אצלנו גפילטע, אצלם סופגנייה: מה
אוכלים בעולם בערב השנה החדשה

מאיטליה עד יפן, מאטריות עד תבשיל עדשים: בדקנו עם אילו מאכלים פותחים את השנה במדינות שונות, וגילינו שלל מטעמים ששווה לאמץ

ילנה ויינברג

|

20.09.16 | 10:21

נשק מושלם נגד חרבות של אלים. סופגניות אוליבולן הולנדיות (צילום: shutterstock)
נשק מושלם נגד חרבות של אלים. סופגניות אוליבולן הולנדיות (צילום: shutterstock)

בעוד פחות משבועיים נתיישב כולנו סביב שולחן החג, ולא משנה לאיזו עדה אתם שייכים - נוכל לנחש לפחות חלק מהמנות שיוגשו בארוחה. מן הסתם יהיו שם גפילטע פיש, עוגת דבש ומאכלים שונים עם סמלי ראש השנה – מרימונים עד דלעת.

 

אבל עם אילו מאכלים מקבלים את השנה החדשה במדינות אחרות? ולמה דווקא אתם? יצאנו לבדוק את העניין, וגילינו הרבה מנהגים טעימים. אתם מוזמנים לאמץ אחת מהמנות שמצאנו לשולחן החג שלכם, כי בינינו - כמה כבר אפשר לאכול גפילטע?

 

הולנד: אוליבולן

ההולנדים מקדמים את פני השנה החדשה באוליבולן - סופגניות שמרים מנוקדות בצימוקים או באוכמניות מיובשות, שמטוגנות בשמן עמוק.

 

המסורת מספרת כי בתקופה שבין השנה הישנה לשנה החדשה, אלה פגאנית היתה יורדת מהשמים ומשסעת את בטנו של כל מי שנקרה בדרכה. רק מי שאכל את הסופגניות האלה ניצל בזכות השמן שנטף על בטנו וגרם לחרבה להחליק.

 

  • מתכון מתוך האתר Holland.com.

 

מרכיבים

כ-6 סופגניות

 

  • 120 מ"ל (1/2 כוס) חלב פושר
  • 2 כפיות שמרים יבשים
  • 125 גרם (1 כוס) קמח לבן
  • 1/2 1 כפות סוכר
  • 1/2 כפית קליפת לימון מגורדת
  • 1 ביצה
  • קורט מלח
  • 2 כפות צימוקים שהושרו 30 דקות במים או ברום
  • שמן לטיגון עמוק
  • אבקת סוכר לקישוט

 

אופן ההכנה
  1. ממיסים את השמרים בחלב.
  2. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, הסוכר וגרידת הלימון. מוסיפים לקערה עם החלב ומערבבים בזהירות.
  3. מוסיפים את הביצה ואת המלח, ומערבבים לבצק אחיד ורך.
  4. מסננים את הצימוקים, מוסיפים אותם לבצק ומערבבים. מכסים ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  5. מערבבים עם כף, להוצאת האוויר, ומתפיחים חצי שעה נוספת.
  6. מחממים שמן ל-190 מעלות. מרפדים צלחת בנייר סופג.
  7. מערבבים את הבצק שוב, להוצאת האוויר. יוצקים כף גדולה מהבצק לתוך השמן החם ומטגנים כ-4 דקות מכל צד, עד שהסופגנייה שחומה. מוציאים ומספיגים את עודפי השמן.
  8. מכינים באותו אופן סופגניות נוספות.
  9. מפזרים אבקת סוכר ומגישים.

 

כשהאטרייה ארוכה, החיים ארוכים. טושיקושי סובה (צילום: shutterstock)
    כשהאטרייה ארוכה, החיים ארוכים. טושיקושי סובה(צילום: shutterstock)

     

    יפן: טושיקושי סובה

    אטריות מקמח כוסמת (סובה) אהובות מאוד ביפן. אפשר למצוא אותן בדוכני מזון מהיר ובמסעדות יוקרה, כך שלא מפתיע שהן מופיעות גם על שולחן החג היפני.

     

    האמונה גורסת כי ככל שהאטריות שתשיגו יהיו ארוכות יותר, כך תזכו לחיים ארוכים יותר. תסכימו כי זו מנה ראשונה עם הבטחה לא רעה בכלל.

     

     

    מרכיבים

    6-5 מנות

     

    • 6 כוסות דאשי (ציר דגים יפני. אפשר להכין אותו מאבקה הנמכרת בחנויות לאוכל מהמזרח הרחוק)
    • 3 כפות מירין (יין אורז יפני – נמכר בחנויות לאוכל מהמזרח הרחוק)
    • 2 כפיות סוכר
    • 1/3 כוס רוטב סויה
    • 280 גרם אטריות סובה (אטריות כוסמת), מבושלות לפי הוראות היצרן
    • 1 אצת נורי (כמו לסושי), גרוסה
    • תוספות לפי הטעם: בצל ירוק, ביצה קשה, נבטים, פטריות

     

    אופן ההכנה
    1. מערבבים בסיר את הדאשי, המירין והסוכר. מביאים לרתיחה עד אש בינונית. מנמיכים את האש ומבשלים 3 דקות נוספות.
    2. מוסיפים את רוטב הסויה וממשיכים לבשל בלי להביא לרתיחה, עד שהנוזל חם מספיק.
    3. מניחים את האטריות בקערות הגשה ויוצקים עליהן את המרק.
    4. מקשטים באצת הנורי ובתוספות אחרות, אם רוצים.

     

    כמו לאכול מטבעות. תבשיל עדשים עם קבנוס (צילום: shutterstock)
      כמו לאכול מטבעות. תבשיל עדשים עם קבנוס(צילום: shutterstock)
       

       

      איטליה: תבשיל עדשים עם קבנוס

      באיטליה העדשים מסמלות שפע ושגשוג, ולכן יש להן מקום של כבוד בארוחת החג. מאחר שהן דומות למטבעות, המסורת אומרת כי אכילה שלהן תבטיח לכם שנה מוצלחת מבחינה כספית.

       

       

      מרכיבים

      8 מנות

       

      • 3 כפות שמן זית
      • 1 בצל גדול, קצוץ
      • 1 גזר, מגורר בפומפייה
      • 2 שיני שום, כתושות
      • 1 גבעול סלרי, קצוץ
      • 100 גרם קבנוס או נקניק שמן אחר, קצוץ
      • 500 גרם (1/3 2 כוסות) עדשים שחורות
      • 2 עלי דפנה
      • 2 כפות חרדל דיז'ון
      • 300 מ"ל (1/4 1 כוסות) יין אדום
      • 750 מ"ל (3 כוסות) מים
      • מלח
      • שמן זית לזילוף
      • אפשרות: פטרוזיליה לקישוט

       

      אופן ההכנה
      1. מחממים את השמן בסיר רחב ושטוח. מוסיפים את הבצל, הגזר, השום, הסלרי והנקניק, ומטגנים על אש קטנה כ-10 דקות.
      2. מוסיפים את העדשים השחורות ומערבבים עד שהן מכוסות בשמן. מוסיפים את עלי הדפנה ואת החרדל ומערבבים.
      3. מוסיפים את היין, המים ומלח (הנוזלים אמורים לכסות את העדשים – אם יש צורך, מוסיפים מים). מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש קטנה כ-30 דקות, עד שהעדשים מתרככות. טועמים ומתקנים תיבול, אם צריך.
      4. מעבירים את התבשיל לקערה. מזלפים מעל מעט שמן זית ומקשטים בפטרוזיליה, אם רוצים.

       

      מה הצבע מזכיר? תבשיל עלים ירוקים (צילום: shutterstock)
        מה הצבע מזכיר? תבשיל עלים ירוקים(צילום: shutterstock)

         

        דרום ארה"ב: תבשיל עלים ירוקים

        מאחר שבארה"ב ירוק הוא צבע הכסף, במדינות שבדרומה מאמינים כי ככל שתאכלו יותר עלים ירוקים בתחילת השנה, יובטחו לכם יותר מזומנים במהלכה.

         

         

        מרכיבים

        10 מנות

         

        • 1 ק"ג עלים ירוקים (שילוב של תרד, מנגולד, קייל ובוק צ'וי)
        • 5-4 שיני שום, כתושות
        • 1 בצל גדול, קצוץ
        • 3 כוסות ציר עוף או ירקות (אפשר מאבקה)
        • 1 כפית מלח
        • 1 כפית פפריקה מעושנת
        • 1/2 כוס חומץ תפוחים
        • אפשרות: רוטב פלפל חריף או פתיתי צ'ילי

         

        אופן ההכנה
        1. שוטפים היטב את העלים (הכי טוב להשרות אותם בהרבה מים קרים). מסננים היטב ומייבשים. מורידים את הגבעולים.
        2. עורמים חלק מהעלים זה על זה, מגלגלים וקוצצים לרצועות בעובי 2 ס"מ. חוזרים על הפעולה עד שכל העלים קצוצים.
        3. מחממים את הציר בסיר גדול על אש גבוהה. מוסיפים את העלים ושאר המרכיבים ומביאים לרתיחה.
        4. מנמיכים את האש ומבשלים 45 דקות, עד שהעלים רכים מאוד. מגישים חם.

         

        משמש גם ככרית. סלט אוליביה (צילום: shutterstock)
          משמש גם ככרית. סלט אוליביה(צילום: shutterstock)

           

          רוסיה: סלט אוליביה

          חגיגות השנה החדשה ברוסיה הן עניין חשוב במיוחד. הפתגם אומר שכמו שתפגוש את השנה החדשה, ככה גם תבלה אותה – כך שאם תהיה שבע ושמח, סביר להניח שכך ייראו 365 הימים הבאים.

           

          סלט האוליביה העשיר מבטיח שלא תישארו רעבים אחרי שתאכלו אותו, כך שהוא פופולרי מאוד בערב השנה החדשה. הרוסים מספרים שאם תכינו אותו בקערה ואז תהפכו אותו על צלחת הגשה תקבלו כרית רכה, שתוכל לשמש את אחד האורחים "השמחים מאוד".

           

          מרכיבים

          12 מנות

           

          • 1 ק"ג תפוחי אדמה
          • 3 גזרים
          • 4 ביצים קשות
          • 3 מלפפונים חמוצים, משומרים במלח
          • 500 גרם נקניק מורטדלה או בשר עוף מבושל
          • 1 קופסת אפונה משומרת
          • 1 עד 1/2 1 כוסות מיונז
          • מלח
          • פלפל שחור טחון
          • לקישוט: עלי שמיר ובצל ירוק קצוץ

           

          אופן ההכנה
          1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד שהם מתרככים. מבשלים בנפרד גם את הגזר בקליפתו עד לריכוך. מצננים, קולפים וחותכים לקוביות בגודל 1 ס"מ. מעבירים לקערה גדולה.
          2. חותכים גם את הביצים, המלפפונים והנקניק (או העוף) לקוביות בגודל 1 ס"מ ומוסיפים לקערה יחד עם האפונה, המיונז, מלח ופלפל. מערבבים בזהירות. כדאי לתת לסלט לנוח במקרר, לספיגת טעמים.
          3. לפני ההגשה מקשטים את הסלט בשמיר ובבצל ירוק.

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד