פרי בצֵּל: מתכונים קלילים
עם פירות לימים החמים

פירות הקיץ קורצים לכם מהדוכנים, אבל אתם לא בטוחים מה לעשות אתם? לשף עמי ברעם יש כמה הצעות מעולות: טורט שכבות, קרפים - ואפילו תבשיל עוף משגע

אסנת לסטרפורסם: 21.07.16 22:52
עוף עם תפוחי אדמה ופירות קיץ (צילום: אסנת לסטר)
עוף עם תפוחי אדמה ופירות קיץ (צילום: אסנת לסטר)

עמי ברעם התחיל את הקריירה הקולינרית שלו כבר כשהיה בן 4. המשפחה הגדולה התגוררה תחת קורת גג אחת, וסבתו בישלה ואפתה לכולם. היא הושיבה אותו בפינת השיש והסבירה לו כל פעולה שעשתה - מחיתוך הירקות ועד לפריסת העוגה. הוא התבקש לטעום וגם לאשר אם התבשיל תובל כהלכה.

 

עם כזאת ילדות, אין זה פלא שברעם הפך לשף מצליח, שמייעץ לחברות מזון גדולות ומלמד את הדור הבא של הבשלנים. והוא עושה את זה לא רק פנים אל פנים: כאשר ל"סיר לשבת" מתקשר מאזין שמתלבט, מבקש מתכון או לא יודע איך לבשל או לאפות - עמי נחלץ לעזרה ומתקשר לתוכנית עם עצות שתמיד עוזרות.

 

הפעם ביקשנו מעמי לעזור לנו לנצל את פירות הקיץ הטעימים – וקיבלנו ממנו כמה מתכונים מעניינים.

 

עוף עם תפוחי אדמה ופירות קיץ

מתכון של השף עמי ברעם.

 

מרכיבים

כ-6 מנות

 

  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • 1/4 כוס שמן זית + 2 כפות
  • 4 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות בגודל 3 ס"מ
  • 4 כרעי עוף, מחולקות
  • 3 בצלים, קלופים וחתוכים לרבעים
  • כ-5 שזיפים, אפרסקים ונקטרינות, חתוכים לרבעים
  • 1 כף סוכר חום
  • אפשרות: 1/2 כוס יין אדום
  • 2 כפות סילאן

 

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מערבבים את הפפריקה עם 2 כפות שמן זית ומורחים את נתחי העוף בתערובת.
  3. שמים את תפוחי האדמה בתבנית ומניחים עליהם את העוף. אופים 35-30 דקות, ללא כיסוי.
  4. מוציאים את התבנית מהתנור ושופכים את הנוזלים שהצטברו בתחתית. לא מכבים את התנור.
  5. בזמן שהעוף בתנור מחממים בסיר 1/4 כוס שמן זית ומטגנים את הבצל על אש בינונית-גבוהה עד שהוא משחים מעט. מוסיפים את הפירות וממשיכים לבשל כ-15 דקות על אש בינונית נמוכה, תוך ערבוב עדין מדי פעם, עד שהפירות מפרישים נוזלים.
  6. מוסיפים לסיר את הסוכר החום, מערבבים מעט ומבשלים עד שהסוכר נמס.
  7. אם רוצים, מוסיפים יין ומנערים את הסיר מעט.
  8. מעבירים את תכולת הסיר לתבנית העוף שהוצאנו מהתנור. מכסים את התבנית בנייר אפייה ולאחר מכן בנייר אלומיניום. אופים 20 דקות.
  9. מסירים את הכיסוי מהתבנית, מזלפים את הסילאן על המרכיבים שבתבנית ואופים כ-10 דקות נוספות, עד להשחמה יפה (בשלב זה אפשר להעלות את טמפרטורת התנור ל-190 מעלות).

 

טורט עם קצפת, פירות קיץ וג'לי (צילום: אסנת לסטר)
    טורט עם קצפת, פירות קיץ וג'לי(צילום: אסנת לסטר)

     

    טורט עם קצפת, פירות קיץ וג'לי

    מתכון של השף עמי ברעם.

     

    מרכיבים

    תבנית בקוטר 26 ס"מ

     

    לטורט
    • 5 ביצים מופרדות
    • 1 כוס (200 גרם) סוכר
    • 1/4 1 כוסות (175 גרם) קמח
    • 1 כפית אבקת אפייה
    • 1 שקית סוכר וניל
    • 2 כפות שמן

     

    לסירופ
    • 1 כוס (240 מ"ל) מים
    • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר

     

    למילוי
    • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה להקצפה
    • 1/4 עד 1/2 כפית אבקת קפה נמס

     

    לציפוי
    • פירות בשלים (למשל, משמשים, נקטרינות, אפרסקים, שזיפים או אוכמניות)
    • 2 שקיות ג'לי בטעם משמשים או אננס
    • 1/3 3 כוסות (800 מ"ל) מים רותחים

     

    אופן ההכנה

     

    הטורט
    1. מחממים את התנור ל-170 מעלות. מקציפים את החלבונים עם הסוכר עד לקבלת קצף יציב ומבריק, אך גמיש.
    2. בקערה נפרדת מערבבים את החלמונים עם השמן. מקפלים את תערובת החלמונים לתוך קצף החלבונים.
    3. מערבבים יחד את הקמח, אבקת האפייה וסוכר הווניל, ומקפלים את התערובת לתוך קצף הביצים.
    4. משמנים היטב את התבנית ויוצקים לתוכה את בלילת העוגה.
    5. אופים כ-30 דקות, עד שהעוגה מתייצבת ומזהיבה. מוציאים מהתנור ומצננים בתבנית.
    6. לאחר שהעוגה התקררה מפרידים אותה מהדפנות בעזרת סכין חדה ומוציאים מהתבנית.
    7. בעזרת סכין משוננת וארוכה חוצים את העוגה במרכזה לשתי שכבות (כדי לקבל שכבות שוות ככל האפשר, כדאי לסמן תחילה את קו מרכז העוגה בעזרת סכין).

     

    הרכבת העוגה
    1. מכינים את הסירופ: מבשלים את הסוכר עם המים עד שהסוכר נמס לחלוטין.
    2. מרטיבים את פרוסת העוגה התחתונה במחצית מהסירופ.
    3. מכינים את המילוי: מקציפים את השמנת המתוקה עם אבקת הקפה ומורחים על פרוסת העוגה התחתונה.
    4. מניחים מעל את השכבה השנייה של העוגה ומרטיבים אותה ביתרת הסירופ.
    5. מחזירים את העוגה לתבנית וסוגרים את הקפיץ, כך שהעוגה תהיה מהודקת היטב.
    6. חוצים את הפירות ומניחים על העוגה.
    7. מכינים את הג'לי לפי ההוראות שעל האריזה, וכשהוא מתחיל להיקרש (אך עדיין נוזלי) יוצקים אותו על הפירות.
    8. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל-30 דקות לפחות, להתייצבות.

     

    קרפ במילוי פירות העונה (צילום: אסנת לסטר)
      קרפ במילוי פירות העונה(צילום: אסנת לסטר)

       

      קרפ במילוי פירות העונה

      מתכון של השף עמי ברעם.

       

      מרכיבים

      15-12 קרפים

       

      לקרפים
      • 2 כוסות מים (אפשר להחליף בחלב, שמנת מתוקה או מיץ)
      • 2 ביצים
      • 1 כוס (140 גרם) קמח
      • 1/2 כוס (70 גרם) קורנפלור
      • 1 כפית סוכר או סוכר וניל

       

      למילוי ולאפייה
      • כ-500 גרם (או יותר) פירות העונה, חתוכים לקוביות (למשל, שזיפים או אפרסקים)
      • 2 כפות סילאן טבעי ללא תוספת סוכר
      • כ-5 כפות מייפל (או עוד סילאן)
      • 3-2 כפות קוקוס שנקלה קלות במחבת ללא שמן

       

      אופן ההכנה
      1. מערבבים את כל מרכיבי הקרפים. רצוי לסנן, כדי שלא יישארו בבלילה גושים. מכסים ומשהים ל-30-15 דקות.
      2. משמנים קלות מחבת, רצוי בקוטר 24 ס"מ, ומחממים אותה היטב.
      3. יוצקים למרכז המחבת 3/4 מצקת מהבלילה ומטים לכל הצדדים, לפיזור אחיד. הקרפים צריכים להיות דקים מאוד, כי רק כך תוכלו לקפל אותם בזמן המילוי בלי שהם יישברו. לאחר 10-5 שניות הופכים את הקרפ באמצעות מרית ומטגנים כ-10 שניות מהצד השני.
      4. מכינים באותו אופן קרפים נוספים.
      5. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
      6. מכינים את המילוי: מערבבים יחד את הפירות החתוכים והסילאן.
      7. מניחים קרפ על משטח העבודה ושמים במרכזו כף גדושה מהמילוי. מקפלים את שולי הקרפ על המילוי מימין ומשמאל, ומגלגלים.
      8. ממלאים באותו אופן את שאר הקרפים, ומניחים אותם בתבנית. מזלפים עליהם את המייפל ומפזרים את הקוקוס.
      9. אופים 5-4 דקות, ומגישים מיד.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)