שיתוף ציבור בת''א: העירייה סגרה עסקה בלי התושבים וחברות מועצה

מעקב ''משטרת הג'קוזי'' בלב תל אביב: אחרי שהוועדה המחוזית פסלה את העברת המשטרה מרחוב דיזנגוף למרכזיית בזק - מנסה העירייה כל דרך כדי לאפשר את המהלך

הילה שמר

|

23.03.17 | 14:21

מרכזיית בזק בלב ת''א מיועדת למבנה ציבור, אך היזם ישראל לוי רוצה לפתוח בה תחנת משטרה גדולה - ומעליה פרויקט מגורים עם בריכות ג'קוזי. התושבים וארבע חברות מועצה מתאמצים למנוע זאת (צילום: אלי סינגלובסקי)
מרכזיית בזק בלב ת''א מיועדת למבנה ציבור, אך היזם ישראל לוי רוצה לפתוח בה תחנת משטרה גדולה - ומעליה פרויקט מגורים עם בריכות ג'קוזי. התושבים וארבע חברות מועצה מתאמצים למנוע זאת (צילום: אלי סינגלובסקי)

שלושה ימים לפני הדיון הראשון בבית המשפט על פרשת "משטרת הג'קוזי" בפינת הרחובות יהודה הלוי-לינקולן בלב תל אביב, שהוועדה המחוזית פסקה נגדו אך עיריית תל אביב-יפו מתעקשת לקיים אותו, סגרה העירייה עם המדינה עסקה פנימית. העירייה והמדינה שכחו, במקרה או שלא במקרה, לכלול בהסכם את ארבע חברות המועצה שמתנגדות לפרויקט, וזאת למרות העובדה שהוועדה המחוזית כבר פסקה לטובת חברות המועצה – ונגד העירייה.

 

>> לכתבות הקודמות על משטרת הג'קוזי בערוץ האדריכלות של Xnet

 

בקיץ שעבר בלמה ועדת הערר של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה את המהלך הסיבובי של היזם ישראל לוי, להעביר את תחנת המשטרה של מרכז תל אביב מרחוב דיזנגוף אל מבנה המרכזייה הישנה של בזק בלב העיר - שני מבנים שלוי רכש. העסקה נבלמה והוחזרה לדיון בוועדה המקומית, משני טעמים מרכזיים:

 

1. הפחות משמעותי: כשל אתי בהצבעה שהתקיימה בוועדה המחוזית, שקידמה את התוכנית. חבר המועצה אלון סולר, מסיעת "רוב העיר", תמך בהעתקת המבנה ולא סיפר כי אשתו היא אדריכלית במשרד בר אוריין, שמתכנן את הסבת המרכזייה של בזק ל"משטרת הג'קוזי" – תחנת משטרה גדולה ומעליה פרויקט מגורים.

 

2. היותר מהותי: השימושיים שהיזם מתכוון לפתוח במבנה. חברות המועצה שלי דביר, ציפי ברנד-פרנק, יעל בן יפת וגבי לסקי, יחד עם עמותת התושבים "ירוק וגם בטון", ובליווי משפטי של עו"ד דוד שוב, שכנעו את הוועדה המחוזית כי השימושים העתידיים אינם תואמים את הגדרות התוכנית, שקובעת כי השטח מיועד למבנה ציבור – ולא לפרויקט מגורים עם תחנת משטרה (שיכולה להשתכן בעוד מקומות בעיר, לאו דווקא בשטח שישראל לוי קנה).

 

הדיפה משולשת של החלטת הוועדה

 

העירייה סירבה לקבל את ההכרעה. בצעד חריג ועל חשבון משלמי המסים, היא בחרה לעתור לבית המשפט כדי להמשיך ולקדם את התוכנית של לוי. העתירה לא הייתה האקט היחיד: במקביל, הגיש היזם בשנית את התוכנית לוועדה המקומית, הפעם בצירוף בקשה ל"שימוש חורג" במבנה; ובתוך כך, מינהל הדיור הממשלתי של משרד האוצר פרסם מכרז לאיתור משכן חלופי למשטרת לב תל אביב. הלחץ של השלושה ברור: לוי צריך לפנות את תחנת המשטרה ברחוב דיזנגוף, משום שהוא מבקש לבנות עליה מלון בוטיק, וצריך למצוא לה מקום חלופי – כרגע שני הפרויקטים תקועים בגלל המאבק המשפטי.

 

כך אמור להיראות מלון הבוטיק שיבנה ישראל לוי ברחוב דיזנגוף, אחרי שתיהרס תחנת המשטרה (תכנון: בר אוריין אדריכלים)
    כך אמור להיראות מלון הבוטיק שיבנה ישראל לוי ברחוב דיזנגוף, אחרי שתיהרס תחנת המשטרה(תכנון: בר אוריין אדריכלים)

     

    אתמול (יום ד') התקיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב הדיון הראשון בעתירת העירייה, וגם הפעם היא הפתיעה במהלך חריג. שלושה ימים בלבד לפני קיום הדיון, הודיעה הפרקליטות כי המדינה והעירייה הגיעו להסכם סביב "משטרת הג'קוזי". במסגרת ההסכם תבוטל החלטתה של הוועדה המחוזית כי תחנת משטרה אינה כלולה ברשימת השימושים המותרים במבנה, כשה"מחיר" הזוטר הוא הסכמה לכך שאלון סולר פעל בהצבעה בניגוד עניינים – ולכן לא ישתתף בהצבעה חוזרת.

     

    ההסכם מתעלם מהשימושים המותרים במבנה, מהעובדה שהוא מיועד למבנה ציבור, ומכך שיש תושבים וחברות מועצה שהודרו ממנו. "יש כאן ניסיון לא ראוי למנוע ולעקוף פסק דין של ועדת ערר", טוען עו"ד אדם ידיד, המייצג בהתנדבות את עמותת התושבים "ירוק וגם בטון", "באמצעות הסכמות מוקדמות בין המדינה והעירייה ובלא שמיעת הציבור".

     

    עו"ד אדם ידיד: ''ניסיון לא ראוי'' (צילום: אינטרפוטו)
      עו"ד אדם ידיד: ''ניסיון לא ראוי''(צילום: אינטרפוטו)

       

      חברות המועצה טוענות, במכתב תגובה לעסקה, כי "החלטתה של ועדת הערר לא נושאת חן בעיני העותרת ומשטרת ישראל. הן לא מוכנות לקבל אותה, אך גם לא מוכנות להעמיד אותה למבחן שיפוטי בהליך שננקט על ידן. לכן, הן משתמשות בפלטפורמה שהכינו - הגשת עתירה מינהלית- לצורך עקיפת בית המשפט באמצעות 'הסכמות' בינן לבין עצמן".

       

      השופטת סירבה - ונתנה שבוע

       

      השופטת צילה צפת סירבה לקבל את העסקה. היא פסקה כי המועד המאוחר שבו הודיעה המדינה על העסקה, בצמוד לקיום הדיון, אינו ראוי, וכן אין זה מתקבל על הדעת שלא נעשו ניסיונות לשתף את חברות המועצה בהצעת העסקה. השופטת הורתה לצדדים להודיע לה בתוך שבוע ימים, אם יסכימו לעסקה שהציגה העירייה או לעסקה אחרת.

       

      "בכוונתנו לברר מה הסיבה לשינוי המפתיע בעמדת המדינה", מסר עו"ד דוד שוב, "אחרי שהיא הודיעה הלכה למעשה כי ועדת הערר המחוזית לא תהיה יותר בעלת עמדה עצמאית מול עיריית תל אביב בנושאים מהותיים".

       

      מה הלאה? ייתכן כי חברות המועצה לא יקבלו את העסקה, ואז יכריע בית המשפט בסוגייה. למתנגדים תישמר הזכות להמשיך את הדיון בבית המשפט העליון. התושבים הנאבקים אינם בטוחים עדיין בעתיד המבנה שאמור לשמש אותם, למרות הניצחון הזמני בהדיפת היזם. מעמותת התושבים "ירוק וגם בטון" נמסר, כי "מטריד מה שראינו היום בדיון: עורך הדין של היזם מנחה את נציגת הפרקליטות מה להגיד לשופטת, היזם מתדרך קציני משטרה לפני הדיון. לא הופתענו - היוצרות התהפכו ברגע שעיריית תל אביב החליטה שיזם נדל"ן צריך לקבוע איפה תהיינה תחנות המשטרה בעיר. אחרי שמחליטים כך, אז להתעלם מהתב"ע, מכללי מינהל תקין ומהתושבים, זה כבר הרבה יותר קל".

       

      ומה קרה לבניין התרבות של השוק הסיטונאי? נעלם. לחצו על ההדמיה לסיפור המלא

       

      לאן נעלם מבנה התרבות של השוק הסיטונאי? לחצו על ההדמיה (באדיבות קימל אשכולות אדריכלים    )
      לאן נעלם מבנה התרבות של השוק הסיטונאי? לחצו על ההדמיה (באדיבות קימל אשכולות אדריכלים )

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד