בוא נפזר את מסך הערפל: מה חשוב לדעת כשמתכננים את קיר הטלוויזיה

מה הגובה הנכון, לאילו מכשירים כבר לא צריך לשמור מקום, איך מטשטשים את נוכחותו בחדר ואיזו תאורה מומלצת סביבו? מדריך לתכנון הקיר (או העמוד) של מרקע הטלוויזיה

זהר בן לביא

|

19.11.16 | 16:52

ברוב הבתים מיקום המסך מכתיב את מיקום פינת הישיבה, כמעט כאילו היה מקור פולחן. בתמונה: דירת ברמת השרון, בעיצוב גילי אונגר (צילום: שירן כרמל)
ברוב הבתים מיקום המסך מכתיב את מיקום פינת הישיבה, כמעט כאילו היה מקור פולחן. בתמונה: דירת ברמת השרון, בעיצוב גילי אונגר (צילום: שירן כרמל)
גם כאן המסך חשוב, אך הוא מוקם על קטע קיר שחור. כאשר הוא כבוי, נוכחותו בחדר מיטשטשת. בית בעיצוב שרון ויזר (צילום: שי אדם)
גם כאן המסך חשוב, אך הוא מוקם על קטע קיר שחור. כאשר הוא כבוי, נוכחותו בחדר מיטשטשת. בית בעיצוב שרון ויזר (צילום: שי אדם)
היום כבר לא חייבים רהיט עמוק או שידה למכשירים נלווים. כך אפשר לעצב קיר נקי ושלם יותר מבחינה ויזואלית. בתמונה: וילה בתכנון ורד בלטמן כהן (צילום: עמית גרון)
היום כבר לא חייבים רהיט עמוק או שידה למכשירים נלווים. כך אפשר לעצב קיר נקי ושלם יותר מבחינה ויזואלית. בתמונה: וילה בתכנון ורד בלטמן כהן (צילום: עמית גרון)

בבית שלנו אין טלוויזיה. כבר 11 שנים שאנו לא צופים, במובן הישן של המלה: המחשב ממלא את מקומה. מי יכול לגדל ילדים בלי הבייביסיטר האולטימטיבי הזה? למען הגילוי הנאות, נתוודה שגם אנחנו רואים סדרות וסרטים מדי פעם במיטה, מול המחשב הקטן.

 

אבל רוב הבתים בישראל נראים אחרת, כפי שיעידו תצלומי הבתים שמתפרסמים במדור הזה בכל שבוע. אם המטבח הוא המקום שבו אנו מדברים אחד עם השני, בסלון אנחנו רואים טלוויזיה, והסלון הישראלי מקדש את המסך כאילו היה מקור פולחן. הקיר שעליו המסך זוכה לתשומת לב גם במובן התכנוני וגם כמרכיב השואב תקציב מכובד. דיונים עיצוביים עם הלקוחות שלנו, על האופן שבו יעוצב אזור המסך, אינם דבר של מה בכך - וזה לא מפתיע: כאלמנט מרכזי בבית, האופן שבו יוצב, מה ישדר וכיצד ישתלב עם שאר המרכיבים, הן שאלות משמעותיות בתכנון ובעיצוב המרחב שבו מתרחשת רוב הפעילות בבית. אז איך עושים את זה נכון?

 

מיקום המסך מכתיב בדרך כלל את מיקום מערכת הישיבה המרכזית, שהיא אלמנט עיצובי גדול יחסית. לכן, כדאי לדעת מראש היכן ימוקם המסך, כבסיס ראשוני לתכנון המרחב הציבורי. בבית שבו הפעילות העיקרית בסלון היא צפייה במסך הטלוויזיה, הוא יוצב כמעט תמיד מול מרכז הספה הגדולה. כוהני המולטימדיה מגדירים את גובה המסך לפי הנוסחה הבאה - עיני הצופה אמורים להתיישר עם השליש התחתון של המסך. כלומר, לרוב גובה המסך מתחיל מ-70 סנטימטרים מעל הרצפה (תלוי בגודל המסך).

 

הגובה הנכון בסלון: כ-70 סנטימטרים מעל הרצפה. דירה בתכנון רענן שטרן (צילום: גדעון לוין)
    הגובה הנכון בסלון: כ-70 סנטימטרים מעל הרצפה. דירה בתכנון רענן שטרן(צילום: גדעון לוין)

     

    כמו פסנתר או קמין, המסך המרכזי בסלון הוא "Center piece", וככזה עליו לקבל מקום של כבוד, כקיר דומיננטי. אם לפני שנים מעטות מסך של 42 אינץ' היה הסטנדרט, היום אפשר לראות בסלון הישראלי גם מסכי 70 אינץ'. קירות שבהם נבנו נישות לטובת מסך שקוע מגבילים את האפשרות להגדיל את המסך, אך מגדירים גודל מתאים לחווית הצפייה, שאותו אפשר לחשב בהתאם לגודל החדר. בחדרים שבהם יש רצון להדגיש את המסך נראה את המלבן השחור על קיר בהיר. אפשר לטשטש את נוכחות המסך באמצעות הקטנת הניגוד ושימוש ברקע כהה כמו עץ, או גוון צבע. כך יהפוך הקיר כולו לדומיננטי.

     

    קטע הקיר שעליו המסך נצבע בשחור מתקרה עד רצפה והפך כולו לדומיננטי. דירה בעיצוב סטודיו WID (צילום: אביעד בר נס)
      קטע הקיר שעליו המסך נצבע בשחור מתקרה עד רצפה והפך כולו לדומיננטי. דירה בעיצוב סטודיו WID(צילום: אביעד בר נס)

       

      אם פעם היה צורך ביחידת ריהוט מתחת למסך, שם אוחסנו מכשירי המולטימדיה הנלווים (רסיבר לקולנוע הביתי, ממיר, סטרימר, DVD), ומשם הם התחברו למסך - הרי שבשנים האחרונות אין בזה צורך. ניתן להציבם בתוך רהיט אחר בחדר, גם מרוחק, ולקשרם למסך באמצעות צינור סמוי מהעין. השלט פועל באמצעות עינית מיוחדת, שצידה האחד ליד המסך והשני מתחבר למרכז המולטימדיה. היעדרה של השידה הקלאסית מאפשר לנו לעצב קיר נקי יותר מבחינה ויזואלית. גם הבליטה הנובעת מעומק המכשירים מתבטלת ומאפשרת מעברים "נושמים" יותר.  

       

      גם כך חשוב להחליט מראש היכן ימוקמו מכשירי המולטימדיה, כשהרצוי הוא מקום מסתור שאינו מפריע לפריטי העיצוב האחרים. אם אתם רוצים להשתמש במסך גם למשחקי מחשב שכוללים עינית המזהה את תנועות הגוף של השחקן, תיאלצו לארגן מקום נוח למכשירים מתחת (או מעל) למסך. המסך הוא שחקן מרכזי גם במערך הרמקולים, שממוקמים ביחס אליו. קיר הטלוויזיה אמור לכלול רמקולים משני צדי המסך, וגם בכך יש להתחשב. אם אתם לא אודיופילים מושבעים, שיקוע הרמקולים בתקרה יוציא אותם ממשוואת עיצוב קיר המסך. עדיין תצטרכו למצוא מקום לרמקול המרכזי, שנמצא באופן מסורתי מתחת למסך.

       

      נישה למסך לא תאפשר הגדלתו, ולכן כדאי לחשב את הגודל הנכון לחדר. דירה בעיצוב ורד בונפיליולי (צילום: גלית דויטש)
        נישה למסך לא תאפשר הגדלתו, ולכן כדאי לחשב את הגודל הנכון לחדר. דירה בעיצוב ורד בונפיליולי(צילום: גלית דויטש)

         

        התאורה המומלצת מסביב למסך היא עדינה והיקפית. כך הוא לא יהווה את מקור האור היחיד, דבר שמעייף ומכביד על העיניים. יש מסכים שמגיעים עם אופציה לתאורה אחורית, בדיוק למטרה זאת. ניתן גם לדאוג לתאורה נסתרת, ובכל מקרה כזו שמפיקה אור רך ועדין, שמאזן את האור הבוקע מהמסך אך לא משתקפת בו.

         

        תאורה עדינה מאזנת את האור שבוקע מהמסך אך לא משתקפת בו. עיצוב: ערן בינדרמן (צילום: עודד סמדר)
          תאורה עדינה מאזנת את האור שבוקע מהמסך אך לא משתקפת בו. עיצוב: ערן בינדרמן(צילום: עודד סמדר)

            

          מאחר שכבר לא חייבים קיר עבור המסך, ניתן לתלות אותו על עמוד. מדוע שנרצה לעשות זאת? למשל, אם הנוף והמסך נמצאים בדיוק באותו כיוון, האופציה להסתרה המינימלית של הנוף היא מסך נטו, שנמצא על עמוד. שימוש בעמוד גם מאפשר סיבוב של 180 מעלות, כך שאפשר להפנות את המסך לכיוונים נוספים, כמו המטבח, פינת האוכל או המרפסת. הורים רבים מעדיפים לסובב את המסך אל שולחן האוכל, ולהגן על הסלון מכתמי אוכל.

           

          אם אין אפשר לעמוד, ובכל זאת רוצים לצפות מהמטבח או המרפסת, אפשר להשתמש בזרוע מתכווננת, המסיטה את המסך. זאת בהנחה שהמרפסת או המטבח קרובים מספיק לסלון.

           

          פינת הישיבה פונה אל המסך וגם אל הנוף, בזכות העמוד. תכנון: אמיר נבון (צילום: אביעד בר נס)
            פינת הישיבה פונה אל המסך וגם אל הנוף, בזכות העמוד. תכנון: אמיר נבון(צילום: אביעד בר נס)

             

            למינימליסטיים שבינינו (או כאלה שלא צופים הרבה), שאינם רוצים לראות את המסך בזמן שהוא אינו עובד -  אפשר להסתירו במגוון דרכים. למשל, להתקינו מאחורי דופן זכוכית כהה, או מראה. כאשר המסך אינו מאיר הוא מוסווה, וכאשר הוא דולק האור חודר ונראה דרך הזכוכית.

             

            מראה על מסילה מתגלגלת ומסתירה את המסך כאשר הוא לא בשימוש. תכנון: הילה הולנדר עמיר (צילום: איתי סיקולסקי)
              מראה על מסילה מתגלגלת ומסתירה את המסך כאשר הוא לא בשימוש. תכנון: הילה הולנדר עמיר(צילום: איתי סיקולסקי)

               

              עם השימוש הגובר בתקשורת ובאינטרנט המסכים החלו להתפשט גם לחדרים אחרים, ובצורות חדשות. במטבחים העכשוויים אפשר לשלב מסכי מגע ממוחשבים בדלתות הארונות או בחיפוי זכוכית על הקיר, כך שניתן לצפות בחדשות או לבשל לפי מתכון מהאינטרנט.

               

              בחדר השינה המסך מותקן גבוה יותר על הקיר, בשל תנוחה הצפייה, שהיא לרוב בחצי שכיבה. דירה בעיצוב ערן בינדרמן (צילום: עודד סמדר)
                בחדר השינה המסך מותקן גבוה יותר על הקיר, בשל תנוחה הצפייה, שהיא לרוב בחצי שכיבה. דירה בעיצוב ערן בינדרמן(צילום: עודד סמדר)

                 

                לחדר השינה המסכים נכנסו מזמן. כאן הוא מותקן מול המיטה, בהטיה קלה כלפיה, וגבוה יותר (לפחות 140 סנטימטרים מהרצפה), בשל תנוחת הצפייה, שהיא לרוב בחצי שכיבה. את מכשירי המולטימדיה מומלץ להסתיר בחלקו העליון של ארון הבגדים, כדי לשמור את המדפים הנמוכים לשליפה פרקטית ויומיומית. אם הארון נמצא מול המיטה, קל לשלב את המסך באחת מדלתותיו: זו אופציה שמוצעת היום בחברות רבות לייצור ארונות.

                 

                 

                איך מעצבים בית בסגנון כפרי? עצות פשוטות בקליק הבא 

                עצות פשוטות לעיצוב של בית בסגנון כפרי - לחצו על התמונה (צילום: אלדד מאסטרו)
                עצות פשוטות לעיצוב של בית בסגנון כפרי - לחצו על התמונה (צילום: אלדד מאסטרו)

                 

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד