צוות בראשות אדריכל הנוף ליאור לוינגר מ"סטודיו אורבנוף", בשיתוף משרד האדריכלים הנורווגי-ישראלי Haugen-Zohar Arkitekter, הוא הזוכה במקום הראשון בתחרות אדריכלים לתכנון "פארק החוף 3,700" בצפון-מערב תל אביב.
"פארק החוף 3,700" הוא נדבך מרכזי בתוכנית "צפון-מערב העיר", תוכנית הבנייה הגדולה ביותר המתוכננת בשנים הקרובות לעיר תל אביב-יפו, ושאושרה ב-2014 אחרי שנים רבות של הכנה. האזור משתרע בין הקאנטרי קלאב בצומת גלילות (מצפון) לשדה דב (מדרום), וממערב לשכונות אזורי חן ונופי ים עד קו החוף. מדובר בתוספת משמעותית: כ-11,500 עד 13 אלף יחידות דיור, 1,500 חדרי מלון, כ-200 אלף מטרים רבועים של תעסוקה ומסחר, וכ-200 דונם של מבני ציבור שישרתו את האוכלוסייה החדשה שתצטרף לעיר העברית הראשונה.
איפה זה? פה:
בראשית תהליך התכנון, ביקשו יוזמי התוכנית להמשיך את המרקם הבנוי של תל אביב צפונה, במתכונת הבניה הקרובה לים של רחובות הרברט סמואל והירקון. בזכות מאבק משותף של החברה להגנת הטבע ותושבים, הוסכם להרחיק את הבניינים מזרחה, ולהקים פארק בן כ-500 דונם שיהיה תווך בין חוף הים לבין השכונה.
ירוק, אבל לא ענק:
פארק הירקון - 3,500 דונם
מדרון יפו - 200 דונם
לאומי ר''ג - 1,800 דונם
שרון (חיריה) - 8,000 דונם
הפארק החדש - 500 דונם
את התחרות יזמו העירייה, ארגון אדריכלי הנוף ועמותת האדריכלים. בוועדת השיפוט השתתפו, בשלב הראשון, בין היתר, נציגי מינהל ההנדסה של העירייה ואנשי החברה להגנת הטבע; בשלב השני והמכריע השתתפו בשיפוט מהנדס העיר עודד גבולי, ומתכננת המחוז נעמי אנג'ל.
ארבע ההצעות הנוספות שעלו לחמישיית הגמר היו של משרד מוריה-סקלי יחד עם משרד האדריכלים הגרמני 1 Topotek (שזכה באחרונה בתחרות לתכנון מרחב הנוף בכניסה לירושלים); טלי וקסלר; משרד צורנמל-טורנר; והאדריכלים רוני גורן, טל בילינסקי וניקולס פצ'רסקי.
ציר טיילת, ציר פארק וציר טבע
לוינגר הכתיר את ההצעה שלו בכינוי החביב SEA YOU SOON. משחק המלים המעט-מתחכם אינו מעיד על המהות: תוכנית פשוטה, ששמה דגש מופגן על אופיו הטבעי והאקולוגי של הפארק המוצע, ועוסקת בשימור ובשיקום המרחב הנופי. יהיו כאן שלושה צירי תנועה בכיוון צפון-דרום: "טיילת העיר", המקבילה לרחוב, תכלול מבני מסחר ושדרת עצים ותעודד הולכי רגל ורוכבי אופניים להשתמש בה; "ציר הפארק" ימוקם בעומק הפארק עצמו, באופי טבעי יותר; ו"ציר הטבע" הצמוד למצוק, שדומה יותר לשמורת טבע.
לאורך שלושת הצירים מציעה התוכנית מגוון מוקדים להעשרת החוויה, ובהם מרכז חינוכי-סביבתי-קהילתי באתר הבסיס הצבאי הקיים כיום; משתלה לצמחי חוף; מקומות מסתור לציפורים בצמוד לבתי גידול קיימים; מיצבים סביבתיים שישמשו כגן פסלים; ופביליונים (ביתנים קטנים ופתוחים) בהשראת הקיוסקים בשדרות הוותיקות של תל אביב-יפו.
מקום המפגש של פארק החוף עם כביש הנופש העתידי, המתוכנן לעבור ממזרח למערב במקביל לכביש 5, מקבל בהצעה הזוכה משמעות רבה: בריכת החורף הקיימת בקצה המערבי של השטח, ברכסי הכורכר של ציר הטבע, הופכת לאלמנט נופי דומיננטי. בצומת עצמו תוקם כיכר עירונית, שתיקרא "כיכר הים", ומעט מערבה ממנה יוקם "הפורום" - מבנה גדול שישלב מרפסת תצפית לים ואמפיתיאטרון.
בזכות התושבים מחלחלת המודעות
הלך הרוח שהוביל לבחירת ההצעה המנצחת זכה לרוח גבית, לפחות מבחינת האווירה, מקבוצת התושבים "מצילים את רכס החוף האחרון של תל אביב". התושבים ביקשו לקדם את הרעיון של שמורת טבע, במקום שעומד להפוך לאתר בנייה עצום ולאחר מכן לשכונת ענק. עורכת דין גלית סמואל, ואחר כך פרופסור רפי חסין, הובילו את התושבים לגיבוש מסמך התנגדות לתוכנית, שהוצג בפני הוועדה המחוזית; הם יזמו סיורים לציבור בשטח החולות; הובילו מהלך של סקר ערכי טבע ואקולוגיה; ואף הדריכו את המתכננים שהשתתפו בתחרות.
נקודת מוצא אקולוגית ניכרת בהצעה שהגישו רוני גורן, טל בילינסקי וניקולס פצ'רסקי. השלושה, שנעזרו בפרופסור אביטל גזית, קראו לפרויקט שלהם "טבע ללא הפסקה", ושמו דגש רב על רציפות השטחים הפתוחים, באמצעות יצירת שלושה מעברים חדשים: שניים מהם עיליים – מעל דרך נמיר ומעל הפארק הליניארי שהציעו; ומעבר שלישי שינקז את מי הנגר של השכונה שתקום לצד רחוב אבן גבירול החדש, באופן שיזין את בריכת החורף של השכונה העתידית.
ההצעות שעלו לגמר בתחרות מלמדות, שלצד תנופת הבנייה והציפוף של מרכזי הערים, השוטפת את ערי הארץ, מתחילה לחלחל אל מקבלי ההחלטות גם ההכרה שטבע במרחק נגיעה הוא צורך לגיטימי ומרכיב חשוב לאיכות החיים העירונית.
והנה עוד הישג של תושבים אכפתיים: נגד ''משטרת הג'קוזי'' בלב העיר