שתף קטע נבחר

צמיגים, גדרות ברזל ותצפיתנים: עמונה נערכת לפינוי

לקראת הפינוי התקבצו במאחז תומכים מכל הארץ, ופיזרו צמיגים לכל אורך כביש הגישה. בני נוער תודרכו על ידי הקמב"ץ: "אנחנו במלחמת התשה, ציבור המתיישבים יפסיק להיות אישה מוכה". כך נערכים מולם כוחות הביטחון

 

 

צמיגים, תלתליות ברזל, תצפיתנים על גגות: כל אלו ועוד מחכים לכוחות צה"ל במאחז עמונה, שתושביו החליטו להתנגד למתווה הפינוי שהוצע להם. במהלך היממה שאחרי ההחלטה הדרמטית של התושבים, הגיעו עוד ועוד בני נוער למאחז, ושמעו תדריכים לקראת מאבק אפשרי.

 

בינתיים, בעמונה הגבירו אתמול (ה') את ההיערכות לפינוי. על הגגות ביישוב הוצבו תצפיתנים, שאמורים להודיע מבעוד מועד על הגעת הכוחות. עם ההגעה צפויים לעלות על הגגות גם מתנגדים רבים נוספים. בנוסף, בשני צדי הכביש העולה מעפרה לעמונה הוצבו מוטות ברזל שאליהם נקשרו צמיגים כדי לחסום אותו, אם וכאשר יגיעו הכוחות. גם גדרות ברזל רבות הוצבו במאחז, ותושביו מתכוונים לאגף כל בית בשרשרת אנושית, כדי למנוע את ההרס.

 

וגם בצבא ובמשטרה נערכים. לאזור בנימין הגיעו בימים האחרונים כוחות תגבור של צה"ל כחלק מההיערכות לפינוי הצפוי. בדומה לפינויי מאחזים קודמים, גם הפעם מעגלי הביצוע הראשונים בתוך המאחז יהיו של שוטרים ואנשי מג"ב, וחיילי צה"ל יתפרסו במרחב לחסימות ואבטחה. 

 

תמונות מעמונה, אתמול:

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עמונה, הערב (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עמונה, הערב(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הגדוד שאחראי על הגזרה הוא נצח יהודה מחטיבת כפיר, שרוב חייליו נמנים עם הזרם הדתי-לאומי והחרדי-לאומי. בפינוי הקודם בגזרתם, של בתי דריינוף בבית אל, לא נרשמו מקרים של סירובי פקודה. בעבר הביעו בצה"ל חשש שהלוחמים בגדוד יסרבו להשתתף בפינוי יישובים ישראליים, וזו הייתה אחת הסיבות לכך שהגדוד פעל רוב השנים הללו באותה גזרה בצפון-מערב השומרון.

 

במשטרה כבר העבירו מסרי אזהרה לנערים, והכוחות צפויים להציב חסמים בכניסה לעפרה ובכניסה לעמונה - כך שרק תושבי המאחז יוכלו להגיע אליו בעת שיתרחש הפינוי. שוטרי היס"מ יהיו בקו הראשון, ובשונה מ-2006 הכוחות תודרכו להימנע ככל האפשר ממאבק אלים - גם אם הפינוי עצמו ייארך כמה ימים.

 

ארגון "יש דין" ביקש מהמשטרה לתגבר את כל הכבישים המחברים את עמונה לכפרים הפלסטיניים הסמוכים, מחשש לפעולות תג מחיר. בימים הקרובים צפויים במשטרת מחוז ש"י להוציא צווי הרחקה לפעילי ימין מוכרים, כצעד מנע.  

 

במטה המאבק של עמונה קיבלו בזרועות פתוחות את מאות הצעירים שבאו לתגבר את מתנגדי הפינוי הצפוי לצאת לפועל בקרוב, אבל בהנהגת היישוב יודעים שברגע האמת יהיה קשה לתפוס עליהם פיקוד. בניסיון לשלוט בכל זאת בשטח, רוכזו אתמול אחר הצהריים בני ובנות הנוער בנפרד במגרש הספורט המקומי, לתדרוך מיוחד לקראת המבצע.

הצמיגים בעמונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הצמיגים בעמונה(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

את התדריך העביר צבי סוכות, תושב יצהר ופעיל ימין מוכר המשמש קמב"ץ מטה המאבק. המסרים העיקריים שהעביר לצעירים היו: אנחנו במלחמת התשה שבה נדרשת מסירות נפש, והמתנחלים לא מוכנים עוד להיות אישה מוכה. נסתפק בהתנגדות פאסיבית כי כך רוצים התושבים. יש לכם בעיה עם זה? פנו לרב היישוב.

 

"אף אחד במשטרה לא הולך לספר לנו מתי הם יגיעו", אמר לצעירים. "זה יכול להיות עוד דקה. יש לנו רק הערכות שלא מבוססות על מידע אמיתי. הסיכוי של פינוי שהיה בבוקר קצת ירד, אבל אם אנחנו אומרים לאנשים ללכת - אז הם (כוחות הביטחון, ק"נ) ינצלו את זה. אנחנו יודעים שאנשים לא הביאו איתם בגדים לשבת, אבל חבר'ה - בשביל ארץ ישראל צריך קצת מסירות נפש. להיות פה בלי בגדי שבת זו לא כזו מסירות נפש גדולה. 

 

"אנחנו בעזרת השם נדאג לכולם לאוכל, נדאג לכולם למקומות לישון. שופכים על זה הרבה כסף. עשו מאמץ להישאר כי הצפי לסגירה של הצירים הוא ממש מידי. תבינו: ברגע שהם חוסמים את הצירים לעמונה, המשמעות היא שמייבשים אותנו. להביא קבוצות כבר לא נוכל".

 

סוכות נעצר בעבר כמה פעמים בחשד לפעילות על רקע לאומני והורחק לתקופה מסוימת מיהודה ושומרון. כבר יותר משבועיים הוא נמצא במאחז עמונה, מתגורר בו ומנהל עבור מטה המאבק את העניין הלוגיסטי. בימים האחרונים הצטרפו אשתו וילדיו לגור איתו ביישוב. סוכות טוען לאורך כל הימים האחרונים שעל פי מדיניות מטה המאבק, הנערים לא יגררו לאלימות ולא יבצעו עבירות פליליות נגד החיילים והשוטרים.

 

הוא התייחס לתושבי עמונה ואמר: "הם גיבורים. הם ויתרו על פיצויים שאולי היו מקבלים, ויתרו על צ'אפחות מכל הפוליטיקאים, בגלל שהם חושבים שזה מה שטוב לארץ ישראל. כי חשוב שציבור המתיישבים יפסיק להיות אישה מוכה שמסתפק במועט. הוא לא מוכן שיפנו אותו תמורת כלום. בשביל הדבר הזה חשוב שיהיה פה מאבק, חשוב שתהיה מחאה חריפה".

המחאה בעמונה, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המחאה בעמונה, היום(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  

לפני הישיבה המכרעת של התושבים לדיון במתווה הופעל עליהם לחץ גדול מכיוון הדרג המדיני, ונאמר להם שבמקרה של דחיית ההצעה הפינוי צפוי להיות מיידי. יו"ר מטה המאבק טען אתמול כי לו ולחבריו הוצמד אקדח לרקה. לאחר ההצבעה הם העריכו שהאיום אכן ימומש, ולכן כבר לפנות בוקר נהרו האלפים לעמונה, מחשש שהצירים ייחסמו בתוך זמן קצר והמבצע יחל עם אור ראשון.

 

ככל שחלפו השעות ובשטח לא נראו סימנים המעידים על פינוי קרוב, הבינו התושבים שכוחות הביטחון לא יספיקו להשלים אותו השבוע, שכן חילול שבת לשם ביצוע משימה שכזו אינו בא בחשבון. ההערכה של מנהיגי המאבק כעת היא שהמבצע ייצא לדרך בימים ראשון או שני, אך הם הדגישו כי לא הועבר להם כל מסר בעניין מגורמים רשמיים - בממשלה או במערכת הביטחון. מתנגדי הפינוי מבססים את הערכותיהם על שמועות ורסיסי מידע "מודיעיני" שהם מנסים לאסוף באמצעות חבריהם החיילים.

 

בינתיים, לקראת הפינוי נערך ראש הממשלה בנימין נתניהו לרכך את הכעס בימין. בשבועיים

 האחרונים הוא כינס שני דיונים שעסקו בהגברת האכיפה על בנייה בלתי חוקית במגזר הערבי, והנחה את הגורמים הרלוונטיים לקדם בימים הקרובים את הצווים ואת הריסות הבנייה. מדובר בצווים הנוגעים למבנים בצפון, בדרום ובמזרח ירושלים. נתניהו אמר בדיון: "לא תהיה איפה ואיפה בנושא הבניה. בישראל תהיה אכיפה שוויונית של החוק בין יהודים לבין ערבים".


פורסם לראשונה 15/12/2016 22:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הצעירים שהצטרפו לנמתנגדי הפינוי בעמונה
צילום: EPA
מומלצים