סוכריות צהובות ולאטה זהוב:
טיפים ומתכונים עם כורכום

מעבר לצבע הלוהט לשורש הכורכום יש סגולות בריאותיות רבות שלא ישאירו אתכם אדישים. הדיאטנית ליאורה חוברה מסבירה למה כדאי לשלב אותו בתזונה שלכם

ליאורה חוברה

|

20.03.17 | 09:06

כורכום: האנטיביוטיקה של הטבע (צילום: Shutterstock)
כורכום: האנטיביוטיקה של הטבע (צילום: Shutterstock)
 
רובנו מכירים את הכורכום כתבלין בעל טעם עדין שמשתתף בתערובת הקארי, העמבה, החרדל ואחרות. עם זאת, כדאי שתדעו שמדובר על צמח מרפא חשוב שסגולותיו היו ידועות עוד לתרבויות עתיקות. הסינים, למשל השתמשו בו לניקוי הכבד ולמרפא של דלקות פרקים. החומרים הפעילים בכורכום יכולים לנטרל את הרעלים אליהם אנו חשופים בחיי היומיום (זיהום אוויר ומים, חומרי דישון, חומרים מחמצנים במזון, שאריות תרופות שנטלנו ועוד), על ידי כך שהם נקשרים לחומרים אלה ומסייעים לכבד להיפטר מהם. על פי הרפואה האיורוודית, הוא מומלץ לטיפול בפצעים, זיהומים, הורדת חום ודלקות פרקים.

 

מה יש בו מבחינה תזונתית?

המרכיב החשוב בכורכום הוא הכורכומינואידים, אלה הם הפיגמנטים שמעניקים לו את צבעו הצהוב הייחודי. מדובר על חומרים בעלי יכולת להקשר לחומרים רעילים בכבד ולשכך כאבים (בעיקר כאבי פרקים). בנוסף, השורש מכיל שמן נדיף, אשלגן, פיגמנטים ממשפחת הקרוטן, ויטמין C וחומרים אחרים הגורמים לחיזוק מערכת החיסון.

 

הכורכום הוא חלק בלתי נפרד מרפואה איורוודית (צילום: Shutterstock)
    הכורכום הוא חלק בלתי נפרד מרפואה איורוודית(צילום: Shutterstock)

     

    האם הסגולות המיוחסות לו מוכחות מדעית?

    כורכום הוא אחד מצמחי המרפא הנחקרים יותר בעשורים באחרונות. מחקרים קליניים שנערכו בארץ ובעולם אוששו את התכונות שיוחסו לו ברפואה המשלימה ואף מצאו תכונות מרפא נוספות:

    • לכורכום תכונות אנטי-סרטניות. הוא מגן על הגוף מפני התפתחות סרטן מסוגים שונים (כמו סרטן השד, סרטן הערמונית וסרטן העור). המחקרים שנערכו בארץ התמקדו למשל בסרטן הלבלב
    • הכורכום מועיל לכבד – גם כשמדובר על כבד שומני וגם כשיש עליה בתפקודי הכבד בדם
    • השפעתו המטיבה על הכבד תורמת להורדת רמות הכולסטרול בדם
    • התכונות אנטי-דלקתיות של השורש, הופכות אותו ליעיל בטיפול בדלקות פרקים ובדלקות מעי כמו קרון וקוליטיס
    • לכורכום יכולת להפחית כאב הנובע מבעיות עצביות, דלקות ועוד
    • מחקר שהשווה כורכום לתרופות שהכילו איבופרופן, הראה השפעה דומה של השורש בשיכוך כאב
    • מחקרים חדשים מראים שיש לו השפעה מיטיבה על חולי סוכרת, פיברומיאלגיה ואפילו אלצהיימר

     

    איך משתמשים?

    הכורכום נחשב לתבלין לא רעיל ולכן אין חשש לשימוש מוגזם. לרוב רגילים לצרוך אותו באבקה המופקת משורש מיובש וטחון. את האבקה כדאי לקנות טרייה ככל האפשר, רצוי במקום בו ניתן לטחון את השורש המיובש. עם זאת, כדאי לכם גם לחפש בשווקים את הכורכום במצבו הטרי ולהוסיף אותו קצוץ או מגורר למנות שונות. טעמו אינו דומיננטי ולכן אין כל בעיה להשתמש בכמות גדולה ממנו בתבשיל המשפחתי. בדרך זאת תוכלו למעשה לעשות רפואה מונעת. שכן אכילה יומיומית של כורכום תגן על גופכם מנזקי חמצון ורעלים אחרים.

     

    ועוד כמה טיפים:

    • ספיגתו של הכורכום בגוף משתפרת בסביבה שומנית ולכן כדאי לשלב במתכון כמות קטנה של שומן.
    • שילובו במנות יעכב את קלקולן בזכות היותו נוגד חיידקים. חתיכה קטנה ממנו באורז, תמנע התפתחות חרקים בתוכו.
    • הפיגמנטים של הכורכום חזקים מאוד – אם נוצר כתם, הסירו אותו מיד.
    • מי שרוצה ליהנות מהשפעותיו הרפואיות ואינו צורך כורכום במזון באופן קבוע, יכול ליטול כמוסות כורכום הנמכרות בבתי טבע ובבתי המרקחת. חשוב לבחור חברה אמינה המשווקת כמוסות המכילות את מיצוי הכורכום. כמוסה אחת כזו שווה לשש כפיות של כורכום טחון.
    • לא כדאי להשתמש בו בהריון, במקרים של אבני מרה, כיב קיבה ויתר חומציות.
    • יש לנקוט זהירות בשימוש בו בכמוסות במקביל לתרופות מקבוצת חוסמי בטא, תרופות נוגדות קרישה. כמו כן, יש להתייעץ עם הרופא לגבי השימוש בו במקביל לכימותרפיה.

     

    בנוסף לשימושים הרגילים אפשר לשלב אותו בתפריט במגוון דרכים יצירתיות:

     

    סוכריות כורכום (צילום: עודד חוברה)
      סוכריות כורכום(צילום: עודד חוברה)

       

      סוכריות כורכום

      המרכיבים:

      (10 סוכריות גדולות או 20 קטנות)

       

      • 1 שקית ג'לטין (14 גרם)
      • 1 כוס מים מינרלים
      • 1 כף כורכום טחון
      • 4 כפיות סילאן או דבש
      • 1/2 כפית קינמון טחון
      • קוקוס טחון, שוקולד מריר מגורר וכו' (לקישוט)

       

      ההכנה:
      1. מערבבים היטב את הג'לטין ב - 1/4 כוס מים ומניחים לו לעמוד 20 דקות. מעבירים לקערה קטנה שנמצאת בתוך סיר מים חמים (בן מארי) ומחממים את הג'לטין עד שהוא נמס.
      2. מערבבים בסיר קטן את שאר החומרים, למעט החומרים לקישוט. מביאים את התערובת לרתיחה ומבשלים 2 דקות על אש קטנה.
      3. מכבים את האש ומוסיפים את תערובת הג'לטין. מערבבים היטב לתערובת אחידה ומעבירים לתבנית קוביות קרח או תבנית פרלינים, עדיף מסיליקון. אפשר לקשט בתחתית השקעים בקוקוס או שוקולד מגורר או כל קישוט אחר שאוהבים.
      4. מניחים לסוכריות להצטנן חצי שעה על השיש ואז מעבירים את התבנית למקרר ל-12 שעות לפחות. משחררים בעדינות את הסוכריות ושומרים במיכל אטום במקרר.

       

      גולדן לאטה (צילום: Shutterstock)
        גולדן לאטה(צילום: Shutterstock)

         

        גולדן לאטה

        מתכון: ענבר חוברה

        משקה "לילה טוב" אירובדי שמייחסים לו יכולות ריפוי צינון וכאב. מדובר על להיט שכובש את הרשת ומשתחל לתפריטי בבתי קפה מסביב לעולם. מקורו בהודים שהגיעו לאוסטרליה ומצאו דרך מופלאה לשלב בין המסורת לבין תרבות בתי הקפה. מקובל כי את התמצית של הגולדן לאטה מכינים בנפרד, יוצקים לכוס ורק לאחר מכן מוסיפים מעל את החלב המוקצף (בדרך כלל חלב טבעוני כגון שקדים, אגוזים או קשיו) כסוג של קפוצ'ינו זהוב.

         

        המרכיבים:

        (1 כוס גדולה או 2 קטנות)

         

        • 1 כוס חלב או תחליף חלב שאוהבים
        • 1-2 תמרי מג'הול מגולענים
        • 1/4 כפית תמצית וניל
        • 2.5 ס"מ שורש כורכום טרי, קלוף או 2 כפיות כורכום טחון
        • 1/2 כפית קינמון טחון
        • 1/2 כפית ג'ינג'ר טחון או מעט שורש ג'ינג'ר מגורר
        • קורט פלפל שחור טחון (רק אם אוהבים חריף)
        • 1 כף אבקת קקאו 100% (לא חייבים)

         

        ההכנה:

        1. מעבדים בבלנדר את כל החומרים, למעט הפלפל השחור (אם משתמשים), עד לקבלת מרקם אחיד.
        2. יוצקים את התערובת לסיר קטן ומחממים על אש קטנה, עד שהיא חמה אך לא רותחת. אם משתמשים בפלפל שחור,מוסיפים אותו בזמן החימום ומערבבים.
        3. מכבים את האש ומגישים מיד.

         

        סמודי כורכום עם בננה, אננס וקוקוס (צילום: Shutterstock)
          סמודי כורכום עם בננה, אננס וקוקוס(צילום: Shutterstock)
           

           

          סמודי כורכום

           

          המרכיבים:

          (1 כוס גדולה או 2 קטנות)

           

          1 כוס חלב או יוגורט מכל סוג שאוהבים

          1 כוס פירות העונה (בכל קומבינציה שאוהבים), חתוכים

          1/2 כפית כורכום טחון

          1/2 כפית קינמון טחון

          1/2 כפית מחית וניל או תמצית וניל אמיתית

          1 כפית דבש או תמר מג'הול מגולען (לא חייבים)

           

          ההכנה:

          מעבדים את כל החומרים בבלנדר עד לקבלת מרקם חלק.

          שותים מיד.

           

          רוטב אבוקדו-כורכום לסלט (צילום: Shutterstock)
            רוטב אבוקדו-כורכום לסלט(צילום: Shutterstock)

             

            ויניגרט כורכום-אבוקדו

            הרוטב יתאים לכל סלט, בעיקר לכאלה המשלבים פירות ואגוזים ביחד עם ירקות.

             

            המרכיבים:

            (1/2 כוס רוטב - שיספיק לסלט גדול מאוד)

             

            1/2 אבוקדו בינוני

            1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר

            3 כפות חומץ בלסמי או מיץ לימון

            1 כף חרדל דיז'ון חלק או גרגירים

            1 שן שום, כתושה

            1 כפית כורכום טחון

            2 כפיות דבש או סילאן

            1/4 כפית מלח

             

            ההכנה:

            מערבבים יחד את כל המרכיבים בבלנדר או במעבד מזון, עד שמתקבלת תערובת אחידה. יוצקים על הסלט ומגישים מיד.

            אפשר לשמור את הרוטב עד שבוע במקרר, בצנצנת סגורה היטב. יש לנער היטב לפני השימוש.

             

             

            • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc. ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה
            • ענבר חוברה היא בעלת הבלוג Endless Trip העוסק בטיולים, לייף סטייל, אוכל ובריאות.

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד