חמים על חמין? לאסנת לסטר
יש בשבילכם 3 מתכונים מעולים

שבת עוד רגע כאן, אז זה הזמן לפנות מקום על הפלטה ולהחליט איזה חמין תכינו: טוניסאי עם בשר ועגבניות, עיראקי עם עוף ואורז או טברייני עם אטריות

אסנת לסטרפורסם: 16.02.17 00:35
חמין חיטה טוניסאי עם רסק עגבניות וביצים קשות (צילום: אסנת לסטר)
חמין חיטה טוניסאי עם רסק עגבניות וביצים קשות (צילום: אסנת לסטר)

עוד כילדה אהבתי כל חיה שראיתי: חתולים, כלבים, צבים, ברווזים או תרנגולות. החלום הגדול שלי היה לגדל כלב, אבל אמא ממש לא הסכימה. הייתי קוראת את סדרת הספרים "החמישייה הסודית" של אניד בלייטון ומדמיינת שאני ג'ורג'י, הילדה עם הכלב טימותי. כל מה שרציתי זה כלב אחד שהולך אחרי והוא שלי - וידעתי שיום אחד, כשאצא מרשות הורי, זה יקרה.

 

הייתי נשואה פחות משנה כשיום אחד, תוך כדי טיול ברחובות ירושלים, עברתי ליד חנות חיות ושם ראיתי אותה – את הכלבה הראשונה שלי. המוכר אמר שהכלבה עולה 40 לירות ושהיא בת 7 חודשים. 40 לירות היו הוצאה גדולה עבורנו באותה תקופה, אבל היא היתה בדיוק הכלבה שרציתי: טריירית מעורבת בהירה. הוצאתי מהתיק את פנקס הצ'קים ושילמתי. כל הדרך הביתה חייכתי אל אנשים שעברו מולי ולא היה אכפת לי מה הם חושבים.

 

הייתי בחודשים מתקדמים של ההיריון הראשון כשטופסי חלתה והקיאה, מה שהצריך ביקור דחוף אצל וטרינר. אמרו לי שממש מול הבניין שלנו, מעבר לחצר מנזר רטיסבון, גר וטרינר בשם ד"ר גרבר שהוא גם הרופא של גן החיות התנ"כי. למרות ההיריון המתקדם לקחתי את הכלבה על הידיים והתחלתי צועדת לאט לכיון המנזר. בניין המנזר היה מוקף גדר גבוהה מאוד, וגם הגדר וגם המנזר עצמו היו בנויים אבני סלע ירושלמית לבנה. הכל מסביב היה בצבעים לבנים וקרים.

 

פתחתי את שער הגדר ונכנסתי לחצר המנזר. מרחוק ראיתי דלת וניגשתי לשם. לא הייתי בטוחה שאני במקום הנכון. פתחתי לאט את הדלת ולרגע חשבתי שאני חולמת: בפנים נגלתה חצר גדולה עם דשא ירוק, עצים ופרחים, ובה בית עם גג רעפים ומרפסת עם גדר עץ ציורית. על הדשא הסתובבו ברווזים וכלב עם רגל חבושה, ועוד כמה חתולים שכבו על גיגית ונמנמו בשמש. זה היה כמו להיכנס לתוך חלום, מציאות אחרת שממש לא קשורה למקום שממנו הגעתי כרגע. לרגע לא יכולתי לעשות צעד, עמדתי וסקרתי את המקום.

 

ד"ר גרבר חיכה לי בחדר הבדיקות שבקצה החצר. תוך שהוא בודק את הכלבה הסברתי לו שאני צריכה ללדת בשבועות הקרובים וחשוב לי שתינוק (או תינוקת) לא יבואו במגע עם כלב חולה. אחרי שמישש, לחץ והזיז כל איבר וזנב אצל טופסי ד"ר גרבר הרים את ראשו, חייך ואמר: "הכלבה לא חולה, היא פשוט בהיריון".

 

ביקור אצל וטרינר במנזר. אוסנת וטופסי
    ביקור אצל וטרינר במנזר. אוסנת וטופסי
     

    חמין חיטה טוניסאי עם רסק עגבניות וביצים קשות

     

    דניאלה אבודרם מגבעת אבני למדה להכין את המתכון מאמה, שעלתה ארצה מטוניסיה.

     

    מרכיבים

    כ-6 מנות

      

    • 1/2 ק"ג (1/2 2 כוסות) חיטה
    • 1/3 כוס שמן
    • 1 בצל פרוס
    • 200-150 גרם רסק עגבניות
    • 1 כפית סוכר
    • 1 ק"ג בשר בקר – נתח מספר 8 (שריר הזרוע)
    • 1 כף פפריקה מתוקה
    • 1 כפית פלפל לבן טחון
    • 1 כפית כורכום
    • 1 כפית מלח
    • ביצים קשות (לא קלופות) כמספר הסועדים

     

    אופן ההכנה

    1. משרים את החיטה במים חמים במשך 40-30 דקות. שוטפים ומסננים.
    2. מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל עד שהוא רך ושקוף. מוסיפים את רסק העגבניות והסוכר, ומבשלים דקה-דקה וחצי תוך ערבוב.
    3. מוסיפים את נתחי הבשר ויוצקים לסיר מים רותחים עד לגובה של כ-1 ס"מ מעל פני המצרכים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כשעה, עד שהבשר מתרכך.
    4. מוסיפים לסיר את החיטה והתבלינים ומבשלים על אש קטנה כ-30 דקות נוספות. טועמים ומתקנים תיבול. אם צריך, מוסיפים מים רותחים (הם צריכים להגיע לגובה של כ-1 ס"מ מעל פני המצרכים שבסיר).
    5. מוסיפים לסיר את הביצים הקשות, מכסים ומעבירים למשך הלילה לפלטה או לתנור שחומם ל-100-90 מעלות. כמה שעות לפני ההגשה כדאי לבדוק את כמות הנוזלים שבסיר, ואם החיטה יבשה להוסיף 2-1 כוסות מים רותחים.

     

    פילָה - חמין טברייני עם אטריות (צילום: אסנת לסטר)
      פילָה - חמין טברייני עם אטריות(צילום: אסנת לסטר)
       

      פילָה - חמין טברייני עם אטריות

       

      פילה הוא חמין שאין בו נוזלים, כך שקל לטלטל אותו ממקום למקום. ולמה זה חשוב? כי בימי הקיץ אפשר לארוז אותו בקלות וללכת אתו לחוף הכנרת כדי להימלט מהחום.

       

      המתכון הוא של איילת יהושע-לוגסי מטבריה, שלמדה להכין את החמין מאמה יעל - דור שישי בטבריה.

       

      מרכיבים

      • 6 מנות
      • שמן לטיגון
      • 4 תפוחי אדמה פרוסים
      • 6-5 נתחי עוף (שוקיים או ירכיים)
      • 1 בצל גדול קצוץ
      • 400 גרם אטריות שטוחות רחבות
      • 1 כף מלח
      • 1 כפית פלפל שחור טחון
      • 6-5 ביצים קשות

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים 1/2 כוס שמן בסיר שטוח ורחב ומטגנים את פרוסות תפוחי האדמה עד שהן מזהיבות. מוציאים את תפוחי האדמה מהסיר ושומרים בצד.
      2. מוסיפים לסיר 1/4 כוס שמן ומחממים. מוסיפים את נתחי העוף ומטגנים אותם עד שהם משחימים מכל הצדדים. מוציאים את נתחי העוף מהסיר ושומרים בצד.
      3. מוסיפים לסיר 1/3 כוס שמן ומחממים. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד להזהבה. מסירים מהאש.
      4. מרתיחים בסיר נפרד הרבה מים עם מעט מלח. מוסיפים את האטריות, מערבבים, מביאים שוב לרתיחה ומבשלים 2 דקות נוספות. מסננים ושוטפים.
      5. שמים בקערה את הבצל המטוגן עם השמן שנותר בסיר ועם המלח והפלפל. מערבבים.
      6. מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בתחתית סיר גדול. מניחים מעל מחצית מכמות האטריות, ולאחר מכן את העוף, תערובת הבצל והשמן, הביצים הקשות ולבסוף את יתרת האטריות.
      7. מכסים את הסיר ואופים 10-8 שעות בתנור שחומם ל-110-100 מעלות. לחלופין, אפשר להניח את הסיר על פלטה חשמלית.

       

      תבית - חמין אורז עיראקי (צילום: דניאל לילה, מתוך הספר ''עוד סיר לשבת'' בהוצאת ''מודן'')
        תבית - חמין אורז עיראקי(צילום: דניאל לילה, מתוך הספר ''עוד סיר לשבת'' בהוצאת ''מודן'')
          

        תבית - חמין אורז עיראקי

         

        מתכון של נעמי בדרי מטבריה.

         

        מרכיבים

        • 1/2-1/3 כוס שמן לטיגון
        • 3 בצלים קצוצים
        • 1 עוף מחולק למנות
        • 2-1 כפות בהרט (תערובת טחונה של פלפל שחור, פלפל אנגלי, קינמון, ציפורן, הל, אגוז מוסקט וכמון)
        • 1 כפית מלח
        • 2 כוסות אורז
        • 2 כפות רסק עגבניות
        • אפשרות: ביצים קשות כמספר הסועדים

         

        אופן ההכנה

        1. מחממים את השמן בסיר ומטגנים 2 בצלים קצוצים עד להזהבה קלה. מוסיפים את חלקי העוף וממשיכים לטגן עד שהם מזהיבים מכל הצדדים.
        2. מוסיפים לסיר את התבלינים ו-1 כוס מים, וממשיכים לבשל על אש קטנה עוד 10 דקות, עד שהנוזלים בסיר קצת מצטמצמים.
        3. מערבבים את האורז עם 4 כוסות מים ועם רסק העגבניות ומוסיפים לסיר. מסדרים את המצרכים בסיר כך שחלקי העוף יהיו במרכז האורז.
        4. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומכסים. מבשלים על אש קטנה עוד כ-20 דקות.
        5. בינתיים מטגנים את הבצל הקצוץ השלישי עד שהוא מזהיב היטב.
        6. מורידים את הסיר מהאש. מפזרים מעל האורז את הבצל המטוגן ומוסיפים את הביצים הקשות.
        7. מניחים את הסיר על פלטה חשמלית או בתנור שחומם ל-110 מעלות, ומחממים כמה שעות או עד למחרת.

         

        טיפים

        • חלקו התחתון של התבשיל נחרך ונשרף קלות, ולכן כדאי לבדוק את התבשיל מדי פעם ולהפחית בשעות הבישול אם צריך. בכל מקרה, גם החלק השרוף טעים ויש כאלה שממש אוהבים אותו.
        • אפשר להחליף את חלקי העוף בעוף ממולא באורז וחלקי עוף פנימיים (קורקבנים, לבבות וכבדים).

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

        ______________________________________________________________________________________

         

        ויש גם מתכון מנצח והמון טיפים לתבשיל קדרה מושלם. לחצו על התמונה

         

          (צילום: דניאל לילה)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)