אדריכלות
ערוצים

ועל הגג - ממלכתה של האם:
דופלקס משפחתי מול פארק הירקון

דירה בצפון תל אביב שופצה כליל ועוצבה בפשטות אלגנטית, עם גרם מדרגות מרחף, חלונות גדולים מול צמרות העצים וחדר שינה שפתוח כולו אל מרפסת הגג הרחבה

החלונות הגדולים חולקו בצורה מינימלית ומוסגרו בפרופילים לבנים ודקים ככל האפשר. צבעי הפנים נבחרו במחשבה על התאמה לנוף (צילום: עמית גרון)
החלונות הגדולים חולקו בצורה מינימלית ומוסגרו בפרופילים לבנים ודקים ככל האפשר. צבעי הפנים נבחרו במחשבה על התאמה לנוף (צילום: עמית גרון)
המטבח עוצב בפשטות ובאלגנטיות: ארונות תחתונים אפורים על רקע קיר בגוון זהה, ומשטח נירוסטה. המקרר מוסווה בקיר ארונות גבוהים ולבנים (צילום: עמית גרון)
המטבח עוצב בפשטות ובאלגנטיות: ארונות תחתונים אפורים על רקע קיר בגוון זהה, ומשטח נירוסטה. המקרר מוסווה בקיר ארונות גבוהים ולבנים (צילום: עמית גרון)
גרם המדרגות עוצב ממשטח ברזל דק, שכופף ונצבע לבן. כדי לצמצם את השטח שהן תופסות המדרגות כמעט מרחפות, ותלויות מהתקרה באמצעות כבלים. מימין מבט אל הקומה העליונה, ומשמאל ישורת המדרגות למעלה. מאחורי הזכוכית החלבית מסדרון שמחבר את חדרה של האם עם חדר הארונות (צילום: עמית גרון)
גרם המדרגות עוצב ממשטח ברזל דק, שכופף ונצבע לבן. כדי לצמצם את השטח שהן תופסות המדרגות כמעט מרחפות, ותלויות מהתקרה באמצעות כבלים. מימין מבט אל הקומה העליונה, ומשמאל ישורת המדרגות למעלה. מאחורי הזכוכית החלבית מסדרון שמחבר את חדרה של האם עם חדר הארונות (צילום: עמית גרון)
חדר השינה פונה למרפסת גג רחבה. פרגולת מתכת לבנה מייצרת המשכיות נעימה של מישור התקרה החוצה (צילום: עמית גרון)
חדר השינה פונה למרפסת גג רחבה. פרגולת מתכת לבנה מייצרת המשכיות נעימה של מישור התקרה החוצה (צילום: עמית גרון)
גם חדר הרחצה של האם פונה אל המרפסת (צילום: עמית גרון)
גם חדר הרחצה של האם פונה אל המרפסת (צילום: עמית גרון)
הצמחים על הגג נתונים בכדי חרס אפורים, ומשתלבים עם נוף הפארק (צילום: עמית גרון)
הצמחים על הגג נתונים בכדי חרס אפורים, ומשתלבים עם נוף הפארק (צילום: עמית גרון)
סנדלי עקב עם קטיפה
מחיר רגיל: 219
תיק צד דמוי עור
מחיר רגיל: 169
מכנסיים קצרים עם רוכסן אחורי
מחיר רגיל: 119
שמלה בגזרה משוחררת
מחיר רגיל: 349
מחיר מבצע: 209
נעלי סניקרס עם חיתוכים
מחיר רגיל: 109
מכנסיים בגזרה גבוהה
מחיר רגיל: 349
מחיר מבצע: 149

נעים לשוטט ביום חורפי ברחוב בני דן בתל אביב, בין עצי קזוארינה ואקליפטוס ותיקים וליד נחל הירקון; כיף לראות את האצנים ואת שייטי הקיאקים שלא נבהלים ממזג האוויר, ולהרגיש לרגע אירופה.

 

אך כשמסתכלים מכיוון הפארק על הבניינים שמולו, חוזרים מיד למציאות האורבנית של תל אביב ולבנאליות של אדריכלות הבנייה למגורים בארץ. מכאן קצת קשה לדמיין שבקומה העליונה של אחד המבנים הללו יש דירת דופלקס ישנה, שעוצבה מחדש במיומנות ובפשטות מתוחכמת.

 

בעלת הבית, בשנות ה-40 לחייה, היא אקדמאית העובדת במקצוע חופשי ואמא לשני ילדים. אל הדירה עברה המשפחה אחרי שיפוץ יסודי במיוחד, שהרעיון העומד בבסיסו הוא הפרדה בין הקומה המשפחתית לקומת הגג, שהיא ממלכתה של האם.

 

המעצבת והנדסאית האדריכלות ורד בלטמן-כהן, אומרת שמקור ההשראה שלה כאן היה האדריכל היפני יושיו טניגוצ'י, שדוגל בתכנון המתייחס לסביבה, בלי להשאיר עדות למאמץ האדריכלי. ואכן, כשנכנסים לדירה התחושה היא שהנוף דומיננטי, ושנעשה כאן מעט מאוד; הכל פתוח ואוורירי, ויחד עם זאת פשוט.

 

מבט מהמטבח אל הסלון. ספריית המתכת לבנה כמו הקיר, וכמו גרם המדרגות (צילום: עמית גרון)
מבט מהמטבח אל הסלון. ספריית המתכת לבנה כמו הקיר, וכמו גרם המדרגות(צילום: עמית גרון)

 

בין הקירות לרצפה ולתקרה מפריד ''פס ניתוק'' (צילום: עמית גרון)
בין הקירות לרצפה ולתקרה מפריד ''פס ניתוק''(צילום: עמית גרון)

 

המרחב המרכזי של הבית נפתח אל נוף צמרות העצים של הפארק, ובמרחק ניתן לראות את רדינג. כדי להעצים את תחושת הפתיחות, בחרה בלטמן-כהן בחלוקה מינימלית של חלון הסלון, והשתמשה בפרופיל אלומיניום דק במיוחד (ברוחב סנטימטר וחצי).

 

בקומת הכניסה – מרחב פתוח של סלון, פינת אוכל ומטבח, וחלק פרטי שבו שני חדרי הילדים וחדר רחצה. על הרצפה לוחות רחבים יחסית של אלון מעושן, וכל דלתות החדרים והארונות נמצאות במישור הקיר, ללא משקוף בולט, כך שהן כמעט ואינן מורגשות. תחושה של ניקיון ואלגנטיות מתקבלת גם מהבחירה בפס ניתוק בעובי של כשני סנטימטרים בין הקירות לרצפה ולתקרה.

 

הדלתות כולן נמצאות במישור הקיר, ללא משקוף בולט, כך שהן כמעט ואינן מורגשות (צילום: עמית גרון)
הדלתות כולן נמצאות במישור הקיר, ללא משקוף בולט, כך שהן כמעט ואינן מורגשות(צילום: עמית גרון)

 

הרהיטים נרכשו (כמעט כולם) במיוחד לדירה, והם משדרים קלות איכותית. בלטמן-כהן מספרת שניסתה להתאים את הגוונים לנוף הניבט מהחלון, כך שתהיה תחושה של השלמה ולא של ניגוד. בסלון - ספרייה ארוכה, לבנה וקלת מראה, העשויה ממוטות ברזל דקים; ספת ר' ארוכה ופשוטה באפור בהיר (של המותג B&B) ושולחן (MOROSO); מנורה על כבל שנמתח מרצפה לתקרה (בעיצובו של פרנטזי לחברת FLOS האיטלקית), ממוקמת על רקע החלון ומשלימה את המראה העדין.

 

בהיר ולא מתאמץ (צילום: עמית גרון)
בהיר ולא מתאמץ(צילום: עמית גרון)

 

המטבח ופינת האוכל הם חלק בלתי נפרד מהחלל המרכזי, ומעוצבים גם הם בפשטות ואלגנטיות: הארון התחתון ומשטח העבודה עשויים עץ צבוע בגוון אפור בהיר, וממוקמים על קיר בגוון זהה. עיקר האחסון הוא בארון קיר לבן וגבוה, שמחביא בתוכו גם את המקרר. בחלקו העליון של הארון משולב גם תריס יציאת האוויר של מערכת המיזוג המרכזית. שולחן האוכל (מתוצרת POLIFORM) עשוי קוריאן.

 

מבט מכיוון המבואה וגרם המדרגות (צילום: עמית גרון)
מבט מכיוון המבואה וגרם המדרגות(צילום: עמית גרון)

 

למדרגות נוכחות מינימלית בסלון (צילום: עמית גרון)
למדרגות נוכחות מינימלית בסלון(צילום: עמית גרון)

 

גרם המדרגות הוא האלמנט הדומיננטי בקומה התחתונה. הוא עוצב כמעין אובייקט קל ממשטח ברזל דק (עובי של כסנטימטר אחד), מכופף וצבוע לבן. כדי לצמצם את השטח שהמדרגות תופסות הן כמעט מרחפות, תלויות באמצעות כבלים הקשורים לתקרה ומשמשים גם כמעקה. תחת מסד המדרגות מיקמה המעצבת ארון נוסף לאחסון.

 

הכבלים התלויים מהתקרה משמשים גם כמעקה (צילום: עמית גרון)
הכבלים התלויים מהתקרה משמשים גם כמעקה(צילום: עמית גרון)

 

בקומה העליונה, קומת הגג, תוכננו חדר השינה של האם וחדרי עבודה, ארונות ורחצה. חדר השינה וחדר הרחצה פתוחים אל מרפסת רחבה ומגוננת, שרצפתה כוסתה באריחי בטון אפורים וגדולים (120X120 סנטימטרים). פרגולת מתכת לבנה מייצרת המשכיות נעימה של מישור התקרה החוצה, ומאזכרת את גרם המדרגות האלגנטי. הצמחים נתונים בכדי חרס אפורים, ומשתלבים עם נוף הפארק.

 

פינת ישיבה ואוכל על המרפסת (צילום: עמית גרון)
פינת ישיבה ואוכל על המרפסת(צילום: עמית גרון)

 

 (צילום: עמית גרון)
(צילום: עמית גרון)

 

כשביקרנו בדירה לצורך הכנת הכתבה, בת ה-11 חזרה בדיוק מבית הספר, והיתה קצת מצוברחת. אמא שלה, שהסתובבה יחפה ובטרנינג, מיהרה להכין לה שניצל צמחוני עם פירה; טכנאי שישב ליד שולחן העבודה סידר איזו בעיה במחשב, והכלב, מסוג קבליר קינג צ'ארלס ספנייל, לא הפסיק לדרוש תשומת לב בנביחות.

 

פרטי הטריוויה האלה נשמעים מיותרים. אך יותר משמעותי מאדריכלות מצוינת, שיפוץ שנעשה ברמה גבוהה ודקורציה בטעם מעודן, נעים לראות שזה בית מתפקד, בית שחיים בו.

 

קומת הכניסה של הדירה, לפני השיפוץ (תוכנית: אדריכלות ועיצוב ורד בלטמן כהן)
קומת הכניסה של הדירה, לפני השיפוץ(תוכנית: אדריכלות ועיצוב ורד בלטמן כהן)

 

ולאחריו (תוכנית: אדריכלות ועיצוב ורד בלטמן כהן)
ולאחריו(תוכנית: אדריכלות ועיצוב ורד בלטמן כהן)

 

תוכנית קומת הגג לפני השיפוץ (תוכנית: אדריכלות ועיצוב ורד בלטמן כהן)
תוכנית קומת הגג לפני השיפוץ(תוכנית: אדריכלות ועיצוב ורד בלטמן כהן)

 

ולאחריו: ממלכתה של האם (תוכנית: אדריכלות ועיצוב ורד בלטמן כהן)
ולאחריו: ממלכתה של האם(תוכנית: אדריכלות ועיצוב ורד בלטמן כהן)

 

  • קבלן: אלי בן הרוש מחברת "איזומטריה"
  • גנן: בועז רון
  • נגרות אומן: "נגריית כינרתי"
  • רהיטים: "הביטאט"
  • רהיטי מרפסת: ''טולמנ'ס"
  • תאורה: "אסטי אור"
  • חלונות: "פתח ודלת" - אלומיניום מינימאל "פנורמה"
  • מסגרות מדרגות + פרגולה בגג: " מסגריית גרינברג"
  • פרקט + ריצפת בטון צפה בגג: "אבני טל"
  • משטחי נירוסטה: "תותחני"
  • זכוכיות: "אא מראות"
  • מיזוג אוויר: "קרור ספיר"

 

אוהבים עיצוב ואדריכלות? לחצו על התמונה ועקבו אחרינו גם באינסטגרם: 

לחצו על התמונה ועקבו אחרינו גם באינסטגרם (צילום: studio Kaksikko, Piippu)
לחצו על התמונה ועקבו אחרינו גם באינסטגרם (צילום: studio Kaksikko, Piippu)

 

 

 
הצג:
כל התגובות לכתבה "ועל הגג - ממלכתה של האם: דופלקס משפחתי מול פארק הירקון"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביגדיל
RUNY