בשבילי שפתון נטול אכזריות, תודה: להתאפר בלי להתפשר על העקרונות

הפכת טבעונית ועכשיו את מרגישה בשלה לשלב הבא – איפור טבעוני? יצאנו לבדוק האם ואיפה "טבעוניסטה" (טבעונית חובבת ביוטי) יכולה למצוא את מבוקשה

 רוב היצרנים בארץ מסתפקים בהצהרה כי התכשירים לא נוסו על בעלי חיים אך נוטים להתעלם עדיין מהאספקט הטבעוני (צילום: gettyimages)
רוב היצרנים בארץ מסתפקים בהצהרה כי התכשירים לא נוסו על בעלי חיים אך נוטים להתעלם עדיין מהאספקט הטבעוני (צילום: gettyimages)
 

"כל כניסה שלי לפארם הפכה למתישה", שיתפה אותי מור שהפכה לא מזמן לטבעונית אדוקה, כשסיפרתי לה שאני עובדת על כתבה בנושא טיפוח טבעוני. "המעבר שלי לטבעונות היה מאוד ממוקד אוכל ולמעשה לא חשבתי על היבטים נוספים. בשלב מסוים הבנתי שזה קצת מוזר שבתזונה אני מאוד מקפידה אבל בתחומים אחרים, כמו קוסמטיקה וטיפוח, אני עושה דברים מנוגדים לגמרי".

 

עוד בערוץ Gostyle:

 

אז מה עשית? ממה מתחילים?

"בתור התחלה החלטתי לסיים את כל המוצרים שיש כבר ברשותי ולבצע מעבר הדרגתי דרך המוצרים החדשים שאני רוכשת. לצערי, נתקלתי בקושי רב בכל קנייה של מוצר חדש שנגמר לי. אני מרגישה שהקהילה הטבעונית בארץ גדלה אבל שעדיין אין מענה מספק בתחום. אני 100 אחוז טבעונית בכל מה שקשור לתזונה, אבל בתחום הקוסמטי אני עדיין נאלצת לעשות פשרות".

 

בשבילי שפתון נטול אכזריות, תודה

עם שפע של חברות שמציעות את מרכולתן ולא מעט שגרירות יפות ומפורסמות שמביעות את תמיכתן בחי, המודעות לנושא הטבעוני לא מפסיקה לגדול. אבל מה קורה באמת בשטח ואיפה "טבעוניסטה" (טבעונית חובבת ביוטי) יכולה למצוא את מבוקשה? "המגמה הירוקה גרמה לבלבול רב בין המושגים קוסמטיקה "טבעית", "אורגנית" ו"טבעונית", מסביר עידו מגל, מומחה לרפואה צמחית והבעלים של מותג הטיפוח Lavido . "ההגדרה של קוסמטיקה טבעונית מתייחסת למוצרי טיפול שאינם מכילים אף רכיב מהחי ושלא נעשו באף שלב מהייצור, הפיתוח או השיווק שלהם ניסויים בבעלי חיים. מקורם של חומרים רבים המשמשים לייצור של מוצרי קוסמטיקה, כמו שעוות דבורים או הקולגן, הוא בעולם החי".

 

ומהו המושג Cruelty Free ששומעים עליו רבות לאחרונה?

"המושג 'נטול אכזריות' הפך לדומיננטי בכל תחומי הצרכנות והוא תקף לאופן שבו אנחנו קונים בגדים, לאופן שבו אנחנו צורכים מזון וגם לתחום הטיפוח. בשעוות דבורים למשל – אנחנו לוקחים חומר שהדבורה מייצרת בעמל רב לצרכיה, לשימוש שלנו. יש כיום תחליפים משומנים צמחיים עם תכונות דומות לשעווה".

 

אלון אלבז, סמנכ"ל הפיתוח של רשת ביוטיקייר, שהשיקה לאחרונה קולקציה של 16 שפתונים טבעוניים, מוסיף: "משרד הבריאות הישראלי לא מאפשר לתת את התואר "טבעי" למוצר קוסמטי מפני שלגרסתו, כל עיבוד תעשייתי של אחד מהרכיבים או של התכשיר עצמו שולל מן היסוד את ה'טבעיות' של התכשיר. עם התואר 'טבעוני' המצב שונה והפרשנות לגביו מיישרת קו עם מוצרי המזון - מוצר טיפוח טבעוני הוא תכשיר אשר כל הרכיבים שבו אינם מן החי. יחד עם זאת, אין הכרח כי כל הרכיבים בתכשיר יהיו צמחיים ולא סינטטיים".

 

כיצד השפיעה הטבעונות על עולם הטיפוח בכללותו ומה המצב בישראל?

אלבז: "יצרנים רבים בעולם נוטים לאמץ פורמולציות אורגניות, נטולות הנדסה גנטית וטבעוניות כאילו היו מקשה אחת. בישראל ההתקדמות איטית יותר, וכרגע רוב היצרנים מסתפקים בהצהרה כי התכשירים לא נוסו על בעלי חיים אך נוטים להתעלם עדיין מהאספקט הטבעוני".

 

"בשנתיים האחרונות יש עליה דרמטית במודעות לטיפוח טבעוני", מוסיף מגל. "עמותת 'ויגן פרינדלי' לקחה יוזמה ואחריות ובודקת מוצרים מקטגוריות שונות על מנת לתת להם תו תקן טבעוני ולוודא שהחברה אינה משתמשת ברכיבים מהחי או עושה ניסויים בבעלי חיים".

 

הקוסמטיקה הטבעונית מציעה אלטרנטיבה ראויה ואיכותית?

מגל: "אני יכול להתחייב כיום ללקוחה שלי שהקרם שפיתחתי עבר מבחנים של מכונים דרמטולוגיים ושהוא הוכח כאפקטיבי בהענקת לחות, טיפול בקמטים ובאלסטיות של העור".

 

ומה לגבי המחיר?

"המחירים של קוסמטיקה טבעונית יהיו בדרך כלל נמוכים יותר. מוצרים טבעוניים ינועו בין 100 ל־200 שקלים, לעונת 500-600 בקוסמטיקה הקונבנציונאלית, בגלל תוספות הבישום, האריזות המפתות ומנועי הפרסום והשיווק התובעניים".

 

הארנב כבר לא מספיק

אל סבג, ממנהלות קבוצת הפייסבוק יפות ללא אכזריות, היא בלוגרית ויוטיוברית שחיה מקרוב את התחום. בשנתיים האחרונות היא מקפידה על שימוש בקוסמטיקה טבעונית: "אחד הדברים שהיה חשוב לי לבסס, זה את ההבנה שאנשים שבאמת מקפידים על טיפוח טבעוני צריכים לחפש את ה'גם־וגם'- גם מוצרים שהם טבעונים מבחינת הרכיבים וגם מוצרים שלא נוסו על בעלי חיים".

 

מה בעינייך הקושי הבולט ביותר שמאפיין את המעבר למוצרים טבעוניים?

"כשיש לך המון מוצרי קוסמטיקה שאת רגילה להשתמש בהם, את צריכה להתחיל מאפס. המעבר כולל מציאת תחליף למייק־אפ האהוב, לפודרה ולכל שאר המוצרים שעד היום השתמשת בהם. לקושי שנובע משינוי ההרגלים, נוסף גם המבחר המצומצם יחסית שיש בארץ. בנות תמיד יעדיפו להגיע לחנות ולבחון את המוצרים באופן פיזי והמבחר שקיים כאן ממש לא קרוב למה שיש בחו"ל".

 

מה היית מייעצת למי שרוצה לעשות את המעבר?

"קודם כל, להגיע לקבוצה שלנו - התמיכה והעידוד שאנחנו מספקות עוזרים להרבה בנות. צריך לשאול ולהתעניין, לברר ולבדוק, לא להתבייש ולא לחשוש, ולהיות גאים בבחירה. אני ממליצה לא לסמוך רק על 'סמל הארנב' שמורה שהמוצר לא נוסה על בעלי חיים. לצערנו, בגלל שאין עליו פיקוח מספק, כל מותג יכול לשים אותו. כדאי לבדוק ברשימה אצלנו, שהיא מהאמינות והעדכניות ביותר שיש כרגע בשוק"

 

בתור ביוטיניסטה, את באמת מרגישה שהמוצרים הטבעונים מספקים ואפקטיביים באותה מידה?

"בהחלט. אני נמצאת בתחום הזה שנים ויכולה להגיד בלב שלם שאין הבדל. יש נטייה לפמפם לנו פרסומות ראוותניות וזה מה שבדרך כלל תופס לנו את העין, אבל במדד האפקטיביות, המוצרים הטבעונים לא נופלים משום מוצר אחר. אל תהססי לבקש דוגמיות מהמותג ולנסות את המוצר. אם אהבת אותו- תקני בגודל מלא, ואם לא אהבת - לא זרקת כסף לפח".

 

תיק האיפור הטבעוני שלי

ביקשנו מאל סבג שתרכיב לנו תיק איפור שכל מוצריו הם גם טבעוניים וגם נטולי אכזריות. הנה המלצותיה:

 

איפור טבעוני במחיר הגיוני (צילום: קית גלסמן ,מוטי פישביין ובאדיבות שרומבה, סקארה, קרליין, אסנס, ביוטיקר)
    איפור טבעוני במחיר הגיוני(צילום: קית גלסמן ,מוטי פישביין ובאדיבות שרומבה, סקארה, קרליין, אסנס, ביוטיקר)

     

    1. מייק־אפ של המותג שרומבה (102 שקל) ; 2. מייק־אפ Smooth Skin של סקארה; 3. מסקרה 'בולד' של קרליין (60 שקל); 4. מסקרה I Love Extreme Crazy Volume של אסנס (14 שקל); 5. שפתוני 'קולור מאט' של קרליין (59 שקל); 6. שפתונים מהסדרה העמידה של ביוטיקר (4.50 שקל); 7. פודרה שקופה של ביוטיקר (9.90 שקל)

     

    במרחק הקלקה

    מוצרים טבעוניים מעולים שאפשר להזמין ברשת:

    • המותג פסיפיקה הוא נטול אכזריות וטבעוני לגמרי. מומלץ במיוחד הקונסילר הארה שלו בשם Dreamlit Under Eye Brightener. גם השפתונים Devocean Lipstick של המותג הם ממש מעולים, עשירים ומטפחים את השפתיים.
    • שפתוני מאט של Wet N Wild בשם Mega Last Matte Lip Cover הם ממש איכותיים ובגימור מאט קטיפתי מושלם. העמידות שלהם מעולה והמחירים סופר זולים.
    • עיפרון גבות מושלם יש למותג e.l.f. Cosmetics. הוא זול בטירוף ועושה עבודה מדהימה.

     

    הכתבה המלאה במגזין גוסטייל:

     

    דר זוזובסקי וספיישל ג'ינס ענק בגיליון נובמבר של Gostyle
      דר זוזובסקי וספיישל ג'ינס ענק בגיליון נובמבר של Gostyle
       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד