לפני שמוותרים על הלחם: למי מתאימה דיאטה ללא גלוטן?

יותר ויותר אנשים מאמצים דיאטה נטולת גלוטן, גם בלי שאובחנו כחולים במחלת הצליאק. מי באמת צריך להימנע, ומה ההבדל בין אלרגים לחיטה לרגישים לגלוטן?

הגלוטן מצוי בארבעה דגנים - חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל (צילום: shutterstock)
הגלוטן מצוי בארבעה דגנים - חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל (צילום: shutterstock)
 

את מחלת הצליאק כבר כולם מכירים, אבל בעשור האחרון יותר ויותר אנשים מאמצים לעצמם דיאטה נטולת גלוטן, גם בלי שאובחנו כחולים במחלה. הטרנד הסוחף הזה גרם לפורום מומחי בריאות ורפואה לנסח הגדרה של "ספקטרום ההפרעות הקשורות לגלוטן", במטרה לסייע לאנשי מקצוע ולציבור הרחב להבין מי באמת צריך להימנע מגלוטן.

 

לשם כך סווגו האנשים שצריכים להימנע מגלוטן לשלוש קבוצות: חולי צליאק, אלרגיים לחיטה ורגישים לגלוטן.

 

סימנים של צליאק

מחלה אוטואימונית שבה הגוף לא מסוגל לעכל גלוטן ואשר פוגעת בפחות מ־1% של האוכלוסייה: שלשולים (ולפעמים דווקא עצירות), כאבי בטן, גזים, הקאות, אנמיה משמעותית שלא משתפרת עם מתן ברזל, פגיעה בגדילה או "כרס" (אופיינית יותר אצל ילדים). שימו לב: אם אחד או יותר מבני משפחתכם, בעיקר מקרבה ראשונה, חולה צליאק, יש סיכוי גדול יותר שהמחלה פגעה גם בכם.

 

סימנים של אלרגיה לחיטה

 תופעות עוריות כמו פריחה וגירודים, גירודים בעיניים, בעיות במערכת הנשימה - קשיים בנשימה או שיעול, בעיות במערכת העיכול או שוק אנאפליקטי - תגובה אלרגית העלולה לגרום אפילו למוות.

 

סימנים של רגישות לגלוטן

 מדובר בבשורה החדשה והמשמעותית ביותר עבור 6% מהאוכלוסייה שאינם חולי צליאק, אבל הגלוטן גורם להם צרות צרורות. הרגישות לגלוטן נחקרת בשנים האחרונות ומתברר שהיא יכולה להתבטא במגוון סימפטומים: כאבי בטן, נפיחות ושלשולים; סימפטומים עוריים כמו פריחה או גרד; סימפטומים נוירולוגיים כמו בלבול או כאבי ראש; אנמיה ועייפות, כאבי שרירים ומפרקים ואפילו דיכאון.

 

אם אתם חושדים שיש לכם רגישות לגלוטן, עשו את הדברים הבאים:

  • ראשית, לכו לקבל אבחנה רפואית מסודרת. אם ברור שאינכם סובלים מצליאק (לאחר שלילת האבחנה על ידי רופא) ואינכם אלרגיים לחיטה ובכל זאת יש לכם חשד שדיאטה נטולת גלוטן עשויה להועיל לכם, כדאי להתייעץ עם רופא ודיאטנית.
  • הקפידו על דיאטה נטולת גלוטן לפחות חודש ועדיף חודשיים, ואז בדקו אם יש שיפור בסימפטומים. אם יש שיפור, כדאי לנסות ולשוב לצרוך גלוטן ולראות אם יש שוב החמרה בסימפטומים. אם חלה החמרה - כנראה שאתם רגישים לגלוטן.
  • הגלוטן מצוי בארבעה דגנים - חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. יש להימנע לחלוטין מכל הדגנים האלה וכל מזון המכיל אותם.

 

  

זהירות, דיאטה נטולת גלוטן עלולה להשמין

1. שימו לב לצריכת הפחמימות והסוכרים בתפריט.

2. שימו לב לכמות הקלוריות במוצרים נטולי הגלוטן - היא עשויה להיות גבוהה.

3. הקפידו על כמות שומן מוגבלת ובאיכות טובה.

4. הקפידו על תחליפים נטולי גלוטן עשירים בסיבים או דאגו לקבל את הסיבים מירקות, פירות, קטניות ופחמימות נטולות גלוטן ועשירות בסיבים כמו אורז מלא וכו'.

5. הקפידו על מזונות עשירים בברזל, חומצה פולית, אבץ, מגנזיום וויטמין B12, או קחו תוסף מזון המכיל אותם.

6. השלימו חיידקי מעי ידידותיים בעזרת מאכלים המכילים אותם כמו יוגורט או תוספי תזונה.

 

 

  • סייעה בהכנת הכתבה: לימור בן חיים, דיאטנית קלינית, עמותת עתיד

 

>> מתכונים ללא גלוטן

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד