אדריכלות

סלון של מעלה, סלון של מטה: דירת גג עם מערכות חכמות ועיצוב מדויק

בתקציב של שני מיליון שקלים הפכה דירת קבלן דו-קומתית במגדל חדש לבית חכם שבמרכזו קיר מעוצב וספריית ברזל שמשותפת לשני הסלונים - למעלה ולמטה

אביטל ברוידא

|

21.07.16 | 07:01

נתוני הדירה - 180 מ''ר בקומות 11 ו-12 של אחד המגדלים החדשים בשכונת נווה גן - היו מוכתבים: פיר מדרגות באמצע הבית, תקרות לא גבוהות וחלונות עם מסגרות אלומיניום בצבע נתון. האדריכל ערן בינדרמן החליט על חלוקה ברורה: למעלה קומת אירוח ייצוגית, ולמטה סלון משפחתי וחדרי שינה (צילום: עודד סמדר)
נתוני הדירה - 180 מ''ר בקומות 11 ו-12 של אחד המגדלים החדשים בשכונת נווה גן - היו מוכתבים: פיר מדרגות באמצע הבית, תקרות לא גבוהות וחלונות עם מסגרות אלומיניום בצבע נתון. האדריכל ערן בינדרמן החליט על חלוקה ברורה: למעלה קומת אירוח ייצוגית, ולמטה סלון משפחתי וחדרי שינה (צילום: עודד סמדר)
מבט מהכניסה לדירה מקיף את כל הקומה העליונה: מהדלת דרך הוויטרינות הרחבות אל מרפסת גדולה ופתוחה המיועדת לאירוח, בעיקר בסופי שבוע. במרכז הקומה פיר מדרגות המחלק אותה לשניים: מצד אחד מטבח ופינת אוכל, ומצד שני סלון לא גדול (צילום: עודד סמדר)
בגלל מרכזיותו טופל פיר המדרגות בעזרת טקסטורות וחומרים מגוונים: הקיר שחודר את שתי הקומות חופה באריחים בגדלים משתנים, עשויים מחומרים ממוחזרים ועליהם טקסטורות עדינות. לצידו ניצבת ספריית ברזל, שאווריריותה יוצרת ניגוד לקיר המאסיבי (צילום: עודד סמדר)
הרצפה חופתה באריחי בזלת איטלקית כהים, הקירות והתקרה המונמכת נצבעו באפור חם, שנבחר כדי להרגיע ולרכך את החלל, כניגוד לאור החזק שבחוץ. למיסוך מפני האור הטבעי תורמים גם וילונות חצי שקופים באפור בהיר. על הרקע המונוכרומטי הזה בולטות בסלון ספת כחולה גדולה ושידת עץ תלויה (צילום: עודד סמדר)
לבני הזוג כהנא חברה שמתמחה במערכות חכמות לבית, ולכן בדירה מערכת חשמל, תאורה ושמע מתקדמת. במקום מפסקים רגילים יש פאנלים דיגיטליים, שאותם ניתן להפעיל מרחוק גם באמצעות סמארטפון וטאבלט. המערכת מאפשרת, בין השאר, ליצור אווירת תאורה שונה בהתאם לשעות היום ולפעילות (צילום: עודד סמדר)
המשטח על האי במטבח עשוי מאבן הבזלת של הרצפה, וכדי לחמם את החלל נבנה קיר הארונות הגדול מעץ כהה, שעבר עיבוד של סירוק והברשה. מלבד מכשירי החשמל והמקרר, הוא מסתיר גם את ארון החשמל הגדול שנדרש לבית חכם (צילום: עודד סמדר)
הקומה התחתונה, שבה רוב הפעילות המשפחתית היומיומית, עוצבה בצבעים בהירים יותר, עם רצפת פרקט בדוגמת אדרת דג. קיר שכולו מראה מעניק לחדר ההורים תחושת מרחב (צילום: עודד סמדר)
שלושת חדרי הילדים רוצפו ורוהטו מחדש, באותם גוונים אפרפרים ורגועים. תוספות צבע מינוריות הוכנסו באמצעות ארגזי צעצועים, כריות ותמונות (צילום: עודד סמדר)
במרפסת האירוח הגדולה (כ-63 מ"ר), המתפרשת על כל חזית קומת הגג, יש פינת ישיבה סלונית, שולחן אוכל, מטבח חוץ, פינת ברביקיו, צמחייה רבה - ושלושה כיווני נוף (צילום: עודד סמדר)

בני הזוג כהנא, היא רואת חשבון והוא בעליה של חברת "KahaneABB", פנו אל האדריכל ערן בינדרמן כדי שיעצב את דירת הגג שלהם, בקומות 11 ו-12 של אחד מהמגדלים החדשים בשכונת נווה-גן, בדרום רמת השרון. האתגר של בינדרמן היה ליצור אופי ואווירה ייחודית בדירת קבלן חדשה, בת כ-180 מטרים רבועים, בעלת נתונים מוכתבים: פיר מדרגות באמצע הבית, תקרות לא גבוהות וחלונות במידות משתנות עם מסגרות אלומיניום בצבע נתון.

 

לאחר שלמד את אורח החיים של בני הזוג ושלושת ילדיהם הצעירים (בני שש, ארבע ושנה), יצר האדריכל חלוקה ברורה של הדירה לשני אזורים: אזור אירוח ייצוגי בקומה העליונה, שהיא גם קומת הכניסה, ואזור משפחתי בקומה התחתונה. כיוון שבעל הבית הוא בעליה של חברה המתמחה במערכות חכמות לבית, נהנה האדריכל מאפשרות לתכנן מערכת חשמל, תאורה ושמע מתקדמת. במקום מפסקים רגילים, המערכת מופעלת באמצעות פאנלים דיגיטליים מינימליסטיים הנמצאים על הקירות, וניתן לשלוט עליה ולהפעילה מרחוק גם באמצעות סמארטפון וטאבלט. המערכת החכמה מאפשרת, בין השאר, ליצור תרחישי תאורה שונים בחלקים השונים של הבית, בהתאם לשעות היום ולפעילויות המתבצעת בהם. תקציב התכנון והעיצוב של הדירה עמד על כשני מיליון שקלים.

 

קומת האירוח: להפוך את פיר המדרגות לחוויה

 

הכניסה לדירה מאפשרת מבט ישיר לכל הקומה: מהדלת דרך הוויטרינות הרחבות אל מרפסת גדולה ופתוחה המיועדת לאירוח, בעיקר בסופי שבוע. במרכז הקומה פיר מדרגות המחלק אותה לשניים: מצד אחד מטבח ופינת אוכל, ומצד שני סלון לא גדול.

 

הספרייה האוורירית מחלקת את הקומה בלי לחסום את המבט (צילום: עודד סמדר)
    הספרייה האוורירית מחלקת את הקומה בלי לחסום את המבט(צילום: עודד סמדר)

     

    הדגש בעיצוב כאן הוא על שילוב של מגוון חומרים וטקסטורות המעניקים אופי ויוצרים אווירה. הרצפה חופתה באריחי בזלת איטלקית (בזלטינה) כהים, המעניקים תחושה של מסה ולא של חיפוי. הקירות והתקרה המונמכת צבועים באפור חם, גוון שנבחר כדי להרגיע ולרכך את החלל, כניגוד לאור החזק שבחוץ. למיסוך מפני האור הטבעי תורמים גם וילונות חצי שקופים בגוון אפור בהיר, התלויים לאורך כל הוויטרינות. על הרקע המונוכרומטי הזה, בולטות בסלון ספת כחולה גדולה ושידת עץ תלויה.

     

    בלב חלל הבית - קיר מרכזי החודר את שתי הקומות, מחופה באריחים של "אבני טל" – פיתוח ישראלי של אריחים בגדלים משתנים, עשויים מחומרים ממוחזרים וידידותיים לסביבה ועליהם טקסטורות עדינות. ניצבת קיר האבן המרכזי ספרייה שחורה עשויה ברזל ורשת, הנחלקת גם היא ליחידות ריבועיות, ויוצרת, בעדינות הקווית שלה, ניגוד לקיר המאסיבי.

     

    גם שידת הברזל מקשרת בין שתי הקומות. בקומת הכניסה היא משמשת כספרייה אוורירית החוצצת בין הסלון למטבח ולפינת האוכל, ובקומת המשפחה היא משמשת כספרייה וכרהיט טלוויזיה. באמצעות שני האלמנטים הללו – קיר האבן ושידת הברזל – הופך גרם המדרגות מאלמנט חוצץ ובעייתי בחלל לאלמנט מקשר בין הפונקציות השונות של הדירה, כזה שמייצר את האווירה.

     

    המטבח: קיר הארונות מסתיר את שירותי האורחים

     

    גווני הצבע בקומת הכניסה מונוכרומטיים ומעניקים לחלל אופי פורמלי. כדי לחממו נבנה במטבח קיר ארונות מעץ כהה, שעבר עיבוד מיוחד של "סירוק והברשה" המעניקים לו מראה אלגנטי, גם אם מעט מחוספס. קיר ארונות העץ מתנשא מרצפה עד תקרה, ומלבד מכשירי החשמל והמקרר המוטמעים בו, הוא מסתיר גם את ארון החשמל הגדול שנדרש לבית חכם. דלת נסתרת בקיר הזה מובילה אל שירותי האורחים – לא מהלך טרוויאלי מתוך פינת אוכל. אך קירותיו הפנימיים של חדר השירותים מחופים במראה כהה, כך שיש בו הרגשה של ניתוק מוחלט מסביבת האכילה.

     

     

    קיר ארונות העץ לצד פינת האוכל מסתיר את מערכת החשמל (צילום: עודד סמדר)
      קיר ארונות העץ לצד פינת האוכל מסתיר את מערכת החשמל(צילום: עודד סמדר)

       

      וגם את שירותי האורחים (צילום: עודד סמדר)
        וגם את שירותי האורחים(צילום: עודד סמדר)

         

        ארונות המטבח הנמוכים ומשטח העבודה עשויים נירוסטה, שמכסה גם את הקיר. במרכז המטבח אי של ארונות נירוסטה, ועליו משטח של אבן הבזלת של הרצפה. שולחן האוכל עשוי ברזל ואבן אפורה, ולצדו כסאות מרופדים בשחור.

         

        במרפסת האירוח הגדולה (כ-63 מ"ר), המתפרשת על כל חזית הקומה, יש אזור ישיבה סלוני, שולחן אוכל, מטבח חוץ, פינת ברביקיו וצמחייה רבה. המרפסת נהנית משלושה כיווני נוף: במזרח – מגדלי השכונה, בדרום –בתים נמוכים המתחלפים בנוף בנייני תל אביב, ובצפון-מערב – השדות והים.

         

        מצד אחד יש עדיין נוף לשדות (צילום: עודד סמדר)
          מצד אחד יש עדיין נוף לשדות(צילום: עודד סמדר)

           

          קומת המשפחה: מחיצת זכוכית מסתירה מקלחת

           

          מאחר שקומת הכניסה והמרפסת הגדולה משמשות בעיקר לאירוח, רוב הפעילות המשפחתית, היומיומית, מתנהלת בקומה התחתונה. ספריית הברזל שיורדת לאורך גרם המדרגות תוחמת את פינת הבילוי המשפחתי, הכוללת פינת ישיבה, טלוויזיה ושולחן מחשב ארוך. בגב פינת הישיבה יש מרפסת משחק לילדים, שבה דשא סינטטי.

           

          הסלון המשפחתי בקומה התחתונה (צילום: עודד סמדר)
            הסלון המשפחתי בקומה התחתונה(צילום: עודד סמדר)

             

            הצבעוניות בקומה זו בהירה יותר. על הרצפה פרקט בדוגמת אדרת דג, הקירות צבועים אפור בהיר, ואת כתמי הצבע מספקים רהיטים ופריטים דקורטיביים. בקומה זו האווירה פחות רשמית ויותר קלילה.

             

            מחיצת זכוכית כהה בין המיטה לכיורים (צילום: עודד סמדר)
              מחיצת זכוכית כהה בין המיטה לכיורים(צילום: עודד סמדר)

               

              מפינת הבילוי המשפחתי מובילים שני מסדרונות קצרים אל אגף ההורים ואגף הילדים. בכניסה ליחידת ההורים - ממ"ד המשמש כחדר ארונות. בחלל המרכזי – מיטה, הפונה אל חלון גדול שממנו נשקפים נופי תל אביב. לצד המיטה, ללא מחיצה, האזור היבש של חדר הרחצה, הכולל ארון, כיור ופינת התארגנות. קיר שכולו מראה, מעניק לחלל הזה תחושת מרחב. האזורים הרטובים – המקלחת וחדר השירותים – מוסתרים מאחורי מחיצת זכוכית שחורה ואטומה, המספקת פרטיות מלאה.

               

              מלבישת בתים הכניסה צבע לחדרי הילדים (צילום: עודד סמדר)
                מלבישת בתים הכניסה צבע לחדרי הילדים(צילום: עודד סמדר)

                 

                שלושת החדרים באגף הילדים רוצפו ורוהטו מחדש, והם ממשיכים את הצבעוניות האפרפרה והרגועה. את תוספות הצבע המינוריות הכניסה מלבישת בתים באמצעות ארגזי צעצועים, כריות ותמונות.

                 

                 

                תוכנית הקומה התחתונה של הפנטהאוז, שבה סלון משפחתי וחדרי השינה (תוכניות: אדריכל ערן בינדרמן)
                  תוכנית הקומה התחתונה של הפנטהאוז, שבה סלון משפחתי וחדרי השינה(תוכניות: אדריכל ערן בינדרמן)

                   

                  תוכנית הקומה העליונה, שהיא קומת הכניסה והאירוח (תוכניות: אדריכל ערן בינדרמן)
                    תוכנית הקומה העליונה, שהיא קומת הכניסה והאירוח(תוכניות: אדריכל ערן בינדרמן)

                     

                    • פיקוח: אסף לופו
                    • הלבשה: מיכל אגם-אליסון
                    • פרקטים/אבן/בטון: אבני טל
                    • ריהוט: THE BOX והביטאט
                    • מטבח: טונצ'לי
                    • נגרות: נגריית בול עץ
                    • דלתות: חקשוריאן
                    • מסגרות: סטודיו COOK
                    • תאורה: קמחי תאורה
                    • מערכות רחצה: OM DESIGN
                    • וילונות: מושון קלאסיקיר
                    • חשמל חכם ואודיו וידאו: ABB
                    • מטבח חוץ: דומיסיל - סגמנט
                    • גינה: פרח משוגע

                     

                    לחצו על התמונה לכתבה על דירה אלגנטית אחרת: 

                    דירה עם שיק אירופי בגבעתיים: לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: אביעד בר נס)

                     

                     
                    הצג:
                    כל התגובות לכתבה "סלון של מעלה, סלון של מטה: דירת גג עם מערכות חכמות ועיצוב מדויק"
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד