שולחן משפחתי

רוצים לשדרג את הארוחות המשפחתיות? תהיו יצירתיים

מקישוט השולחן, דרך גידול ירקות ביתי והנבטה, ועד פינגר-פוד שמח: כך תהפכו את הארוחה המשפחתית לחוויה שמפעילה ומשתפת את כל בני המשפחה

ליעונה מנקלי

|

07.03.17 | 09:41

שיתוף בהכנת הארוחות, בקישוט השולחן ואפילו בגידול ביתי של ירקות,ועשבי תיבול – יגרמו להם להיות מעורבים יותר ויפתחו אותם להתנסויות חדשות (צילום: Shutterstock)
שיתוף בהכנת הארוחות, בקישוט השולחן ואפילו בגידול ביתי של ירקות,ועשבי תיבול – יגרמו להם להיות מעורבים יותר ויפתחו אותם להתנסויות חדשות (צילום: Shutterstock)

בשיתוף אסם

 

ילדים שמסבים לארוחה משפחתית אוכלים בריא יותר ונוטים פחות להשמנה - כך קובעת עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל  "עתיד", הממליצה להנהיג ארוחה משפחתית לפחות 3 פעמים בשבוע. עוד מציינים בעמותה, כי בעוד שההורים מחליטים מתי אוכלים ומה יוגש לשולחן, רצוי להימנע מלומר לילדים מה וכמה לאכול, על מנת שלא לגרום אצלם לאנטי או לפגוע במנגנונים הטבעיים של הרעב והשובע.

 

אז איך בכל זאת מערבים יותר את כל בני המשפחה ליצירת ארוחות מגוונות ובריאות? פשוט מאפשרים להם לקחת חלק בהכנות. שיתוף בהכנת הארוחות, בקישוט השולחן ואפילו בגידול ביתי של ירקות, פירות ועשבי תיבול – יגרמו להם להיות מעורבים יותר ויפתחו אותם להתנסויות חדשות.

 

קבלו כמה דרכים יצירתיות שיהפכו את הארוחה המשפחתית לחוויה שמפעילה ומגבשת את כל בני המשפחה:

 

קישוט וסידור שולחן

ממש כמו כוסות הקפה המדליקות, שמפרטות את ההעדפה של כל שותה, תוכלו להכין מפת שולחן אינטראקטיבית (מנייר שחור המיועד לציור עם גירים או מנייר חום פשוט), שמציינת את ההעדפות הקולינריות של כל בן משפחה. רגישויות מיוחדות, העדפות לאוכל עם/נטול רוטב, חיתוך מוקדם של האוכל או לחילופין השארת הקציצות שלמות, ירקות חתוכים שהם מעדיפים שלא יתערבבו עם הגבינה – כל מאפיין ייחודי יקבל את ביטויו על המפה.

 

 

כידוע, אנחנו אוכלים בעזרת העיניים, ולכן סידור מרהיב ומעורר תיאבון אולי יסייע גם לסרבנים הקטנים לטעום מכל הבא ליד. קבלו השראה מטרנד מסיבות יום ההולדת הבריאות ורעיונות מקוריים, שגם ישתפו את בני המשפחה בהכנות לארוחה וגם יעודדו אותם להתנסות בטעמים חדשים . אפשר להכין מרכז שולחן מרהיב ואכיל, או לפזר כמה צלחות עמוסות בכל טוב, החל משיפודי ירקות (ושיפודי פירות לקינוח) וכלה בפינגר פוד קומפקטיים אך משביעים.

 

עמדת תוספות לפיצה שכל אחד יכול להכין כרצונו:

 

 

לאכול עם האצבעות

מאפינס "הפתעות" הם דרך מצוינת לאכול ירקות שפחות אוהבים. כשהם אפויים ומוגשים בצורה מושכת אפשר לרתום אותם למשחק ביתי ולבקש מהילדים לנחש את המרכיבים, ואפילו להרכיב ולתת רעיונות משלהם למאפינס הבאים.

 

>> למתכוני מאפינס ירקות וגבינה

 

פינגר פוד לקטנטנים (שגם גדולים יאהבו):

 

 

פירה אפוי בצורות: מכינים פירה מתפוחי אדמה, בטטות, דלעת או גזר (מבשלים עד לריכוך ומועכים בהוספת חלב/חמאה/שמנת מתוקה), ממלאים תבניות קרח בצורות, מקפיאים. עד כאן כדאי להכין מראש. לפני הארוחה מוציאים את הכמות הרצויה ואופים 15-20 דקות בחום בינוני בתנור, עם תרסיס שמן ותבלינים.

 

 

אצבעות ירוקות

תמיד כיף לגדל ולהשתמש בפירות שקצרנו, משל היינו משק אוטרקי קטן. תוכלו להתחיל בקטן, ולשתף את בני המשפחה בהנבטה של דגנים או קטניות. הפעילות המשפחתית המגבשת, בליווי תחושת הסיפוק וההישג שבהצלחת ההנבטה, גם יעודדו את בני המשפחה לטעום את התוצרת החדשה. בפעולה הפשוטה והמהירה יחסית תעלו את הערך התזונתי של הקיטניות ותעשירו את הארוחות שלכם בהתאמה.

 

>> המדריך המלא להנבטה

 

גידול ירקות מחדש: זה נראה כמו מדע בדיוני, אבל למה שלא תנסו בעצמכם את טרנד הגידול מחדש של שאריות הירקות בבית. גם אקולוגי וחסכוני, גם חינוכי וגם יעשה לילדים חשק להיות מעורבים בכל אחד מהשלבים של הכנת ואכילת סלט הירקות המשפחתי. אפשר לגדל מחדש חסה, גזר, שום, פטרוזיליה, בזיליקום. כל מה שצריך זה שאריות של ירקות, מים ואור – ויש לכם פטור מהירקן. 

 

 

ואם חשקה נפשכם בגינה ביתית לתפארת, במשתלה הקרובה למקום מגוריכם ימליצו לכם להתחיל אותה עם צמחי תבלין. אלה נוחים מאוד לגידול ומהווים ערך מוסף יקר מפז לתבשילים ואפילו למשקאות תוצרת בית. היותם משופעים במינרלים ובויטמינים שמסייעים בחיזוק המערכת החיסונית, וגם מוכנים לאכילה כיום-יומיים לאחר שתילתם, הופכים אותם אידיאליים לגינון, בייחוד בעזרת האוכלוסיה הצוציקית שבבית. עם הזמן והניסיון תוכלו לשלב בגינה צמחים נוספים, ואפילו פירות וירקות למכביר. שתילים כמו פטרוזיליה, כוסברה, נענע, בזיליקום, טימין, שמיר, עירית וסלק יסייעו לכם להכין סלט ירקות עשיר לתפארת, וליהנות מאספקת עלים רעננה ובריאה.

 

עם הקיץ הקרב, ואם יש לכם שמש ישירה לפחות 8 שעות ביום – תוכלו גם לגדל בקלות עגבניות שרי: פשוט לרוקן כמה עגבניות טעימות במיוחד על האדמה או בעציץ ולדאוג להשקיה (עדיף בטפטפות) כדי שהעגבנייה תנבוט.

 

גם תותים אינם מעמידים דרישות גבוהות. הם מסוגלים להיקלט רוב ימות השנה ומסתפקים באדנית נמוכה (20 ס"מ) וקצרה (60 ס"מ). אם תשתלו אותם עכשיו ותקפידו לשמור על אדמה לחה – בתוך כחודשיים תוכלו לקטוף את הפירות ולהכין מהם קינוח.

 

>> עוד גינה עירונית במרפסת

 

את הגינה החמודה שיצרתם תוכלו לקשט ולתייג ביחד עם הילדים בכיף גדול, באופן שגם יסייע להם לעשות בונדינג עם התוצרת החקלאית בהתהוות.

 

החל מצביעה יצירתית של מיכלי עציץ פשוטים:

 

דרך מחזור צעצועים ישנים לטובת השתילים:

 

וכלה בתיוג השתילים, בעזרת שלל רעיונות מקוריים:

 

 

בשיתוף אסם

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד