צילום: שי יחזקאל

רק שתהיה לי בריא: 11 צעדים שיעזרו לשמור על הילדים בחורף

אילו תבלינים כדאי להוסיף עכשיו לאוכל שלהם? איך להלביש אותם כדי למנוע הצטננות והאם לוותר להם על הכובע או הגרביים? תוכנית חיזוק לעונה הקרה

איך יוצרים מערכת חיסון חזקה אצל הילדים (צילום: Shutterstock)
איך יוצרים מערכת חיסון חזקה אצל הילדים (צילום: Shutterstock)

תאכל, זה טוב בשבילך

למרות האינסטינקט הראשוני להפריד בין תזונת ילדים לזו של מבוגרים ולצמצם את עולמם רק לשניצל, פסטה, אורז ופיצה, הרי שגם אצל הקטנטנים, בדיוק כמו אצל הגדולים, תפריט מאוזן המתבסס על מרכיבי תזונה שנמצאו יעילים לשיפור מערכת החיסון יסייע לגופם להתמודד טוב יותר עם מתקפת נגיפי החורף. אז מה כדאי שהם יאכלו בימים הקרים?

 

1. אמצו את עקרונות הצלחת הבריאה

"הצלחת הבריאה" מורכבת במחציתה מירקות טריים או מבושלים (מגוונים ככל האפשר), והחצי השני מורכב מחלבון (ביצה, דג, עוף, מוצרי חלב, קטניות) ופחמימה בחלקים שווים (עדיף מלאה: אורז מלא, פסטה מלאה, פתיתים מלאים). ההרכב הזה מסייע לשמירה על תזונה מאוזנת ומגוונת. בו זמנית נסו לצמצם את צריכת הג'אנק, שכן תזונה דלה ובלתי מגוונת מחלישה את הגוף - וגם את מערכת החיסון.

 

תבלינים מחממים כמו כורכום, קינמון, פלפל שחור וג'ינג'ר מחזקים את יכולת הגוף להתמודד עם מחלות חורף (צילום: Shutterstock)
    תבלינים מחממים כמו כורכום, קינמון, פלפל שחור וג'ינג'ר מחזקים את יכולת הגוף להתמודד עם מחלות חורף(צילום: Shutterstock)

     

    2. תבלו בתבלינים מחממים

    לפי הרפואה הסינית, תבלינים מחממים כמו כורכום, קינמון, פלפל שחור וג'ינג'ר מחזקים את יכולת הגוף להתמודד עם מחלות חורף. הכורכום הוכח במחקרים כנוגד דלקת עוצמתי. גם שום טרי, שמכיל אליצין, נמצא כבעל פעילות נוגדת נגיפים וחיידקים עוצמתית וכיעיל נגד הצטננויות ושפעת.

    טיפ: רוצים ליהנות מיתרונות השום? כדי שהאליצין ישתחרר, קצצו את השום או כתשו אותו והניחו לו לעמוד בחוץ במשך עשר דקות לפני שאתם מוסיפים אותו למרק או לתבשיל.

     

    3. אל תאכילו בכוח

    הילדים חולים ומסרבים לאכול? אל תאכילו אותם בכוח. בזמן מחלה יכולת העיכול פוחתת ומערכת העיכול כשלעצמה תובעת לא מעט אנרגיה. למעשה, כשממעיטים באכילה מאפשרים לגוף ולמערכת החיסון להפנות יותר אנרגיה לצורך התמודדות עם המחלה.

     

    נמצא שחומצות האמינו שמפריש העוף במהלך הבישול דומות בהרכבן הכימי לחלק מהתרופות המשמשות לטיפול בבעיות בדרכי הנשימה (ציור: Shutterstock)
      נמצא שחומצות האמינו שמפריש העוף במהלך הבישול דומות בהרכבן הכימי לחלק מהתרופות המשמשות לטיפול בבעיות בדרכי הנשימה(ציור: Shutterstock)

       

      4 . היצמדו למסורת בעזרת מרק העוף

      תרופת הסבתא הזאת זכתה במהלך השנים לאשרור מחקרי. חוקרים מאוניברסיטת נברסקה, ארצות הברית, הוכיחו שהמרק המסורתי מכיל כמה מרכיבים המשפיעים על מערכת החיסון לטובה ומסייעים לעצור את התנועה של נויטרופילים (תאי דם לבנים המשתחררים בכמויות גדולות במהלך מחלות נגיפיות כמו הצטננות וגורמים לליחה ולאף הסתום). בנוסף נמצא שחומצות האמינו שמפריש העוף במהלך הבישול דומות בהרכבן הכימי לחלק מהתרופות המשמשות לטיפול בבעיות בדרכי הנשימה.

       

      5. הזכירו להם לשתות

      מבוגרים וילדים נוטים לשתות פחות בימי החורף, אלא שהמים חיוניים לתפקוד תקין של כל מערכות הגוף, ובזמן מחלה אף מסייעים בפינוי החיידקים והנגיפים מהגוף. לכן עודדו את ילדיכם לשתות הרבה מים למרות שקר, וגוונו את צריכת הנוזלים בעזרת חליטות צמחים ומרקים חמים.

       

      6. שלבו בתפריט מגוון פירות וירקות

      ההנחיה הזאת תופסת כמובן לכל ימות השנה, אבל בחורף מתעצמת עוד יותר. איך בדיוק? הפירות והירקות השונים עשירים בנוגדי חמצון חשובים כמו ויטמין C ובטא קרוטן, המסייעים לנטרול הרדיקלים החופשיים ומשפרים את פעילות מערכת החיסון כנגד נגיפי הצטננויות ושפעת. השאיפה היא שהילדים יאכלו לפחות שש יחידות של ירקות בכל הצבעים ביום, ומרקי החורף מספקים דרך נהדרת לשילוב מגוון ירקות "הארד קור" שהם לא אוכלים בדרך כלל, כמו דלעת, כרובית, ברוקולי, שום, בצל, סלרי, שורש פטרוזיליה ועוד.

       

      קר לי להסתכל עליך

      לפי הגישה הקונבנציונלית, הקור עצמו אינו גורם למחלות, אך הפרשי הטמפרטורה בין חום לקור מייצרים בגוף סטרס. זה בתורו מערער את מערכת החיסון ואז אנחנו חשופים יותר לחיידקים ולנגיפים שבאוויר. לפי הגישה הסינית, לעומת זאת, חדירה של קור חיצוני לגופנו דרך אזור הצוואר והגב יכולה להחליש את מערכת ההגנה שלנו ולגרום למחלת חורף. אז איך צריך להלביש את הילדים בחורף כדי להגן על גופם?

       

      גם בבית, להתעקש על גרביים (צילום: Shutterstock)
        גם בבית, להתעקש על גרביים(צילום: Shutterstock)

         

        7. אל תוותרו על גרביים חמים

        גם לא בבית. מכיוון שהגוף מתמקד בשמירה על החום בליבת הגוף, הוא מוכן "להקריב את הקצוות", ובעת הצורך - לכווץ את כלי הדם שמובילים את הדם לכפות הרגליים, הידיים וגם לאף ולאוזניים. לכן איברים פריפריאליים אלה נוטים "לקפוא" ראשונים.

         

         

        8. חבשו להם כובע בכל יציאה החוצה

        במקרה הזה ממש לא מדובר בהחלטה אופנתית, אף על פי שיש לא מעט כובעי צמר שעונים על הקריטריון הזה. באזור הראש יש המון כלי דם, שהם "מסיעי החום" בגוף, וכשבחוץ קר - החום עלול ללכת לאיבוד דרכם. הכובע מבודד את הראש ומונע מהחום לברוח החוצה.

         

        9. הפנימו את עקרון השכבות

        אם אתם חושבים שמעיל סופר מחמם יעשה את העבודה מצוין גם אם מתחתיו שוכנת חולצת טריקו דקה, כדאי שתשנו את צורת החשיבה. מה שמגן מפני בריחת החום הוא האוויר שכלוא בתוך הבגד ולא עובי הבגד. ככל שיש יותר שכבות, ומוטב כאלה שאינן צמודות לגוף לגמרי (למשל סוודר או סווטשירט גדולים מעט מעל גופייה), כך האוויר שמקיף את הגוף רב יותר והחום נשמר טוב יותר.

         

        מה שמגן מפני בריחת החום הוא האוויר שכלוא בתוך הבגד ולא עובי הבגד (צילום: Shutterstock)
          מה שמגן מפני בריחת החום הוא האוויר שכלוא בתוך הבגד ולא עובי הבגד(צילום: Shutterstock)

           

          10. הלבישו אותם מיד בסיום הפעילות

          הילדים הוציאו המון אנרגיה בפארק, היה להם חם והם הסירו אחת מהשכבות? לא נורא, אבל כדאי שתלבישו אותם מיד בסיום הפעילות. כשהם עושים פעילות מאומצת, הגוף מייצר הרבה חום, ואפשר להסיר חלק מהשכבות. אבל בתום הפעילות החום שנאגר בורח, ויש סכנה לנפילה מהירה של חום הגוף. לכן צריך להלביש אותם ברגע סיום הפעילות ולא לחכות עד שיחושו בקור.

           

          נוצות עלולות לגרום לתופעות אלרגיות כמו צינון והתעטשות אצל חלק מהילדים (צילום: Shutterstock)
            נוצות עלולות לגרום לתופעות אלרגיות כמו צינון והתעטשות אצל חלק מהילדים(צילום: Shutterstock)

             

            11. העדיפו מעיל מחומרים סינתטיים

            קונים לילדיכם מעיל חדש? הימנעו ממעילים המכילים Down (נוצות אמיתיות) והעדיפו חומרים סינתטיים כמו פוליאסטר או פוליאמיד. אף על פי שהנוצות נמצאות בתוך המעיל, הן עלולות לגרום לתופעות אלרגיות כמו צינון והתעטשות אצל חלק מהילדים.

             

            ייעוץ מקצועי: ד"ר אלי הרינג, מנהל מרכז בריאות הילד, שירותי בריאות כללית, מחוז חיפה; מירי פבזנר, רוקחת ובעלת עמוד פייסבוק לייעוץ להורים ולנשים בהיריון; פרופ' יורם אפשטיין, מכון הלר במרכז הרפואי שיבא והפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב; פרופ' יצחק כץ, מומחה לאלרגיה ולאימונולוגיה, בית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב; פרופ' עמוס עציוני, מנהל בית החולים רות לילדים, הקריה הרפואית רמב"ם; ד"ר שי בן־שחר, רופא ילדים, מכבי שירותי בריאות; פרופ' מיכל פאול, מנהלת המכון למחלות זיהומיות, הקריה הרפואית רמב"ם; חגית אריאלי־שיינפלד, מטפלת מוסמכת באיורוודה

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד