תרשו לנו להוסיף: 5 תוספות
חגיגיות ומיוחדות לערב פסח

בין כל המנות המסורתיות של שולחן הסדר, התוספות הן הרבה פעמים ההזדמנות לחדש ולהפתיע. לאולגה טוכשר מהבלוג "המרכיב הסודי" יש בשבילכם כמה רעיונות מצוינים

אולגה טוכשר

|

03.04.17 | 10:37

תוספת לפסח שכולם יאהבו: פרחי כרובית עם פסטו עשבי תיבול וצנוברים קלויים (צילום: אולגה טוכשר)
תוספת לפסח שכולם יאהבו: פרחי כרובית עם פסטו עשבי תיבול וצנוברים קלויים (צילום: אולגה טוכשר)

תוספת לפסח 1:

פרחי כרובית עם פסטו עשבי תיבול וצנוברים קלויים

אין משהו שעם ישראל אוהב יותר מכרובית צלויה. היא תשביח כל שולחן פסח, במיוחד בתוספת רעננה וריחנית של פסטו עשבי תיבול. הפסטו שלי עשוי מפטרוזיליה, כוסברה ובזיליקום – אבל אפשר להשתמש בעלים משלושה צרורות של אותו עשב תיבול, או בכל תמהיל אחר. מי שאוהב פסטו עשיר, מוזמן להוסיף עוד אגוזים.

 

מרכיבים

10-8 מנות

 

  • 1 כרובית גדולה, מחולקת לפרחים
  • שמן זית
  • מלח גס, פלפל
  • שחור גרוס
  • לפסטו
  • עלים מ-1 צרור פטרוזיליה
  • עלים מ-1 צרור כוסברה
  • עלים מ-1 צרור בזיליקום
  • 7 שיני שום, קלופת
  • 1/2 1 כפיות מלח (או לפי הטעם)
  • 1/2 1 כוסות
  • (כ-150 גרם) אגוזים לפי הטעם: מלך, פקאן, קשיו, בוטנים וכדומה
  • 1 כוס שמן זית
  • להגשה: חופן צנוברים

 

אופן ההכנה
  1. מרתיחים מים בסיר. חולטים את פרחי הכרובית במשך 7-5 דקות, עד שהם מתרככים רק קצת, ומסננים.
  2. בינתיים, מחממים את התנור ל-160 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. מניחים את פרחי הכרובית בתבנית, מזלפים עליהם שמן זית ומפזרים מלח ופלפל. צולים כ-25 דקות, עד שפרחי הכרובית מזהיבים (אם צריך, סובבו את תבנית האפייה, להבטיח צלייה אחידה).
  4. הפסטו: שמים בקערת מעבד המזון את כל העלים, השום, המלח והאגוזים. מעבדים בהפסקות (פולסים) קצרות ומוסיפים בהדרגה את שמן הזית. ממשיכים לעבד כך עד שמתקבל רוטב אחיד אך מעט גרגירי. טועמים ומתקנים תיבול.
  5. מחממים מחבת יבשה וקולים את הצנוברים תוך ערבוב כ-2 דקות, עד שהם מזהיבים.
  6. הרכבת המנה: מניחים את פרחי הכרובית בצלחת הגשה, יוצקים עליהם פסטו בנדיבות, מפזרים צנוברים ומגישים.

 

  • איך מכינים מראש? את הפסטו: עד 10 ימים מראש ושומרים בצנצנת במקרר. מומלץ לצקת על הפסטו שכבה דקה של שמן זית, שתבטיח שלא יתייבש. את הכרובית – עד יומיים מראש. מומלץ לחמם אותה בתנור לפני ההגשה.

 

פאי רועים צמחוני (צילום: אולגה טוכשר)
    פאי רועים צמחוני(צילום: אולגה טוכשר)

     

    תוספת לפסח 2:

    פאי רועים צמחוני

    כשר לאוכלי קטניות - הנמנעים מהן יכולים להשמיט את העדשים ולהוסיף במקומן עוד מהירקות.

     

    במקור זו פשטידה שמורכבת משכבה של בשר טחון ושכבה של פירה, אבל אנחנו הפכנו אותה לצמחונית, והיא יכולה להיות מנה עיקרית נהדרת למי שמעדיף לאכול צמחוני ותוספת נהדרת לפסח עבור כולם.

     

    מרכיבים

    תבנית בגודל כ-20X30 ס"מ

     

    לשכבת הפירה
    • 8 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות

     

    לשכבת העדשים והירקות
    • 1 כוס עדשים ירוקות, מושרות במשך שעתיים
    • 3-2 כפות שמן
    • 1 בצל גדול, קלוף וחתוך לקוביות
    • 2 שיני שום,
    • קלופות וקצוצות
    • 3 גזרים בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
    • 4 מקלות סלרי, חתוכים לקוביות קטנות
    • 1 פלפל אדום גדול, חתוך לקוביות קטנות
    • 1 כפית מלח
    • 1/2 כפית פלפל שחור
    • 1 כפית כמון
    • 1 כפית פפריקה מתוקה
    • אפשרות: 1/2 1 כפיות פפריקה חריפה
    • אפשרות לעיטור: 6-5 ענפי תימין

     

    אופן ההכנה
    1. מכינים סיר עם מים ומלח ומבשלים בו את תפוחי האדמה במשך כ-20 דקות, עד שהם רכים. מסננים את המים ומועכים את תפוחי האדמה לפירה חלק. ממליחים לפי הטעם, מכסים ושומרים בצד.
    2. העדשים והירקות: מסננים את העדשים המושרות, מעבירים לסיר, יוצקים מים טריים כך שיכסו 2 ס"מ מעל העדשים, מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 25-20 דקות, לריכוך. מסננים.
    3. בינתיים, מחממים במחבת את השמן ומאדים את הבצל והשום עד הזהבה. מוסיפים את הגזר, הסלרי והפלפל, מערבבים, מכסים ומבשלים עוד 15 דקות. מוסיפים את העדשים המבושלות ואת התבלינים, מערבבים היטב ומסירים מהכיריים.
    4. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומשמנים קלות את תבנית האפייה.
    5. מניחים בתבנית שכבה דחוסה וישרה של תבשיל הירקות והעדשים. מכסים בשכבה אחידה של פירה. אם רוצים, מסמנים בו חריצים בצורת גלים, שיתקבלו יפה לאחר האפייה. מתיזים קצת שמן (מומלץ בספריי) ואופים 30-25 דקות, עד הזהבה.
    6. אם רוצים, מניחים כמה ענפי תימין, ומגישים.

     

    • איך מכינים מראש? את תבשיל הירקות אפשר להכין עד 4 ימים מראש ולשמור במקרר. מומלץ לסנן מנוזלים לפני החימום. את הפירה אפשר להכין עד יום מראש, ולשמור בנפרד במקרר. את הרכבת המנה והאפייה המשותפת מומלץ לעשות בסמוך למועד ההגשה.

     

    סירות בטטה במילוי פטריות ובצל (צילום: אולגה טוכשר)
      סירות בטטה במילוי פטריות ובצל(צילום: אולגה טוכשר)
       

       

      תוספת לפסח 3:

      סירות בטטה במילוי פטריות ובצל

      מנה עם קריצה נוסטלגית לשנות ה-80 שנותרה אקטואלית גם היום: שילוב מושלם של בטטה מתקתקה עם פטריות ובצל ארומטיים שטוגנו עד להזהבה.

       

      מרכיבים

      10 מנות

       

      • 5 בטטות, בינוניות

       

      למלית
      • 2 כפות שמן
      • 2 בצלים גדולים, קלופים וחתוכים לחצאי טבעות
      • 4 סלסילות פטריות שמפיניון, פרוסות דק
      • 1 כפית מלח
      • 1/2 כפית פלפל
      • שחור גרוס
      • 1/2 כפית כמון
      • אפשרות: 1 כפית
      • פפריקה מתוקה
      • להגשה: בצל ירוק, קצוץ

       

      אופן ההכנה
      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
      2. עוטפים את הבטטות ברדיד אלומיניום, מניחים בתבנית ואופים כ-20 דקות, עד שהן מתחילות להתרכך ואפשר לחצות אותן בקלות יחסית. מוציאים, מסירים את הרדיד, חוצים אותן, מניחים שוב בתבנית ואופים עוד כ-20 דקות, עד שהן רכות לגמרי. מוציאים ומצננים.
      3. בינתיים מכינים את המלית: מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שקיפות. מוסיפים את הפטריות ומטגנים תוך ערבוב כ-10 דקות. מוסיפים את התבלינים וממשיכים לטגן עד שכל הנוזלים מתאדים והפטריות מזהיבות. מסירים מהכיריים.
      4. הרכבת המנה: בעזרת כפית מרוקנים מעט מ"בשר" הבטטות. ממלאים כל אחת מהן בכף-שתיים מהמלית, מפזרים בצל ירוק ומגישים.

       

      • איך מכינים מראש? את מלית הפטריות אפשר להכין עד 5 ימים מראש, ולשמור במקרר. את הצלייה של הבטטות השלמות אפשר לעשות יומיים מראש ולשמור במקרר. את הצלייה השנייה ואת חימום המלית מומלץ לעשות בסמוך להגשה.

       

      אורז עם ירקות ברוטב קארי (צילום: אולגה טוכשר)
        אורז עם ירקות ברוטב קארי(צילום: אולגה טוכשר)
         

         

        תוספת לפסח 4:

        אורז עם ירקות ברוטב קארי

        כשר לאוכלי קטניות. תוספת בסגנון תאילנדי או הודי שתוסיף אווירה אקזוטית לשולחן פסח.

         

        מרכיבים

        6-4 מנות

         

        • 2 כוסות אורז לבן, שטוף היטב
        • 8 כוסות מים
        • 1 כף מלח
        • 1 כף שמן
        • לירקות בקארי
        • 2 כפות שמן קנולה (או אחר)
        • 1 בצל סגול, קלוף וחתוך לחצאי טבעות
        • 4-3 שיני שום,
        • קלופות וקצוצות
        • 2 מקלות סלרי, חתוכים לקוביות קטנות
        • 2 פלפלים צבעוניים, חתוכים לרצועות דקות
        • 1 פלפל חריף, חתוך לטבעות דקות
        • 1 בטטה בינונית, קלופה וחתוכה לקוביות קטנות
        • 200 גרם שעועית ירוקה, חלוטה
        • 1 כרובית קטנה, מחולקת לפרחים
        • 1 ברוקולי קטן, מחולק לפרחים
        • 1 כף קורנפלור
        • 1 פחית (400 מ"ל) נוזל ("חלב") קוקוס
        • 1 כפית מלח
        • 1 כפית פלפל שחור
        • 2 כפיות אבקת קארי
        • 1/2 1 כפיות כורכום
        • 1 כפית
        • פפריקה אדומה
        • 1/2 1 כפיות אבקת ג'ינג'ר (זנגוויל)
        • 1/2 כפית אבקת הל
        • להגשה: כוסברה קצוצה, שקדים פרוסים קלויים

         

        אופן ההכנה
        1. מרתיחים בסיר גדול את המים עם המלח. מוסיפים את האורז ומביאים לרתיחה חוזרת על להבה בינונית. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד
        2. 15 דקות. מסננים את המים ושוטפים את האורז תחת מים זורמים. מעבירים אותו לקערה, מוסיפים את כף השמן, מערבבים היטב ומניחים בצד.
        3. הירקות בקארי: מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים את הבצל והשום ביחד עד הזהבה. מוסיפים את הסלרי, הפלפלים, הבטטה, השעועית, הכרובית והברוקולי, מערבבים ומאדים עוד כ-5 דקות.
        4. מוסיפים את הקורנפלור לנוזל הקוקוס ומערבבים היטב. יוצקים למחבת, מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים היטב. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות, עד שהירקות רכים והרוטב סמיך.
        5. ההגשה: מניחים את האורז בצלחת הגשה, מניחים במרכזו את קארי הירקות, מפזרים כוסברה ושקדים ומגישים.

         

        • איך מכינים מראש? את האורז ואת הקארי אפשר להכין עד 4 ימים מראש, ולשמור בכלים נפרדים במקרר. מחממים ומאחדים לקראת ההגשה.

         

        סלק צלוי עם תערובת אגוזים (צילום: אולגה טוכשר)
          סלק צלוי עם תערובת אגוזים(צילום: אולגה טוכשר)
           

           

          תוספת לפסח 5:

          סלק צלוי עם תערובת אגוזים

          שניים מסמלי פסח – סלק ואגוזים - בתוספת זיגוג מבריק ומתקתק, במנה אלגנטית וקלה אחת.

           

          מרכיבים

          10-8 מנות

           

          • 5 סלקים, שטופים היטב
          • שמן זית
          • מלח גס
          • 6 ענפי תימין
          • חופן אגוזי מלך טבעיים
          • חופן אגוזי פקאן טבעיים
          • חופן קשיו טבעיים
          • חופן שקדים טבעיים
          • לזיגוג
          • 3 כפות שמן זית
          • 2 כפות סילאן
          • 1/2 1 כפות חומץ בלסמי
          • להגשה: עירית קצוצה

           

          אופן ההכנה
          1. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
          2. חותכים את הסלקים לשמיניות (בקליפתם), מניחים בתבנית, מזלפים עליהם שמן זית, מפזרים מלח גס ומניחים את ענפי התימין. צולים כשעה-שעה ורבע, עד שהסלקים מתרככים היטב.
          3. בינתיים מחממים מחבת גדולה ויבשה וקולים בה את כל האגוזים במשך 3-2 דקות, תוך ערבוב, רק עד שהם מתחילים להזהיב. מוציאים, מצננים וקוצצים גס.
          4. כשהסלקים מוכנים, מכינים את הזיגוג: מערבבים בקערית את שמן הזית, הסילאן והבלסמי. יוצקים למחבת גדולה ומחממים על להבה נמוכה. מוסיפים את הסלקים ואת תערובת האגוזים ומקפיצים כמה דקות, עד שהם עטופים היטב בזיגוג ומבריקים. מעבירים לכלי הגשה, מפזרים עירית ומגישים חם או בטמפרטורת החדר.

           

          • איך מכינים מראש? את הסלקים אפשר לצלות עד יומיים מראש. את הזיגוג ואת קליית האגוזים מומלץ לעשות בסמוך להגשה.

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד