צילום: שי יחזקאל

דרושה הבהרה: האוכל שישמור
לכם על שיניים יפות ולבנות

חולמים על חיוך לבן ומנצנץ? רגע לפני שאתם רצים לעשות הלבנת שיניים, כדאי שתכירו את המזונות שמכתימים אותן - ואת אלה שאפילו יעזרו לשמור עליהן צחורות

זהירות מזונות מכתימים (צילום: Shutterstock)
זהירות מזונות מכתימים (צילום: Shutterstock)
על האפקט המצהיב והמכתים של סיגריות כולם כבר יודעים, אבל יש גם לא מעט מזונות ומשקאות שמרחיקים מכם את החיוך הצחור:

 

קפה ותה כהה

הוספת חלב לקפה או לתה יכולה למתן את ההשפעה של הצבע  (צילום: Shutterstock)
    הוספת חלב לקפה או לתה יכולה למתן את ההשפעה של הצבע (צילום: Shutterstock)

    סביר להניח שאתם כבר יודעים שהקפה הכהה מכתים את השיניים, אלא שגם תה שחור אינו הבחירה הטובה ביותר בכל הנוגע לשמירה על שיניים לבנות, ורופאי שיניים רבים סבורים שהוא אף מכתים את השיניים יותר מאשר קפה.

     

    מה עושים: הוספת חלב לקפה או לתה יכולה למתן את ההשפעה של הצבע אך אינה מנטרלת אותו לחלוטין. שתיית תה צמחים בהיר עשויה להוות תחליף בריא יותר שישמור על שיניים לבנות וחיוך צחור.

     

    משקאות אנרגיה

    מזונות ומשקאות חומציים יכולים גם הם לשנות את צבע השן. במחקרים עדכניים נמצא כי ביכולתם של משקאות חומציים מאוד, כמו משקאות ספורט או משקאות אנרגיה, לשחוק את אמייל השן ולהכין את הקרקע לכתמים.

     

    מה עושים: אם אתם מתאמנים בעצימות גבוהה, אין מנוס משתיית משקה איזוטוני כדי להחזיר לגוף את המלחים שאיבד, אך מומלץ להגביל את צריכת המשקאות האלה רק לפעילות גופנית. בשאר הזמן מים יהיו בחירה טובה יותר, לפחות בכל הנוגע לשיניים שלכם.

     

    יין (גם לבן) ומשקאות מוגזים

    יין אדום הוא משקה חומצי מאוד עם מולקולות פיגמנט הנקראות טאנינים, שגורמות לשינוי צבע השן. באופן מפתיע יין לבן עלול דווקא להכתים עוד יותר את השיניים מכיוון שרמת החומציות שלו גבוהה יותר השן נעשית מחוספסת יותר דבר המאפשר הדבקות של צבעי מזון ושתייה.

     

    גם ביין האדום וגם ביין הלבן יש חומרים שמשאירים כתמים צהבהבים וחומים על השיניים ויותר מכך, מכיוון שיש בהם מרכיב חומצי, הם סודקים בהן חריצים זעירים ובכך הופכים אותן לחשופות יותר להכתמה. גם במשקאות מוגזים כמו קולה וסודה ישנן חומצות העלולות לגרום לכתמים משמעותיים בשיניים, אפילו אם מדובר במשקאות בהירים.

     

    מה עושים: על משקאות קלים אתם יכולים לוותר לחלוטין, ולא רק בגלל הדאגה לשיניים. אם אתם לוגמים כוס יין מפעם לפעם, הקפידו לשטוף את הפה היטב ולאחר זמן מה צחצחו את השיניים (למה לא מיד? ראו מסגרת בהמשך).

     

    עגבניות וקטשופ

    זה לא בגלל הצבע האדום של העגבנייה אלא בשל המרכיב החומצי שבה (צילום: Shutterstock)
      זה לא בגלל הצבע האדום של העגבנייה אלא בשל המרכיב החומצי שבה(צילום: Shutterstock)

       

      עגבניות וקטשופ יכולים לגרום לשיניים לאבד מהלובן שלהן ולהתכהות. אין זה בגלל הצבע האדום של העגבנייה אלא מכיוון שבעגבניות יש מרכיב חומצי מאוד. החומציות הזאת מחלישה את השכבה שמגנה על השן ופוגעת בצבעה הלבן.

       

      מה עושים: בשל ערכן התזונתי אין צורך לוותר לחלוטין על צריכת עגבניות, אם כי הקטשופ יכול להישאר על מדף הסופר בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבו. ושוב, כמו בסעיף הקודם, הקפידו לשטוף את הפה היטב במים לאחר אכילת עגבניות ומאכלים העשויים מהן.

       

      קארי

      מומלץ להשתמש בקארי ברוטבי שמנת כדי למתן את השפעת צבעו (צילום: Shutterstock)
        מומלץ להשתמש בקארי ברוטבי שמנת כדי למתן את השפעת צבעו(צילום: Shutterstock)

         

        התבלין העשיר בעל הצבע הצהוב העז, יכול להוסיף טעם נפלא לבישולים אבל בו בזמן גם להצהיב את השיניים. אכילה מוגזמת של התבלין הזה, תותיר על השיניים גוון צהוב שיכתים את האמייל שמצפה אותן.

         

        מה עושים: מומלץ להשתמש בקארי ברוטבי שמנת כדי למתן את השפעת צבעו, ולשטוף את הפה מיד לאחר הארוחה כדי לצמצם את הפוטנציאל להופעת כתמים.

         

        פירות יער

        מכילים מולקולות פיגמנט הנדבקות לאמייל של השיניים (צילום: Shutterstock)
          מכילים מולקולות פיגמנט הנדבקות לאמייל של השיניים(צילום: Shutterstock)

           

          אוכמניות, פטל שחור, דובדבנים, רימונים ופירות מלאי עסיס וצבע אחרים יכולים להכתים את השיניים, מכיוון שהם מכילים מולקולות פיגמנט הנדבקות לאמייל של השיניים. מיצים ועוגות העשויים מפירות אלה עלולים גם כן לגרום לכתמים.

           

          מה עושים: פירות עם פחות פיגמנטציה - כמו ענבים בהירים למשל - נוטים פחות להכתים את השיניים, אך עדיין יכולים לפגוע באמייל. בשל ערכם התזונתי ונוגדי החצון העוצמתיים שהם מכילים, לא כדאי לוותר על צריכת הפירות האלה אך כדאי לאכול אותם במידה. כמו כן כדאי לצחצח את השיניים לאחר האכילה ולהשתמש בחוט דנטלי.

           

          חמוצים וכבושים

          הקפידו לצחצח היטב את השיניים לאחר אכילת חמוצים (צילום: Shutterstock)
            הקפידו לצחצח היטב את השיניים לאחר אכילת חמוצים(צילום: Shutterstock)

            אכילה רבה של מלפפונים וירקות אחרים שנכבשו בחומץ גורמת ליצירת סדקים בשכבה המצפה את השן בשל החומציות של החומץ, והשיניים מועדות להכתמה ולהצהבה.

             

            מה עושים: גם במקרה הזה לא רצוי לוותר לחלוטין על צריכת ירקות כבושים בשל תכולת החיידקים הפרוביוטיים שבהן. מה שכן, בדומה למאכלים מכתימים אחרים, הקפידו לצחצח היטב את השיניים לאחר אכילת חמוצים.

             

            סלק

            מכתים את השיניים שלנו לאורך זמן, במיוחד אם הוא מוגש עם חומץ (צילום: Shutterstock)
              מכתים את השיניים שלנו לאורך זמן, במיוחד אם הוא מוגש עם חומץ(צילום: Shutterstock)

               

              למרות שהירק הסגלגל הזה מלא בוויטמינים, בנוגדי חמצון וברכיבים אחרים שתורמים לבריאות, הוא צובע מאוד כל דבר שהוא בא עימו במגע, כולל השיניים. הצבע הכהה הרב שהוא מפריש צובע ומכתים את השיניים שלנו לאורך זמן, במיוחד אם הוא מוגש עם חומץ.

              מה עושים: שטפו היטב את השיניים לאחר אכילת סלק.

               

              צ'יפס

              עוד סיבה לוותר עליו (צילום: Shutterstock)
                עוד סיבה לוותר עליו(צילום: Shutterstock)

                 

                מעבר לכמות השומן הגבוהה שבו והצפיפות התזונתית הנמוכה שלו, הצ'יפס מצהיב את השיניים. העמילן שנמצא בצ'יפס מהווה מזון לחיידקים שנמצאים בחלל הפה. כתוצאה מחילוף החומרים שלהם נוצרת חומצה שמביאה להחלשת השיניים ולהצהבתן ובסופו של דבר יכולה להוביל גם לעששת, אפילו שלא מדובר בחטיף מתוק.

                 

                מה עושים: במקרה הזה לא נמליץ לכם לצחצח שינים היטב לאחר אכילת צ'יפס. ההמלצה שלנו: פשוט צמצמו משמעותית או ותרו לחלוטין על נוכחותו בצלחת שלכם.

                 

                מיצי הפירות

                חלק מהמיצים עשויים מפירות בעלי חומציות גבוהה כמו פירות הדר, או מפירות בעלי פיגמנט כהה וחזק כמו רימונים, ענבים וחמוציות. אלה עלולים להכתים את השכבה החיצונית של השן, האמייל, או להחליש אותה ובכך היא תהיה מועדת יותר להכתמה.

                 

                מה עושים: הימנעו ממיצי פירות מתועשים המכילים סוכר מכיוון שהם מזיקים במיוחד לשמירה על לובן השיניים. העדיפו מיצים מפירות בעלי חומציות נמוכה (תפוחים, אגסים, מלון) והקפידו על שטיפת השיניים לאחר שתיית מיצים מפירות מכתימים.

                 

                שישה צעדים מפתיעים לחיוך מושלם

                1. צחצחו שיניים, אבל לא מיד אחרי הארוחה

                הקביעה המוכרת כי צחצוח שיניים מיד אחרי כל ארוחה ישמור על השיניים ועל צבען הלבן אינה תקפה בכל המקרים. להפך - לעתים הצחצוח הזה יכול לגרום לנזק. לאחר אכילת או שתיית מאכלים חומציים, שכבת האימייל שמצפה ומגינה על השן הופכת לחלשה ופגיעה יותר וצחצוח נמרץ של השיניים פוגע עוד יותר בשכבה רגישה זו. אם אתם בכל זאת רוצים לצחצח אחרי כל ארוחה, עדיף להמתין כחצי שעה לפני הפעולה.

                 

                2. שטפו את הפה במים פושרים

                כמה פשוט, ככה מומלץ. שטיפת הפה לאחר אכילת מזונות חומציים או כהים עוזרת להיפטר משאריות החומרים שנותרו על השיניים וברוק שלכם, ובכך מגבילה את הנזק שלהם. אין צורך במי פה, מים פושרים רגילים יספיקו.

                 

                3. שתו בקשית

                שתייה בקשית יכולה להפחית משמעותית, גם אם לא לחלוטין, את המגע של הנוזלים הכהים והחומציים עם חלל הפה שלכם ועם השיניים. בפעם הבאה שאתם נותנים לילדים שלכם לשתות משקאות כאלה תזכרו לתת להם קשית!

                 

                4. צחצחו גם את הלשון

                על הלשון שלנו מצטברות הרבה שאריות של מזון ומשקאות שנספגות בה. אלה עלולות להמשיך ולהכתים את השיניים גם בתום האכילה והשתייה, אפילו אם צחצחתם אותן. על כן, חשוב מאוד לצחצח גם את הלשון כדי להסיר ממנה את החומרים שמזיקים לשן ולצבעה הלבן.

                 

                5. גרגרו מעט חומץ תפוחים

                אמנם מדובר בחומץ שעלול לפגוע בשכבת האמייל של השן, אך גרגור כמות קטנה של חומץ תפוחים ושטיפה עם מים פושרים מסייעת להסרת כתמים, ובייחוד כתמי קפה. מה עושים? ערבבו שתי כפות חומץ תפוחים בכוס מים וגרגרו היטב. חזרו על הפעולה פעם- פעמיים בשבוע למשך חודש. זכרו, שימוש גבוה יותר בחומץ תפוחים עלול לפגוע בשיניים.

                 

                6. אכלו תפוחים, אגסים, סלרי וכרובית

                מזונות אלה עשירים בסיבים ומשמשים כמעין מברשת שיניים טבעית המשפשפת את השיניים בעדינות ומסירה את שאריות האוכל הכהה או החומצי שעל השיניים. נוסף לכך, תפוחים ואגסים מגבירים את ייצור הרוק שעוזר להסיר את הכתמים, כך שהם קינוח מושלם לארוחה בריאה שתותיר את השיניים שלכם לבנות וחזקות.

                 

                * ייעוץ מקצועי: ד"ר רונן בורדובסקי, רופא שיניים ומנהל מרפאת השיניים ׳מאלו קליניק׳

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד