיות הסבירות וגרמה לנזקים רפואיים ואפילו להחמרת המצב האסתטי, ניתן לתבוע מהרופא המטפל פיצויים משמעותיים.

 

כדי להימנע מאכזבות וממפחי נפש חשוב מאוד לעשות תיאום ציפיות ולבצע כמה פעולות לפני שניגשים לניתוח פלסטי. מעבר למובן מאליו – הצורך לוודא שהרופא מיומן ומומחה בתחום – חשוב לא להתבייש לבקש לראות רישיון, אם הוא אינו תלוי במרפאה. ולאחר שיחה עם ממליצים (אין להסתפק באלה שהרופא מספק) יש להתייחס לפן המשפטי:

 

1. לערוך בירור באינטרנט על הרופא בהיבטים של תביעות רשלנות רפואית שעומדות כנגדו.

 

2. לא כל הרופאים מקפידים לערוך הסכם כתוב עם המטופל (בנוסף על מסמך הסכמה לניתוח שחובה לחתום עליו). יש להתעקש על קבלת הסכם כזה ולקרוא אותו בנחת בבית (לא בנוכחות הרופא או המזכירה בקליניקה).

 

3. אם סעיף כלשהו אינו ברור, יש לברר אותו עם הרופא ובמידת הצורך להוסיף הבהרות ושינויים בכתב יד. כל הפרטים צריכים להיות כתובים במסמך החתום. אין לסמוך על מה שנאמר בעל פה.

 

4. בהסכם צריכה להיות התחייבות של הרופא לניתוח מתקן ומעקב החלמה אחרי הניתוח על ידי הרופא עצמו.

 

5. פרט להסכם שנחתם בקליניקה, נדרש כל מנותח לחתום על טופס "הסכמה לפני הניתוח" (ראו למעלה דוגמה להסכם כזה). במסמך זה מפורטים הסיכונים והסיבוכים האפשריים והוא מהווה הגנה משפטית לרופא.

 

 

אם סעיף כלשהו אינו ברור, יש לברר אותו עם הרופא ובמידת הצורך להוסיף הבהרות ושינויים בכתב יד (צילום: Shutterstock)
    אם סעיף כלשהו אינו ברור, יש לברר אותו עם הרופא ובמידת הצורך להוסיף הבהרות ושינויים בכתב יד(צילום: Shutterstock)

     

    כך תמלאו טופס הסכמה לניתוח מתיחת פנים

    • במקרים רבים המטופל נדרש לחתום על מסמך ההסכמה בסמיכות לכניסה לחדר הניתוח. אין לחתום על מסמכים מסוג זה ברגע האחרון. יש לבקש לעיין במסמך מראש, יחד עם ההסכם שנעשה עם הרופא ולהבין עד תום את כל הסיבוכים והסיכונים. טענה נוסח "לא הבנתי" אינה קבילה בבית משפט.
    • כיוון שטופס ההסכמה נועד להגן על הרופא, הוא מנוסח בצורה מאוד כללית: "הוסבר לי, נאמר לי וכו"' – לפני שחותמים חשוב מאוד לבקש מהרופא (לא ממזכירה או אחות) הסבר על כל משפט שאינו מובן, להקשות ולנסות להבין מה עלול לקרות אם וכאשר, מה משמעות הדברים, ובמידת הצורך – אם יש דברים קריטיים – להוסיף בכתב יד.
    • הרופא אומר לכם: "לא יקרה כלום, זה סתם כתוב"? בקשו ממנו לכתוב את זה – קרוב לוודאי שהוא לא יסכים.
    • להקפיד שהרופא יחתום עם מספר רישיון ולהשאיר עותק חתום אצלכם.

     

    אין לחתום על מסמכים מסוג זה ברגע האחרון. יש לבקש לעיין במסמך מראש, יחד עם ההסכם שנעשה עם הרופא ולהבין עד תום את כל הסיבוכים והסיכונים (צילום: Shutterstock)
      אין לחתום על מסמכים מסוג זה ברגע האחרון. יש לבקש לעיין במסמך מראש, יחד עם ההסכם שנעשה עם הרופא ולהבין עד תום את כל הסיבוכים והסיכונים(צילום: Shutterstock)

       

      מה עושים כשלא מרוצים מתוצאות הניתוח?

      1. קודם כל יש לפנות לרופא המנתח ולבדוק מה אפשר לעשות. במקביל מומלץ לקבל חוות דעת נוספת מרופא מומחה אחר.

      2. במקרה הצורך אפשר להתייעץ עם עו"ד לגבי עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית. מה נחשב עילה לתביעה? התרשלות של הרופא, טעות בניתוח או טיפול לא נכון אחרי הניתוח (ברפואה הפרטית, מקרי רשלנות רבים מקורם בחוסר השגחה או מעקב אחרי הניתוח). מטרת התביעה להיטיב את הנזק או לקבל פיצוי כספי במקרים שאי־אפשר להיטיב אותו.

      3. אנשים רבים חוששים מהגשת תביעה כי לא נעים להם לפגוע ברופא, אחרים חוששים להתמודד מול גוף רפואי גדול. חשוב לציין שאין סיבה להימנע מהגשת תביעה במקרים שבהם קיימת עילה לכך. במקרים של רשלנות רפואית כללי המשחק ידועים מראש: עורך הדין הוא זה שעומד בחזית, התובע נדרש למינימום חשיפה והתמודדות עם חקירות ואין התנהלות אישית מול הרופא. מעבר לכך, לרופא יש ביטוח ופעמים רבות הפעלת הביטוח בעקבות תביעה או דרישה באמצעות עו"ד תאפשר ביצוע ניתוח מתקן.

       

      מסמך הסכמה להרדמה אמור להיות טופס נפרד

      • גם אותו יש לבקש ולקבל מראש (לא בחדר ניתוח) ולקבל את כל התשובות מהמרדים (לא מהרופא המנתח ולא מאף אחד אחר).
      • גם אם לא מתוכנן ניתוח בהרדמה כללית, כדאי לבקש את טופס ההסכמה מראש ולברר את כל הנחוץ. תמיד עלולים להיות שינויים של הרגע האחרון ולא כדאי לקבל החלטות פזיזות.

       

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד