צילום: שי יחזקאל

לאמץ טרנד אחד ולנוח: ריצת
מרתון היא סמל הסטטוס החדש?

מאימוני קרוספיט או TRX, דרך אלקטרודות ה-EMS ועד אולטרה מרתון. בוא לראות על אילו טרנדים בריאותיים עדיף לדלג, ועל מה הכי כדאי לכם להתאמץ

רצי המרתון משדרים לסביבה שהם מצליחנים המשויכים למעמד כלכלי בינוני־גבוה. לכן הסטיקר '42.2' אינו 'עוד מדבקה' אלא סמל סטטוס (צילום: Gettyimages)
רצי המרתון משדרים לסביבה שהם מצליחנים המשויכים למעמד כלכלי בינוני־גבוה. לכן הסטיקר '42.2' אינו 'עוד מדבקה' אלא סמל סטטוס (צילום: Gettyimages)

מה גורם לכך שפתאום קם אדם בן 50 בבוקר ומחליט לרוץ מרתון? מה הסיבה שעוד ועוד מקררים מתמלאים בסלרי, פטרוזיליה וקייל? ואיך הפכה החיטה ממצרך יסוד למצרך שצריך לשמור בסוד? הקסם של הטרנד, מסכימים המומחים, טמון בכך שהוא מסייע לנו לקום ולעשות מעשה, וזה הדבר הכי קשה וחשוב בתזונה ובכושר. "הדבר הבא" מציע משהו שעוד לא ניסינו, שעוד לא ייאש אותנו, ולכן הוא מפיח בנו כוחות חדשים. "הטרנדים מספקים גם קבוצת תמיכה", מזכירה לנו עמית גנור, דיאטנית ומנכ"לית עמותת הדיאטנים 'עתיד'.  בלי שתירשמו, בלי שתשלמו ובלי שתכתתו רגליכם למפגש במועדון נידח, אתם מתקבצים ברשתות החברתיות והופכים לקהילה - צמחונים, צמים, מתנזרי גלוטן - מחליפים חוויות, חולקים טיפים, וכמובן גם מתנשאים על כל מי שעוד לא "גילה את האור".

 

טרנדים נושאים על גבם גם תפקיד חברתי נוסף - סמלי סטטוס. "באמצעות ריצת המרתון הרצים מבדלים את עצמם ומייחדים את עצמם מבחינה מעמדית", מסביר אסף לב, דוקטורנט לאנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה ומרצה במרכז הבינתחומי שחקר את תופעת הרצים למרחקים ארוכים בשלב אמצע החיים. "הם משדרים לסביבה שהם מצליחנים המשויכים למעמד כלכלי בינוני־גבוה. לכן הסטיקר '42.2' אינו 'עוד מדבקה' אלא סמל סטטוס".

 

לא פעם הטרנדים הסוחפים משאירים מאחוריהם כמה אנשים חבולים, שההצטרפות לשיטת אימון או תזונה אופנתית שאינה מתאימה להם גורמת להם נזקים. "בין מאמני השיטות הטרנדיות בכושר ניתן למצוא גם אנשים שהפכו למאמנים בלי הכשרה קודמת", מסביר איל קולורני, מרצה בקורס מדריכי חדר כושר במכללה האקדמית בווינגייט, "ועברו רק קורס קצר ונקודתי שאינו מכשיר אותם לעבוד עם כלל האנשים, בפרט לא עם כאלה שיש להם רגישויות או בעיות".

 

בשורה התחתונה המומחים ממליצים פה אחד להתייעץ עם איש מקצוע לפני שאתם עטים על הטרנד הבא. ובכל זאת, ביקשנו מהם לסקור את הטרנדים הבולטים בכושר בשנים האחרונים ולתת לכם כלים שיעזרו לכם לדעת אם מתאים לכם לאמץ אותם או לדלג עליהם.

 

מרתון

10 ק"מ? הצחקתם אותנו. הסטיקר האובלי עם הכיתוב 42.2 השתלט על השמשות האחוריות של המכוניות בשנים האחרונות. לדברי לב, בעולם מתקיימים כיום יותר מ־500 מרתונים, וגם בארצנו הקטנטונת הוכפל מספרם בעשור האחרון. במקביל, גם האולטרה מרתון, שעד לפני שנים ספורות נתפס כאירוע ל"משוגעים", הפך לאפשרות שרבים שוקלים ושמסוקרת בהתמדה באתרים ובעיתוני ריצה. גם מספר הרצים באירועי הריצה עלה, ובשנים האחרונות מילאו את שורותיהם גם נשים.

 

"בזכות הטרנד הזה הרבה אנשים שמעולם לא עסקו בפעילות גופנית הפכו לאצנים", אומר קולורני. "עם זאת, אנשים לא מאומנים שמתחילים לרוץ ריצות ארוכות בלי הכנה מוקדמת נחשפים לסיכון לפציעות. מחקר הולנדי הראה שכ־40% מהרצים נפצעים ושהסיכוי להיפצע עולה ככל שהמרוץ ארוך יותר".

 

מרתון? 40% מהרצים נפצעים ושהסיכוי להיפצע עולה ככל שהמרוץ ארוך יותר (צילום: Shutterstock)
    מרתון? 40% מהרצים נפצעים ושהסיכוי להיפצע עולה ככל שהמרוץ ארוך יותר(צילום: Shutterstock)

     

    מתאים לי? אולטרה מרתון מתאים אך ורק לאתלטים מאומנים שאין להם עודף משקל או בעיות בריאות. המרתון פתוח גם למתאמנים ברמות כושר נמוכות יותר, אך זאת בתנאי שמתחילים באימונים הדרגתיים ומסודרים בליווי אימונים תומכים לחיזוק השרירים ולשיפור הטכניקה שיכשירו אתכם לרוץ לאט ובבטחה.

     

    HIIT

    אימוני העצימות הגבוהה כבשו ביעילותם את הקהל הרחב. השיטה תורגמה גם לאפליקציות פופולריות כמו ה־7 Minutes Workout ויוצגה בכבוד גם ביוטיוב על ידי גורואית השיטה זוזקה לייט.

     

    בגדול מדובר באימונים קצרים שכוללים כמה סבבים של אימון אינטנסיבי וביניהם זמני מנוחה. השיטה הקלאסית, לדברי צחי נחום, המנהל המקצועי של רשת גו אקטיב, היא של אימון המשלב סבולת עם כוח ומכיל מקטעים אירוביים של קפיצה בחבל, אופניים, ריצה, ג'מפינג ג'ק ועוד תרגילים. השיטה מניבה תועלת של אימון אירובי בן חצי שעה בפחות מעשר דקות, ומלווה גם במחקרים שהוכיחו שהיא מביאה לשריפת קלוריות ושומנים מוגברת ויעילה גם לסוכרתיים ולבעלי עודף משקל יותר משיעורים אחרים וממושכים. עם זאת, לדברי קולורני, "העבודה בעומסים גבוהים מעלה לא רק את קצב חילוף החומרים אלא גם את הסיכון לפציעות".

     

     

    מתאים לי? השיטה מאפשרת התאמה אישית ולכן מתאימה לכולם. עם זאת, אימוני היוטיוב והאפליקציות לעתים אינם מותאמים אישית. לכן אם אתם מעוניינים להתאמן בכוחות עצמכם, חשוב שתכירו את המגבלות שלכם ותדעו להפסיק כשרמת הקושי גבוהה מדי עבורכם, כדי לא להיפצע.

     

    EMS

    גם ה־EMS הפכה לטרנד בולט שאחת המדינות המובילות שלו היא ישראל. "השיטה מבוססת על חיבור אלקטרודות שגורמות לגירוי חשמלי בשרירים וכך גורמות להם להתכווץ גם כשהאדם אינו נע", מסביר נחום. השיטה משווקת כיעילה גם באימון של 20 דקות פעם בשבוע ונתפסת כמאפשרת להיכנס לכושר גם בלי להתאמץ. במקור היא נולדה לצורכי פיזיותרפיה ונמצאה יעילה לשיקום. בהמשך פיתחו אותה לעבודה מול תנועה, אבל עד היום לא הוכח שהיא מחטבת, שורפת שומן, או משפרת את הכושר האירובי של אנשים בריאים בכושר סביר. "השיטה מותנית לא מעט במיומנות של המדריך, וכבר נמנו כמה מקרים שבהם אימון יתר הוביל לשחרור מוגבר של אנזים בשם CPK, שעלייה ברמתו בדם עלולה להביא לנזקים בריאותיים חמורים".

     

     

    מתאים לי? השיטה מתאימה בעיקר לאנשים שהכושר שלהם ירוד ושאחרת לא יעשו דבר. הסיכון עולה דווקא עבור אנשים בכושר, שכדי לאתגר אותם צריך שיגיעו לעומס גבוה, דבר שאם הוא נעשה על ידי מדריך לא מנוסה, עלול לגרום לפגיעה.

     

    TRX

    גם רצועות האימון זכו לפופולריות הולכת וגוברת והפכו כיום לחלק מהציוד הנדרש במתנ"סים וביחידות עילית בצבא. "הרצועות מאפשרות שימוש בגוף עצמו ליצירת התנגדות, והאימון באמצעותן מאפשר לבצע יותר ממאות תרגילים", מסביר נחום. "הוא מערב קבוצות רבות של שרירים ומפרקים, עובד על מרכיבי כושר רבים (כוח, סבולת, גמישות, טווח תנועה, זריזות ועוד), וכאימון פונקציונלי מביא לשיפור התפקוד היומיומי". עם זאת, לדברי קולורני, כדאי להיזהר מרצועות לא אמינות או מזויפות שעלולות לגרום לנפילות ולפציעות.

     

    TRX. מערב קבוצות רבות של שרירים ומפרקים, ועובד על מרכיבי כושר רבים (צילום: Shutterstock)
      TRX. מערב קבוצות רבות של שרירים ומפרקים, ועובד על מרכיבי כושר רבים(צילום: Shutterstock)

       

      מתאים לי? השיטה מתאימה לכל אחד בכל רמה. הרצועות נכנסו היום אפילו למכוני שיקום ומתאימות גם לאנשים שהכושר שלהם ירוד. אם אתם מתאמנים בקבוצה, בדקו מה רמת האימון שמכתיב המדריך, האם הוא מתאים לכם אותה באופן אישי והאם עבר הכשרה מתאימה.

       

      קרוספיט

      הקרוספיט הוא סוג של ספורט קבוצתי, תחרותי, שבו המאמן מציג לפני המתאמנים בכל שיעור רצף של תרגילים מגוונים המבוססים על אירובי וכוח, ובפרט תערובת של תרגילי התעמלות (טבעות, מתח ומקבילים) עם תרגילים מבוססי כוח הנפה (הרמת משקולות, קטלבלס). "עבור אנשים שמבצעים את האימון באופן נכון השיטה מובילה לתוצאות מדהימות והיא מחזקת סבולת וכוח ומשפרת אותם", אומר נחום. "עם זאת, קל לטעות בביצוע התרגילים ולהיפצע. הסיכון לפציעות עולה דווקא מכיוון שמדובר בספורט קבוצתי תחרותי, שגורם לאנשים להתאמן לעתים מעבר ליכולתם. גם היעילות והבטיחות של השיטה הזאת מותנות מאוד באיכות המאמן".

       

      A photo posted by CrossFit (@crossfit) on

       

      מתאים לי? כן, אם אתם בכושר מצוין, אוהבים עבודה קשה ומוכנים ללמוד להקשיב ולבצע במדויק מה שהמדריך אומר. השיטה אינה מתאימה לאנשים שאינם מאומנים, לכאלה שרמת הכושר שלהם נמוכה, ולרוב גם לא אידיאלית לאנשים שכבר חגגו 65 אביבים.

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד