אקנה היא אומנם אחת מבעיות העור המוכרות והנפוצות ביותר, אך בכל הנוגע לשאלות כמו מדוע היא מתרחשת, איך לטפל בה ומה אפשר לעשות כדי למנוע אותה – כולנו ניזונים בעיקר ממיתוסים. לכן, דבר ראשון, נעשה קצת סדר בדברים: אקנה היא מחלה דלקתית המתבטאת בדרגות חומרה שונות. על פי ד"ר אלה אגוזי, מומחית לרפואת עור וטיפולי אסתטיקה רפואית ברשת מרפאות כללית אסתטיקה, הסיבה להיווצרותה במקרים רבים היא פעילות יתר וחסימה של בלוטות החלב. "חלק ממנגנון היווצרות פצעי האקנה הוא התרבות של חיידק P. acnes באזור זקיק השערה ובלוטות החלב, ויצירת דלקת סביבו", מסבירה ד"ר אגוזי, "האקנה אופיינית באזורי עור שבהם יש ריבוי של בלוטות חלב – אזור המצח, האף, הלחיים והסנטר, מחשוף החזה, הגב העליון והקרקפת האחורית".
>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק
מחלת האקנה נפוצה בעיקר בגיל ההתבגרות, אבל לא רק. "זוהי מחלת העור השכיחה ביותר, המשפיעה על כ-80 אחוז מאוכלוסיית העולם. היא אכן שכיחה יותר בתקופת ההתבגרות, ולכן אחד משמותיה הנרדפים הוא 'פצעי בגרות'. בתקופה זו יש פעילות מוגברת של הורמוני מין גבריים, שגורמות לייצור יתר של בלוטות החלב – גם אצל גברים וגם אצל נשים. אותם שינויים הורמונליים באים לידי ביטוי גם סביב המחזור החודשי, במהלך ההיריון וכתופעה אחרי לקיחת תרופות. יש אקנה גם בקרב תינוקות, והמחלה יכולה להימשך לעתים עד גיל 40. הנטייה לאקנה קשה יכולה להיות תורשתית, בדרך כלל כשבלוטות החלב של בני המשפחה מגיבות בעוצמה להורמונים".
לדברי ד"ר אגוזי, האקנה מחולקת לשלוש דרגות חומרה: אקנה קלה המתבטאת בקומודונים (נקודות שחורות ולבנות), חסימה של נקודות החלב ופצעונים אדומים בודדים; אקנה בינונית – פצעונים אדומים ופצעונים עם ראש מוגלתי; ואקנה קשה – ריבוי פצעונים וציסטות, פצעונים עמוקים מאוד עם נטייה להצטלקות.
מה ההבדל בין "חררה" לאקנה?
"מיליאריה, או בלשון העם 'חררה', אופיינית במקרים של הזעת יתר – אין לה קשר לבלוטות חלב והיא מתבטאת בנקודות אדומות קטנות מאוד. האקנה בעלת הילה אדומה סביב הפצעים או עם ראש מוגלתי".
זה הזמן לשבור קצת מיתוסים. מה באמת גורם לאקנה?
"שוקולד, איפור ועוד שאר תופינים – לא יכולים לגרום לאקנה. האקנה מופיעה כתוצאה מנטייה של העור. מה שכן, קרמים קוסמטיים שומניים, למשל, לא גורמים לאקנה אבל יכולים ליצור החמרה של המצב. למשל, שימוש מוגזם בקרמים שומניים לשיער עלול להחמיר אקנה באזור המצח. לגבי שוקולד – אין הוכחה לכך שהוא גורם לאקנה, אך המחקרים מראים שמזונות ממקור שומני של חלב יכולים להחמיר אקנה. זה כולל גבינות עתירות שומן או שוקולד חלב, אך לא שוקולד מריר".
מה לגבי טיפולים "אלטרנטיביים" כמו חשיפה לשמש או מריחת משחת שיניים על פצע?
"חשיפה לא מבוקרת לשמש בעת אקנה יכולה להשאיר פיגמנטציה באותו אזור, והיא ממש לא מומלצת. משחת שיניים עם פלואור יכולה לייצר אקנה סביב השפתיים, ולכן עדיף לא להשתמש בה על העור כתחליף לתרופה או משחה נגד אקנה".
מה מותר ומה אסור בשגרת הטיפוח לעור הסובל מאקנה?
"חשוב להקפיד על מריחת קרמים קוסמטיים נטולי שומן – מקרם לחות נטול שומן, דרך מייק-אפ נטול שומן ועד קרם הגנה נטול שומן. יש להקפיד מאוד על קרם הגנה, שכן עור המטופל נגד אקנה הופך לרגיש במיוחד לשמש. רבים מאמינים ששטיפת הפנים בתדירות גבוהה יכולה לשפר את מראה העור, וההפך הוא הנכון. אני ממליצה לא לרחוץ את הפנים יותר מדי, משום שזה יכול לגרום להחמרה. רחצו את הפנים פעמיים ביום – בוקר וערב, עם סבון עדין ולא מייבש, לא לשפשף ולא לחטט בפצעים".
שאלת מיליון הדולר: לפוצץ או לא לפוצץ?
"לחלוטין, לא! כל מגע או שפשוף של האקנה עלול לגרום להצטלקות ולהחמרה של המחלה. את הקומודונים – אותן נקודות שחורות ולבנות – קוסמטיקאית יכולה להוציא באמצעות ניקוז, בצורה מבוקרת".
מה מציעים רופאי עור נגד אקנה?
"ראשית, חשוב להסביר כי בניגוד לדעה הרווחת, קוסמטיקאית אינה יכולה לטפל באקנה – יש צורך בייעוץ ובמעקב של רופא עור. הטיפולים השונים תלויים בחומרת האקנה. ככלל, כל טיפול באקנה מתחיל להשפיע רק אחרי כחודש וחצי, ולכן חשוב להיות סבלניים. נדרשים מספר חודשים עד לשיפור משמעותי ויש להיות במעקב רציף.
"כאשר אנו מדברים על אקנה קלה – פצעונים בודדים או קומודונים, ניתן לקבל מרשם של תרופות מקומיות על בסיס אנטיביוטיקה או על בסיס נגזרת של ויטמין A, בצורת ג'ל או קרם. חשוב להדגיש כי טיפול נקודתי בפצע שצומח לא יכול למנוע היווצרות של פצעים נוספים.
"כאשר מדובר באקנה בינונית וקשה, הטיפול יותר אינטנסיבי – באמצעות אנטיביוטיקה בכדורים בשילוב משחות שונות, או שילוב בין משחות לטיפול פוטודינאמי עם אורך גל מיוחד, בטכנולוגיה דומה ללייזר, או טיפול ב-IPL הפועל באופן דומה ומדכא את התרבות החיידקים. אפשר לשלב את הטיפולים עם המשחות ועם האנטיביוטיקה בכדורים, אם התוצאות לא מספיק אפקטיביות.
"כאשר האקנה חמורה במיוחד, עם הצטלקות ושאינה מגיבה לטיפולי אנטיביוטיקה, נוטלים ראוקוטן המכיל נגזרת של ויטמין A שמקטינה את בלוטות החלב. יש צורך בטיפול ממושך של חצי שנה, כאשר תופעות הלוואי העיקריות הן יובש וקילוף בעור בשפתיים ובפנים. כמו כן, עלולה להיות עלייה בשומני הדם ותפקודי הכבד. לא ניתן לקבל טיפול פוטודינאמי או IPL בעת נטילת התרופה. כמו כן, התרופה אסורה בהיריון".
בלי תרופות: טיפולים נגד אקנה שמציעים מכוני היופי
IPL, ד"ר לורה מונצ'יק
הטיפול: שימוש באור כחול, המוקרן על הפנים ונפגש עם אחד החומרים המשפיעים על היווצרות האקנה, הנקרא פורפירין. לדברי ד"ר מונצ'יק, כאשר חומר זה בא במגע עם העור הוא משנה את המבנה הכימי שלו, מה שגורם לו לחסל את חיידקי האקנה. כמו כן, הטיפול עוזר באיזון הייצור המוגבר של הסבום בבלוטות החלב.
מספר טיפולים: 15-8 טיפולים, מומלץ לקבוע פגישות פעמיים בשבוע. לדברי ד"ר מונצ'יק, התוצאות נראות לעין לאחר הטיפול הרביעי.
מחיר: 6,500 שקל לסדרה שלמה.
שילוב של טיפול קוסמטי ודיקור, בוטיק הבריאות LILKA
הטיפול: טיפול של 90 דקות המשלב עבודה פנימית וחיצונית. שימוש בוויטמין b5, שמן אקנטיקום, שמן אורגנו ותמצית רימונים, אבקות אבץ, דרמטול וקלמין – חומרים בעלי תכונות משקמות ומטפלות בזיהומים.
מספר טיפולים: מומלץ כסדרת טיפולים המשתנה מאדם לאדם.
מחיר: 450 שקל לטיפול.
טיפול פנים יסודי לנוער, רונית רפאל
הטיפול: ניקוי יסודי של העור הכולל ניקוז קומודונים, פילינג לפי סוג העור בשילוב התזת חמצן עם אמפולה ייחודית המכילה חומר טבעי שמדמה אנטיביוטיקה לחיטוי, ואיזון העור מבפנים.
מספר טיפולים: תלוי במצב העור, המינימום הוא פעם בחודשיים.
מחיר: מ-490 שקל לטיפול.
בוקר וערב: מוצרי הטיפוח לעור עם אקנה
ניקוי הפנים: המפתח הוא ניקוי יסודי אך עדין ומבוקר של העור. ותרו על פילינג ועל סבון או מי פנים שעלולים לייבש את העור.
קרמים ייעודיים לטיפול באקנה: מסכות, תרחיפים ומשחות למיניהן, שתפקידם לטהר או לרפא את העור הסובל מאקנה. יש מוצרים המיועדים לטיפול מיידי ונקודתי, ואחרים לטיפול לאורך זמן. מרבית המוצרים האלו גורמים ליובש בעור, כך שרצוי לא לוותר על קרם הלחות כחלק משגרת הטיפוח.
קרם לחות: מכיוון ששימוש בסבונים ובמשחות נגד אקנה עלול לגרום לייבוש של העור, חשוב לשמור על לחות. רצוי לבחור בקרם לחות עדין ונטול שומן המותאם לעור בעייתי או שמן.
דרך הטבע: טיפולים ביתיים טבעיים
המלצותיה של שירי כספי, ארומתרפיסטית ומרצה לקוסמטיקה טבעית במכללת רידמן לרפואה משלימה
ניקוי העור עם שמן שקדים
"שמן שקדים מסייע הן לניקוי של העור והן לריפוי ומניעת צלקות. חשוב להשתמש בשמן שקדים איכותי וטוב. נשתמש בשמן במקום סבון, נעסה את הפנים הרטובות עם 1/2 כפית שמן שקדים וננגב עם צמר גפן לח. פעולה זו מסייעת לניקוי עמוק ולריפוי של פצעים וצלקות".
מסכת חמר
"אחד החומרים הנפלאים לריפוי העור הוא חמר, וכאשר משלבים אותו עם דבש, חומר טבעי ומדהים בפני עצמו לחיטוי, מתקבלת מסכה לריפוי העור. נשתמש ב-1 כפית חמר ירוק או אדמת חוואר, 2 כפיות מים, 1/2 כפית דבש איכותי. מערבבים את החמר והמים לקבלת משחה ומוסיפים את הדבש. מורחים על העור שכבה עבה ואחידה של מסכת החמר, ממתינים 7-5 דקות ושוטפים את הפנים במים חמימים".