יולדות ומיילדות מתלוננות: תנאי הלידה בבי"ח "העמק" מחפירים

"נאלצתי לעשות צרכים בסיר", "לא היה לידי מקום למלווה". היולדות מתלוננות ולצוות בי"ח העמק נמאס לתת להן תירוצים. "תצביעו ברגליים" הן אומרות לנשות העמק

זהר כרמי

|

08.03.17 | 08:38

קארין גודינגר, בלידה ב"העמק" מ-2014: "בלידה השניה שלי כבר רציתי לידה פעילה וידעתי שבעפולה זה כמעט בלתי אפשרי, בגלל המרחק למקלחת והמקום שיש ב'תא הלידה'. זה אפילו לא חדר" (צילום: אדם גודינגר)
קארין גודינגר, בלידה ב"העמק" מ-2014: "בלידה השניה שלי כבר רציתי לידה פעילה וידעתי שבעפולה זה כמעט בלתי אפשרי, בגלל המרחק למקלחת והמקום שיש ב'תא הלידה'. זה אפילו לא חדר" (צילום: אדם גודינגר)
 2017 והתנאים אותם תנאים. צולם על ידי מיילדת בבית החולים
2017 והתנאים אותם תנאים. צולם על ידי מיילדת בבית החולים
"אין סיור בבית היולדות שבו לא ניגשות אלי יולדות ושואלות למה אנחנו לא עוברים למבנה חדרי הלידה החדשים", מספרת לי א', מיילדת ותיקה בבית החולים "העמק", שהסכימה לדבר איתי בעילום שם. "מאות לידות בחודש מתרחשות כאן בתנאים פיזיים פשוט מחפירים. הגעתי למצב שבו אני אומרת לזוגות שפונים אלי: 'תצביעו ברגליים'".

 

אבסורד מתמשך

בבית היולדות "העמק" בעפולה, של שירותי בריאות כללית, מתקיימות כמעט 400 לידות מדי חודש. לקהל היולדות של העמק אין הרבה ברירות – בתי החולים האחרים רחוקים מדי והן קהל שבוי. ככה זה בפריפריה. "חדר הלידה שלנו הוא מיקרוקוסמוס של פניה של המדינה", מוסיפה א'. "ככה המדינה שלנו נראית - פריפריה מוזנחת ומנוצלת, הנהלה שלא אכפת לה כי כולם ממילא ימשיכו לבוא ללדת אצלנו וקהל שבוי שלא מתמרד".

 

בשיחות עם יולדות זה חוזר שוב ושוב: "חזרתי ללדת ב"העמק" אך ורק בזכות הצוות המסור והרגיש", מספרת דנה גור ארי, אם לשניים. "אבל בלידה הראשונה, למרות הרגישות וההשתדלות של כולם, הצפיפות בחדר גרמה לי ממש לסטרס. בלידה השנייה, כשהקאתי (חוויה שיכולה לקרות לכל אחת בלידה), השהות בחדר הקטן והצפוף הפכה לבלתי נסבלת. גם במחלקת יולדות לאחר הלידה היה צפוף. עם ארבע יולדות בחדר, אי אפשר להתאושש מהלידה".

 

גם דניאל, שבלידה הראשונה בחרה ללדת ב"פוריה" לאחר שבסיור הזדעזעה מהתנאים הפיזיים ב"העמק", נאלצה עקב הקִרבה לבית ללדת בלידתה השנייה בעפולה. "החוויה היתה מדהימה אך ורק בזכות הצוות. העלמנו עין מהתנאים הפיזיים הגרועים מאוד. לנשות העמק מגיע יותר".

 

"שוב ושוב אומרים לנו שבקרוב עוברים", מספרת א' המיילדת. "נשים שבאו ללדת אצלנו בהריון הקודם מגיעות בהריון הנוכחי ולא מאמינות שהמצב עדיין לא השתנה. זה מחפיר. מדובר באבסורד מתמשך שאני לא רואה את הסוף שלו. אני אומרת את זה עם הרבה כאב, כי אנחנו באמת צוות מדהים עם גישה נהדרת ויחס חם, אבל שוב אומרת: תצביעו ברגליים".

 

כשא' מדברת על הצוות המדהים ואיכות הטיפול ב"העמק", חשוב להגיד, היא צודקת. מלבד התנאים הפיזיים הקשים, העובדות החיוביות לגבי בית יולדות "העמק" מדברות בעד עצמן. מדובר בחדר לידה שזוכה למחמאות רבות לגבי היחס והמקצועיות של הצוות בצורה כמעט גורפת, צוות שעושה עבודה מדהימה באמת; שינויים אדירים, שבחלקם "העמק" היו חלוצים, כגון מדיניות ה"קיסרי הטבעי", מדיניות "אפס הפרדה" המיושמת נפלא; אחוזי הצלחה מהגבוהים בארץ בלידות אחרי קיסרי (VBAC); אחוזי חתך חיץ נמוכים ועוד. כמעט בכל קנה מידה מיילדותי "העמק" בפירוש מצטיינים.

 

אין פרטיות ואין לאן לזוז

בואו נבין במה מדובר. כשהגעתי לראשונה לבית יולדות "העמק" בשנת 2004, חדרי הלידה הקטנים והצפופים היו בדיוק אותם חדרי לידה קטנים וצפופים. הם פשוט לא השתנו. המצב דאז לא זעק לשמיים, פשוט משום שחדרי לידה ברחבי הארץ היו במצב דומה או לא רחוק מכך, כולל חדרי לידה בבתי חולים אחרים של "שירותי בריאות כללית", אלא שבזמן שכל בתי היולדות בארץ עברו שינויים גדולים - ב"העמק" דבר לא השתנה עד היום - לא בחדר הלידה ולא במחלקת היולדות.

 

למעט קצת קוסמטיקה בצורת החלפת הוילונות לדלתות זכוכית אטומה (שאפילו אינן מגיעות עד התקרה), צביעת הקירות, ציפויים בטפט עם תמונות של תינוקות ועננים והכנסת טלויזיות לחדר הלידה, מדובר עדיין באותם "תאי לידה" צפופים, בהם אם המיילדת צריכה לגשת למוניטור או לציוד רפואי אחר, המלווים שלה צריכים לזוז כי אין מקום לצד המיטה לשניים. אם היולדת צריכה להשתמש בשירותים, מביאים לה סיר כי השירותים היחידים נמצאים במיון הצפוף ועמוס הקהל, בקצה מסדרון במרחק עשרות מטרים מחדר לידה.

 

מדובר עדיין באותה מקלחת אחת קטנה בעלת מראה צבאי, הנמצאת אף היא במיון ומקלחת נוספת הנחבאת בחדר שהוא מעין חדר מרפאה והמיילדות משתדלות לאפשר שימוש בה למי שרוצה לידה יותר פעילה, אחרת זה פשוט בלתי אפשרי. כי אין מקום לזוז, פיזית. אין פרטיות. המלווה שלך לא יכול לעזור לך הרבה כשאין לו יותר מכיסא (לעתים נטול משענת) לשבת עליו וגם משם הוא צריך לקום בכל פעם שמישהו מהצוות צריך לגשת לצד מיטתך, מכל סיבה שהיא.

 

גם לי, כמו לקהל היולדות וכמו לצוות עצמו, סיפרו בכל שנה מאז 2008 ש"בונים חדר לידה חדש". בכל שנה פורסם תאריך אחד או שניים שבו, בשעה טובה, "עוברים לחדר הלידה החדש", בדרך כלל "בסוף השנה". בכל שנה צצה מחדש איזו סיבה למה שוב לא עוברים לשם. והסיבה השנה? הקבלן פשט את הרגל. הרי מדובר במרכז רפואי של שירותי בריאות כללית, קופת החולים הגדולה במדינה. אין קבלן אחר? האם מישהו עדיין מאמין שהנהלת המרכז הרפואי "העמק" באמת מתכוונת כשהיא אומרת ש"עוברים לחדר הלידה החדש"?

 

המיילדות איתן דיברתי, כמו המציאות, טוענות שלא. מחלקות אחרות כבר נהנות מבינוי חדש, הנהלת בית החולים עצמה זכתה לבניין חדש, אלא שחדר הלידה, שהוא המחלקה המכניסה הכי הרבה כסף לכיסו של בית החולים, נמצא בבינוי כבר כמעט עשר שנים.

 

ואם כבר הזכרנו כסף, למה שלא נגיד את הסכומים בהם מדובר? ב"העמק" יולדות כמעט 400 נשים בחודש. הביטוח הלאומי מעביר לקופת המרכז הרפואי על פי חוק למעלה מחצי מליון שקלים מדי חודש. נשים בהריון מגיעות לסיורים ב"העמק" כבר שנים ונאמר להן "בקרוב עוברים לחדר הלידה החדש". המציאות אומרת שלא. שוב ושוב, לא. הפריפריה ממילא תמשיך לבוא ללדת, כי אין לה ברירה.

 

מחלקות חדשות ומשופצות - בכל רחבי הארץ

חשוב לספר שבכל מרכז רפואי אחר בישראל, של שירותי בריאות כללית או ממשלתי, שופצו חדרי הלידה ומחלקות היולדות כולן, במהלך העשור האחרון. מי יותר ומי פחות. ב"כרמל" שופצו מחלקות היולדות לפני שנים ובשנתיים האחרונות גם חדר הלידה. ב"בילינסון" שופצו מחלקות היולדות וחדר הלידה לרבות פתיחת מחלקת יולדות חדשה (יולדות ד'), כך גם ב"מאיר", שהוסיפו מחלקת אפס הפרדה חדשה ושיפצו את המיון והחדרים הטבעיים וכמובן "סורוקה" שבמבצע ענק פתחו חדר לידה חדש ומרווח לאחר שנים של לידות ב"עמדות לידה" צפופות, דומות לאלו שב"העמק" לא מתביישים להמשיך ולדרוש מהצוות ליילד בהן ומהקהל ללדת.

 

"ילדתי ב'העמק' ביולי 2014", מספרת קארין גודינגר, אם לשניים (בתמונה). "התאכזבנו מאוד מהתנאים. בלידה השניה שלי לפני חודש, נסענו ללדת בפוריה כי רציתי לידה פעילה וידעתי שבעפולה זה כמעט בלתי אפשרי, בגלל המרחק למקלחת והמקום שיש ב'תא הלידה'. זה אפילו לא חדר. הלוואי שאוכל ללדת ב'העמק' בלידה הבאה, בחדרים חדשים".

 

ע', שילדה ב"העמק" לאחרונה, מתארת: "חדר הלידה פיצי. בכל פעם שהמיילדת צריכה לגשת לעמוד האינפוזיה או למוניטור, בעלי צריך לזוז כי אין מקום. בכל ציר יש לי פיפי והשירותים רחוקים, אז בעלי היה צריך להביא לי סיר. הייתי 32 שעות בחדר הלידה ובכל השעות האלו בעלי ישב על כיסא פלסטיק ללא משענת וזז מצד לצד בכל פעם שמישהו מהצוות צריך היה לגשת לטפל בי. גם אמא שלי, שהיתה איתנו כ-11 שעות, נאלצה לשבת על כיסא פלסטיק בחדר הצפוף הזה. עם כל זה שהצוות מדהים - זה מזעזע".

 

איפה הכסף מאירוע ההתרמה?

כיסאות פלסטיק? בלי משענת? אולי לבית החולים אין כסף. אולי פשוט "אוטוטו עוברים" אז אין טעם לרכוש כיסאות נוחים למלווים של היולדות? אז זהו, שב-2009 נערך "עמק תרום", אירוע התרמה ענק שבמסגרתו תרם הציבור כסף רב לטובת בניית מערך חדרי הלידה החדש ב"העמק", הן בשיטת "הקש בדלת" והן באירוע התרמה רדיופוני בהשתתפות כל המי ומי של עפולה והסביבה. במבצע נתרמו למעלה משני מליון שקלים, אבל מערך חדרי הלידה לא הוקם, 7 שנים אחרי! איפה הכסף?

  

נעמה סלע, דולה ותיקה המלווה זוגות רבים באיזור, מספרת: "אני מביאה לעפולה הרבה יותר יולדות מלכל מקום אחר כי הצוות הוא מדהים, אבל אין מה לומר, כשאת באה לסיור שם את פשוט מתחלחלת. לפוריה כדאי להגיע מוקדם כדי להספיק ליהנות מהג'קוזי, בעוד ל"העמק" לצערי כדאי להגיע מאוחר כי לא רק שלא תהני ממקלחת שנראית כמו מקלחת צבאית צפופה, אז גם השירותים רחוקים ויתכן שתצטרכי לעשות בסיר כי את מחוברת למוניטור".

 

אז למה באמת עד עכשיו אין חדרי לידה חדשים או משופצים? לס', מצוות בית החולים יש השערה והיא קשורה דווקא לכוח אדם. "אנחנו בצוות שואלות את ההנהלה כמעט בכל יום מתי ניכנס לחדר הלידה החדש והתשובות הן לאורך כל השנים 'חסר צוות. יהיה קשה להתרוצץ בין החדרים אם יהיה פה מרווח', 'בחדר לידה חדש יגדל מספר הלידות וצריך להתכונן לזה' וכמובן, התירוץ שקיבלנו לאחרונה: 'הקבלן פשט רגל'.

 

"בזמן שכל חדר לידה בישראל עבר שיפוצים נרחבים, אם לא בינוי חדש לגמרי, אצלנו לפני אולי 15 שנה עברו מוילונות לדלתות ומחיצות אלומיניום! ה'ריקוד' הזה עם המלווים (כי אין מקום לעבור לצד המיטה - גם בעל וגם מיילדת) ממש מביך, אבל מה? יש טלוויזיות! זה אבסורד. איך אפשר להרשות מצב בו כמעט 400 נשים בחודש יולדות בצורה כזו מחפירה?

 

"אני רואה את היולדות בסיורים, הן בהלם, שואלות מתי תעברו כבר? וכל פעם אומרים להן 'בסוף השנה'. זו בדיחה. אני חושבת שזה נורא ואיום. מדכא לחשוב שכך נותנים שירות לנשים. זה זלזול מוחלט ונשים לא יודעות לדרוש את הזכויות שלהן. ברור שבפריפריה, כשהמרחקים בין בתי החולים השונים הם גדולים, קל לא לתת את השירות כי הן ימשיכו לבוא ללדת. הכי מתסכל לראות מחלקות חדשות ובנין הנהלה חדש ורק חדר לידה משנות ה-60 או ה-70".

 

א' המיילדת מסכימה: "אין אצלנו ממש תחרות וזו הבעיה. ההנהלה שלנו יודעת שהציבור ימשיך להגיע והם מנצלים את זה. עד לפני כמה חודשים אמרו 'אוטוטו אנחנו עוברים'. אני חשבתי כבר אז שזה לא יקרה כי הם לא יכולים להגדיל את התקינה וההנהלה לדעתי ידעה שאי אפשר יהיה לעבור לחדר לידה חדש, גדול ומרווח עם אותו גודל של צוות, אז הכי פשוט זה להגיד 'אנחנו בונים חדר לידה', אבל לא להתכוון לזה באמת ועובדה, הנה, לא קורה".

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

תגובת דוברות בית יולדות "העמק":

אכן יש צדק בטענות העולות בכתבה. צר לנו על העיכוב הרב בהפעלת הבניין, אולם שינויים ואילוצים רגולטוריים במהלך בנייתו, כגון דרישות פיקוד העורף למיגון חדרי הלידה, אילצו את ההנהלה לתכנן את הבניין מחדש והדבר הביא לעיכוב ניכר. בנוסף, בחודשים האחרונים חל עיכוב נוסף בשל פשיטת הרגל של הקבלן, אולם הבנייה התחדשה במרץ רב ובהערכת המצב שנערכה בימים האחרונים, דווח להנהלה שהבניין יחל לפעול ברבעון האחרון של שנה זו.

 

בבניין החדש יהיו 10 חדרי לידה מרווחים ומותאמים לצרכים של היולדת ובן זוגה, עם שירותים ומקלחת צמודים לכל חדר וחדרים ייעודיים ללידה טבעית וכן חדר ניתוח לניתוחים קיסריים דחופים בתוך מתחם חדרי הלידה. במחלקת היולדות יאושפזו 2 נשים בלבד בחדרים שעוצבו כך שלשתיהן גישה לחלון וישנם חדרים פרטיים רבים.

 

המצויינות המקצועית והאנושית של כל אנשי הצוות באגף יולדות וילודים מחפה על תנאי תשתית שאינם מותאמים ואנו גאים על כך שלמרות התשתית המיושנת, נשות האזור כולו מצביעות ברגליים ובוחרות ללדת בעמק.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמא, דולה, אספנית כפייתית של מידע והאדם היחיד בארץ שבדק באישית-לוחצת את כל בתי היולדות - מצפת ועד אילת. חוץ ממידע, יש לי גם ים תובנות על הריון ולידה בארץ הקודש ואיך לעשות את זה בטוב. מכשירה דולות, מרצה בתחומי הריון ולידה לאנשי מקצוע ולקהל הרחב.עוסקת ביעוץ לנשים בהריון לקראת לידה, כי לכל אחת יש לידת חלומות שמחכה לה.את מביאה את החלום, אני את הידע והקשרים שיגשימו לך בדיוק את הלידה שאת רוצה.לאתר של זהר כרמי.