למחוק, ומיד! האפליקציות שאסור לתת לילדים שלכם להוריד

הורים, שימו לב - ממש עכשיו בסמארטפון של הילד שלכם מסתתרות אפליקציות בעייתיות. חלקן רק מאפשרות פגיעה. אחרות ממש מסוכנות וכדאי להסיר אותן בהקדם

בגלל שהילדים חושבים שהתמונות נמחקות, הם מרשים לעצמם לשלוח תמונות מביכות (צילום: Shutterstock)
בגלל שהילדים חושבים שהתמונות נמחקות, הם מרשים לעצמם לשלוח תמונות מביכות (צילום: Shutterstock)

ביד של הילד שלכם - כן, זה, הקטן והמתוק - יש כלי נשק. אתם נתתם לו אותו. ואם הוא יהיה טעון, הילד שלכם ייפגע. או יפגע באחרים. כי ממש עכשיו, באפסטור אצלו בטלפון, מסתתרות אפליקציות בעייתיות. חלקן רק מאפשרות פגיעה. אחרות ממש מזמינות אותה. ולא, אין לו מושג שזה כל כך מסוכן.

 

"ילדים מתעללים זה בזה כבר עכשיו דרך האפליקציות הכי שכיחות, כמו ווטסאפ ואינסטגרם", אומר גלעד האן, חוקר עבירות ופשעי מחשב ומרצה לבני נוער והורים, "ולאחרונה האפשרויות רק הולכות וגדלות, עם הכניסה לשוק של אפליקציות לשליחת הודעות אנונימיות. התפקיד שלנו, ההורים, הוא למנוע את הבריונות וההתעללות האלו, בין השאר על ידי השגחה צמודה יותר על הסמארטפון של הילד".

 

"ילדים צעירים, עד כיתות ג' או ד', מתקשים להבחין בין פגיעה לבין בדיחה", אומרת אורנה היילינגר, מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח באיגוד האינטרנט הישראלי. "קשה להם לעתים להבין שמה שנראה להם משעשע, יכול לפגוע. לכן יש אפליקציות שפשוט לא צריכות להיות בטלפון שלהם. חשוב למנוע מהם את השימוש באפליקציות האלו, תוך הסבר: 'אני לא מרשה כי לאפליקציה הזאת יש הרבה כוח, ואני לא רוצה שתפגע או תיפגע'.

 

"לגבי ילדים גדולים יותר, אני פחות מאמינה במניעה, ויותר בחינוך ובהסברים. ועדיין, אנחנו צריכים להיות ערים לסכנות של האפליקציות אצלם בטלפון, ולמצוא דרכים לחנך אותם לעשות בסמארטפון שימוש מושכל".

 

אז אילו אפליקציות לא כדאי שיהיו אצל הילד בטלפון? קבלו אותן, מהכי מסוכנות עד לנסבלות.

 

השגחה צמודה יותר על הסמארטפון של הילדים (צילום: Shutterstock)
    השגחה צמודה יותר על הסמארטפון של הילדים(צילום: Shutterstock)

     

    אור אדום: למחוק

    "בליינדספוט". האן: "זו אפליקציה שמאפשרת שליחת הודעות אנונימיות. מי שמוריד אותה יכול לקבל (ולשלוח) הודעות לא מזוהות לכל מי שגם אצלו בטלפון יש את האפליקציה, ואף אחד לא ידע ממי זה. זה מזמין הצקות ובריונות, כי אי אפשר לדעת מי עומד מאחורי הפגיעה.

     

    "אנחנו שומעים סיפורים קשים על האפליקציה הזו: למשל, על ילדה בחטיבת ביניים שכמה ילדים מהכיתה החליטו להציק לה באמצעות 'בליינדספוט'. או סיפור על ילד שכמה ילדים החליטו שבמקום לעשות עליו חרם בווטסאפ (כי אז כולם יודעים מי עומד מאחוריו), כולם ישלחו לו הודעות מעליבות. ה'בליינדספוט' מאפשר חרם חדש, הצקה קולקטיבית ואנונימית. זה קצת כמו להעמיד את הילד במרכז המעגל ושכל אחד ייתן לו כאפה.

    "חשוב לדעת: אם הילד לא הוריד את האפליקציה, הוא לא ייפגע. אף אחד לא יוכל לשלוח לו דרכה הודעות מעליבות. אבל אם הוא הוריד אותה וקיבל הודעות פוגעות, כדאי לעשות צילום מסך ולהגיש תלונה למשטרה, וניתן לפנות לבעלי האפליקציה ולאתר את הפוגע. כבר עשינו את זה יותר מפעם אחת".

     

    "עדיף שהילדים לא יהיו שם", אומרת היילינגר. "הרי זה לא שהילד הולך להתריע על שחיתות בממשלה או על הונאה וצריך אנונימיות. בגילאים האלה ה'בליינדספוט' מיועד רק לפגוע".

     

    "קקדו". לדברי האן, זו "אפליקציה מסוכנת מאוד, מפני שהיא עלולה לפגוע גם במי שלא הוריד אותה. ייחודה בכך שהיא מאפשרת לשלוח הודעות מתחזות: במילים אחרות, אם יש לך 'קקדו', אתה יכול לשלוח הודעות סמס בשמו של מישהו אחר (בלי שהוא יודע מזה, ובלי שאף אחד יודע מי השולח האמיתי). בנוסף, היא מאפשרת התקשרות מתחזה: שיחת טלפון שלכאורה מגיעה ממספר אחר, תוך עיוות קול.

     

    "אנחנו שומעים סיפורים קשים על האפליקציה הזו: רק לאחרונה שמענו על ילדה בבית ספר יסודי שהתקשרה באמצעות האפליקציה לאמא של אחת הבנות מהכיתה, לכאורה ממספר הטלפון של הבת. כשהאמא ענתה היא שמעה ילדה צורחת בטלפון: 'אמא, תבואי מהר, הבית נשרף!' האמא טסה הביתה, ברמזורים אדומים, וכשהגיעה הביתה היא גילתה שלבת שלה אין מושג על מה מדובר. היא לא ידעה שהשתמשו במספר הטלפון שלה.

     

    "והנה מקרה נוסף שהגיע אלינו: ילדה התעצבנה על אחד המורים בחטיבת הביניים שבה היא לומדת, ושלחה בשם אותו מורה הודעות מטרידות לכמה בנות מהשכבה. המורה נלקח לחקירה, כמעט איבד את משרתו ואת משפחתו. כשהוא פנה אלינו, הגשנו תלונה למשטרה, והוצאנו צו לבעלי האפליקציה כדי לגלות מי באמת שלח את ההודעות הללו. כיום מוגשת להורים שלה תביעת נזיקין של מאות אלפי שקלים.

     

    "שמענו גם על תלמיד ששלח מטלפון של מורה הודעה לכל התלמידים האחרים, שיחכו לה בשער. במקרה הזה זו הייתה בדיחה, אבל מה יקרה אם פדופיל ישלח הודעה לילד בשם אמא שלו, ויבקש לפגוש אותה במקום מסוים? או שפדופיל יזמין ילד בזהות בדויה של אחד מחבריו?"

     

    "ב'קקדו' יש בעיה מהותית, כי עצם השימוש בה הוא עבירה על החוק", אומרת היילינגר. "החוק אוסר על התחזות, ובעצם השימוש באפליקציה הילד הופך לעבריין".

     

    אבל בעצם גם אם הילד לא מוריד אותה הוא עלול להיפגע.

    האן: "נכון. במקרה כזה חשוב לא לוותר, ולפעול כדי לאתר את מי שפגע בילד".

     

    לא מצחיק. ילדים מתעללים זה בזה ע"י שימוש באפליקציות לשליחת הודעות ושיחות אנונימיות (צילום: Shutterstock)
      לא מצחיק. ילדים מתעללים זה בזה ע"י שימוש באפליקציות לשליחת הודעות ושיחות אנונימיות(צילום: Shutterstock)

       

       

      אור כתום: אפליקציות בעייתיות

      "סנאפ צ'אט". "הבעיה עם 'סנאפ צ'אט' היא לא מה שהיא מציעה, אלא העובדה שניתן לעקוף אותה", אומר האן. "לכאורה מדובר באפליקציה נחמדה: היא מאפשרת החלפת תמונות, סרטונים ומסרים בין משתמשים, כשהיתרון הייחודי שלה הוא שהמידע לא נשמר בטלפון שאליו הוא נשלח, אלא נמחק אחרי זמן קצוב, בין שנייה לעשר שניות.

       

      "בגלל שהילדים חושבים שהתמונות נמחקות, הם מרשים לעצמם לשלוח תמונות מביכות. אם נערה רוצה לרצות את החבר ולשלוח לו תמונת עירום, היא תעביר לו ב'סנאפ צ'אט'. אם ילד רוצה להצחיק את החבר'ה, הוא ישלח תמונות מחדרי ההלבשה. אנחנו נתקלים בהמוני סרטונים ותמונות של עירום חלקי ומלא שמקורם ב'סנאפ צ'אט', ורצים ברשת".

       

      אם האפליקציה מאפשרת מחיקה, איך בכל זאת התכנים האלה רצים ברשת?

      "בשתי דרכים. ראשית, הצד המקבל יכול לעשות צילום מסך ולשמור אצלו את התמונה. שנית, עד שהצד השני פותח את התמונה, היא מחכה בשרתים של האפליקציה, שהם לא מספיק מאובטחים. בזמן הזה האקרים שולפים את התמונות מהשרתים, ומוכרים אותן לאתרים פורנוגרפיים".

       

      "'סנאפ צ'אט' מתחזקת. יותר ויותר ילדים עוברים אליה מהווטסאפ", אומרת היילינגר. "הם לא מבינים שהתמונות שלהם לא באמת נעלמות מהרשת".

       

      אז מה? לאסור את השימוש בה?

      האן: "צריך להנחות את הילדים לשמור את התמונות בגלריה. זה מונע צילום תמונות מביכות".

       

      משחקי רשת: "מיינקראפט", "קלאש אוף קלאנס", "קונטר סטרייק".

      האן: "מדובר באפליקציות משחק נחמדות, שמפתחות חשיבה ואסטרטגיה. הבעיה: המשחק בהן כולל קשר עם ילדים זרים, שלא תמיד הם באמת ילדים. לא מזמן הגיעו אליי הורים של ילד בכיתה ו', שחבר למשחק הזמין אותו לפגישה. הילד הלך לפגישה ללא ידיעת ההורים, ופגש פדופיל בן 54, שסיפר שהוא האבא של החבר ושהחבר מחכה לו בחניה. זה הסתיים בתקיפה מינית".

       

      אז לא להרשות?

      "להרשות, אבל לוודא שהילד לא מוסר פרטים אישיים, ובטח לא נפגש עם מישהו שאין לנו מושג מי הוא".

       

      "אינסטגרם". כן, האינסטוש האהובה שכולנו מכורים אליה, עלולה להיות מסוכנת. "באינסטגרם אפשר לנהל שיחות עם אנשים שאין לנו מושג מי הם", מזכיר האן. "צריך לבדוק שהחשבון של הילד מוגדר כפרטי, כלומר, הילד צריך לאשר את העוקבים אחריו. מומלץ לעבור על רשימת העוקבים ולראות את מי הילד מאשר, ומדי פעם, לשאול עם מי הוא מדבר".

       

      הילדים לא מבינים שגם בסנאפ צ'אט התמונות לא נמחקות מהרשת (צילום: Shutterstock)
        הילדים לא מבינים שגם בסנאפ צ'אט התמונות לא נמחקות מהרשת(צילום: Shutterstock)

         

        אור ירוק: סעו לשלום, אבל שימו לב

        ומה עם כל השאר? איך נדע אם הילד לא בסיכון מאפליקציות אחרות? "רוב האפליקציות לא מסוכנות", אומרת היילינגר. "אפליקציה היא גולם. היא לא טובה ולא רעה. מה שמסוכן הוא הדרך שבה משתמשים בה. התפקיד שלנו, ההורים, הוא ללמד את הילדים לעשות באפליקציות שימוש מושכל. יחד עם הסמארטפון, צריכה להיווצר ברית בין ההורה לילד, שבה מוגדרים הכללים".

         

        אלה החשובים שבהם:

        1. אל תכתוב על ילד אחר מה שלא היית רוצה שיכתבו עליך.

        2. אל תעשה חרם על ילדים בקבוצת ווטסאפ.

        3. לפני שאתה עושה משהו, חשוב: האם מה שאתה רוצה לשלוח הוא באמת חשוב? איך תרגיש בעוד שבוע לגבי מה שכתבת או שלחת? מה היה קורה אם מישהו היה כותב את זה עליך?

        4. אל תמסור פרטים למישהו שאינך מכיר מחוץ לרשת.

        5. מרגיש לא נוח לגבי משהו? פנה להורים.

         

        "מעבר לזה, צריך לדבר איתם על השימוש שלהם בטלפון. ממש לפתוח שיחה במילים כמו: 'שמעת על האפליקציה הזו? מה דעתך עליה?' ככל שנדבר יותר נוכל להשפיע יותר", מוסיפה היילינגר.

         

        האן: "בנוסף לחינוך, ההורים צריכים להיות בפיקוח ובקרה. הם צריכים לדעת את סיסמת הטלפון, ולבדוק מדי פעם - בידיעתו של הילד - מה הוא מצלם ומה הוא כותב. אם הילד לא מאפשר בדיקה, על ההורה לחסום את הקו והגלישה. אגב, לא צריך לבדוק כל הזמן. מספיק שהילד יודע שמדי פעם יש בדיקה של ההורה, כדי שהוא ירסן את עצמו.

         

        "מעבר לכך, חשוב להבין שהסמארטפון הוא מחשב רב־עוצמה. יש בו הרבה מידע שחלקו אישי. למרבה הצער, יש היום הרבה שיטות לפרוץ ולגנוב מידע מסמארטפונים. התקינו בטלפון של הילד (וגם בשלכם) תוכנת הגנה לשמירה על המידע: תוכנה כזו (גם חינמית) תשמור על הטלפון מתוכנות זדוניות ווירוסים, ותמנע גניבת מידע מיישומים".

         

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד