צילום: שי יחזקאל

מזון מחמד: האם אתם צריכים להעביר את רקסי לתזונה נקייה?

יותר ויותר בעלי כלבים וחתולים מעבירים אותם מהמזון המוכן לתזונה נקייה, כדי להגן על בריאותם. בדקנו עם פרופ' מריון נסל, מומחית לתזונה, האם הם צודקים

אם המזון התעשייתי בריא לחיות המחמד שלכם לעומת עוף עם אורז או שאריות המזון של בני הבית?  (צילום: Shutterstock)
אם המזון התעשייתי בריא לחיות המחמד שלכם לעומת עוף עם אורז או שאריות המזון של בני הבית? (צילום: Shutterstock)
שעת ארוחת הערב הגיעה. אבא מאדה ירקות טריים במטבח, אמא מכינה שייק בריאות שראתה באיזו תוכנית בוקר, בת העשרה שואלת אם אוכלים היום צמחוני או טבעוני, והילד הצעיר מתלונן שבבית הזה אין אף פעם צ'יפס ונקניקיות. רקסי הכלב מקפץ בשמחה מתחת לשולחן. גם היום הוא יאכל ארוחת ערב עם בני המשפחה. בתפריט: בשר בקר, תפוחי אדמה ומגוון ירקות.

 

חזון אחרית הימים? אם להסתמך על סרטון אמריקאי שנעשה ויראלי ברשת - לא ממש. מאחורי הסרטון, שתורגם לעברית על ידי חברה שמוכרת מזון טרי לכלבים, מתנוססת הקביעה השערורייתית שמזון מוכן לכלבים ולחתולים מקצר את חייהם וגורם להם לחלות בסרטן.

  

 

"אחד הדברים המתסכלים ביותר במזון בעלי חיים הוא שאין די מחקרים בנוגע להשפעתו על תוחלת חייהם של כלבים וחתולים ובריאותם". פרופ' מריון נסל

סרטון זה מצטרף לטרנד עולמי שדוגל בתזונה נקייה ולא מעובדת גם לבעלי החיים. בדיוק כמו שבני האדם מעדיפים תזונה טבעית, טרייה ונטולת כימיקלים בלתי מזוהים ותוספים מלאכותיים, כך גם חיות המחמד של הבית. לפי הסרטון, שלמרות מאמצים רבים לא מצאנו את המקורות למחקרים שהוא מצטט בשפע, מחצית מהכלבים יחלו במהלך חייהם בסרטן, אך תוספת של ירקות ובשר טרי לתזונה תקטין את הסיכון שלהם לחלות בסרטן ב־90%.

 

נשמע מבטיח, אלא שלדברי פרופ' מריון נסל, מומחית לתזונה, מחקרי מזון ובריאות הציבור מאוניברסיטת ניו יורק ומחברת הספר Feed Your Pet Right: The Authoritative Guide to Feeding Your Dog and Cat (יחד עם פרופ' מאלדן נסהיים מאוניברסיטת קורנל בארצות הברית), למרבה הצער עולם המחקר טרם ניפק מחקרים כאלה. בריאיון מיוחד ל"מנטה" היא פוסקת: "אחד הדברים המתסכלים ביותר במזון לבעלי חיים הוא שאין די מחקרים בנוגע להשפעתו על תוחלת חייהם של כלבים וחתולים ובריאותם. במזון המוכן לבעלי חיים מושקעים מאמצי שיווק רבים, אבל צריך להבדיל בינם ובין עובדות מדעיות".

 

עד לפני 30 שנה השאלה הזאת לא הייתה צצה כלל. חיות הבית ניזונו משאריות המזון שצרכו בני הבית, כולל עצמות. כיום קשה להאמין שמישהו מאכיל את הכלב שלו בשאריות או בעצמות. בעולם המתועש של היום לכלבים, כמו גם לחתולים, יש מזון מוכן שמכיל "בדיוק את כל הוויטמינים והמינרלים שהם זקוקים להם". בחנויות לבעלי חיים אפשר למצוא מגוון עצום של סוגי מזון לבעלי חיים: צמחוני, אורגני, הוליסטי, פרימיום, סופר פרימיום, ואפילו כזה שיגרום לכלב לעשות פחות צרכים. אבל האם המזון התעשייתי הזה בריא לחיות המחמד שלכם לעומת עוף עם אורז או שאריות המזון של בני הבית?

 

האם המזון היקר בריא יותר?

לפי סקר שערך משרד הכלכלה בשנת 2011, ברבע מהבתים בישראל מגדלים חיית מחמד. חיית המחמד הפופולרית ביותר בארץ היא כלב (12% ממשקי הבית בישראל), במקום השני מדורג החתול (9%), וההוצאה הגדולה ביותר בגידולם היא המזון שהם צורכים. המזון הזול ביותר נרכש בסופרמרקטים במחיר שמתחיל ב־9 שקלים לק"ג, ובחנויות לבעלי חיים מחירם של מותגים מיובאים עשוי להאמיר גם ל־65 שקל לק"ג.

 

האם אכן המזון היקר יותר בריא יותר לכלב או לחתול שלכם? בספרם ערכו פרופ' נסל ופרופ' נסהיים בדיקת השוואה לעשרה סוגים שונים של מזון כלבים שמבוסס על עוף. הם מצאו שמחיר מזון פרימיום לכלבים יכול לעלות פי שלושה, ארבעה ואף יותר לעומת מזון אחר, אלא שלמרבה ההפתעה, נמצא שחמשת המרכיבים הראשונים בכל סוגי המזון היו זהים פחות או יותר. "לא מצאנו הבדלים תזונתיים בין הסוגים השונים", מסבירה פרופ' נסל. "אין אף מחקר שמוכיח שמזון יקר יותר בריא או מאריך את חיי בעל החיים".

  

"לא משנה כמה אתם משלמים על האוכל המוכן לכלבים ולחתולים", מסבירה פרופ' נסל בספרה, "אתם צריכים לדעת שהמזון לבעלי חיים עשוי ממרכיבים שבני אדם לא מוכנים לאכול. לא במקרה חמש היצרניות הגדולות בעולם של מזון לבעלי חיים מייצרות גם מזון לבני אדם. גם מזון לבעלי חיים ברמה הגבוהה ביותר, שמתאים לאכילה של בני אדם (נקרא Human-Grade), עשוי מפסולת של מזון לבני אדם".

"אין אף מחקר שמוכיח שמזון יקר יותר בריא או מאריך את חיי בעל החיים" (צילום: Shutterstock)
    "אין אף מחקר שמוכיח שמזון יקר יותר בריא או מאריך את חיי בעל החיים"(צילום: Shutterstock)

     

    "לעובדה שכ־172 מיליון הכלבים והחתולים שחיים בארצות הברית ניזונים מתוצרי לוואי של תעשיית המזון יש תרומה סביבתית אדירה. אחרת האכלת בעלי החיים הייתה שוות ערך לייצור מזון לעוד 42 מיליון בני אדם"

    מזועזעים? לדברי פרופ' נסל, אתם יכולים להירגע. "העובדה שחלקי בשר מסוימים מגעילים בני אדם לא אומרת שזה מפריע לכלבים או לחתולים, שנהנים ממזון בעל ערך תזונתי רב. פסולת של בשר פרה מגיע ל־49% ממשקלה, כמו גם 44% מבשר חזירים ו־37% מעופות. לעובדה שכ־172 מיליון הכלבים והחתולים שחיים בארצות הברית ניזונים מתוצרי לוואי של תעשיית המזון יש תרומה סביבתית אדירה. אחרת האכלת בעלי החיים הייתה שוות ערך לייצור מזון לעוד 42 מיליון בני אדם".

     

    יש טענה שמזון שמכיל יותר "בשר" בריא יותר לכלבים ולחתולים. האם זה נכון?

    "כלבים, כמו בני אדם, הם אוכלי כל, וגופם בנוי לעכל מזון מהחי והצומח. חתולים הם קרניבורים - אוכלי בשר. עם זאת, גם חתולים וגם כלבים מעכלים דגנים כל עוד הם מבושלים. אין בעיה להאכיל כלבים וחתולים בדגנים, אבל צריך להקפיד על כך שהם יקבלו את כל מרכיבי התזונה שהם זקוקים להם".

     

    נא להישמר: אילו חומרי שימור מסוכנים?

    אוכל מוכן לבעלי חיים הוא נוח, זול ואקולוגי, ובכל זאת הוא תעשייתי ומעובד. בספר שלה מציינת פרופ' נסל שיש בעייתיות עם חומרי השימור שבהם משתמשת תעשיית המזון לכלבים ולחתולים. מזון בקופסאות שימורים עובר עיקור בתהליך ההכנה ולכן נשמר במשך שנים בלי בעיה, אבל המזון היבש עלול להתקלקל. השומן בו עלול להתחמצן, והוויטמינים החשובים A ו־D עלולים להיהרס. כדי למנוע קלקול ועיפוש, מוסיפים למזון חומרי שימור.

     

    תעשיית המזון לבעלי חיים משתמשת בשלושה חומרי שימור עיקריים: BHT, BHA ו־Ethoxyquin. מינהל המזון והתרופות (ה־FDA) מצא שכל השלושה בטוחים לשימוש בבעלי חיים, אבל Ethoxyquin אינו מאושר לשימוש במזון לבני אדם. ב־1980 דיווח ה־FDA שהוא עלול לגרום לבעלי חיים לגרד בעור, חולשה, בעיות בכליות, הפרעות בפוריות וסרטן, וכי גם כמות קטנה מהמותר, של 10 מ"ג לכל ק"ג, גרמה לכלבים לפתח שינויים בכבד ובכליות.

     

    ה-Ethoxyquin מעולם לא נחקר על חתולים, וחברות רבות לא מציינות את הימצאותו במזון שהן מייצרות. חומרי השימור BHT ו־BHA הם גורמים פוטנציאליים לסרטן, והשימוש בחומרים אלה בבעלי חיים לא נחקר מעולם.

     

    Bone אפטיט: האם לבשל גם לכלב?

    בארצות הברית פורסמו בשנים האחרונות לא מעט ספרי בישול עם מתכונים להכנת מזון לבעלי חיים בבית המתבססים על מזון של

    "אין תזונה אחת שהיא מושלמת. גם בני אדם לא אוכלים בדרך אחת, ואין שום סיבה שבעלי חיים יאכלו רק מזון מתועש או רק מזון שמבושל בבית"

    בני אדם כמו בשר, דגנים וירקות. "אנשים רבים נרתעים מהכנת מזון לבעלי חיים בבית בגלל האזהרות הרבות שהכלב או החתול לא יקבלו את כל מרכיבי התזונה שהם זקוקים להם", אומרת פרופ' נסל. "אבל אם עוקבים אחר ההמלצות אפשר להתגבר על הבעיה בקלות. אין תזונה אחת שהיא מושלמת. גם בני אדם לא אוכלים בדרך אחת, ואין שום סיבה שבעלי חיים יאכלו רק מזון מתועש או רק מזון שמבושל בבית. הכנת מזון לבעלי חיים בבית אמנם מחייבת רכישה של תוספי תזונה, אבל הם נשמרים למשך זמן ארוך ולא מסובך להשתמש בהם".

     

    האם יש עדות לכך שהמעבר לאוכל תעשייתי האריך או קיצר את חייהם של בעלי חיים או השפיע לרעה על בריאותם?

    "כאמור, אחת התופעות המתסכלות במזון לבעלי חיים היא שאין די מחקרים שיעידו אם המעבר למזון מוכן האריך את חייהם או לא. באופן כללי יש מעט מאוד מחקרים על אורך החיים של כלבים וחתולים. יש מחקר שתומך בהערכה שהמעבר למזון מוכן לבעלי חיים העלה את תוחלת החיים, ולעומתו יש מחקר שלא מצא הבדל כזה. במילים פשוטות, אין דרך להגיע לקביעה מדעית כלשהי לכאן או לכאן על סמך המחקרים הקיימים".

     

    מזון רפואי: תרופות לחיות או תעלול שיווקי?

    בדצמבר האחרון הוגשה תביעת ענק בקליפורניה, ארצות הברית, נגד יצרני המזון הגדולים לבעלי חיים - מארס, נסטלה, פורינה, הילס ועוד, בטענה שמכירת מזון רפואי לבעלי חיים מטעה את הציבור. לפי התביעה, המזון הרפואי נמכר במחיר מופקע, בלי הצדקה ותוך הטעיה.

     

    פרופ' נסל אומרת שאחת הסיבות להחלטתה לכתוב את הספר על מזון בעלי חיים היו ההבטחות הרפואיות הרבות על האריזות.

    "מוכרים מזון נגד מחלות לב, נגד סוכרת, לחיזוק מערכת החיסון, לטיפול בבעיות מפרקים, בעיות עור, זיקנה או אפילו מזון מיוחד לחתולים שמונע הצטברות של כדורי שיער בקיבה. בחנויות לבעלי חיים אפשר למצוא מזון מיוחד לכלבים גדולים, בינוניים, קטנים, לחתולים שחיים בתוך הבית או מחוצה לו ועוד. אבל כשבדקתי את רשימת המרכיבים, מצאתי שמדובר במוצרים דומים, כמעט זהים".

     

    לדברי פרופ' נסל, ההבטחות להגנה על הלב או מפני מחלות אחרות לא מגובות במחקרים. "במזון לבני אדם ידוע שהבטחות בריאות הן מקדם מכירות מצוין. הבטחות בריאות על גבי מזון לבעלי חיים הן יותר עניין שיווקי מבריאותי, ועם זאת, אם מזון מסוים פותר בעיה לחיית המחמד שלכם או מסייע לה, כדאי להמשיך להשתמש בו".

     

    למה כדאי לשים לב כשקונים מזון לחיות?

    • מזון כלבים וחתולים צריך להכיל את חומצת האמינו ארגינין, שרוב היונקים יודעים לייצר בגופם.
    • מזון חתולים צריך להכיל ויטמין B3 (ניאצין), חומצת אמינו טאורין – (לראייה תקינה, תפקוד מערכת העצבים ובריאות הלב) וויטמין A. בני אדם וכלבים מייצרים את כל אלה בעצמם. אבל חתולים זקוקים לתוספת.
    •  כדאי להתעלם מהצהרות היצרנים שהמזון מכיל ויטמין C – כלבים וחתולים לא זקוקים לו.

     

    רקסי, תראה מה בישלתי!

    כלבים וחתולים זקוקים לתוספי תזונה כדי לשמור על בריאותם. באתר האמריקאי balanceIt.com מספקים מגוון גדול של מתכונים בדוקים לאוכל ביתי לכלבים וחתולים עם אפשרות לרכוש תוסף תזונה מיוחד לכלבים או חתולים (העלות של התוסף לכחודשיים – כ-52 דולר ועוד 8 דולר משלוח). באתר יש גם מחשבונים שמאפשרים להתאים את הכמויות למשקל הכלב והחתול.

     

    מתכון לדוגמה לכלב בן חמש ששוקל כ-16 ק"ג (כוס מדידה סטנדרטית = 240 מ"ל, כף מדידה = 15 מ"ל, ניתן לשמור את האוכל במקרר במשך שלושה ימים) (צילום: Shutterstock)
      מתכון לדוגמה לכלב בן חמש ששוקל כ-16 ק"ג (כוס מדידה סטנדרטית = 240 מ"ל, כף מדידה = 15 מ"ל, ניתן לשמור את האוכל במקרר במשך שלושה ימים)

       

      5 מאכלים שלא כדאי לתת לחיית המחמד

      באינטרנט אפשר למצוא רשימות ארוכות של כל מה שאסור לבעלי חיים לאכול. לפי פרופ' מריון נסל, הרשימות הארוכות עוררו בה ספק כי כלבים הם אוכלי כל. "לא הבנו מדוע כלבים לא יכולים לאכול כל מה שבני אדם אוכלים", היא אומרת. "לאחר סקירת המחקרים שנערכו בתחום, הגענו לרשימה של חמישה מאכלים שאינם מומלצים לכלבים ולחתולים. אבל נא לא להיכנס להיסטריה, אם הכלב אכל כמות קטנה, אין בכך סכנה".

       

      רקסי, אסור! (צילום: Shutterstock)
        רקסי, אסור!(צילום: Shutterstock)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד