חילופי עוגות: קינוחים ומאפים שאפשר להכין עם כל פרי שרוצים

ארבעת הקינוחים והעוגות האלה ישרתו אתכם במשך כל השנה, כי הם יקבלו באהבה כל פרי שנמצא בעונה (או במטבח שלכם) - מענבים עד נקטרינות, מאגסים עד שזיפים

אולגה טוכשר

|

30.06.16 | 17:25

מרקם חמאתי ועדין. עוגה בחושה עם ענבים (צילום: אולגה טוכשר)
מרקם חמאתי ועדין. עוגה בחושה עם ענבים (צילום: אולגה טוכשר)

עוגה בחושה עם ענבים

עוגה בחושה מיוחדת במינה, עם מרקם חמאתי עדין וטעם מתקתק של ענבי קיץ. הזיגוג הלבן מוסיף לה טעם של ילדות.

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 20 ס"מ או תבנית אינגלישקייק

 

  • 2 ביצים
  • 150 גרם (3/4 כוס) סוכר
  • 150 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
  • 75 מ"ל (1/3 כוס) חלב בטמפרטורת חדר
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 210 גרם (1/2 1 כוסות) קמח
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • אפשרות: קליפה מגוררת מ-1/2 לימון
  • כ-250 גרם ענבים ללא חרצנים, שטופים ויבשים

 

לזיגוג

  • 4 כפות אבקת סוכר
  • 2 כפיות מיץ ענבים (או מיץ פירות אחר)

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים היטב את תחתית ודפנות התבנית, מפזרים קמח ומנערים את העודפים.
  2. מקציפים יחד את הביצים והסוכר במהירות גבוהה במשך 5 דקות לפחות, עד שמתקבלת תערובת בהירה ותפוחה מאוד.
  3. ממשיכים להקציף ומוסיפים בהדרגה את החמאה. לאחר שהחמאה נטמעה בתערובת מוסיפים את החלב ותמצית הווניל ומקציפים עוד כדקה. מפסיקים את פעולת המיקסר.
  4. מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה וקליפת הלימון ומערבבים בעדינות בעזרת מרית עד לקבלת בלילה אחידה וסמיכה (חשוב לא לערבב יותר מדי, כדי לא לפגוע במרקם העוגה).
  5. מוסיפים לבלילה 2/3 מכמות הענבים ומערבבים קלות.
  6. יוצקים את הבלילה לתבנית ואופים במשך 10 דקות. מוציאים מהתנור, מפזרים את יתרת הענבים ומחזירים לתנור. אופים 40-30 דקות נוספות, עד שהעוגה מזהיבה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש וללא פירורים (אם העוגה משחימה מדי אך עדיין לא מוכנה, אפשר לכסות את התבנית בנייר אלומיניום).
  7. מצננים את העוגה ורק אז מחלצים מהתבנית.
  8. הזיגוג: מערבבים את אבקת הסוכר והמיץ עד לקבלת בלילה סמיכה, ויוצקים על העוגה.

 

איך שומרים?

  • בכלי אטום במקרר עד 4 ימים.

 

באילו פירות אפשר להחליף את הענבים?

  • אפשר להכין את העוגה עם פירות חתוכים אחרים, כמו משמשים, נקטרינות, שזיפים, אפרסקים, תפוחים, אגסים, תותים או פירות יער. לפני שמוסיפים את חתיכות הפרי לבלילה מומלץ לערבב אותן עם כמות קטנה של קמח, כדי למנוע את שקיעתן לתחתית.

 

גאלט נקטרינות ושזיפים עם נוגט ושקדים פרוסים (צילום: אולגה טוכשר)
    גאלט נקטרינות ושזיפים עם נוגט ושקדים פרוסים(צילום: אולגה טוכשר)
     

     

    גאלט נקטרינות ושזיפים עם נוגט ושקדים פרוסים

    עוגה כפרית פתוחה, שמקורה בצרפת, עם בצק פריך במיוחד שמכיל חמאה ושמנת לבישול. תוספת השקדים הפרוסים מוסיפה קראנצ'יות למרקם הרך של המלית.

     

    מומלץ להשתמש בפירות קשים ולא בשלים מדי, כדי שישמרו על צורתם אחרי האפייה.

     

    מרכיבים

    עוגה בקוטר כ-20 ס"מ

     

    לבצק

    • 175 גרם (1/4 1 כוסות) קמח
    • 1/4 כפית מלח
    • 1/8 כפית אבקת אפייה
    • 100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות קטנות
    • 2 כפות שמנת מתוקה קרה

     

    למלית

    • 3-2 כפות ממרח נוגט
    • 3 שזיפים חתוכים לפלחים דקים
    • 1 נקטרינה חתוכה לפלחים דקים
    • 1 כף סוכר דמררה
    • 1 כפית קורנפלור
    • אפשרות: 1/2 כפית קינמון

     

    לציפוי

    • 1 כף שמנת מתוקה
    • 1 כף סוכר דמררה
    • חופן שקדים פרוסים

     

    אופן ההכנה

    1. שמים בקערת מעבד מזון את הקמח, המלח, אבקת האפייה והחמאה. מעבדים בכמה פולסים קצרים, רק עד לקבלת תערובת פירורית יבשה.
    2. מוסיפים את השמנת המתוקה וממשיכים לעבד בפולסים קצרים, רק עד שנוצרים גושי בצק גדולים.
    3. מעבירים את הבצק למשטח העבודה, יוצרים ממנו כדור ומשטחים לדסקית. עוטפים היטב בניילון נצמד ומניחים במקרר לשעה לפחות.
    4. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
    5. מרדדים את הבצק על נייר אפייה לעיגול בקוטר של כ-30 ס"מ ובעובי של כ-4-3 מ"מ. מעבירים יחד עם נייר האפייה לתבנית.
    6. בעזרת פלטה קטנה או כף מורחים את ממרח הנוגט במרכז הבצק, ומשאירים שוליים נקיים של כ-5 ס"מ.
    7. מערבבים בעדינות את פלחי השזיף והנקטרינה עם הסוכר, הקורנפלור והקינמון. מניחים לכמה דקות, כדי שהפירות יגירו קצת מיץ.
    8. מסדרים את הפירות על הממרח, ללא המיץ (שומרים אותו להמשך). מקפלים את השוליים הנקיים מעל המלית ומהדקים בעדינות. מברישים את השוליים בשמנת ומפזרים מעל המלית את סוכר הדמררה והשקדים הפרוסים.
    9. אופים 40-35 דקות, עד שהגאלט מזהיב.
    10. מברישים את הפירות במיץ ששמרנו בצד.
    11. מצננים לחלוטין ומעבירים בזהירות לצלחת הגשה. מומלץ להגיש עם גלידת וניל.

     

    איך שומרים?

    • רצוי לאכול את הגאלט באותו יום, אבל אפשר לשמור אותו בכלי אטום במקרר עד יומיים.

     

    באילו פירות אפשר להחליף את הנקטרינות והשזיפים?

    • אפשר להכין את העוגה עם אפרסקים, משמשים, תפוחים או אגסים. אפשר להחליף את ממרח הנוגט בכל ממרח אחר, למשל אגוזים ושוקולד, חלבה, חמאת בוטנים או לוטוס.

     

    פנקוטה עם מחית פירות (צילום: אולגה טוכשר)
      פנקוטה עם מחית פירות(צילום: אולגה טוכשר)

       

      פנקוטה עם מחית פירות

      מה קורה כשקינוח איטלקי קלאסי נפגש עם הקיץ הישראלי? מקבלים פנקוטה בעלת מרקם חלק וטעם עדין של וניל, שמשתלבת מעולה עם מחיות פרי עסיסיות.

       

      מרכיבים

      6-3 מנות אישיות

       

      • 10 גרם (1 כף) ג'לטין
      • 50 מ"ל (1/2 3 כפות) מים
      • 250 מ"ל (1 מכל קטן) שמנת מתוקה
      • 350 מ"ל (1/2 1 כוסות) חלב
      • 50 גרם (1/4 כוס) סוכר
      • 1 כפית תמצית וניל או מחית וניל

       

      להגשה

      • 4-3 משמשים
      • 7-6 תותים גדולים
      • 1 כוס אוכמניות קפואות
      • עלי נענע או לואיזה טריים

       

      אופן ההכנה

      1. מערבבים את הג'לטין והמים בכלי קטן ומניחים בצד ל-10 דקות, עד שהג'לטין סופח את כל הנוזלים.
      2. בינתיים שמים בסיר קטן את השמנת המתוקה, החלב, הסוכר והווניל. מחממים על אש בינונית, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהסוכר נמס (מקפידים שהתערובת לא תרתח). מסירים מהכיריים.
      3. מחממים את תערובת הג'לטין במיקרוגל במשך 20-15 שניות (אבל לא יותר), עד שהיא הופכת לנוזלית ושקופה. מוסיפים את הג'לטין המומס לתערובת השמנת, ומערבבים היטב.
      4. יוצקים את התערובת לכלים אישיים עד ל-3/4 מגובהם. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל-3 שעות לפחות, להתייצבות.
      5. ההגשה: טוחנים בנפרד את המשמשים, התותים והאוכמניות. מסננים בנפרד במסננת דקה לקבלת רוטב חלק. יוצקים על כל פנקוטה כמה כפות מאחד הרטבים ומקשטים בעלי נענע או לואיזה.

       

      איך שומרים?

      • עד שבוע במקרר, עם כיסוי וללא רוטב. את הרוטב יש להכין לפני ההגשה.

       

      באילו פירות אפשר להחליף את הפירות שברטבים?

      • אפשר להכין את הרטבים גם מפטל קפוא שהופשר, מנגו או שזיפים בשלים.

       

      קלפוטי דובדבנים (צילום: אולגה טוכשר)
        קלפוטי דובדבנים(צילום: אולגה טוכשר)

         

        קלפוטי דובדבנים

        קינוח צרפתי אפוי שהוא מעין הכלאה בין פודינג לטארט. נהוג להגיש אותו מצופה בשכבה דקה של אבקת סוכר.

         

        מרכיבים

        4 תבניות אישיות בקוטר 9 ס"מ ובגובה 5 ס"מ

         

        • 2 ביצים
        • 100 גרם (2/3 כוס + 1 כף) קמח
        • קמצוץ מלח
        • 30 גרם (2 כפות גדושות) סוכר
        • 300 מ"ל (1/4 1 כוסות) חלב בטמפרטורת החדר
        • כ-500 גרם דובדבנים, שטופים, יבשים ומגולענים
        • מעט חמאה לשימון התבניות
        • מעט קמח לקימוח התבניות
        • אבקת סוכר להגשה

         

        אופן ההכנה

        1. שמים בקערה את הביצים, הקמח, המלח והסוכר. טורפים היטב עם מיקסר או מטרפה ידנית, עד שמתקבלת תערובת חלקה ללא גושים.
        2. מוסיפים בהדרגה את החלב וממשיכים לטרוף עד שמתקבלת בלילה דלילה. מסננים במסננת דקה, כדי להיפטר מגושים. עוטפים בניילון נצמד ומשאירים בצד לשעה, כדי לתת לתערובת להתייצב מעט.
        3. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים היטב את התבניות, מפזרים קמח ומנערים את העודפים.
        4. מניחים בתחתית כל תבנית 8-6 דובדבנים זה לצד זה. יוצקים ביניהם את הבלילה עד ל-3/4 מגובה התבנית.
        5. אופים 30-25 דקות עד שהקלפוטי תופחים ומזהיבים.
        6. מצננים לטמפרטורת החדר (הקלפוטי יאבדו קצת מנפחם, וזה בסדר), זורים מעל אבקת סוכר ומגישים.

         

        איך שומרים?

        • לא שומרים – אוכלים את הקלפוטי מיד לאחר הכנתו.

         

        באילו פירות אפשר להחליף את הנקטרינות והשזיפים?

        • אפשר להכין את הקלפוטי עם פירות יער או אחרים חתוכים לקוביות, כמו משמשים, נקטרינות, שזיפים, מנגו, ענבים או תותים.

         

        ויש גם 4 מתכונים קלים לעוגות תפוחים מעולות! לחצו על התמונה כדי לעבור למתכונים (צילום: אסנת לסטר)
        ויש גם 4 מתכונים קלים לעוגות תפוחים מעולות! לחצו על התמונה כדי לעבור למתכונים (צילום: אסנת לסטר)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד