התינוק מתבטל כל היום?
תרשמו אותו לחדר כושר

ההנחיה להשכיב תינוקות על הגב למניעת מוות בעריסה העלתה את היקף הבעיות המוטוריות בגיל זה. מיזם ישראלי מציע אפליקציה לאימון התינוק ומעקב התפתחות

סיגל קפלן

|

15.11.16 | 07:49

האימון, התוצאות והמסקנות
האפליקציה מבינה מתי התינוק מתקשה באימון ומשנה את הגירוי והמשוב הקולי כדי לעודד אותו להמשיך באימון ולהתחזק
האפליקציה מבינה מתי התינוק מתקשה באימון ומשנה את הגירוי והמשוב הקולי כדי לעודד אותו להמשיך באימון ולהתחזק
בסיום האימון, האפליקציה מספקת להורים אפשרות למעקב אישי אחר התפתחות תינוקם
בסיום האימון, האפליקציה מספקת להורים אפשרות למעקב אישי אחר התפתחות תינוקם

דני סער, 45, יועץ אסטרטגי ושיווקי ואבא לשלוש בנות (11, 8, 3) רק רצה לעודד את בתו השלישית להרים את הראש בחודשי חייה הראשונים. כמו הרבה אבות גם הוא נחשף להמלצה הגורפת שאין להשכיב לישון על הבטן תינוקות בשנת חייהם הראשונה. קריאת ההמלצה הזו של האגודה האמריקאית לפדיאטריה לפני כעשרים שנה קיבלה תהודה אדירה לאחר שנמצא מתאם בין שכיבה על הבטן לבין מוות בעריסה. האלטרנטיבה המומלצת - להשכיב אותם על הגב - אכן הורידה משמעותית את מספר מקרי המוות בעריסה, אבל במקביל יצרה תופעת לוואי חדשה ולא רצויה - עיכוב בהתפתחות המוטורית.

 

 

עוד כתבות בערוץ המשפחה:

  

תינוקות שמתרגלים לשכב על הגב מעדיפים את האופציה הזו על פני שכיבה על הבטן, שכן זו דורשת מהם את המאמץ של להרים את הראש וחגורת הכתפיים, כך שהיה צורך ללמד אותם באופן יזום בזמן ערות ותחת השגחה, את מה שנרכש באופן טבעי טרם התרעת הראשויות. נוצרו הרבה עיכובי התפתחות והחל להתעורר קושי בקרב הורים וצורך במטפלים בהתפתחות המוטורית לתינוקות.

 

"עם הבת הבכורה מצאנו את עצמנו אצל פיזיותרפיסטית בגיל 6 חודשים", מעיד סער. "עם השניה זה איכשהו עבר טוב ועם רונה, בתי השלישית, נתקלתי בקושי. היא שנאה לשכב על הבטן ובכל פעם שהייתי שם אותה בתנוחה הזו היא היתה מתחילה לצרוח. קניתי את כל הצעצועים שהיו בחנות בשביל לעניין אותה, אבל שום דבר לא עזר. בסוף מצאתי את עצמי שוכב מול תינוקת ועושה לה תיאטרון בובות כדי שתחזיק מעמד דקה וקצת ומצאתי שאני עסוק הרבה יותר בלהרגיע אותה, מאשר בלדאוג לכך שיהיה לה אימון אפקטיבי ותורם".

 

המאמץ והיזע הוכיחו את עצמם ואת ההישג הקטן והאישי שלו תרגם סער לאפליקציה MyBabyGym, שפותחה יחד עם הפיזיותרפיסטית מעיין ריבקס-ספקטורמן ושותפים נוספים ועלתה החודש ל-Appstore.

 

דני סער ושלוש בנותיו: "מצאתי את עצמי שוכב מול תינוקת ועושה לה תיאטרון בובות" (צילום: באדיבות שרה פרינץ)
    דני סער ושלוש בנותיו: "מצאתי את עצמי שוכב מול תינוקת ועושה לה תיאטרון בובות"(צילום: באדיבות שרה פרינץ)

     

    איך האפליקציה עובדת?

    "האפליקציה מיועדת למחשבי טאבלט, אותם מניחים מול התינוק במרחק של כ-40 ס"מ בזמן שהוא שוכב על הבטן. האפליקציה משתמשת בראיה ממוחשבת על מנת להבין מה התינוק עושה. בהתאם לכך היא מתאימה לו אנימציה מותאמת לגילו ומשוב קולי, המעודדים אותו להרים את הראש ולחזק את שרירי הצוואר והגב. בהמשך, האפליקציה מבינה מתי התינוק מתקשה באימון ומשנה את הגירוי והמשוב הקולי כדי לעודד אותו להמשיך באימון ולהתחזק. בסיום האימון היא מספקת להורים אפשרות ראשונה מסוגה למעקב אישי אחר התקדמות תינוקם, תזכורות לביצוע האימונים וכן, שומרת תמונות ווידאו של האימונים שההורים יכולים לראות ו/או לשתף עם משפחה וחברים".

     

    כמה זמן נמשך האימון?

    הפעילות מתבצעת באימוני אינטרוואלים והם מוגבלים בזמן עד חמש דקות לאימון. תינוק צעיר יתחיל באימון של כשתי דקות ויתקדם בהדרגה עד לאימון מלא של חמש דקות, עם המלצה לחזור על האימון שלוש עד ארבע פעמים ביום. האפליקציה מכבה את עצמה אחרי חמש דקות או כשהיא רואה שהתינוק התעייף ליצור איתה קשר עין. האפליקציה גם מוגבלת לשימוש של עד חצי שעה ביום, כדי לא להעמיס ושהאימון באמצעותה יישאר בגדר הנאה ותרגול. ההדרכה שלנו להורים היא לעצור כשהתינוק בוכה או אפילו רגע לפני כן. במצב כזה האימון כבר לא אפקטיבי. המטרה היא לעזור לתינוק להתרגל לתנוחה ולאפשר להורה לעקוב אחר ההתקדמות שלו. האפליקציה מאפשרת להורה לנצל את העובדה שהילד נהנה להתאמן כדי לדייק את תנוחת האימון ולשפר את האפקטיביות שלו".

     

    לאילו גילאים מיועדת האפליקציה?

    "לתינוקות מגיל שמונה שבועות ועד תחילת זחילה".

     

    האגודה האמריקאית לפדיאטריה רואה במסכים חלק בלתי נפרד מחייהם של הורים ותינוקות
      האגודה האמריקאית לפדיאטריה רואה במסכים חלק בלתי נפרד מחייהם של הורים ותינוקות

       

      עצם העובדה שמדובר באפליקצית מסך לא מרתיעה הורים?

      "זו שאלה חשובה. התפיסה המעודכנת של האגודה האמריקאית לפדיאטריה (AAP) רואה במסכים חלק בלתי נפרד מחייהם של הורים ותינוקות ומנסה לעזור להורים לשלב אותם בחיי התינוק בצורה מידתית שמביאה להם ערך. הדגשים הללו הנחו אותנו בתהליך הפיתוח. MyBabyGym באה לעזור להורים ותינוקות לעשות פעילות מוטורית חשובה, שרבים מהם לא עושים מספיק. השימוש במסך מוגבל לפרקי זמן קצרים של דקות ספורות בכל פעם. והכי חשוב, האפליקציה שמה דגש על יצירת פעילות משותפת של הורה ותינוק, על הגברת המעורבות של ההורה בתהליך האימון ועל חיזוק הקשר ביניהם. חשוב לציין שבזמן האימון, האפליקציה אינה מחוברת לאינטרנט וכל פעילות העיבוד המתקדמת נעשית מקומית במכשיר הטאבלט, כך שזה בדיוק כמו לצלם את התינוק בווידאו".

       

      כמה זמן ארך הפיתוח?

      "מעל שנתיים, כשבשנה האחרונה ערכנו הרבה פיילוטים עם תינוקות. השקענו הרבה עבודה ביצירת חוויה שמותאמת לתינוק, הן ברמת עיצוב התוכן - התנועה של הדמויות על המסך והאינטראקציה שלהם עימו. רצינו לייצר חוויה נעימה מצד אחד ואפקטיבית מצד שני, בדרך שבה חווים את זה התינוק וההורה".

       

      האם בדקתם את האפקטיביות בשטח?

      "ראינו תוצאות מצויינות עם תינוקות שהשתתפו בבתא שלנו ובחודשים הקרובים אנחנו מתכננים להתחיל ניסוי עם אחד מבתי החולים הגדולים בארץ, שבו תשולב גם קבוצת ביקורת לצורך השוואה. בנוסף לכך, תוך מספר חודשים, עם הגדלת כמות המשתמשים באפליקציה, תגדל מאוד כמות המידע הייחודי שיש לנו במגוון נושאים הקשורים להתפתחות תינוקות - מידע שיעזור לנו ולרופאים להבין טוב יותר תהליכי למידה והתפתחות של תינוקות צעירים וליצור פיתרונות לשיפור התהליכים הללו ולאיתור מגוון של בעיות רפואיות".

       

      "השקענו הרבה עבודה ביצירת חוויה שמותאמת לתינוק"
        "השקענו הרבה עבודה ביצירת חוויה שמותאמת לתינוק"
         

         

        מה השאיפה שלכם?

        "אנחנו עובדים בשני צירים מקבילים. מצד אחד, אנחנו מקדמים מוצרים נוספים שלוקחים את עולם הצעצועים ההתפתחותיים קדימה ומשלבים בהם טכנולוגיה מתקדמת, אימפקט מדויק, איסוף של דאטה ייחודי והנאה לתינוק ולהורה. ובמקביל, אנחנו מקדמים פתרונות Telehealth עבור גורמי בריאות שונים. הפתרונות הללו מיועדים לעזור למימסד הרפואי לנצל את המידע שאנחנו אוספים כדי לשפר את הטיפול בתינוק ולבצע אבחון מוקדם של בעיות רפואיות שונות.

         

        "המוצר הראשון שאנחנו משיקים בתחום ה–Telehealth בא לשפר את האפקטיביות של הטיפול הפיזיותרפי בתינוקות קטנים. במסגרת זו, ההורים מקבלים את אפליקציית MyBabyGym לאימון התינוק בבית ולפזיותרפיסט יש מערכת משלימה המאפשרת לו לעקוב אחר האימונים של התינוק מרחוק. הוא יכול לראות כמה אימונים ההורים עושים, לצפות בוידאו של האימון כדי לוודא שהם נעשים לפי ההנחיה – ובמקרה הצורך – ליצור קשר עם ההורים כדי לדייק את זה. וכן מבצעת מדידה מדוייקת של השיפור בזווית התנוחה של התינוק לאורך הטיפול".

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד