שתהא זו שנת התעוזה!
רשימת הטרנדים החמים לתשע"ז

זו אינה רשימת חובה, אלא עניין של אהבה: מטבחים שחורים, עציצי מקרמה, מנורות זרוע ועוד כמה אורחים בולטים במדורי העיצוב, עם המלצות לנועזות ולשמרניות יותר

רונית כפיר

|

29.09.16 | 12:34

מנורות זרוע, למשל. בדירה שעיצבו הצמד מסטודיו 37 בגבעתיים יש עוד כמה טרנדים חמים, כמו משטח שיש קררה ונגיעות מוזהבות (צילום: אביעד בר נס)
מנורות זרוע, למשל. בדירה שעיצבו הצמד מסטודיו 37 בגבעתיים יש עוד כמה טרנדים חמים, כמו משטח שיש קררה ונגיעות מוזהבות (צילום: אביעד בר נס)
 

ושוב עברה שנה. את גוף התאורה ההוא, החסר - שאמרנו שאנחנו אוטוטו מתקינות - עדיין לא קנינו, את השטיח הישן לא זרקנו והקיר עדיין עירום. טוב שיש מועדים אחת לכמה זמן - לשמחה, למחשבות, להחלטות ולביצוע.

 

טיפ מקורי שלי לשנה החדשה - הכינו רשימה. רשימה קצרה של מטרות או מטלות שתרצו לעשות בבית. מחקרים מראים שעצם הכנת רשימה מקדמת אתכם ב-25% אל המטרה שלכם (מה זה אומר בהקשר הזה - רבע שטיח?). כדי לוודא שהמטרה תושג - הרהיבו עוז ורשמו דדליין. תאריך ביומן, אפילו אחרי החגים, אפילו בעוד ארבעה חודשים (הרי פברואר עדיין פנוי, נכון?), בו תסורו אל החנות ותבחרו את מה שצריך, או שבו תקחו יום חופש ותעיפו את מה שמפריע. אם זה מצליח - ספרו לי!


בשביל לתת כיוון וחשק קיבצתי שוב רשימה של טרנדים בולטים ושולטים לשנה הקרובה. כרגיל, רובם אינם חדשים ממש, אבל הם מגיעים עכשיו לשיאם ומאומצים בחום גם בידי החלוצות (תרגום חופשי שעשיתי למונח early adopters) ואחריהן, אולי בצורה מינורית יותר, גם בידי השמרניות. טרנדים רבים מופיעים לראשונה בעיצוב מסחרי של מסעדות, מלונות או חנויות, ומשם זולגים אל המרחבים הפרטיים. חוץ ממגמות מסוימות כללתי השנה גם שינוי תפיסתי כלפי מלאכת עיצוב הבית עצמה. אשמח לדעת אם תסכימו איתי:

 

מטבחים שחורים

 

מטבח שחור בדירה שתיכנן רענן שטרן בנווה אביבים (צילום: גדעון לוין)
    מטבח שחור בדירה שתיכנן רענן שטרן בנווה אביבים(צילום: גדעון לוין)

     

    עייפתם ממטבחים לבנים? בצדק. קבלו את הלבן החדש - מטבח שחור. מטבחים שחורים הולכים יפה עם בתים ברוח סקנדינבית ובצבעי שחור-לבן-עץ, עם שיש קררה מגוייד, וגם עם פריטים מוזהבים (ידיות, למשל) וכחלק מטרנד שנות ה-20. כמו עם אופנות רבות אחרות, התיידדנו איתם תחילה בעיצוב המסחרי, במסעדות וברים, בבראסרי ובמה שמכונה "גרנד הוטל" סטייל. בסוף החלטנו: למה שלא ננסה את זה בבית?

    החלוצות הן בדרך כלל מעצבות ומעצבים, צעירים או רווקים חסרי דאגות.

     

    בדירה יפואית שעיצבו מיכל שטיינפלד ורוני דביר (צילום : גדעון לוין)
      בדירה יפואית שעיצבו מיכל שטיינפלד ורוני דביר(צילום : גדעון לוין)

       

      השחור הוא מרשים, אך לא חייב להיות כבד או רציני. הוא סקסי ואמיץ. איך מנקים את זה? במטלית כמובן. לחה או יבשה. כן, על גוונים כהים רואים אבק, אבל ראשית - חזיתות המטבח אינן אופקיות ולכן צוברות פחות אבק, ושנית - מטבח יש לנקות מדי פעם. הנה תמריץ.

       

      לשמרנים: אפשר ללכת על אפור כהה. זה מהמם לא פחות. לאמיצים יותר: גוונים כהים אחרים, כמו כחול כהה או ירוק בקבוק. כולם הולכים מעולה עם זהב.

       

      מנורות זרוע

       

      מנורת זרוע מעל פינת אוכל בבית שתיכננו לוי-חמיצר ברמת השרון (צילום: עמית גרון)
        מנורת זרוע מעל פינת אוכל בבית שתיכננו לוי-חמיצר ברמת השרון(צילום: עמית גרון)

         

        הספוטים הלכו, פסי הצבירה משתכללים, אבל גופי התאורה החדשים הן מנורות הזרוע. הן מייצרות אווירה אינטימית ומאפשרות לפתור בעיות פרקטיות, כמו פינת אוכל בלי נקודת תאורה מהתקרה (אם למשל יש מעליה הנמכת גבס בגלל מיזוג, כמו בדירות קבלן רבות). זו כאילו מנורת הקריאה השולחנית שלנו, שטיפסה על הקיר. חדל גופי תאורה מגבס לבן שנעלמים בשקט בתוך הקיר - במקרה הזה יש הזדמנות להצהרה, במיוחד אם עוד לא החלטנו מה לתלות על הקיר.

         

        מנורות זרוע מוצלחות בפינות אוכל, גם בסלון או ליד מיטה. למעשה, בכל מקום בו אנחנו רוצות למקד תאורה על נקודה אחת ולא לספק תאורה כללית חזקה - הן מתאימות. אפילו בשירותים מעל לאסלה אפשר להתקין מנורה מתכווננת עם זרוע. הן מגיעות בחומרים רבים, בעיקר מתכת, אבל יש לא מעט מעץ, אפילו ברשתות זולות. בעזרת התקנה נכונה יש מנורות שאפשר להפוך ממנורות שולחן למנורות קיר. באיקאה יש כמה שוות במיוחד (דווקא מנורות הקיר היא מחלקה חלשה במיוחד לטעמי).

         

        מנורות זרוע גם בשירותים וליד המיטה, בדירה של סטודיו 37 (צילום: אביעד בר נס)
          מנורות זרוע גם בשירותים וליד המיטה, בדירה של סטודיו 37(צילום: אביעד בר נס)

           

          לחלוצות: מנורת זרוע גדולה מעל פינת האוכל או פינת הקריאה בסלון. השמרניות יכולות להתחיל במנורות קריאה ליד המיטות (אני שמה לב שיותר קל לנו לאמץ טרנדים חדשים בחדרי הדור הצעיר, אז לכו על חדרי הילדים והנוער). כי זה כולה מנורת שולחן שטיפסה קצת על הקיר.

           

          שטיחים בכל מקום

           

          שטיח גם במעבר, בדירה שעיצב גילי אונגר (צילום: שירן כרמל)
            שטיח גם במעבר, בדירה שעיצב גילי אונגר(צילום: שירן כרמל)

             

            יהיה מעניין לבדוק מה קרה בגזרת מכירת שואבי האבק בשנים האחרונות, אבל לא אופתע אם חלה עלייה. שטיחים היו פעם מסוג אחד ובמקום אחד: פרסיים עתיקים בסלונים שמרניים או בבתיהן של אליטות אינטלקטואליות. והנה, השטיח הפך בשנים האחרונות לפריט חובה בכל חדר מגורים, חדר משפחה וחדרי ילדים. בהתחשב בכמויות האבק ובמאמץ לחנך את הקטנים לא לאכול בסלון או בחדר זו תנועה נועזת למדי, אבל היא משתלמת לגמרי.

             

            שטיחים שפעם היו מוצגים בחנויות ייעודיות בלבד נמכרים היום בכל חנויות העיצוב בתור "פריט משלים". ובצדק: שטיח יפה יכול לשנות את המראה של כל הסלון. הוא יכול להרנין סלון רדום וחדגוני, הוא יכול להוסיף תעוזה, צבע, דוגמה, בצורה בלתי מחייבת שמשנה מקצה לקצה מראה של חדר או חלל: הרי אנחנו מלבישים קובייה, ושטיח יכול לשנות פאה שלמה מתוכה (בערך כמו לצבוע את כל התקרה באדום, למשל).

             

            עובד גם אם הרצפה נראית כמו שטיח. עיצוב: גלית קריסטל (צילום: יוסי סאליס)
              עובד גם אם הרצפה נראית כמו שטיח. עיצוב: גלית קריסטל(צילום: יוסי סאליס)

               

              השטיחים הגיאומטריים בשחור-לבן מזמן הפכו לפריט פופולרי, אבל עם עליית החיבה אליהם הם מגיעים עכשיו בצבעים עזים רבים, וכמעט כל מי שמוכר אותם יאפשר לכם לקחת אותם הביתה לבדיקה. כן, זו השקעה בעיקר מבחינת שאיבה ונקיון, במיוחד אם יש גם חיות בבית, אבל טקטסיל בכלל ושטיח בפרט יחמם כל סלון, ולא רק מטפורית - עוד מעט סתיו והרבה יותר נעים לדרוך על שטיח מאשר על רצפה קרה. אם הספות חלקות ומשעממות לכו על שטיח צבעוני עם דוגמאות (יש דוגמאות "שבטיות" רבות, ל חייבים סלסולים עותמאניים), ואם הספות צבעוניות או עם דוגמה - שטיח בגוון נייטרלי ודוגמה שקטה יותר יתאים. שטיחים טובים אינם זולים (שימו בצד 5000 שקל), אבל שטיח טוב יעלה פחות מסלון חדש ויחזיק יותר שנים ממנו. לא צריך בשבילם הובלה, ואפשר להתחרט.

               

              החלוצות כבר מזמן סידרו לעצמן שטיחים גיאומטריים בשחור-לבן בכניסה (אהההממ..) והחלוצות האמיצות (או שאינן מארחות כלל) פרשו שטיח מתחת לפינת האוכל. השמרניות יתחילו בשטיחים קטנים לצד המיטות בחדרי השינה, אולי במסדרון או בחדר הארונות, ושטיח נעים למגע בחדר המשפחה (אם יש). משם אפשר להמשיך להתפרע בסלון. כמאמר לובובסקי הגדול - it really tied the room together, man.

               

              דיסקו מקרמה

               

              מקרמה ברשת ''פלורליס'', גם ירוק בעיניים, גם קישוט לקיר (צילום: סטודיו פלורליס)
                מקרמה ברשת ''פלורליס'', גם ירוק בעיניים, גם קישוט לקיר(צילום: סטודיו פלורליס)

                 

                 

                לטעמי הטרנד הזה עדיין לא המריא בשיא הכוח, וכן, אני מחכה. אין לי ספק שהכל נשען על רגשות וסנטימנטליות, אבל אני מתה על מקרמה. הוא משתלב היטב בטרנד החומרים הטבעיים כמו אבן, עץ, קש וחבלים למיניהם, ופותר בעיות שקשורות לטרנד העציצים - כי אפשר לתלות אותם מהתקרה ולייצר אוירה חמימה וסוג של חציצה בחללים גדולים. הם מתאימים לטרנד הפרנזים שעדיין לא שכך באופנה, ואפשר למצוא בחנויות מחיצות מקרמה מקסימות, מחזיקי עציצים וגם יצירות תלת ממדיות לתלייה על הקיר. בין אם בגוון טבעי או בשחור - המקרמה מוסיף את הנגיעה האישית של מלאכת יד, בעולם שבו אפילו המילה "מלאכה" כשלעצמה היא נוסטלגית. והכי כיף לעשות לבד (להוסיף לרשימת הפנסיה).

                 

                מקרמה ב''מיקאסה'' (צילום: הגר דופלט)
                  מקרמה ב''מיקאסה''(צילום: הגר דופלט)

                   

                  החלוצות - ילידות שנות ה-70, שזוכרות עדיין קשרים בסיסיים מחוגים בכיתה וו. השמרניות יזדעזעו וישמרו מרחק.

                   

                  כחול קובלט

                   

                  כחול קובלט בצבעים החדשים של מנורות ''קרטל'' (צילום: הביטאט Kartell)
                    כחול קובלט בצבעים החדשים של מנורות ''קרטל''(צילום: הביטאט Kartell)

                     

                     

                    אם מתחשק להוסיף זריקת צבע לחלל ישנוני, הצבע הטרנדי ביותר עכשיו (לטעמי) הוא כחול קובלט. בתור צבע יסוד, ולאחר שאחיו הצהוב מוצה לחלוטין (וכבר מה זה שנת תשנ"ג) הוא מתחבר יפה להרבה צבעים אחרים, בולט בשטח ומשדר תעוזה וסטייל. ליד לצבעי יסוד אחרים הוא עלול להיראות ילדותי או מוגזם, אבל ליד שחור-לבן, או אפילו לצד וורוד וצהוב, הוא יוסיף שמחה ותחכום. הוא נראה מעולה על רהיטים ישנים והולך (גם הוא) נהדר עם זהב, בידיות למשל.

                     

                    וגם באיקאה, בכלי שולחן לא מחייבים (באדיבות איקאה)
                      וגם באיקאה, בכלי שולחן לא מחייבים(באדיבות איקאה)


                      לי יש רק פריט אחד בכחול הזה, אבל הוא גורר מחמאות לרוב. כששואלים אותי מאיפה אני מספרת שזה מעצב שבדי נודע. H&M סטוקהולם.


                      01124
                      חולה על השרשר הזה. צילום: גלית לוינסקי

                       

                      ולסיום: משהו על הלבשה

                      את המונח הלבשת הבית אנחנו שומעות יותר ויותר בשנים האחרונות, פשוט כי הוא לא היה כל כך פופולרי קודם. אבל עכשיו כבר ברור שלא חייבים לעשות שיפוץ או לעבור דירה כדי להשתנות. אפשר להחליף לגברת את האדרת, ובלי לשבור קירות - אך כן בעזרת תקציב נדיב - לשנות את הבית שלנו מקצה לקצה. זה לוקח פחות זמן ועולה פחות כסף משיפוץ מלא, אבל צריך להיכנס אליו במלוא המחויבות ועם אותה גישה.

                       

                      על ההבנה שתפסה מעידה לא רק העובדה שהמקצוע הזה לפתע נלמד בהמון מכללות ובתי ספר, קטנים כגדולים, אלא גם העובדה שלכל העוסקות במלאכה החדשה יש תעסוקה. חלק גדול יותר בציבור מבין שמהפך מהסוג הזה הוא אופציה ששווה להשקיע בה תקציב וזמן, ולעשות אותה לצד אשת מקצוע. כן, הרוב הן נשים (וגילי אונגר). למעשה, כמו עם החלטות רבות בחיים, עד שלא נקדיש זמן ותקציב, וניצור קשר עם איש מקצוע - סביר שזה לא יזוז. מהפכים מהסוג הזה יכולים לכלול ריהוט ופריטים לבית בלבד, אבל גם החלפה של מטבח או חדרי רחצה. כל מהלך שאינו דורש החלפה של מערכות כמו חשמל, מים, מיזוג ו/או שבירה של קירות יכול להיקרא "הלבשת בית", וקיימים עכשיו בשוק לא מעט מהפכים לחדרים, חלקם בימים ספורים.

                       

                      סלון מולבש היטב בבית שעיצבה מירב גליס המלי (צילום: שירן כרמל)
                        סלון מולבש היטב בבית שעיצבה מירב גליס המלי(צילום: שירן כרמל)
                         

                         

                        לסיכום, כמו בכל שנה - זו אינה רשימת חובה. אם אתם לא מתחברים לפריטים האלו זה לא אומר שאתם מיושנים, אם הבית שלכן נראה כמו התמונות זה לא אומר שאתן חסרות אופי. מי שעוקב אחרי מדורי העיצוב (אין על XNET!) מושפע מהטרנדים האלו בין אם הוא מודע לכך או לא, ולא תמיד אפשר בכלל להסביר בצורה רציונלית למה אנחנו אוהבות פריט אחד וסולדות מאחר.

                         

                        מה שחשוב, בעיני, הוא בעיקר לאהוב: לא להקיף את עצמנו בדברים כי כך עושות כולן, אלא בפריטים שמשמחים אותנו ומשרתים את הצרכים שלנו (גם צורך ביופי שיקיף אותנו הוא צורך). מאחלת לכולנו שנדע לזהות את הצרכים השונים ולמלא אותם בדברים הנכונים. שנה טובה! 

                         

                        על אילו טרנדים הצבענו לפני שנה? לחצו על התמונה לפוסט המלא:

                         

                        מה סימנו לפני שנה? לחצו לכתבה המלאה (צילום: שירן כרמל)
                        מה סימנו לפני שנה? לחצו לכתבה המלאה (צילום: שירן כרמל)

                         

                         

                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד