לא רק מתחת לסלע: כך תגדלו בבית רקפות גם בחודשי הקיץ החמים

מי שגידל אי פעם רקפת בביתו, מכיר את התופעה: חמסין אחד מגיע וכל היופי הזה נובל. מה עושים? בשתי דקות עבודה תוכלו ליהנות מיופין של הרקפות גם ביולי-אוגוסט

ערן רודה

|

28.04.16 | 07:51

כמה דקות של עבודה עדינה והרקפת תישאר איתכם עוד חודשיים ארוכים (צילום: גלית כהן רודה)
כמה דקות של עבודה עדינה והרקפת תישאר איתכם עוד חודשיים ארוכים (צילום: גלית כהן רודה)

הרקפות שלכם נראות כאילו כבר עברו את השיא? תתפלאו, אבל בהשקעה של שתי דקות הן יכולות לפרוח ולהראות נפלא עוד חודשיים לפחות.

 

הרקפת המצויה (שם מדעי: Cyclamen persicum), הנה צמח פקעת רב שנתי, הגדל בר ברוב אזורי הארץ, לרוב בחורשות קרירות ומוצלות. רקפת הבר המצויה תלבלב עם בוא גשמי הסתיו הראשונים ותפרח במשך כל החורף. עם בוא האביב ואיתו החמסינים הראשונים של הקיץ, הפרחים יהפכו לפירות כדוריים ובהם זרעים ועלי הלב הירוקים יתייבשו ויחזירו לפקעת את כל חומרי ההזנה שצברו עד לחורף הבא.

 

זני רקפות הנוי בעלי הפרחים הגדולים והססגוניים בשלל צבעים, הפכו כבר מזמן לחביבי הקהל במשתלות ארצנו ולא בכדי. שתילי הרקפת מהווים צמח בית ומרפסת נהדר, אשר מסוגל (בטיפול נכון) לייצר גלי פריחה חוזרים לאורך השנה כולה.

 

באביב, עם בוא חמסין אחד או שניים, הרקפות סובלות מעט, הצמח משתופף מצימאון, העלים מצהיבים ומתכווצים והפרחים הישנים תלויים מעל, 'מעוטרים' בעלי כותרת נבולים ובפירות ההולכים ומתנפחים לכדורים בגודל ג'ולות קטנות. המראה העגמומי כבר כמעט מצדיק השלכתן לערימת הקומפוסט, אבל רגע, עדיין ניתן להחזיר להן את חן הנעורים האבוד. מי שמחזיק את הרקפת בעציץ כדאי שיעביר אותה לצל או למקום עם מקסימום שעה של שמש. מי ששתל אותן בגינה ולא מתחת לעצים או במפנה צפוני, עדיין ניתן להעביר לעציצים ולהזיז לצל. רקפות הן כמו אשכנזים - מוטב להם לא לשהות יותר מדי בשמש הקיצית.

 

קרם הגנה לרקפות עדיין אין לי בשבילכם, אבל בשתי דקות עבודה לכל רקפת תוכלו להאריך את הפריחה ולהחזיר לצמח את המראה המלבב שכה אהבנו.

 

1. טיפול לכל עלה ועלה

נקו עלים צהובים ומצהיבים ביד, בתנועות משיכה קלות. פשוט משכו אותם החוצה אחד אחד. אם העלים הנותרים צפופים מאוד, הסירו כמה במרכז. הפקעת זקוקה לאור ולתנועת אוויר בבסיס הצמיחה על מנת לאפשר ניצני פריחה.

 

2. ועכשיו - הפירות

נקו בתנועות משיכה עדינות אך נמרצות גם את הפירות אחד-אחד. הגולגלעך האלה מוצצים לצמח את כל הסוכרים והאנרגיה, מכיוון שהצמח מגדל עכשיו זרעים לשנה הבאה, במקום לתת לנו פריחה שאנו אוהבים. ברגע שסילקתם את הפירות, הרקפת תתמקד שוב ביצירת פרחים. אל תחששו. אי אפשר להתבלבל בין ניצני הפריחה החדשים והפירות. לניצני הפריחה תמיד יש עלי כותרת צבעוניים מגולגלים אליהם כמו מקור של חסידה. אם אין "עלי כותרת", זהו פרי ולא פרח ואפשר להסירו בלב שקט.

 

3. קוקטייל רקפות על קרח

פנקו את הרקפת שלכם בכל הזדמנות בקוביית קרח טרייה מן המקפיא (פשוט מניחים בין העלים) והיא מתאוששת חיש מעודף חום. אשכנזים, כבר אמרתי?

 

4. לשתות, אבל לא לשקוע

הרקפת אמנם אוהבת השקיות, אבל לא סובלת 'לשבת' בעודפי המים. לכן, הקפידו על ניקוז יעיל ואל תשתמשו בצלחת עמוקה בתור תחתית. זה גורם לריקבון.

 

במו עיניי ראיתי רקפות פורחות בבית גם ביולי-אוגוסט, אז בקרוב גם אצלכם.

 

 

  (צילום: גלית כהן רודה)
    (צילום: גלית כהן רודה)

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד