פיבקו חוזר לפלורנטין: פינוי-בינוי במערב השכונה, חלק שני

אחרי שהנחית בה את "רביעיית פלורנטין", כובש פיבקו את החלק הצפון-מערבי שלה עם בניינים בני 10 קומות. היזם מבטיח השתלבות במרחב, מי שמכיר צוחק עד דמעות

ציפה קמפינסקי פורסם: 09.08.16 12:18
שני הבניינים החדשים שמתכנן אילן פיבקו ברחוב הרבי מבכרך פינת קומפרט. 117 דירות בנות שניים עד ארבעה חדרים, וחניון צמוד. הדמיה לא סופית (יזמות: YBOX;  מתכנן: פיבקו אדריכלים)
שני הבניינים החדשים שמתכנן אילן פיבקו ברחוב הרבי מבכרך פינת קומפרט. 117 דירות בנות שניים עד ארבעה חדרים, וחניון צמוד. הדמיה לא סופית (יזמות: YBOX; מתכנן: פיבקו אדריכלים)

רכבת הפינוי-בינוי של מתחם "החרש והאומן" יצאה לדרך. על חורבות מועדון "קומפורט 13" שנהרס, בחלקה הראשונה שפונתה בגוש 7083 (חלקה 33), ייבנה, כפי שכבר סיפרתי, "בית המחוגה":

 


הדמיית
הדמיית "בית המחוגה". תכנון: רמי גיל אדריכלים. תשע קומות, 30 דירות (באדיבות קבוצת וגר)

 

וכעת הרכבת דוהרת הלאה. את החלקה הבאה בתור, חלקה 31, יכבוש האדריכל אילן פיבקו.

 


במפה המאולתרת: חלקה 31 בכתום; חלקה 33, שכבר פונתה, בתכלת; ושאר מתחם
במפה המאולתרת: חלקה 31 בכתום; חלקה 33, שכבר פונתה, בתכלת; ושאר מתחם "החרש והאומן" המיועד לפינוי-בינוי בצהוב

 

חלקה 31, כפי שניתן לראות במפה, גדולה יותר מחלקה 33. צורתה טרפזית, ומידותיה בצעדים הן כ-125 על 75 צעדים (בגבולה הצפוני). החלקה פרושה בין רחוב הרבי מבכרך בצפון לסמטה 1253 בדרום, ובין רחוב תשע במזרח לרחוב קומפרט במערב. במרכזה היא נחתכת על ידי סמטה 1252.
כך נראים גבולות החלקה היום:

 


הגבול הצפוני של חלקה 31: רחוב הרבי מבכרך, מבט בכיוון מערב (באופק פרויקט
הגבול הצפוני של חלקה 31: רחוב הרבי מבכרך, מבט בכיוון מערב (באופק פרויקט "אליפלט 26", עוד אחד מהבניינים החדשים בשכונה)

+

 


הפינה הצפון מערבית של חלקה 31: רחוב הרבי מבכרך פינת רחוב קומפרט
הפינה הצפון מערבית של חלקה 31: רחוב הרבי מבכרך פינת רחוב קומפרט

+


הגבול המערבי של חלקה 31: רחוב קומפרט - בין רחוב הרבי מבכרך לסמטה 1252 (מגדל נוה צדק משקיף מלמעלה)
הגבול המערבי של חלקה 31: רחוב קומפרט -- בין רחוב הרבי מבכרך לסמטה 1252 (מגדל נוה צדק משקיף מלמעלה)

+


המשך הגבול המערבי של חלקה 31: רחוב קומפרט מהכניסה לסמטה 1253 עד סמטה 1252 (מגדל נוה צדק ממשיך להשקיף מלמעלה)
המשך הגבול המערבי של חלקה 31: רחוב קומפרט מהכניסה לסמטה 1253 עד סמטה 1252 (מגדל נוה צדק ממשיך להשקיף מלמעלה)

+


הסמטה החוצה, סמטה 1252, במבט לכיוון מערב (באופק בניין המרכז הקהילתי לבריאות הנפש על רחוב קומפרט)
הסמטה החוצה, סמטה 1252, במבט לכיוון מערב (באופק בניין המרכז הקהילתי לבריאות הנפש על רחוב קומפרט)

+

 


הגבול המזרחי של חלקה 31: רחוב תשע. מבט לכיוון דרום. לציור הקיר הגדול אחראי אמן הרחוב הפורה DIOZ
הגבול המזרחי של חלקה 31: רחוב תשע. מבט לכיוון דרום. לציור הקיר הגדול אחראי אמן הרחוב הפורה DIOZ

 

וכך מתארים היזמים (YBOX), באתר שלהם, את מה שייקרה בחלקה 31: "במתחם החרש והאומן שבלב שכונת פלורנטין הצעירה, בפינת הרחובות קומפורט ובכרך, נבנים 2 בנייני מגורים חדשים ויפהפיים בני 10 קומות. האדריכל זוכה הפרסים, אילן פיבקו, שכבר הטביע את חותמו בשכונה עם תכנון מתחם 'רביעיית פלורנטין' הידוע, תכנן את הבניינים החדשים, המתאפיינים גם הם באותו קו עיצובי נקי ומוקפד המזוהה עם יצירותיו".

פיבקו עצמו מגדיר את "רביעיית פלורנטין", השנויה במחלוקת בקרב חלק מתושבי השכונה, כ"עוגן" וכ"מסה קריטית שהעירה את האזור והפכה אותו למבוקש בקרב יזמי נדל"ן". והוא לא טועה. האזור הולך ומשנה את פניו:

 


הפנים החדשות של פלורנטין. מלמעלה ובכיוון השעון: הדמיית הבניינים של פיבקו, הדמיית בית המחוגה (רמי גיל), מלון פלורנטין 6 (אורית מור וגדי גול),
הפנים החדשות של פלורנטין. מלמעלה ובכיוון השעון: הדמיית הבניינים של פיבקו, הדמיית בית המחוגה (רמי גיל), מלון פלורנטין 6 (אורית מור וגדי גול), "רביעיית פלורנטין" (פיבקו), בית הספר דרויאנוב החדש (אורנת שפירא) ו"אליפלט 26" (בר אוריין אדריכלים)

 

למרות זאת, היזמים מבטיחים ש"התכנון החדשני של פיבקו מחויב ל-DNA הייחודי המאפיין את השכונה מאז ומעולם כך שהבניינים משתלבים במרחב סביבם, אולם עם זאת הם גם מוסיפים לו רבדים אסתטיים חדשים ועדכניים...".

מי שמכיר את "המרחב סביבם" צוחק עד דמעות:

 


רחוב תשע, 1 באוגוסט 2016
רחוב תשע, 1 באוגוסט 2016

 

הבניינים החדשים (לא רק של  פיבקו), אסתטיים וחדשניים ככל שיהיו, ממש לא משתלבים במרחב. הם מוחקים אותו ומגדירים מרחב חדש ושונה לגמרי. הגיע הזמן להודות שה-DNA הייחודי של השכונה רוסק; התדמית "הצעירה" שלה כבר לא מה שהיתה, ושרידי האופי המיוחד שלה משמשים בעיקר לקידום מכירות. אף אחד הרי לא יוכל להפתיע את הבניינים היפים של פיבקו - שיחופו, על פי מסמכי העירייה, בטיח, זכוכית ולוחות אלומיניום – עם יצירתיות פראית כזו:

 


רחוב קומפרט, 30 בספטמבר 2011
רחוב קומפרט, 30 בספטמבר 2011

+


סמטה 1252, 21 באפריל 2012
סמטה 1252, 21 באפריל 2012

+


רחוב הרבי מבכרך, 2 באוגוסט 2016
רחוב הרבי מבכרך, 2 באוגוסט 2016

+


בכניסה לסמטה 1252, 23 ביולי 2016
בכניסה לסמטה 1252, 23 ביולי 2016

 

שלא לדבר על הבעה חופשית של דעות פוליטיות:

 


רחוב הרבי מבכרך, 30 בספטמבר 2011
רחוב הרבי מבכרך, 30 בספטמבר 2011

+


רחוב קומפרט, 21 בינואר 2012
רחוב קומפרט, 21 בינואר 2012

 

זה ה-DNA שהיה לרחובות שלנו "מאז ומעולם", לטוב (בעיני רומנטיקנים) ולרע (בעיני נדל"ניסטים): עירוב שימושים, אוכלוסיה צעירה ומגוונת, אי-סדר חי ותוסס -- ההיפך משיכון משפחות.

 

***

"פיבקו", ממשיכים היזמים, "מביא למתחם המגורים החדש בפלורנטין תפיסת עולם אסתטית המבוססת על קיימות, יופי ומרחבים ירוקים גם בליבה של העיר. לכן כולל התכנון של פיבקו בניינים במראה עתידני מעט וביניהם שדרות עצים רחבות ומדשאות, כמו גם מתקני משחק לילדים בגינה עצומה, יוצאת דופן בגודלה בעיר...". ולא במקרה הם מבטיחים "תמהיל מושלם עבור צעירים, זוגות ומשפחות".

 


הבניינים החדשים שמתכנן אילן פיבקו. הדמיה לא סופית (יזמות YBOX)
הבניינים החדשים שמתכנן אילן פיבקו. הדמיה לא סופית (יזמות YBOX)

 

בשני הבניינים בעלי "המראה העתידני מעט" יהיו 117 דירות בנות שניים עד ארבעה חדרים (שתיים מהן בנות יותר מ-120 מטרים רבועים), שטחי מסחר, חניון תת קרקעי, ועל פי הרישומים במסמכי העירייה גם "גלריה למטרות ציבוריות". אז אולי הגלריה הזו תציג פעם תערוכה שתספר על החיים שנכחדו תחתיה:

 


בית מלאכה בסמטה 1252, 1 באוגוסט 2016
בית מלאכה בסמטה 1252, 1 באוגוסט 2016

 

כך או כך, התוכניות של פיבקו נמצאות עדיין בשלב מקדמי של הגשת התנגדויות:

 


רחוב קומפרט, 17 ביולי 2016
רחוב קומפרט, 17 ביולי 2016

 

עד שאלה ייהדפו, התוכניות יאושרו ושני הבניינים יתחילו להיבנות, יש לקוות שלפחות:

 


סמטה 1252, 2 באוגוסט 2016
סמטה 1252, 2 באוגוסט 2016

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתגוררת בפלורנטין ומצלמת יום יום ברחובות השכונה. פעם היא היתה עיתונאית.

"שכונה היא החלק בעיר, שאפשר לנוע בו בקלות ברגל, או במילים אחרות, אם להתחכם, החלק בעיר, שאין צורך ללכת אליו כי הרי כבר נמצאים בו" (מתוך "חלל וכו: מבחר מרחבים", הוצאת בבל, תרגום: דן דאור ואוולין עמר). 

***

שנים חלפתי ברחובות שכונת מגורי, אבל רק בסוף ספטמבר 2011 התחלתי לראות אותם. בעקבות אסון משפחתי, התחלתי לשוטט. יום יום, במשך שעות. להסתובב, להתבונן, וגם לצלם. בהתחלה בעיקר גרפיטי. עוד ועוד ציורים, כתובות, סימנים שהשאירו אחרים. לאט לאט המבט התרחב והצטמצם. התרחב לבניינים ורחובות, הצטמצם לפיות מרזבים ושברי מדרכות. בחודשים שחלפו, נאספו ונאגרו אצלי אלפי צילומים, שהתבוננות חוזרת בהם מזהה דפוסים, מגלה תופעות, מעלה שאלות. הבלוג עוסק בהן. וגם בחולף ובמתקלף, באקראי ובארעי, בתרבות הרחוב הדינמית והעשירה של שכונה אחת, פלורנטין, בדרום תל אביב. 

***

איך מכירים שכונה? מה יכול לייצג אותה? האם אפשר לתאר אותה בלי להתייחס לתושביה? למה כן  מתייחסים? על מה נעצרת העין? האם היא נוטה להתעכב על השבור והפגום או על השלם היפה? מה ערכו התיעודי של קטע קיר או חלון ראווה בודד? האם הוגן לחבר בין ציור מרחוב מרכזי לברז כיבוי בסמטה צדדית? נחוץ ריבוי או די בתמונה אחת מייצגת? חייבים להתייחס לקבוע? מה ערכו של המשתנה? האם החלקים מתחברים לכדי תמונה שלמה, או שהתמונה השלמה מתפרקת? אין תשובות. הבלוג מחפש אותן.

***

פלורנטין קטנה. רחוב העליה במזרח, אליפלט במערב, דרך יפו בצפון ודרך שלמה (סלמה) בדרום. מצפון לדרום חוצים אותה: נחלת בנימין, הקישון ואברבנאל. ממזרח למערב - לווינסקי, מטלון, וולפסון, פרנקל (בעבר עמק יזרעאל) ופלורנטין. ביניהם יש רשת של רחובות קצרים, סמטאות צרות והמון אוצרות והפתעות.
מדי פעם נסחפתי גם מחוץ לגבולות הרשמיים הללו, למעגל השני שמגיע עד שדרות הר ציון, רחוב שלבים, רחוב גת רימון ודרך קיבוץ גלויות.

***

הבלוג המצולם הוא מסע במקום שלא צריך לחפש בו כדי למצוא.