מדריכת צלילה חופשית: "הבחורה שלפניי התעלפה. כמובן שנלחצתי"

לאלינה ציבקין יש עיסוק עוצר נשימה: היא צוללת לעומק של עשרות מטרים עם סנפירים, מסכה ושנורקל בלבד - אבל פוחדת רק ממה שקורה ביבשה

סהר אלמוג

|

20.06.16 | 01:37

אלינה ציבקין בפעולה. "החלטתי לנסות לצלול בלי כלום: פשוט לעצור את הנשימה לכמה שיותר זמן" (צלם: אסף ראיצ'וּק)
אלינה ציבקין בפעולה. "החלטתי לנסות לצלול בלי כלום: פשוט לעצור את הנשימה לכמה שיותר זמן" (צלם: אסף ראיצ'וּק)
 "הדבר הכי חשוב בצלילה חופשית הוא להקפיד לצלול רק כשיש לידך בן זוג. מסוכן לצלול לבד" (צילום: מרינה קרמן)
"הדבר הכי חשוב בצלילה חופשית הוא להקפיד לצלול רק כשיש לידך בן זוג. מסוכן לצלול לבד" (צילום: מרינה קרמן)
"במשך השנים נורא רציתי להיכנס למים, אבל להיות עם בגד ים בחוף היה טאבו מבחינתי" (צלם: אסף ראיצ'וּק)
"במשך השנים נורא רציתי להיכנס למים, אבל להיות עם בגד ים בחוף היה טאבו מבחינתי" (צלם: אסף ראיצ'וּק)
ציבקין ביבשה. "התלמידים לא תיארו לעצמם שאני המורה שלהם" (צילום: יאיר שגיא)
ציבקין ביבשה. "התלמידים לא תיארו לעצמם שאני המורה שלהם" (צילום: יאיר שגיא)

אלינה ציבקין התביישה במשך זמן רב ללבוש בגד ים ולהיכנס למים, אבל לפני תשע שנים הציעה לה חברה ללמוד לצלול איתה בקיסריה, והיא הרגישה שהפעם המחסום יוסר. "במשך השנים נורא רציתי להיכנס למים, אבל להיות עם בגד ים בחוף היה טאבו מבחינתי", היא אומרת. "ידעתי שכשאתחיל לדבר על הצלילה, אשבור את החומה שהייתה לי בראש".

 

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

ציבקין (36) נענתה להצעה, עברה קורס צלילת מְכלים, שבה הצולל נושא מְכל אוויר על גבו, החלה לצלול באופן קבוע - ונתקלה בקושי חדש. "הייתי נוסעת עם חברים לצלול, אבל מהר מאוד נגמר לי הכסף לשכור ציוד. החלטתי לנסות לצלול בלי כלום: פשוט לעצור את הנשימה לכמה שיותר זמן. החברים ירדו למים עם חליפה ומכלים, ולי היו סנפירים פשוטים, מסכה ושנורקל. באותו זמן לא ידעתי שיש סוג כזה של צלילה, ושקוראים לזה צלילה חופשית".

 

בהמשך גילתה שהצלילה החופשית היא ענף ספורט פעיל ברחבי העולם ונסעה ללמוד את רזי המקצוע אצל אהרון סולומונס, מומחה ישראלי בתחום, שגר באותה תקופה במקסיקו. "תוך שלושה ימים הצלחתי לצלול לעומק של 20 מטר. לא מדובר בהישג חריג: מומחים בתחום טוענים שאם אדם לא מעשן, לא סובל מבעיות בריאותיות ואין לו מחסום למידה, אין סיבה שהוא לא יצליח להגיע לעומק של 16 עד 20 מטר".

 

ציבקין מציגה את הציוד שאיתו היא צוללת. "נגמר לי הכסף" (צילום: יאיר שגיא)
    ציבקין מציגה את הציוד שאיתו היא צוללת. "נגמר לי הכסף"(צילום: יאיר שגיא)

     

    רוב היונקים הימיים הם כבדים

     

    הצלילה לעומק היא רק אחד מענפי הצלילה החופשית, שכוללת גם צלילה סטטית, שבה הצולל נדרש להישאר מתחת לפני המים למשך פרק זמן ארוך ככל האפשר, וצלילה דינמית, המתבצעת בבריכה, ושבה יש לשחות מרחק מרבי בלי לנשום. הצלילה לעומק מחולקת למספר סוגים. "בצלילה מסוג 'העמקה חופשית' מוטל חבל לעומק קבוע מראש, ונעים עליו כמו מעלית למטה ולמעלה", מסבירה ציבקין. "גם בצלילת 'משקל קבוע' יש חבל, אבל אסור לגעת בו. אלה הסוגים שבהם מתקיימות תחרויות רשמיות. יש גם תחומים לא רשמיים, מסוכנים ויקרים יותר".

     

    את כל זה למדה ציבקין במקסיקו, שם גם שברה שלושה שיאים ישראליים. לאחר מכן חזרה לביתה שבנתניה, אבל לא נשארה בו לאורך זמן. "הגעתי למצב שכל שבועיים ירדתי לאילת עם עוד מתאמנים, עד שכבר כאב לי הגב מלישון על מזרן בחוף. נמאס לי, אז החלטתי לעבור לגור באילת ולמצוא שם עבודה. באותם ימים מדריך מבית ספר לצלילה באילת התקשר לאחל לי מזל טוב ליום ההולדת, וכששמע שאני מחפשת עבודה, הוא הציע לי להיות עוזרת שלו. הסכמתי, ומאז אני גרה באילת".

     

    בתחילת דרכה בבית הספר התקשו החניכים להאמין שציבקין היא מדריכת הצלילה שלהם. "הייתי מגיעה להכיר את התלמידים בהפסקת הקפה בין השיעורים התיאורטיים, וכשהם היו רואים אותי, הם היו שואלים: 'יוצא לך גם לצלול לפעמים?' הם לא תיארו לעצמם שאני המורה שלהם. השאלה הזו הצחיקה אותי כל פעם מחדש".

     

    המשקל שלך לא מהווה בעיה בצלילה חופשית?

    "הוא לא משפיע על הצלילה בשום צורה. הרי רוב היונקים הימיים הם כבדים. תמיד יש את אלה שאומרים: 'וואו, איזו משוגעת את, איזה ריאות בטח יש לך'; אבל זה בכלל לא עניין של ריאות, אלא עניין מנטלי מאוד. הגובה של מחזיקת השיאים העולמיים הוא 1.55 מ', ונפח הריאות שלה קטן מהממוצע".

     

    ציבקין במים:

     

     

    לראות פנימה, לא החוצה

     

    כיום ציבקין שותפה בבית הספר לצלילה Freedivers, אותו פתחה עם סולומונס, שחזר זה מכבר ממקסיקו. בין תלמידיהם יש כאלה שלא צללו מעולם, לצד צוללנים מנוסים שעוברים קורסי מדריכים. "הדבר הכי חשוב בצלילה חופשית הוא להקפיד לצלול רק כשיש לידך בן זוג", אומרת ציבקין. "מאוד מסוכן לצלול לבד. אם אתה במצוקה, בן הזוג צריך לשים לב לכך, ואז להפוך אותך, להוריד את המסכה, לתת לך סטירה קטנטונת ולוודא שאתה מתחיל לנשום. בצלילות עמוקות בן הזוג פוגש את הצולל בדרך חזרה, בעומק של עשרה עד 15 מטרים מתחת לפני המים. זו הנקודה המסוכנת ביותר לצולל: הוא כבר עבר את רוב הדרך, ונשאר לו מעט אוויר בריאות".

     

    זכורה לך חוויה מסוכנת במיוחד?

    "הסיטואציה המסוכנת ביותר שנתקלתי בה לא סיכנה אותי בשום צורה, אבל נחשפתי אליה. זה היה בתחרות צלילה דינמית בבריכה, שבה השתתפתי. התכוננתי לתורי, והבחורה ששחתה לפניי איבדה את ההכרה לקראת סוף השחייה. אנשים קפצו למים כדי להרים אותה; נתנו לה מסכת חמצן. כמובן שנלחצתי. אחרי שהיא התאוששה, רציתי לצלול ולהמשיך בתחרות, אבל נרתעתי. בתשע השנים שאני בתחום לא ראיתי הרבה אנשים שמתעלפים. ברגע שעושים את הדברים כמו שצריך, אין סיכון".

     

    לדבריה, אמנם לא מדובר בעבודה מסוכנת, אבל היא בהחלט מורכבת. "אני אוהבת את האתגר בעבודה, כשמישהו שואל אותי 'איך את עושה את זה? אני בקושי מצליח להחזיק 40 שניות מתחת למים' – ואחרי שלושה ימים הוא כבר צולל שתי דקות. נפתח אצלו חלון לעולם התת-ימי".

     

    בעיניה, הפשטות שמאפיינת את הצלילה החופשית, להבדיל מצלילת המכלים, היא סוד הקסם של התחום. "זו הצלילה הכי טבעית. האדם חוזר למה שניתן לו בלי לנסות להמציא כלים שיעזרו לו. צלילת המכלים מאפשרת לראות החוצה: אלמוגים, דגים, ספינות טרופות. צלילה חופשית מטרתה לראות פנימה: לאתגר את עצמך ולכבוש את היעדים שלך מטר אחרי מטר".

     

    ______________________________________________________

     

    "אומרים לי: צריך לאשפז אותך. אתה משוגע". הקליקו על התמונה:

     

    לא תאמינו מה לירון מור מסתיר מתחת לחולצה. הקליקו על התמונה (צילום: ענבל מרמרי)
    לא תאמינו מה לירון מור מסתיר מתחת לחולצה. הקליקו על התמונה (צילום: ענבל מרמרי)

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד