צובעים בצוותא: ביקור בסדנת חידוש רהיטים המונית בבאר שבע

140 חובבי שיפוצים התקבצו בסדנה שיזמה מעיין מידויצקי-ספץ, והעניקו חיים חדשים ומלאי צבע לרהיטים ישנים וחדשים שהביאו מהבית. קפצנו לראות

סהר אלמוג

|

06.09.16 | 10:42

חלק מהרהיטים שחודשו במסגרת הסדנה ההמונית שהתקיימה בבאר שבע (צילום: חיים הורנשטיין)
חלק מהרהיטים שחודשו במסגרת הסדנה ההמונית שהתקיימה בבאר שבע (צילום: חיים הורנשטיין)
מעיין מידויצקי-ספץ, יוזמת הסדנה ובעלת החנות "ארטיקה" בבאר-שבע. "כשהגעתי לכאן קראו לי משוגעת, שאלו מי יבוא לסדנאות כאלה" (צילום: חיים הורנשטיין)
מעיין מידויצקי-ספץ, יוזמת הסדנה ובעלת החנות "ארטיקה" בבאר-שבע. "כשהגעתי לכאן קראו לי משוגעת, שאלו מי יבוא לסדנאות כאלה" (צילום: חיים הורנשטיין)
חלק ממשתתפים הביאו רהיטים שנאספו ברחוב, אחרים קנו רהיטים חדשים לטובת הסדנה באיקאה ובמקס סטוק (צילום: חיים הורנשטיין)
חלק ממשתתפים הביאו רהיטים שנאספו ברחוב, אחרים קנו רהיטים חדשים לטובת הסדנה באיקאה ובמקס סטוק (צילום: חיים הורנשטיין)
רהיטים ישנים מצריכים לא פעם הדבקות של חלקים שנשרו או מילוי חורים (צילום: חיים הורנשטיין)
רהיטים ישנים מצריכים לא פעם הדבקות של חלקים שנשרו או מילוי חורים (צילום: חיים הורנשטיין)

הכניסה למתחם הקניות "דיזיין פלוס" בבאר שבע התמלאה בכ-140 לקוחות נרגשים, אוחזים כל אחד ברהיט קטן ומחכים לתורם לקבל ערכת צבעים. בימים רגילים היו ככל הנראה מגיעים בידיים ריקות ויוצאים ממתחם עיצוב הבית עם רהיט שרכשו, אך הפעם הביאו רהיט מהבית בכדי להפיח בו חיים חדשים, במסגרת סדנה המונית לחידוש רהיטים. "כשהגעתי לכאן קראו לי משוגעת, שאלו מי יבוא לסדנאות כאלה", אמרה יוזמת הסדנה ובעלת החנות "ארטיקה", מעיין מידויצקי-ספץ, לאורחיה. "אתם ההוכחה שבבאר שבע יש קהל שצורך DIY ושהתחום הזה לא נעצר בקו גדרה".

 

המשתתפים קבלו ערכה ובה צבעים, מברשות ולכה והחלו במלאכה. לאחר ניקיון ראשוני באמצעות מגבונים החלו לצבוע את הרהיט שהביאו עמם - החל בכורסאות סבתא, מגירות ושידות שעברו בין דורות במשפחה ועד רהיטים שנאספו ברחוב או נקנו לטובת הסדנה באיקאה ובמקס סטוק. "אני באתי לכאן עם אחי ברק לכבוד יום ההולדת שלו", מספרת הדר עמיאור, "הרהיט שבחרתי הוא מן קובייה, חלק מכוורת, שנמצאת אצלי כבר 15 שנה. החלטתי לחדש אותה בשביל החדר של הבת שלי". הרהיט של ברק לעומת זאת, הוא שולחן מסיבי, לבן ועגול בן שלוש רגליים שנרכש לפני שבועיים ב-ACE. "אנחנו לא עושים סדנאות כאלה בדרך כלל, וזו הייתה הזדמנות טובה. אחי נדלק על הצורה של השולחן בחנות, אבל משהו בו נראה לא גמור. הבאתי אותו לסדנה כדי שיצבע אותו איך שהוא אוהב".

 

הדר עמיאור ואחיה ברק. היא חידשה קובייה מכוורת, והוא צבע שולחן חדש (צילום: חיים הורנשטיין)
    הדר עמיאור ואחיה ברק. היא חידשה קובייה מכוורת, והוא צבע שולחן חדש(צילום: חיים הורנשטיין)

     

     

    שדרוג משפחתי

     

    טרם הסדנה בחר כל משתתף צבע מבין 22 אפשרויות שמציע קטלוג צבעי "אמריקנה דקור" מסוג צ'אנקי פיניש. ייחודו של הצבע שניתן לצבוע אותו על כל חומר - עץ, מתכת, זכוכית או פורמייקה בלי צורך בחומר מקשר או שיוף לפני הצביעה. הצבעים הם על בסיס מים, חסרי ריח ובעלי גימור מט גירי. במהלך הסדנה נצבעו הרהיטים בשתי שכבות ואילו למריחת הלכה נדרשו המשתתפים להמתין 24 שעות מסיום צביעת השכבה השנייה.

     

    משפחת קרליבך, שהפגינה נוכחות מרשימה בת שלושה דורות, הגיעה לסדנה ממשואות יצחק. "הגעתי עם ההורים ועם כרם, התינוק שלי", מספרת נעמה תור. תור הביאה אתה ארונית יד שנייה שמיועדת למקלחת, ואילו ההורים העדיפו להשאיר את ההחלטה לרגע האחרון. "הבאנו כמה אפשרויות: כיסא, מדפים ושידה מאיקאה. הכיסא הגיע מהבית של סבתא שלי והחלטנו שהוא דורש התייחסות מיוחדת, אז בסוף צבעתי את השידה", סיפר האב, דוידי קרליבך, שמפטיר בחיוך "בכלל לא ידעתי למה אני נכנס". אשתו מיכל, לעומת זאת, היא שועלה ותיקה בעסק. "הילדים צוחקים עלי שאני מחפשת בפחי אשפה, אבל אני נהנית למצוא שם מציאות. אנחנו משפחה שאוהבת לשדרג, להסתכל באתרי עיצוב ולשמור על קיימות".

     

    משפחת קרליבך. אוהבים לשדרג ולשמור על קיימות (צילום: חיים הורנשטיין)
      משפחת קרליבך. אוהבים לשדרג ולשמור על קיימות(צילום: חיים הורנשטיין)

       

      במהלך הסדנה הסתובבו בין הצובעים יועצות הום סטיילינג, שענו על שאלות ונתנו דוגמאות לאפקטים שניתן לבצע על הרהיט. "אפשר לבחור בסוף בין לכה, שנותנת גימור מט, לבין וקס שנותן גימור מבריק. אפשר להשתמש גם בווקס חום, שמקנה לרהיט מראה ישן יותר", מציינת מעיין.

       

      אפקט נוסף שהוצג בפני הנוכחים הוא יצירת סדקים באמצעות משחת העיצוב "קרקל" החד-שלבית. "הקרקל מקצר את השלבים ויוצר סדקים קטנים או גדולים על פני הרהיט, בהתאם לכמות החומר ששמים ובכמות הצבע שמורחים בשכבה מעליו", מסבירה מעיין. לדבריה, משחת העיצוב גם מתאימה ליצירת אפקט יישון (דיסטרסינג) על ידי צביעת הרהיט בצבע אחד, מריחת קרקל ולאחר מכן צביעה בצבע שונה, כך שהסדקים על פני הרהיט יחשפו את הצבע הראשוני.

       

       

      העגלה הפכה לעציץ

       

      בין המשתתפים היו גם כאלה שהכינו את הרהיט בעצמם. "סגרנו עסקה, אני מלמדת אותו פיתוח קול והוא מלמד אותי נגרות", ספרה רותם גבאי, שהגיעה בהרכב קבוצתי שכלל חבר, שתי חברות ואימא של אחת מהן, שנסעה כל הדרך מתל אביב. לסדנה הביאו שולחן ומדפים שבנו במסגרת ההסכם, אך חברה אחרת הביאה עמה רהיט ייחודי בנוף המקומי. "כשסבא שלי נפטר נסענו לקיבוץ שלו לסדר את הבית. בדרך, ראיתי ליד בית הילדים שתי עגלות צעצוע זרוקות, עשויות עץ. בקרוב אחת מהן תהפוך למעמד לעציץ", ספרה רוני הלחמי.

       

      רוני הלחמי ועגלת הצעצוע שמצאה  (צילום: חיים הורנשטיין)
        רוני הלחמי ועגלת הצעצוע שמצאה (צילום: חיים הורנשטיין)

         

        מעיין מציינת שניתן לחדש כמעט כל רהיט, אך חשוב לבדוק לפני כן האם נדרשים תיקונים וכן האם יש עליו עובש. "רהיטים ישנים מצריכים לא פעם הדבקות של חלקים שנשרו או מילוי חורים. בכל טמבוריה אפשר לקנות דבק נגרים ושפכטל מילוי לעץ ולתקן. אם זה רהיט שמצאנו זרוק בחוץ צריך לייבש אותו, לשייף ולהוריד עובש. אנחנו לא רוצים עובש על הרהיט שלנו או בתוך הבית שלנו והטיפול בו כולל ניקיון יסודי ושיוף. לפעמים עובש מעיד על רקב בעץ ואז אני ממליצה לא לחדש אותו, או להחליף את החלק הרקוב בעץ אחר".

         

         

        רותם גבאי והחבורה. הביאו מדפים ושולחן שבנו בעצמם (צילום: חיים הורנשטיין)
          רותם גבאי והחבורה. הביאו מדפים ושולחן שבנו בעצמם(צילום: חיים הורנשטיין)

           

           

          אלטרנטיבה יצירתית

           

          מעיין (29), נשואה מזה שנתיים ומעידה כי 60 אחוז מהרהיטים בביתה "עברו איזשהו טאץ'". "אמנם אנחנו כבר לא סטודנטים, אבל הדירה שלנו היא אוסף של רהיטים. הם יפים מאוד, אבל כל קשר בין רהיט אחד לשני מקרי בהחלט. זו דירה שכורה, אז אנחנו לא רוצים להשקיע ברהיטים ומשקיעים במקום בצביעה שלהם. עבורי זה פתרון נהדר".

           

          מעיין מראשון לציון במקור, עברה לבאר שבע לפני שמונה שנים והתאהבה. אך למרות שהרגישה בבית, משהו בכל זאת היה חסר. "אני מתעסקת ביצירה כל החיים וכשהגעתי לכאן ראיתי שאין שום מקום שמארח סדנאות מלאכה. היו חוגים במתנ"סים ותערוכות של אמנים, אבל לא סדנאות שמעודכנות בטרנדים הכי חמים, בחומרים הכי חדשים. רציתי מקום שיוכלו לקבל בו הדרכה למה שאפשר למצוא בפינטרסט וביוטיוב, כזה שאוכל להעביר בו סדנאות בעצמי וגם להיות צרכנית של סדנאות אחרות". בתחילת הדרך היא חיפשה פתרונות מחוץ לבאר שבע. "נסעתי למרכז בשביל סדנאות כאלה, אבל שבעתי מזה. חשבתי שאם אני רוצה סדנאות אני בטוח לא היחידה. יש עוד כמוני, שרואות מה קורה במרכז הארץ ורוצות את זה פה. אין סיבה שמישהי מבאר שבע לא תצרוך פנאי כמו מישהי מתל אביב".

           

          מעיין. צובעת רהיטים במקום לקנות חדשים (צילום: חיים הורנשטיין)
            מעיין. צובעת רהיטים במקום לקנות חדשים(צילום: חיים הורנשטיין)

             

            בעקבות הצורך, היא הקימה לפני כשנה את סטודיו "ארטיקה", המשחק על שילוב המילים אמנות ועתיקה. "המיקום של הסטודיו בעיר העתיקה ממש לא מקרי. יש הרבה נשמה בעתיקה, מבנים לשימור, מדרחוב מהמם, אבל הכל קצת מוזנח. האמונה שלי היא שלא צריך לחכות לתקציבי עתק מהמדינה או העירייה. היוזמות הקטנות הן שיעשו את השינוי הכיפי והיפה, שיחזיר אותה לחיה ונוצצת, מלאה בבוטיקים וגלריות, כמו שקרה בערים עתיקות אחרות בארץ". הסטודיו הוקם במבנה שהיה נטוש במשך עשר שנים, באזור שידוע בתור רחוב הרפדים. "בהתחלה בעלי העסקים הוותיקים התקשו להבין מה אני עושה שם, אבל היום אנחנו שכנים קרובים. כך נוצר לי קשר מיוחד עם מסעוד, שנמצא פה כבר 30 שנה ונותן לי שאריות בדים וטיפים לעבודה עם קומפרסור".

             

            בסטודיו מתקיימות 4-5 סדנאות בשבוע, בהדרכת מעיין ומדריכים חיצוניים, כולן מיועדות לגילאי 17+. בין המבחר ניתן למצוא סדנת טבעות ליפוף מחוטי ברזל, שזירה בחוטי טריקו, שזירת פרחים ונגרות קלה. "אפשר לראות שיש ביקוש, השמועה הולכת ונפוצה. חשבנו שירשמו לסדנת שיפוץ הרהיטים כמה עשרות ועצרנו את ההרשמה ב-140. אני שמחה להציע אלטרנטיבה לבילוי המרכזי בבאר-שבע, שכולל את השילוש סרט-בית קפה-קניון".

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד