הצ'ופצ'יק של הכורכום:
3 מתכונים עם התבלין הצהוב

אסנת לסטר נותנת כבוד לתבלין שמוסיף לכל מאכל לא רק טעם אלא גם צבע שמח, ומכינה אתו קציצות בשר, חביתת ירק וחזה עוף עם תפוחי אדמה

אסנת לסטרפורסם: 14.07.16 22:36
קציצות בשר עם תפוחי אדמה וכורכום (הכנה, צילום וסגנון: אסנת לסטר)
קציצות בשר עם תפוחי אדמה וכורכום (הכנה, צילום וסגנון: אסנת לסטר)

כשהמאזינה צילה אליהו מעפולה התקשרה ל"סיר לשבת" כדי לתת מתכון עם כורכום, היא סיפרה שבמשפחתה שימש התבלין לא רק לבישול. לדבריה, כאשר היא או אחד מאחיה סבלו מנקע ברגל, אמה ערבבה בקערית קמח, חלמון ביצה והרבה כורכום טחון, מרחה על המקום הפגוע שכבה נדיבה מהתערובת וחבשה.

 

גם למאזינה נורית נימני מטבריה היו זיכרונות דומים. היא סיפרה כי אמה נהגה למרוח כורכום על פצעים וחתכים לפני שחבשה אותם.

 

צילה ונורית אינן לבד: ברפואה העממית מייחסים לכורכום יכולות ריפוי רבות. גם אם חלקן מוגזמות, עדיין אין ספק שזהו תבלין בריא אשר מגן על הגוף מפני נזקים שונים. בין השאר, הכורכום נחשב כבעל יכולת לשפר את מערכת החיסון ולהילחם בדלקות.

 

קציצות בשר עם תפוחי אדמה וכורכום

מתכון של אנה תם מקצרין.

 

מרכיבים

4-3 מנות

 

לקציצות
  • שמן זית
  • 1 בצל גדול קצוץ דק מאוד
  • 1/2 ק"ג בשר בקר טחון
  • חופן עלי תרד קצוצים
  • 2 בצלים ירוקים קצוצים דק
  • חופן פטרוזיליה קצוצה דק
  • 1 ביצה
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • שמן לטיגון

 

לרוטב

1/4 כוס שמן זית

1 בצל גדול קצוץ

1 כפית כורכום

1/2 כוס מים רותחים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

4 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

 

אופן ההכנה
  1. הקציצות: מחממים את השמן בסיר רחב ושטוח ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף. מעבירים לקערה ומקררים מעט.
  2. מוסיפים לקערה את שאר מרכיבי הקציצות, למעט השמן לטיגון, ומערבבים. משהים ל-15-10 דקות.
  3. יוצרים מתערובת הבשר כ-20 קציצות קטנות ושטוחות בקוטר של כ-3 ס"מ. מחממים שמן בסיר רחב, מטגנים את הקציצות כדקה מכל צד ומעבירים לצלחת מרופדת במגבות נייר.
  4. הרוטב: מוסיפים 1/4 כוס שמן זית לסיר שבו טיגנו את הקציצות ומטגנים את הבצל עד שהוא מתחיל להזהיב. מוסיפים את הכורכום ומערבבים.
  5. מוסיפים לסיר את המים הרותחים, המלח והפלפל, ומסדרים בו את קציצות הבשר בשכבה אחת. מפזרים מעל את קוביות תפוחי האדמה וזורים עליהם מעט מלח. הנוזלים שבסיר אמורים להגיע עד למחצית מגובה הקציצות – אם יש צורך, מוסיפים קצת מים.
  6. מכסים את הסיר, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מבשלים על אש קטנה 40-30 דקות, כשמדי פעם מנענעים את הסיר מצד לצד (אבל לא מערבבים, כדי שהקציצות לא יתפרקו).

 

חביתת ירק עם כורכום (הכנה, צילום וסגנון: אסנת לסטר)
    חביתת ירק עם כורכום(הכנה, צילום וסגנון: אסנת לסטר)

     

    חביתת ירק עם כורכום

    מתכון של לאה אלזם מקרית אתא.

     

    מרכיבים

    2-1 מנות

     

    • 2 ביצים
    • 1 בצל קצוץ דק
    • 1/2 כוס דחוסה פטרוזיליה קצוצה
    • 1/2 כוס דחוסה כוסברה קצוצה
    • 1 כף כורכום
    • 1 כפית מלח
    • 1/2 כפית פלפל שחור
    • שמן לטיגון

     

    אופן ההכנה
    1. מערבבים את כל המרכיבים, למעט השמן לטיגון.
    2. מחממים את השמן במחבת. יוצקים למחבת את תערובת החביתה ומכסים. מטגנים על אש נמוכה, עד שתחתית החביתה מזהיבה. הופכים, מכסים שוב ומטגנים 4-3 דקות נוספות.

     

    חביתה עם קוביות חזה ותפוחי אדמה בכורכום (הכנה, צילום וסגנון: אסנת לסטר)
      חביתה עם קוביות חזה ותפוחי אדמה בכורכום(הכנה, צילום וסגנון: אסנת לסטר)

       

      חביתה עם קוביות חזה ותפוחי אדמה בכורכום

      מתכון של לאה אלזם מקרית אתא.

       

      מרכיבים

      3-2 מנות

       

      • 2-1 תפוחי אדמה
      • שמן לטיגון
      • 250 גרם חזה עוף חתוך לקוביות
      • 3 שיני שום קצוצות
      • 1 כף כורכום
      • מלח
      • פלפל שחור גרוס
      • 2 ביצים טרופות

       

      אופן ההכנה
      1. מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים לצ'יפס.
      2. מחממים בסיר שמן לטיגון עמוק ומטגנים את תפוחי האדמה, עד שהם מתרככים ומזהיבים.
      3. בינתיים מחממים שמן במחבת על אש בינונית. מטגנים את קוביות חזה העוף והשום במשך כמה דקות, עד שהעוף עשוי. מוסיפים את הכורכום, מלח ופלפל, ומערבבים.
      4. מוסיפים את הצ'יפס למחבת ומערבבים. מוסיפים את הביצים ומטגנים עד שצדה התחתון של החביתה מזהיב.
      5. הופכים את החביתה ומטגנים כ-2 דקות נוספות, עד שגם צדה השני מזהיב.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)