"הורה שמוותר לילדיו על אכילת ירקות, כאילו נתן להם לרוץ לכביש"

מאחורי האמירה הנחרצת הזו עומדים פרופ' זהר כרם ופרופ' רם רייפן, שמסתמכים על מחקרים אחרונים. 'הורים שלא מקפידים על אכילת ירקות יגדלו ילדים חולים ושמנים יותר'

"במקום שהורים ידברו עם הילדים שלהם על דיאטה, הם צריכים לעשות רק דבר אחד - לגרום להם לאכול יותר ירקות" (צילום: shutterstock)
"במקום שהורים ידברו עם הילדים שלהם על דיאטה, הם צריכים לעשות רק דבר אחד - לגרום להם לאכול יותר ירקות" (צילום: shutterstock)

ארוחת ערב. הילדים רוצים לחם מטוגן, אתם רוצים שהם יאכלו חביתה וסלט. כולם עייפים, למי יש כוח לריב? שוב נשברתם. רק שיאכלו משהו ושיהיו מרוצים, אתם מסננים לעצמכם

.

מרוצים? פרופ' זהר כרם, חוקר ומרצה במכון למדעי המזון והתזונה באוניברסיטה העברית, ופרופ' רם רייפן, רופא מומחה למחלות דרכי עיכול ותזונה בילדים, גם הוא מהאוניברסיטה העברית, סבורים שהם ממש לא יכולים להיות מרוצים וגם לא אתם. "הורים שמוותרים לילדיהם על אכילת ירקות חורצים את גורלם להשמנה ולמחלות בבגרותם", פוסק פרופ' רייפן, שמשמש גם כראש המרכז לנוטריגנומיקה ומזונות פונקציונליים באוניברסיטה.

ופרופ' זהר כרם מחדד: "הורים שלא מקפידים על כך שילדיהם יאכלו ירקות, כאילו מאפשרים להם להכניס את היד לחשמל או לרוץ לכביש. זה מסוכן באותה מידה וזו רשלנות".

 

עד כדי כך?

"אנחנו כבר יודעים שהשמנת יתר היא מגיפה בינלאומית והיא גורם תחלואה חמור, אסור לנו להתעלם מכך. הורים שלא מקפידים על אכילת ירקות יגדלו ילדים חולים יותר ושמנים יותר".

 

גם עמית גנור, דיאטנית קלינית ומנכ"לית עתי"ד (עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל) סבורה בדיוק כמוהם: "כשהורים מגלים שהילד שלהם, למשל, מתקשה בחשבון בבית הספר, הם ימהרו למצוא לו מורה פרטית ולא יחשבו לרגע לוותר. אבל כשהילד לא רוצה לאכול ירקות - מוותרים לו. הורים צריכים להתייחס לאכילת ירקות כל חשובה לא פחות מלימודים. הרגל אכילת ירקות מגיל צעיר ישמור על המשקל של הילדים כשיתבגרו ועל בריאותם".

 

התחזיות של ארגון הבריאות העולמי על השמנה בכלל והשמנת ילדים בפרט, מעוררות חרדה. 43% ממקרי המוות לפני גיל 70 ניתנים

פרופ' כרם: "אנשים שאוכלים ירקות מפתחים מערכת חיידקים שונה, שאינה דורשת סוכר ופחמימות. תזונה שמבוססת על קמח לבן ופיצות גורמת להתפתחות אוכלוסיית חיידקים לא בריאה שמעודדת השמנה וסוכרת"

למניעה על ידי אימוץ אורח חיים בריא. יותר ויותר ילדים הופכים לשמנים, וכאמור, המשמעות היא שהם יסבלו יותר בבגרותם ממחלות כמו סוכרת, סרטן ומחלות לב. לפי נתוני הארגון, יש כיום פי 4 יותר חולי סוכרת, בהשוואה ל־1980. לפי הערכות רופאים, שכיחות מחלת הסוכרת רק תלך ותעלה וכך גם שכיחות מחלות כמו שבץ, מחלות לב, עיוורון ואי ספיקת כליות.

 

"הורים לא יכולים להתעלם מהנתונים הקשים על היקף תופעת ההשמנה", אומר פרופ' רייפן. "אחד הנתונים המדהימים הוא שבעשורים האחרונים משקלו הממוצע של ילד עלה בחמישה ק"ג. זה המון. אחת הבעיות הקשות עם השמנת יתר היא שהיא קשורה בתת תזונה - הילדים אוכלים יותר קלוריות שמגיעות מאוכל חסר ערך תזונתי. הם עולים במשקל וכך עולה גם התחלואה בסוכרת".

 

אז מה הפתרון?

"מחקרים מראים שיש פתרון אחד לבעיה, שהוא גם בריא, גם זמין וגם זול - לאכול יותר ירקות. במקום שהורים ידברו עם הילדים שלהם על דיאטה, הם צריכים לעשות רק דבר אחד - לגרום להם לאכול יותר ירקות. מישל אובמה הצליחה לעשות את זה בארצות הברית. היא העלתה את כמות הירקות והפירות המוגשים בבית הספר, וזה הפתרון הטוב ביותר לבעיית ההשמנה".

 

אתה מאמין שאכילת ירקות היא התרופה לכל בעיות ההשמנה והתחלואה?

פרופ' כרם: "חשוב להבין שיש שתי מערכות נפרדות, שקובעות איך הגוף שלנו יתפקד: המערכת הגנטית ומערכת החיידקים - פלורת המעיים שלנו. כיום אנחנו יודעים שהחיידקים שיש לנו במעיים הם אלה שיקבעו אם נהיה רזים או שמנים. מחקרים חדשים מראים שזה לא אנחנו שרעבים לסוכר ופחמימות, אלא החיידקים שלנו, ששולחים מסרים למוח ומבקשים עוד סוכר ועוד פחמימות. זה בעצם הדחף למתוק. אנשים שאוכלים ירקות מפתחים מערכת חיידקים שונה, שאינה דורשת סוכר ופחמימות. תזונה שמבוססת על קמח לבן ופיצות גורמת להתפתחות אוכלוסיית חיידקים לא בריאה שמעודדת השמנה וסוכרת. מאידך, תזונה עשירה בירקות גורמת לכך שגנים רעים לא יבואו לידי ביטוי. ילדים שאוכלים ירקות כל יום בונים את מערכות גופם כמו שצריך".

 

האם ירקות יעילים יותר להתפתחות פלורת חיידקים בריאה, בהשוואה ליוגורטים עם חיידקים?

"הירקות הרבה יותר טובים. כיום יש הסכמה כי פרה־ביוטיקה חשובה יותר מפרו־ביוטיקה. פרו־ביוטיקה הם חיידקי פטנט שאמורים להגיע למעיים, לעומת חיידקי פרה־ביוטיקה שנוצרים מאכילת ירקות, והם החיידקים שלנו שהופכים לטובים. הם פועלים נגד תהליכים דלקתיים בגוף שגורמים למחלות לב".

 

ומה עם חומרי ההדברה שכולנו מוטרדים מהם?

"הירקות והפירות כיום מכילים הרבה פחות חומרי הדברה בהשוואה לעבר, בזכות המחקר החקלאי שמפותח מאוד בישראל. כדאי תמיד לקנות ירקות ופירות מפוקחים, כפי שעושים למשל ברשתות השיווק. כדאי לקרצף את הירקות והפירות עם מים וסבון או לקלף במידת הצורך - ואז אין סיבה לדאגה. גם אם אוכלים כמות גדולה של ירקות ופירות לא מגיעים לסף המינימלי שעלול לפגוע בבריאות".

 

אז את התיאוריה אנחנו כבר מכירים, הבעיה היא ליישם אותה. איך אפשר לגרום לילדים לחבב גזר או מלפפון?

פרופ' כרם סבור שפשוט אסור לוותר, ואגב, הוא אומר שהרבה יותר חשוב לשכנע את הילדים לאכול ירקות מאשר למנוע מהם לאכול ממתקים.

 

האם הצלחת לגרום לילדיך לאכול ירקות?

"בהחלט, והשקעתי בזה הרבה מאמץ כשהם היו צעירים. השיטה שלי הייתה לשחק איתם. אני זוכר שהעתקתי ציורים של האמן חנוך פיבן (שהתפרסם בזכות יצירת דיוקנאות מחפצים יומיומיים, ר.פ.) בצלחת של ארוחת הערב, החבאתי להם ירקות בכל מיני מקומות והם היו צריכים למצוא אותם. אבל לא פחות חשוב שהילדים יראו את ההורים שלהם אוכלים ירקות. אצלנו בבית אין דבר כזה ארוחה בלי סלט. זה חובה. ככה הילדים התרגלו וזה מה שהם אוכלים כיום בבגרותם".

 

"כדי שהילדים יאכלו ירקות ופירות - צריך להשקיע", אומרת גנור. "אין קיצורי דרך. תמיד הרבה יותר קל להזמין פיצה מאשר לחתוך סלט, אבל זו השקעה משתלמת מאוד לטווח הארוך, ואל תתייאשו אם בהתחלה הם יאכלו מעט. ירקות ופירות הם טעם נרכש".

 

כמה ירקות ופירות צריך לאכול ביום?

  • ילדים עד גיל 15 - 3 ירקות ו־2 פירות
  • מבוגרים - 6 ירקות ו־3 פירות
  • ירקות עליים, כמו חסה וכרוב - כוס עלים חתוכים נחשבת למנת ירק.
  • דובדבנים, תותים, אבטיח או מלון - כוס אחת נחשבת למנת פרי.
  • שימו לב: ארבעת הוויטמינים האלה זקוקים לסביבה שומנית כדי להיספג, רצוי לאכול ירקות ופירות שמכילים אותם יחד עם 5 גרם שומן. ויטמין A: גזר, בטטה, דלעת, תרד, פטרוזיליה; ויטמין E: תרד, קייל, אבוקדו, ברוקולי, מנגולד, דלורית, קיווי, זיתים; ויטמין K: רוב הירקות הירוקים כמו תרד וברוקולי וגם לפת וכרוב. ויטמין D: פטריות, מיץ תפוזים.

 

10 דרכים לפתות ילדים לאכול ירקות

ילדים אוהבים להכין פרצופים מירקות (צילום: shutterstock)
    ילדים אוהבים להכין פרצופים מירקות(צילום: shutterstock)

     

    1. ילדים אוהבים ירקות יפים וצבעוניים. חתכו את הירקות לגפרורים וסדרו אותם בצורה מעניינת ומפתה.

    2. ילדים אוהבים מאכלים עגולים כמו זיתים ותירס. שלבו אותם עם הירקות.

    3. ילדים אוהבים לשחק עם האוכל ולטבול אותו. הכינו מטבלים טעימים שמבוססים על שמן זית וזעתר, גבינה לבנה עם זיתים, חומוס, טחינה או כל דבר אחר שהם אוהבים, והציעו להם לטבול בו מקלות של ירקות.

    4. ילדים אוהבים לחתוך לבד.הציעו להם להכין סלט בעזרת סכיני פלסטיק חד־פעמיים. זה יעודד אותם לאכול אותו.

    5. ילדים אוהבים שיפודי ירקות ופירות. גם שיפודים הם סוג של משחק, שיגרום להם לחבב את הירקות והפירות שמוצעים להם.

    6. ילדים אוהבים להכין פרצופים. הכינו איתם דמויות מירקות וכתבו את השמות של בני המשפחה בעזרת ירקות חתוכים.

    7. ילדים אוהבים פירות קטנים וחתוכים. פומלית חתוכה ומקולפת ל"בקבוקים", פרוסות קלמנטינה או תפוז חתוך לרבעים, מעוררים את בלוטות הרוק של הקטנים.

    8. ילדים אוהבים לשחק. נסו לקלוע לדמויות שהם אוהבים או למשחקים החביבים עליהם. הילד מת על משאיות? הכינו חביתה בצורת משאית. וקשטו אותה עם ירקות. הוא מעריץ את בוב הבנאי? הזמינו אותו לארוחה.

    9. ילדים אוהבים שמות מוכרים. במקום להגיד בטטה או גזר בתנור, אמרו: "צ'יפס כתום" או "גזר בטעם צ'יפס".

    10. ילדים אוהבים ירקות קטנים. הגישו להם מלפפונים מיני, פלפלים קטנים, עגבניות שרי בצבעים שונים.

     

    • רוצים לדעת עוד?

    בכנס "עוברים לתזונה מותאמת אישית", של החברה הבינלאומית לנוטריגנומיקה, יציגו חוקרים וקלינאים מובילים בעולם, את החידושים האחרונים בתזונה. בין היתר ידונו בהשפעת אכילת ירקות ופירות בגיל הרך על החיידקים בגופנו. הכנס יתקיים ב־22 עד 26 במאי, במלון דן פנורמה בתל אביב, והוא פתוח לכל מי שמתעניין בתחום.

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד