תופעה: בעלי דירות מסרבים להשכיר דירה למשפחות צעירות עם ילדים

מחפשים דירה משפחתית להשכרה? היכונו למסכת תלאות. היום יותר מתמיד, בעלי דירות מעדיפים רווקים ששומרים על הנכס, בלי ילדים שמציירים על הקיר ובלי רעש לשכנים

בעלי הדירות מחפשים שוכרים שישמרו על הנכס   (צילום: Gettyimages)
בעלי הדירות מחפשים שוכרים שישמרו על הנכס (צילום: Gettyimages)

"תגידו, זה אמיתי? כבר פעם שלישית ברציפות שאני מתקשרת לגבי דירה/יחידה, ואיך ששומעים שיש לי ילדים הם מתחילים לגמגם 'ותראי ותשמעי, אבל זה לא מתאים!'. מה אני אמורה לעשות איתם, למסור אותם לאימוץ?" .

 

 

קרולין (38), אם חד־הורית (לבני 8 ו־7) מהצפון, פרסמה את הסטטוס הזה לאחרונה בדף הפייסבוק שלה. התגובות הרבות והמזדהות לא איחרו לבוא: למשל, "גם אני נתקלתי בזה, זוועה. 'אה, יש לכם שלושה ילדים? לא מתאים'"; "זה קרה לי אתמול, הוא שמע שיש לי ילדים וניתק לי בפרצוף"; "בושה! מי ישמע, כאילו שלהם לא היו ילדים שבטח הפריעו לכל השכונה".

 

בריאיון מספרת קרולין שלא הופתעה משטף התגובות לפוסט שלה: "בעבר, כשרציתי לשכור דירה, שאלו אם יש לי כלב. בשנה האחרונה ישר שואלים אם יש לי ילדים, ואז המחיר עולה אוטומטית או שמתחילים תירוצים: 'זה לא מתאים, יהיה רעש, מה השכנים יגידו'. אנשים מפחדים מילדים. הם מעדיפים סטודנטים, רווקים. כשאני אומרת שאני גרושה, מתחילים להיכנס לי לתחתונים:

"בעבר, כשרציתי לשכור דירה, שאלו אם יש לי כלב. בשנה האחרונה ישר שואלים אם יש לי ילדים, ואז המחיר עולה אוטומטית או שמתחילים תירוצים"

'מה עם הגרוש? את מקבלת מזונות?' זה לא עניינם. יש דעות קדומות לגבי גרושות. אני חושבת שדווקא בתור אמא אני דיירת יותר יציבה ובטוחה, משום שיש לי אחריות גדולה על פרנוס הילדים שלי".

 

רותם חלה (25), נשואה ואמא לילד (3) מכפר־סבא, סייעת בגן, מדווחת על ניסיון דומה. "בעבר גרנו אצל הוריי ברחובות", היא אומרת. "כשבעלי קיבל עבודה בכפר־סבא, נאלצנו לשכור דירה. ברגע שאמרנו לבעלי הדירות שיש לנו ילד קטן, התחילו הסירובים: 'הילד ירעיש, יבכה, יהרוס את הקירות'. ניסינו להסביר שיש חוזה, שאנחנו מתחייבים להחזיר את הבית נקי ומבריק כמו שקיבלנו אותו. שום דבר לא עזר. אנשים אמרו: 'אני לא מכניס לדירה שלי ילדים קטנים'.

 

חודש שלם חרשנו את כל כפר־סבא. או שלא היו מוכנים בכלל לשמוע על השכרה או שהתחילו להציב תנאים מוגזמים: חתימות ועירבון ועוד ועוד. נחשוב מיליון פעם לפני שנעבור שוב דירה, כי אנחנו לא בטוחים שנמצא משהו אחר".

 

התפשרנו על בית רחוק מהעבודה

כיצד אפשר להסביר את המצב שנוצר? אחת הסיבות נעוצה בעובדה שלמשפחות כיום יש פחות דירות בבעלותן מאשר בעבר. בדיון שהתקיים לאחרונה בכנסת בנושא הפער הבין־דורי, הוצגו נתונים חדשים על מצב הדיור, הפנסיה ושוק העבודה, המעידים על פער בין ילידי שנות ה־80 וה־90 ובין ילידי שנות ה־70 וה־60. מנתוני הלמ"ס עולה כי כיום רוב הזוגות הנשואים, ילידי שנות ה־80 וה־90, גרים בדירות שכורות. לפני 20 שנה רוב הזוגות בגילם גרו בדירה משלהם ולא נדרשו לחסדיהם של משכירי דירות.

 

גם נעמה ורמי, הורים לארבעה מאזור השרון, נאלצו לעבור דירה בזמן האחרון. המשימה הייתה כל כך מפרכת, עד שהם התפשרו לבסוף על אזור מרוחק ממקום העבודה של שניהם. "אמרו לנו שארבעה ילדים זה הרבה בלגן ורעש. מישהי אמרה: 'אני לא משכירה למשפחות עם יותר משני ילדים'", הם נזכרים. "הבטחנו שנשאיר את הבית מצוחצח, שהילדים שלנו שקטים והסברנו שבשום מקום שבו גרנו לא הייתה לנו בעיה עם השכנים או עם בעלי הדירה. הצענו להביא המלצות. כלום לא עזר".

 

שקט בין שתיים לארבע

"במדינות אחרות מצאו פתרון לבעיה הזאת", אומר עו"ד גיל גן־מור, מנהל היחידה לזכויות חברתיות־כלכליות באגודה לזכויות האזרח. "בארצות־הברית, למשל, יש חוק דיור הוגן האוסר על אפליה. בנוסף, רבות מהדירות להשכרה שם הן בפרויקטים שמנהלות חברות גדולות, וקל יותר להפעיל עליהן פיקוח ממשלתי. המצב בארץ ישתפר, אם יהיו יותר דירות להשכרה והשוק יעבור לחברות".

 

ש' (33), נשואה ואמא לשלושה ילדים קטנים מאזור השפלה, מספרת שנתקלה ביחס מפלה כשחיפשה דירה להשכרה: "גרנו בדירת שני חדרים. לפני שנה וחצי, כשנולד הילד השלישי, החלטנו

"אמרו לנו שארבעה ילדים זה הרבה בלגן ורעש. מישהי אמרה: 'אני לא משכירה למשפחות עם יותר משני ילדים'"

לחפש דירת שלושה חדרים ומעלה.

 

התחלתי לעשות טלפונים, וזה היה מדהים: השאלה הראשונה שנשאלתי הייתה כמה ילדים יש לי ובני כמה הם. אחרי שעניתי אמרו לי ישר בפנים שזה לא מתאים או שהתחילו להתפתל ולתרץ: 'תראי, לי באופן אישי אין בעיה עם ילדים, אבל יש כאן שכנים מבוגרים בבניין והרעש של הילדים יפריע להם'; 'הדירה בדיוק עברה שיפוץ ואנחנו לא רוצים שהילדים יהרסו אותה או יציירו על הקירות'. לפעמים פשוט אמרו לי שמעדיפים להשכיר לסטודנטים רווקים. הייתי בהלם. נעלבתי. אנחנו משפחה סולידית, אנשים עובדים. כל 'חטאנו הגדול' הוא שהעזנו להביא ילדים לעולם. מה נסגר איתכם, אנשים?"

 

פרופ' יוסי דהאן, ראש החטיבה לזכויות אדם במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת־גן, לא מופתע מהדיווחים האלה. "זה נובע ראשית כל מהביקוש העצום לדירות להשכרה מול ההיצע הנמוך", הוא אומר.

 

"המדינה הייתה צריכה להוציא מכרזים שבהם היו אמורות להיות עשרות אלפי דירות להשכרה, ומשרד האוצר חזר בו. הבעיה היא שקשה מאוד להוכיח אפליה באופן כללי. אמנם קיים חוק מ־2001 האוסר על אפליה על רקע מעמדי, אבל נושא הדיור לא נכלל שם. כיום יש יוזמות חקיקה שמנסות להסדיר את נושא השכירות, כמו 'חוק שכירות הוגנת' בהובלת ח"כ סתיו שפיר. מן הראוי היה להכניס להצעת החוק הזו סעיף האוסר על אפליה בדיור על רקע מעמד או מצב משפחתי".

 

הופליתם? תתלוננו

האגודה לזכויות האזרח מפעילה פרויקט "אפליה במבחן" לבדיקת מקרים של אפליה סמויה בדיור. אם אתם חושדים שדירה מסוימת לא הושכרה לכם רק בשל מצבכם המשפחתי, פנו לטל' 073-7050752 או 03-5608185.

 

  (צילום: עדי אורני סגנון: שלו לבן)
    (צילום: עדי אורני סגנון: שלו לבן)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד