צילום: שי יחזקאל

טרנד עם שכבת שומן: ירידה בצריכת חלב דל שומן לטובת החלב המלא

דל שומן אאוט? יותר ויותר אנשים חוזרים לשתות חלב 3%. איך קרה שהשומן הרווי כבר לא כל כך רע, מה היתרונות בשתיית חלב מלא והאם כדאי גם לכם לאמץ את הטרנד?

 מחקרים אחרונים מוכיחים שצריכה מבוקרת של שומנים רוויים שמקורם מהחי אינה מזיקה - ואולי אפילו להפך (צילום: Gettyimages)
מחקרים אחרונים מוכיחים שצריכה מבוקרת של שומנים רוויים שמקורם מהחי אינה מזיקה - ואולי אפילו להפך (צילום: Gettyimages)

בשנות ה־90 לימדו אותנו ששומן הוא אויב ודחקו בנו לצרוך מוצרים "דלי שומן" כדי לשמור על הבריאות והמשקל. אלא שתווית ה"דל שומן" מתחילה לאבד מהאטרקטיביות שלה. אותו "דל", שנחשב במשך שנים למילה נרדפת ל"בריא", סובל מהידרדרות במעמדו. איפה אפשר לזהות את המגמה? בעיקר בתחום החלב. בתקופה האחרונה החלב הדל הולך ונזנח לטובת החלב הרגיל בעל 3% שומן או יותר. על פי ממצאים של חברת הסקרים האמריקאית Credit Suisse Research Institute, במחצית הראשונה של 2015 עלו מכירות החלב המלא בארצות הברית ב־11%, בעוד שאלה של החלב הרזה צנחו ב־14%. לפי מועצת החלב הישראלית, המגמה ניכרת גם בארץ - בשנים 2015־2010 חלה ירידה של 7% במכירות החלב הדל, ונרשמה עלייה של 9% במכירות החלב המלא (3% שומן).

 

מה קרה? עושה רושם שדפוסי הקנייה האלה משקפים בין היתר את ההטמעה של שלל המחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות ויצאו נגד תדמיתו של השומן כנבל התורן. שומנים בלתי רוויים (כמו שמן זית) נחשבים כבר תקופה ארוכה לידידותיים, ולאחרונה גם מעמדם של השומנים הרוויים שמקורם מהחי (כמו חמאה) הולך ומשתפר. מחקרים אחרונים מוכיחים שצריכה מבוקרת שלהם אינה מזיקה - ואולי אפילו להפך. בו זמנית נשמעות טענות מבוססות מחקר על כך שחלב דל אינו מפחית את הסיכון להשמנת יתר או לסוכרת, ושאנשים שמצמצמים את כמות השומן בדיאטה ממלאים את החוסרים בפחמימות. בנוסף, ייתכן שהשינוי בהרגלי צריכת החלב דל השומן נקשר למגמה רחבה יותר, והיא: להעדיף מוצרי מזון כמה שפחות מעובדים.

 

להישאר עם הדל או להתקדם למלא?

תלוי מה הסיבה. אם עד כה צרכתם 1% מתוך דאגה לבריאות הלב, ייתכן שתוכלו לחזור אל חיק ה־3%. "בשנים האחרונות יצאו כמה מחקרים גדולים שמראים שאין קשר ישיר בין שומן רווי למחלות לב וכלי דם", מסבירה ד"ר סיגל אילת אדר, דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית.

"מעמדם של השומנים הרוויים שמקורם מהחי (כמו חמאה) הולך ומשתפר. מחקרים אחרונים מוכיחים שצריכה מבוקרת שלהם אינה מזיקה - ואולי אפילו להפך"

"החוקרים שיערו שמכלול הרכיבים בחלב - חלבונים, סידן, חומצות שומן - לצד השומן הרווי, מפחית את הנזק שלו. המחקרים מצביעים גם על כך שייתכן שחלב 3% אינו בריא פחות ללב מאשר חלב 1%".

 

אם אתם מעדיפים חלב מלא כדי להפחית בצריכת מזון מעובד, ד"ר טובה אברך, מנהלת תחום בריאות במועצת החלב, מספרת שבכל מקרה חלב עובר תהליך של הפרדת שומן והחזרתו, כך שאין חלב מעובד פחות או יותר במובן הזה.

 

מה השלב הבא - חמאה וגבנ"צ? (צילום: Shutterstock)
    מה השלב הבא - חמאה וגבנ"צ?(צילום: Shutterstock)

     

    אבל מה שעדיין מבדיל בין שני סוגי החלב הן הקלוריות. "עבור אנשים שצורכים חלב כתוספת לקפה, ההבדל זניח. אבל עבור אנשים שרוצים לרזות ושותים כמה כוסות חלב ביום, הרי שההבדל של 36 קלוריות לכוס בין 1% ל־3% עשוי להצטבר ולהצדיק את ההעדפה לחלב הרזה", אומרת ד"ר אילת־אדר.

     

    השורה התחתונה: אם אתם שותים חלב 1% בגלל החשש מתחלואה לבבית, אתם יכולים לחזור לחלב 3%. אבל אם אתם מנסים לרזות, דבקו ב־1%.

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד