צילום: שי יחזקאל

לא סתם שמן: כל הדברים הנפלאים שאפשר להפיק משמנים

איזה שמן הכי מומלץ לטיגון, עם מה בריא במיוחד לתבל את הסלט ובאילו שמנים אתריים כדאי לצייד את ארון התרופות הביתי. פיליס גלזר מעלה את השמן על נס

ימי סוף המסיק וחג השמן הם תירוץ מצוין לרענן את מזווה השמנים וליהנות מהם במטבח ובשגרת הטיפוח והיופי במשך כל ימות השנה (צילום: Shutterstock)
ימי סוף המסיק וחג השמן הם תירוץ מצוין לרענן את מזווה השמנים וליהנות מהם במטבח ובשגרת הטיפוח והיופי במשך כל ימות השנה (צילום: Shutterstock)
לא יודעת אם זה סוף המסיק או חג השמן שגורמים לי להרהר בתרומתו של השמן לחיינו בימים האחרונים. חשבתם פעם מה היינו עושים בלעדיו? הרי כמעט כל מתכון מתחיל ב"מחממים שמן במחבת...". אבל שמן הוא לא רק מאבני היסוד של כל מטבח, הוא משמש את תעשיות התרופות, הטיפוח והרכב, וקשה לדמיין אותן מתקיימות בלעדיו.

 

אז איך זה שאנחנו נזכרים להעלות את השמן על נס רק פעם בשנה, וגם אז מדברים בעיקר על טיגון? בעולם הקדום הייתה לשמן משמעות מיוחדת - משחו את מלכי ישראל בשמן זית והאירו באמצעותו את בית המקדש, ההודים השתמשו בשמן שומשום להרגעת הגוף והנשמה, והאצטקים אימצו את שמן האמרנט לטקסי פולחן.

 

החלטתי להעיף מבט במזווה ושמחתי למצוא שם שמן קוקוס, שמן אבוקדו, שמן פשתן, שמן המפ, שמן שומשום (כהה ובהיר), שמן שקדים, שמן אקליפטוס שהבאתי מווייטנאם ושמן ציפורן שהכנתי בעצמי (ראו מתכון). נוסף על אלה גיליתי מבחר ריחני של שמנים אתריים, בהם לבנדר, רוזמרין וברגמוט. מציעה שיהיה כזה גם לכם. ימי סוף המסיק וחג השמן הם תירוץ מצוין לרענן את מזווה השמנים וליהנות מהם במטבח ובשגרת הטיפוח והיופי במשך כל ימות השנה.

 

בארון התרופות/ שמנים אתריים מרפאים

שמנים אתריים הם מהתרופות הראשונות של האנושות. מפיקים אותם מפרחים, זרעים, עלים, גבעולים, אגוזים, שורשים וקליפות עצים. המצרים, הסינים והערבים הקדומים השתמשו בשמנים אתריים לא רק לריפוי אלא גם לבישום ולטיפוח. איך אנחנו יכולים ליהנות מיתרונותיהם גם בימינו?

 

שאלתי את חיים שלוס, מומחה לשמנים אתריים, באילו שמנים אתריים כדאי לצייד את ארון התרופות הביתי בעונת החורף:

  • להקלה על דרכי הנשימה: שמן אקליפטוס ושמן אקליפטוס רדיאטה (עדין יותר ומתאים לילדים).
  • להקלה על סטרידור, אסתמה ושיעול: שמן רבינסרה.
  • לחימום הגוף: שמן קינמון. הוא גם אנטי דלקתי ומתאים לשימוש בחלל האוויר.

 

איך משתמשים?
  • לאמבט: מטפטים 7 טיפות (לבעלי עור רגיש מומלץ לדלל בכף שמן בסיס) לאמבט מלא מים חמים וטובלים באמבט. השמן ייספג בעור.
  • להרחה: מטפטפים 2־1 טיפות על ממחטה נקייה ומריחים.
  • לאינהלציה: מטפטפים 2־3 טיפות למכשיר אינהלציה או לקערה עם מים חמים ושואפים את האדים.
  • למבער: מוהלים 3־5 טיפות ב־100 מ"ל מים, יוצקים למבער ומדליקים נר. האדים יתפשטו בחלל החדר.

 

בצלחת/ פינת גיוון

רוצים לשפר את הבריאות בקלות? הוסיפו לתפריט 2־1 כפות מאחד (או יותר) מהשמנים הבאים והפחות מוכרים. שימו לב: אין לבשל או לטגן אותם אלא פשוט להזליף על סלט או על תבשיל לפני ההגשה. מאחר ששמנים אלה נוטים להתחמצן עם החשיפה לאור, מומלץ לרכוש אותם בבקבוקים כהים.

 

פשתן והמפ. הוסיפו לתפריט (צילום: Shutterstock)
    פשתן והמפ. הוסיפו לתפריט(צילום: Shutterstock)

     

    • שמן המפ: מצטיין באיזון מושלם בין אומגה 3 לאומגה 6. הוא עשיר בחלבון ובמינרלים, משפר את פעילות המערכת החיסונית ומסייע בהורדת הכולסטרול ובהזנת שיער יבש. שימו לב: לא מומלץ לצרוך אותו אם נוטלים מדללי דם.
    • שמן נבט חיטה: עשיר מאוד בוויטמיני B ובחומצה פולית ותורם לחיזוק הכולסטרול הטוב. מומלץ לזילוף על פסטה או על סלט וכן למריחה על עור יבש.
    • שמן פשתן: עשיר באומגה 3. מסייע בהפחתת דלקות, מגביר את יצירת הקולגן בגוף ומשמש כפתרון טבעי לעצירות. מומלץ כתוספת ליוגורט, לתיבול תפוחי אדמה או על לחם.

     

    במחבת/ פינת עישון

    לכל שמן יש נקודת עישון שונה, שהיא הטמפרטורה שבה הוא מתחיל להישרף (להתחמצן). כתוצאה מהשריפה משתחררים ממנו חומרים העלולים להזיק לבריאותנו, וגם טעמו עלול להיפגם. כדי לשמור על הערכים התזונתיים ולהימנע מחימום יתר של שמנים בעלי נקודת עישון נמוכה, כדאי לדעת איזה שמן מתאים לאיזה יישום.

     

    • לטיגון: שמן אבוקדו, שמן קוקוס (אינו מתחמצן למרות שנקודת העישון שלו נמוכה יחסית - 177 מעלות), שמן זרעי ענבים ושמן זית (שמתאים רק לטיגון על להבה נמוכה־בינונית). עדיף להמעיט בשימוש בשמנים מתועשים כמו קנולה ותירס, שנחשבים אף הם כמתאימים לטיגון.
    • לתיבול: שמן זית, שמן אבוקדו, שמן המפ ושמן פשתן.

     

    שמן זית - עדיף לתיבול (צילום: Shutterstock)
      שמן זית - עדיף לתיבול(צילום: Shutterstock)

       

      ועוד 3 טיפים על קצה המחבת:

      1. כדאי תמיד לחמם את המחבת או את הסיר על להבה נמוכה לפני הוספת השמן. כך הוא לא יתחמם יתר על המידה וישמור על ערכיו התזונתיים.

      2. כדי לדעת אם השמן מוכן לטיגון מכניסים פרוסת גזר למחבת בזהירות. אם מופיעות בועות קטנות סביבו - השמן מוכן לטיגון.

      3. מומלץ להימנע מתרסיסי שמן. לא רק שהשימוש בהם אינו ידידותי לסביבה, הם גם עלולים להכיל שמן זול ולא איכותי.

       

      DIY/ שמן ציפורן ביתי

      תבלין הציפורן ידוע כבר אלפי שנים כחומר מחטא ואנטי דלקתי. הוא שימש בימי קדם בעיקר לטיפולי שיניים וחניכיים, אך כדאי להיעזר בו גם להרגעת כאבי שרירים.

       

      מה עושים?

      1. שמים בצנצנת כהה כ־10 מסמרי ציפורן שלמים (אפשר לארוז את המסמרים בגאזה) ויוצקים שמן זית עד 3 ס"מ מעל גובה מסמרי הציפורן.

      2. אוטמים היטב ומניחים את הצנצנת במקום חשוך למשך שבועיים. שומרים במקום חשוך עד כשנה ומוסיפים מדי פעם שמן זית לצנצנת במידת הצורך.

      איך משתמשים? מורחים את השמן על מקום הכאב. מתאים לשימוש חיצוני ולמריחה על החניכיים.

       

      פיליס גלזר, כוהנת הבישול הבריא, משתפת בטיפים לחיים בריאים, סודות מהמטבח שלה והפתעות נוספות:  www.phyllisfood.co.il

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד