מקפיצה את המצה: אסנת לסטר עם
מתכונים משודרגים מהמאפה השטוח

קובה לפסח, פשטידת פטריות, מאפה עם בשר ותפוחי אדמה או חטיפים מתוקים: 4 דרכים להפוך את הריבועים הדקיקים עם החורים למעדנים

אסנת לסטרפורסם: 13.04.17 08:49
קובה לפסח מקמח מצה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
קובה לפסח מקמח מצה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

קובה לפסח מקמח מצה

מתכון של יעל אזולוס מטבריה.

 

מרכיבים

כ-24 יחידות

 

למלית
  • שמן לטיגון הבצל (רצוי שמן זית)
  • 3 בצלים גדולים למדי, קצוצים
  • 500 גרם בשר בקר טחון
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית אגוז מוסקט טחון

 

לבצק
  • 500 גרם (3/4 3 כוסות ועוד 1 כף) קמח מצה
  • 3 כפות שמן
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית מלח
  • כ-4 כוסות מים
  • שמן לטיגון עמוק

 

אופן ההכנה

 

המלית
  1. מחממים שמן במחבת עמוקה או בסיר שטוח ומטגנים את בו הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף.
  2. מוסיפים את הבשר הטחון וממשיכים לטגן, תוך ערבוב והפרדת פירורי הבשר במזלג, עד שהבשר הופך לכהה.
  3. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומורידים מהאש. טועמים ומתקנים תיבול, אם צריך.

 

הבצק
  1. מערבבים את קמח המצה, השמן והתבלינים. ממשיכים לערבב ומוסיפים בהדרגה מים, עד לקבלת בצק רך ונעים לעבודה.
  2. בעזרת ידיים רטובות יוצרים מהבצק כדורים בגודל לימון קטן. אם הבצק מתייבש בזמן העבודה, אפשר להוסיף לו מדי פעם כפית מים וללוש.
  3. משטחים כל כדור בכף היד, ממלאים בכפית גדושה מהמלית וסוגרים לכדור (אפשר גם ליצור קובה מוארכים).
  4. מחממים שמן לטיגון עמוק, ומטגנים בו את הכדורים הממולאים עד שהם מזהיבים.

 

פשטידת מצות עם פטריות ועגבניות מיובשות

מתכון של אסנת לסטר.

 

פשטידת מצות עם פטריות ועגבניות מיובשות (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
    פשטידת מצות עם פטריות ועגבניות מיובשות(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

    מרכיבים

    תבנית קפיצית בקוטר 26 או 28 ס"מ

     

    • 3 מצות
    • 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
    • 1 בצל גדול קצוץ
    • 1 קופסת שימורי פטריות חתוכות (400 גרם), מסוננת מהנוזלים
    • 1 כוס פטרוזיליה קצוצה
    • 1 כוס כוסברה קצוצה
    • 3-2 כפות עגבניות מיובשות קצוצות גס
    • 1 כוס (160 גרם) תירס משומר
    • 3 ביצים גדולות או 4 קטנות
    • 1 כפית מלח
    • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
    • אפשרות: כ-150 גרם גבינה צהובה מגוררת לגרסה חלבית או כ-150 גרם חתיכות קבנוס או פסטרמה לגרסה בשרית

     

    אופן ההכנה
    1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. פורשים נייר אפייה על תחתית התבנית וסוגרים את הדפנות. משמנים את הנייר ואת הדפנות.
    2. שוברים את המצות לחתיכות בינוניות. משרים אותן כדקה-דקה וחצי במים וסוחטים.
    3. מחממים את השמן במחבת רחבה (או בסיר שטוח). מטגנים את הבצל והפטריות עד שהבצל מתחיל להזהיב. מוסיפים למחבת שאר המרכיבים וממשיכים לטגן, תוך ערבוב, 2 דקות נוספות.
    4. יוצקים את תכולת המחבת לתבנית ואופים 40-30 דקות בתנור, עד שקיסם הננעץ במרכז הפשטידה יוצא נקי.

     

    פשטידת מצות עם בשר ותפוחי אדמה

    מתכון של פרח הופמן מחיפה.

     

    פשטידת מצות עם בשר ותפוחי אדמה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      פשטידת מצות עם בשר ותפוחי אדמה(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

      מרכיבים

      תבנית בגודל 25X30 ס"מ

       

      • 4 מצות
      • שמן לטיגון
      • 1 בצל קצוץ
      • 500 גרם בשר בקר טחון
      • 100 גרם (1 כוס) צנוברים
      • 1/2 כוס שמיר קצוץ
      • 1 כפית מלח
      • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
      • 1/2 כוס יין אדום יבש
      • 3 תפוחי אדמה
      • 4 ביצים

       

      אופן ההכנה
      1. טובלים את המצות במים ומניחים אותן בין שכבות של מגבות נייר לחות במשך כ-20 דקות, כדי שיתרככו.
      2. מחממים את התנור ל-170 מעלות.
      3. מחממים במחבת את השמן ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא מתרכך והופך לשקוף.
      4. מוסיפים למחבת את הבשר, ומטגנים 4-3 דקות תוך בחישה והפרדת פירורי הבשר בעזרת מזלג.
      5. מוסיפים את הצנוברים, השמיר, התבלינים והיין וממשיכים ומבשלים תוך ערבוב על אש קטנה עוד 4-3 דקות.
      6. קולפים את תפוחי האדמה וחוצים אותם. מבשלים במים רותחים עד שהם מתרככים. מסננים ומועכים לפירה.
      7. מוסיפים לתערובת הבשר מחצית מכמות הפירה ואת הביצים, ומערבבים לתערובת אחידה.
      8. משמנים את התבנית ומניחים בה 2 מצות רטובות.
      9. משטחים את תערובת הבשר ותפוחי האדמה על המצות.
      10. מניחים על התערובת את שתי המצות הנותרות, ומשטחים עליהן את יתרת הפירה.
      11. אופים שעה ללא כיסוי.

       

      מצות אפויות מתוקות

      מתכון של אסנת לסטר.

       

      מצות אפויות מתוקות (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
        מצות אפויות מתוקות(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

        מרכיבים
        • 3 מצות שבורות לאורכן ל-4 פסים
        • 1/4 כוס (85 גרם) דבש
        • 1/4 כוס (85 גרם) סילאן
        • 100 גרם (1 כוס) שקדים גרוסים גס או פרוסים דק
        • 1/2 עד 1 כפית קינמון
        • 50 גרם שוקולד מריר
        • 50 גרם שוקולד לבן

         

        אופן ההכנה
        1. מחממים את התנור או הטוסטר אובן ל-160 מעלות.
        2. מורחים כל מצה בדבש או בסילאן (אפשר למרוח רק בצד אחד ואפשר בשני הצדדים). מפזרים על המצה שקדים וקצת קינמון
        3. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים בה את המצות. אופים 7-5 דקות (אם הרבה מהסילאן ומהדבש נוזל מהמצות – לא נורא. אני מבטיחה שיישאר עליהן מספיק).
        4. ממיסים בנפרד את שני סודי השוקולד במיקרוגל או על הכיריים. במיקרוגל: מחממים 30 שניות, מערבבים – וחוזרים על החימום הקצר והערבוב עד שהשוקולד נמס לגמרי. על הכיריים: שמים את השוקולד בסיר קטן, ומניחים אותו מעל סיר גדול שבו מעט מים רותחים (אסור שהמים ייגעו בסיר הקטן). מחממים תוך בחישה, עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
        5. מזלפים את השוקולד המומס על המצות בעזרת כפית.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)